La sfarsitul lunii februarie am avut ocazia sa testez un obiectiv deosebit: noul Zeiss Otus Distagon T* 1.4/55, cel mai asteptat si cred ca si cel mai ravnit obiectiv lansat vreodata de nemtii de la Zeiss. Este un obiectiv mare, voluminos, greu si … foarte scump (vedeti aici pretul ca sa va convingeti), dar este un obiectiv deosebit. Si nu o spun doar eu ci si imaginile realizate cu el, care vorbesc practic de la sine. Nu ma credeti? Dati scroll acum pana in a doua jumatate a acestui articol … 🙂

Zeiss Otus 55mm f/1.4

Zeiss Otus in test la Clubul Foto
Zeiss Otus in test la Clubul Foto

In perioada in care am avut obiectivul Zeiss Otus la teste am avut ocazia de a face o sedinta foto mai deosebita. Am pus Zeiss-ul in geanta si m-am prezentat in bucataria unui restaurant care urma sa se deschida, cu mare fast, in Bucuresti. Am pariat pe Otus si am mizat (doar) pe aceasta sedinta foto pentru review. Asadar, un obiectiv ‘specializat’ precum Otus-ul are parte de un test pe masura. De ce am ales sa procedez astfel, va spun imediat…

Constructie si utilizare

De la inceput trebuie sa stabilim cateva detalii tehnice importante. Pentru cei care ati deschis calculatorul mai tarziu, Zeiss a anuntat noul Otus in luna Octombrie a anului trecut si l-a prezentat ca fiind primul obiectiv din gama destinata aparatelor foto DSLR capabil sa utilizeze la maxim senzorii cu rezolutii mari care se regasesc acum in DSLR-urile de varf (Nikon D800 fiind, pana acum, DSLR-ul cu rezolutia cea mai mare de pe piata). A urmat o perioada in care nimeni nu stia la ce sa se astepte dar, in Ianuarie, Zeiss a lansat pe piata obiectivul si i-a fixat si pretul: aproape 4000 de Euro. A fost momentul in care toti ne-am dat seama ca nemtii nu se joaca. O companie de talia Zeiss trebuie sa aiba motive intemeiate pentru a cere un pret asa de mare pentru un obiectiv de 55mm. Si, primul contact cu obiectivul mi-a confirmat asteptarile: este un obiectiv mare si la propriu si la figurat.

Carl Zeiss si-au adunat inginerii si i-au propus, probabil, sa scoata pe piata un obiectiv diferit de tot ce se gaseste pana acum. Daca sunteti obisnuiti cu obiectivele de 50mm din policarbonat, cu motoare de focus mai mult sau mai putin silentioase, parasolare din plastic si dimensiuni reduse, Zeiss Otus este la capatul opus din acest punct de vedere. Este constuit in totalitate din metal, inclusiv parasolarul, iar obiectivul este de aproximativ 4 ori mai mare decat un obiectiv standard de 50mm f/1.4 de la Canon. Pentru 5mm in plus, Zeiss a proiectat un obiectiv care nu doar costa cat 10 obiective Canon dar este si de patru ori mai voluminos si mai greu (are aproape 1000g). Dar, pana la urma, calitatea se plateste, atat in bani cat si cu … transpiratie: sa tragi cu Zeiss Otus montat pe un aparat precum Canon 5D Mark II (nu vorbesc de Canon 1Dx!) o sedinta foto de cateva ore, fara a utiliza aparatul pe un trepied, echivaleaza cu o zi de tras de fiare la sala…

Ca dimensiuni poate fi comparat cu Canon 24-70 f/2.8, asta ca sa va faceti o idee despre ce inseamna un prime din gama Otus…

Zeiss Otus este un obiectiv realizat cu precizie, pana la cele mai mici detalii. Are focus exclusiv manual, ca orice obiectiv din gama Zeiss, dar la DSLR-urile Canon si Nikon veti putea utiliza functia de confirmare a focusului, care va va face viata mai usoara. Eu l-am folosit doar in „studio” (o bucatarie, da? 🙂 ), montat pe trepied, asadar pentru mine focalizarea manuala a fost o joaca de copil. Totusi, atunci cand l-am scos pe strada, pentru a incerca sa fotografiez oameni sau alte subiecte aflate in miscare, focusul manual a inceput sa imi dea anumite batai de cap, chiar si cu confirmarea specifica DSLR-urilor.

