Noul Zeiss Otus 55mm f/1.4 s-a lansat toamna trecuta si cred ca este cel mai asteptat obiectiv Zeiss de pana acum. Am aflat azi dimineata ca voi fi primul care testeaza, in Romania, varianta pentru Canon si am plecat instant spre F64 pentru a-l lua. Am reusit sa fac cateva imagini de test, pentru ca eram curios in ce masura se justifica pretul acestui obiectiv (vedeti aici cat costa, veti fi uimiti… !).
Pe scurt…
Zeiss Otus Distagon T* 1.4/55 (detalii, formula optica, MTF) este un obiectiv destinat profesionistilor, care utilizeaza aparate foto DSLR moderne, capabil sa puna in valoare rezolutiile senzorilor actuali. Noul obiectiv Otus 55mm f/1.4 nu are sistem autofocus si se adreseaza celor care nu vor sa faca nici un compromis cand vine vorba de calitatea imaginilor lor. Obiectivul are o formula optica compusa din 12 elemente dispuse in 10 grupe (o formula optica neobisnuit de complexa pentru un obiectiv din aceasta categorie) si o diafragma circulara formata din 9 lamele.
Primele impresii…
Prima impresie e data de dimensiunea obiectivului. Cand am deschis cutia am descoperit un obiectiv mare, mult mai voluminos si mai greu decat ma asteptam de la un 55mm f/1.4. Este construit de metal, atat la exterior cat si in interior (cu exceptia inelului de focus care este din cauciuc). Pana si scala de distante este metalica, cu distantele gravate. La fel si parasolarul. Cum spunea cineva si pe Facebook, parasolarul din metal pare un ‘artificiu’ inutil, dar ajuta la impresia generala excelenta despre constructia obiectivului. Pana la urma, atunci cand dai pe obiectiv 3500 de Euro, e clar ca trebuie sa fie deosebit din toate punctele de vedere. Inelul de focus se misca extrem de fin si este foarte precis. Cauciucul cu care este acoperit s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor dar, oricum, este de calitate (seamana din punctul asta de vedere cu obiectivele din seria Touit).
Ce imi place este bokehul foarte-foarte placut si calitatea imaginilor chiar si la f/1.4. Nu are motor de focus, dar pus pe Canon functioneaza confirmarea de focus in vizor (obiectivul comunica cu aparatul pentru confirmarea focusului si pentru setarea electrica a diafragmei). Si daca tot am vorbit de montura, trebuie sa stiti ca noul obiectiv de la Zeiss este disponibil atat pentru Canon (varianta pe care o testez eu) cat si pentru Nikon. Asa cum spuneam, pretul este la fel de impresionant ca si obiectivul in sine… il aflati aici.
Sa trecem la treaba…
Acum, sa lasam impresiile pentru saptamana viitoare, atunci cand voi publica review-ul complet si sa vedem cateva cadre trase rapid, de curiozitate, pentru un scurt test „ad-hoc” cu Zeiss Otus.
Toate imaginile sunt trase la f/1.4, cu ISO 400 si 800, cu al meu Canon 5D Mark II. Click pentru marire.
Foto #1. Cadrul original, Zeiss Otus la f/1.4, ISO 800, 1/80
Crop 100%. Detaliile vizibile in paginile caietului (sau agendei de pe masa) mi se par incredibile…
Foto #2. Cadrul original, Zeiss Otus la f/1.4, ISO 800, 1/160
Crop 100%.
Foto #3. Cadrul original, Zeiss Otus la f/1.4, ISO 800, 1/160
Crop 100%.
Review-ul complet il voi publica saptamana viitoare, dupa ce apuc sa testez noul Zeiss Otus intr-o sedinta foto de studio.
Pana atunci, va puteti abona gratuit la newsletter pentru a afla primii toate noutatile si testele publicate pe Clubul Foto. De saptamana aceasta am schimbat si formatul newsletterului, asa ca aveti inca un motiv in plus sa va abonati, daca nu ati facut-o deja 😉
La sfarsit, iata si un film oficial de prezentare, care detaliaza filozofia Otus:
Are un pret ENORM! Prefer Canon 50mm f/1.2L USM, sau noul Sigma Art 50mm f/1.4 DG HSM. 16.000 lei un 55mm 1.4? Hai ca…
Are 1 kg, un design "naspa rau de tot", imi place vechea gama Zeiss, asta ca aspect nu ma unge deloc la suflet! Daca tot au atata tehnologie, puteau include un motoras pentru focalizare automata, Zeiss sau nu, asta se cere in ziua de azi.
E un obiectiv mai mult pentru colectionari, fanaticii Zeiss. Daca sunt unele care chiar merita, asta mi se pare cel putin de 2 ori mai scump decat face.
Ce sa faci cu focalizarea automata la astfel de „scula” ? Pana si cu al meu Samyang 35 F1.4 nu simt nevoia de autofocus… Nu cred ca este pentru colectionari ci asa cum a spus si Cosmin, se adreseaza fotografilor profi care il folosesc lacapacitate maxima si care si-l amortizeaza in prima sedinta foto(in nici in caz nu este justificabil financiar pt amatori).
Si eu sunt de parere ca raportat la calitatea lui pretul nu este exagerat.
E un pret normal raportat la calitate. Cei care fac fotografie de produs sau care pozeaza pentru firmele de catering sau meniurile hotelurilor de 4 5 stele cred ca si-l vor permite avand in vedere ca o sedinta foto e de la 2k € in sus. Este adresat fotografilor profi care stiu sa stoarca ce e mai bun din el,nu facebookarilor. Cum a zis si Calin, cred ca iesi mult mai ieftin sa iti cumperi un Otus la 4k decat sa treci pe Hasselblad. Un fotograf profi din strainatate si-l cumpara cu banii pe juma' de luna de munca.
Corect! 🙂
stai ca vine Sigma 50mm f/1.4 Art))