Zoom H1
Zoom H1

In “valul” de entuziasm care a urmat dupa lansarea primelor aparate video DSLR, producatorii s-au concentrat mai mult pe imbunatatirea optiunilor pe partea de inregistrare a imaginii, neglijand aproape total functia de inregistrare audio a camerei. Desi, la prima vedere, multi entuziasti nu ii acorda prea mare importanta, inregistrarea audio este cel putin la fel de importanta ca si inregistrarea secventelor video. Daca intrebati un cameraman profesionist, s-ar putea sa fi-ti surprinsi: multi dintre acestia ar putea tolera mici “slabiciuni” ale aparatelor DSLR pe partea de inregistrare video, dar in nici un caz nu ar accepta nici un compromis cand vine vorba de sunet!

Pentru cei ce nu accepta nici un compromis, am testat saptamana trecuta dispozitivul de inregistrare audio Zoom H1. Si pentru ca tehnologia avanseaza si in acest segment, nu trebuie sa va mire faptul ca Zoom H1 (click aici pentru detalii si pret), un dispozitiv aproape profesional pentru inregitrarea sunetului are niste dimensiuni liliputane: este putin mai mare decat un pachet de tigari. In felul acesta, incape cu usurinta in orice buzunar si, mai mult decat atat, cu un adaptor poate fi montat oricand pe patina pentru blitz a camerei DSLR, pentru a inregistra sunetul in paralel cu filmarea.

Zoom-H1: butoane fata/spate
Zoom-H1: butoane fata/spate

Zoom H1 este la fel de simplu precum ii spune si numele. Dispozitivul are un ecran LCD, dar nu are un meniu pentru setari si functii ci toate optiunile pot fi modificate direct cu ajutorul butoanelor dedicate de pe carcasa microfonului. Acest lucru nu este rau, deoarece odata obisnuit cu pozitia buoanelor si functile lor, poti schimba oricand setarile fara a privi dispozitivul – util in conditii de iluminare slaba, atunci cand filmati evenimente sau petreceri, in cluburi, etc.

Daca tot am vorbit de evenimente, pentru acest gen de „task”-uri a fost si proiectat: Zoom H1 poate fi un companion de nadejde pentru orice jurnalist, foto-reporter sau fotograf/videograf de evenimente: converte, petreceri in cluburi, nunti etc. Cu siguranta Zoom H1 nu a fost proiectat pentru a fi utilizat intr-un studio de inregistrar (desi cu putina atentie ar putea fi utilizat cu succes si acolo), dar dimensiunile compacte si greutatea redusa il fac perfect pentru evenimente.

Zoom H1: butoanele laterale
Zoom H1: butoanele laterale

In ceea ce priveste sunetul, acesta este inregistrat cu ajutorul celor doua microfoane asezate in partea superioara a dispozitivului. Sunetul este inregistrat pe doua canale, stereo. Exista doua formate de fisiere suportate: WAV si MP3 (la frecvente de 96kHz/48kHz/44.1kHz la 16-biti sau 24-biti pentru fisierele WAV si de la 48 la 320kbps pentru MP3). Exista chiar si un mini-difuzor incorporat, care desi se aude foarte incet, va poate ajuta sa va faceti o idee despre inregistrari. Microfonul este atat de sensibil incat am putut inregistra o discutie intre doua copii care se aflau la peste 20 de metri de mine, in Cetatea Sighisoarei.

Zoom H1 montat pe un DSLR
Zoom H1 montat pe un DSLR

Acest aspect este cu doua taisuri, deoarece sensibilitatea foarte mare a microfonului face ca orice sunet cat de slab, datorat modificarii pozitiei microfonului in mana sau orice apasare de buton sa se inregistreze. Zoom H1 poate gestiona automat nivelul sunetului inregistrat, dar aceasta functie poate fi problematica uneori. Recomandarea noastra este sa setati nivelul audio manual, utilizand cele doua butoane dedicate de pe carcasa microfonului.

Zoom H1 foloseste pentru stocare carduri SD de pana la 32 GB, care asigura o autonomie de inregistrare de pana la 50 de ore. Dispozitivul poate fi alimentat de la o baterie tip AAA sau un acumulator, iar autonomia specificata de producator este de 10 ore de inregistrare, cu un acumulator incarcat complet. N-am putut testa acest aspect, deoarece in timpul testelor bateria noastra pur si simplu nu a vrut sa se goleasca! 🙂

Concluzie:

Zoom H1 este mic, este usor si intuitiv in utilizare, dar este construit din plastic si pare fragil. Cu toate astea, calitatea inregistrarilor il recomanda pentru jurnalisti, foto-jurnalisti sau chiar si pentru videograferii care inregistreaza concerte sau fac filme la evenimente. Se poate monta usor pe patina pentru blitz al unui DSLR si face echipa buna cu acesta. Cea mai buna veste este pretul sau: Zoom H1 poate fi achizitionat cu o singura bancnota emisa de BNR – hartia de 500 Ron 🙂 ! Detalii aici.

Spor la inregistrat!

Zoom H1 – bile albe:

  • Calitate foarte buna a inregistrarilor
  • Greutate redusa
  • Utilizare intuitiva
  • Raport calitate/pret foarte bun
  • Se potriveste perfect alaturi de o camera DSLR

Bile negre:

  • Este construit din plastic si pare fragil
  • Nu se poate incarca prin USB (dar poate utiliza un acumulator tip AAA sau baterii alkaline)

3 COMENTARII

  1. Daca am inteles eu bine acest dispozitiv este un fel de reportofon si atunci cum faci sa combini sunetul inregistrat de el cu filmare inregistrata de aparatul foto?

    • in montaj, suprapui, desi cred ca va necesita multa atentie si bibileala sa potrivesti exact sunetul, insa cred ca se poate scoate pe casti si bagat in aparat, insa aici cred ca nu va mai fi aceeasi fidelitate ca la inregistrarea pe card.

Comments are closed.