Totusi, mi-e greu sa cred ca un astfel de obiectiv va fi utilizat in afara conditiilor controlate din studio (motivul pentru care am si ales sa fac reviewul doar cu imagini de studio). Asadar, focalizarea manuala nu va fi o problema pentru nimeni, mai ales ca inelul de focus este *foarte* fin si precis. In plus, la Canon, diafragma poate fi controlata electronic, direct din aparat. Iarasi, o bila alba.

De fapt, este si foarte greu sa ii gasesti „bile negre” lui Otus… sa va spun ceva ce nu mi-a placut? Poate doar faptul ca ma asteptam ca parasolarul sa se fixeze mai ferm pe baioneta…

Calitatea optica

Formula optica a lui Zeiss Otus 55mm f/1.4
Formula optica a lui Zeiss Otus 55mm f/1.4

Zeiss a ales sa utilizeze in noul Otus formula optica Distagon, celebra pentru calitatea optica excelenta dar si pentru obiectivele voluminoase. Otus are 12 lentile dispuse in 10 grupe, dintre care Zeiss spune ca 6 lentile sunt realizate dintr-o sticla atat de rara incat sunt mai valoroase decat aurul. Nu am cum sa ii contrazic, asa ca va las pe voi sa decideti daca este doar o ‘formulare de marketing’ sau exista un adevar in aceasta afirmatie. In orice caz, constructia optica formata din 12 lentile / 10 grupe este o raritate printre obiectivele prime. Ca o comparatie, Nikon 58mm f/1.4G – varful de gama actual de la Nikon si concurentul numarul 1 pentru Zeiss Otus – are doar 9 elemente dispuse in 6 grupe. Pana la urma, nici nu e de mirare ca au realizat un obiectiv atat de complex, deoarece specialistii nemti au realizat prototipul in nu mai putin de 4 ani…

Asa cum spuneam si in articolul in care va povesteam primele impresii despre Otus, calitatea optica este excelenta inca de la deschiderea maxima a diafragmei, f/1.4 (desi apropo, „gurile rele” spun ca Otus are un nivel al transmisiei luminii echivalent f/1.7 la diafragma maxima, la paritate cu Nikon 58mm f/1.4G… iarasi, nu am cum sa ii contrazic nici pe ei, asadar va prezint informatia asa cum e), avand o acutanta si o claritate uniforma pe intreaga suprafata a cadrului, din centru pana spre margini. Vignetarea este aproape imperceptibila la f/1.4 si dispare aproape complet de la f/2.8 in sus. Bokeh-ul este si el special, foarte soft, gratie in parte si a diafragmei formata din 9 lamele rotunjite.

Concluzii?

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Odata cu Zeiss Otus compania a lansat o noua gama de obiective luminoase, denumirea “Otus” reprezentand o specie de bufnite recunoscuta pentru capacitatea lor de a vedea prada in intuneric aproape total. Zeis Otus este a doua gama de obiective denumita dupa o specie de pasari, dupa gama Touit lansata la inceputul anului trecut.

De la constructie si pana la calitatea optica, este greu sa ii gasesti lui Zeiss Otus vreun repros. Nici nu am mai facut celebra lista cu „bile albe” si „bile negre”, pentru ca pur si simplu ar fi trebuit sa exagerez ca sa gasesc puncte negative lui Otus. Poate doar pretul. De fapt, cu siguranta pretul ii va aduce cele mai multe critici acestui obiectiv, dar pe de alta parte, calitatea costa. Zeiss Otus este un obiectiv specializat, care fara sa exagerez as putea spune ca pe un aparat cu senzor cu rezolutie mare, aduce calitatea camerelor de format mediu, pe DSLR. Asadar, in comparatie cu un astfel de sistem versus calitatea oferita, pretul lui Otus pare chiar mic…

Din punct de vedere al calitatii optice, Zeiss Otus este cel mai bun obiectiv pe care am avut ocazia sa il incerc pana acum. Depaseste, din toate punctele de vedere, obiectivele mele Canon, inclusiv L-urile la sharpness, atat pe centru dar mai ales in zonele periferice ale cadrelor.

Daca ar fi sa ii dau o nota, pe o scara de la 1 la 10, nota lui Zeiss Otus ar fi… 10! Fara ezitari. Si este singura nota maxima pe care am acordat-o, pana acum, intr-un test la Clubul Foto! Este pur si simplu bun.

Cat costa Zeiss Otus 55mm f/1.4?

In Romania Zeiss Otus costa aproximativ 15.999 lei, fiind disponibil pe montura Canon sau Nikon. Detalii despre pret si disponibilitate aici.

Imaginile de test

Acum va las sa „savurati” imaginile. Ca de obicei, click pe fiecare imagine pentru a vedea fotografia originala. De data aceasta fotografiile de mai jos le-am optimizat pentru a putea fi vizualizate pe un ecran cu rezolutie minima Full HD (minim 1980px orizontal). Dupa cum probabil v-ati dat seama, in stanga aveti fotografia originala iar in dreapta un crop 100%, pentru a evidentia calitatile optice excelente ale lui Zeiss Otus.

Despre imaginile din test (in loc de EXIF):

Fotografiile sunt trase RAW, cu Zeiss Otus montat pe un Canon 5D Mark II, la f/14-16 si ISO 200, expunere manuala. Majoritatea imaginilor sunt trase utilizand ca suport noul trepied Manfrotto 055XPRO3, despre care puteti citi aici. Fotografiile sunt convertitite in Lightroom, cu minime ajustari de luminozitate (exposure, blacks, shadows, whites & highlights).

 Zeiss Otus 55mm f/1.4, specificatii tehnice:

  • Motura: Canon EOS / Nikon F
  • Tip obiectiv: Standard prime (fix)
  • Distanta focala: 55mm
  • Focalizare: manuala
  • Formula optica: Distagon
  • Constructie optica: 12 lentile / 10 grupuri
  • Diafragma f/1.4-16
  • Numar lamele diafragma: 9
  • Diametru filet filtru: 77mm
  • Distanta minima de focalizare: 0,33m
  • Raport marire: 1:6,8
  • Unghi de cuprindere (pe senzor FX, diagonal / orizontal / vertical): 43,7° / 36,7° / 24,9°
  • Lungime: 127mm
  • Diametru: 92mm
  • Greutate: 1030g

8 COMENTARII

  1. Pentru a lua nota 10, in 2014, trebuie sa ai si autofocus, parerea mea. Pentru ca nu sunt multi care s-ar sacrifica focalizand manual.
    Cat despre optica… stati sa vedem si Sigma 50mm 1.4 ART :))

    Nu as da 10 unui obiectiv care arata asa, este el metalic, dar la privire zici ca-i plastric ieftin. Cauciucul de pe inelul de focus iar este o bila neagra, in special ca, este un obiectiv doar cu focus manual.
    Ca sa nu mai zic pretul, pentru un asemenea obiectiv, este scump. Sa zicem ca e peste competitorul Canon L (50mm f/1.2), sa-l puna cu 1000 euro mai scump, dar ATAT. E scump.

    Deci… mai mult de 9 nu i-as da, lasand pretul (pentru ca nu este un obiectiv dedicat amatorilor, deci pretul nu reprezinta o problema reala).

  2. Poze ca cele mai sus prezentate fac si cuplul Canon 40D + 60mm f/2.8(canon macro lens) + blitz extern (Nissin 622) + iglu (fundal alb) si 2 lampi cu stative cu lumina fluorescenta 4×45 watt, de exemplu; ca tot il folosesc la fotografia de produs, personal.
    Oricum in pozele de mai sus, focala este de la f/4 in sus, pentru detalii asa amanuntite. Degeaba are 1.4, ca vad ca aparatul 5d mark are trigger pe el, deci se folosesc blituri suplimentare pe stative.
    Nu stiu de ce se creeaza starea ca numai cu obiective de mii de euro poti scoate detalii in farfurie ?!
    Traiasca marketingul !
    Daca toti fotografii incepatori ar crede asa ceva, nu s-ar mai apuca nimeni de foto macro, close-up, daca nu ar avea mii de euro de aruncat pe fereastra !

    Ok, nota 10 pentru obiectiv, dar la ce scoate, nota 10 poate lua si canon 50mm f/1.8 care costa doar 500 lei.

    Stima,
    Mircea

  3. @ mircea: printeaza o imagine cu 50 1.8 si printeaza una cu tus 50 1.4 si o sa vezi dupa de ce pretentiosii arunca bani pe asa ceva ;). Iar legat de „problema cu autofocusul” (lipsa lui), redescoperi cu adevarat seria de alta data facuta de Carl Zeiss !

  4. Mai copii ce prostii debitati voi aici? Pai voi credeti ca sharpnessul e totul la o imagine buna? cum sa prezinti o imagine cu un bokeh urat sau cu culori urate unui client care a avut de-a face numai cu fotografi prof?. aici e un nivel care ne depaseste pe toti si asta este evident. Lasati oamenii in domeniu sa isi dea cu parerea fiindca aici vorbim de o inventie pusa la cale de niste oameni capabili ce castiga ff multi bani sa faca numai asta. Nu sunteti voi in masura sa judecati pe facebook cand nici nu aveti cu ce sa comparati. Aici este un alt nivel si e nevoie de educatie in domeniu …

Comments are closed.