Saptamana trecuta am vizitat Muzeul Opticii Carl Zeiss din localitatea germana Oberkochen (actualul sediu central al companiei). Am fost acolo la invitatia Zeiss, cu ocazia lansarii seriei de obiective Milvus pentru DSLR-uri. Vizita a inclus si un tur al Muzeului Opticii, de care nemtii sunt foarte mandri, dar si o scurta incursiune intr-una din fabricile de asamblare a obiectivelor. Acolo, din motive lesne de inteles, nu am avut voie sa fac fotografii, dar in muzeu am putut sa fotografiez fara restrictii. Astfel, acum pot sa va arat si voua ce inseamna 160 de ani de istorie Zeiss!

Zeiss Museum of Optics este deschis publicului zilnic, intre orele 9 si 17, iar intrarea este gratuita. Adresa lui este: Carl-Zeiss-Strasse 22, 73447 Oberkochen, Germany

Muzeul este o opera de arta in sine: nu doar exponatele sunt interesante cat si modul lor de prezentare dar si designul interior, facut cu foarte mult bun gust, dar intr-un mod tehnic si minimalist, care caracterizeaza atat de bine filozofia companiei. Muzeul se intinde pe aproximativ 1000 de metri patrati si include peste 1000 de exponate!

Pe platforma din Oberkochen lucreaza aproximativ 6000 de angajati Zeiss, compania avand aici mai multe cladiri de cercetare si uzine de productie. Platforma Zeiss este uriasa. In prima zi, cand am sosit cu trenul de la Munchen spre Aalen, calea ferata trecea chiar prin mijlocul cladirilor Zeiss. Astfel, am putut vedea si pe stanga si pe dreapta, cladiri albe, cu sigla companiei. O priveliste extraordinara, care mi-a reamintit cat de mare este Zeiss de fapt.

Cea mai importanta divizie este cea medicala, care produce echipamente medicale de varf. Pe locul doi este divizia de microprocesoare (da, Carl Zeiss fabrica si asa ceva!), iar divizia foto – surprizator – este una dintre cele mai mici (ca si numar de angajati – doar cateva sute) dar obiectivele produse aici sunt, probabil, cele mai cunoscute. Si da, sediul central al companiei Carl Zeiss nu mai este de mult la Jena, divizarea Germaniei dupa 1945 avand ca rezultat infiintarea a doua companii Carl Zeiss: cea din Jena si cea din Oberkochen. Astazi, ambele locatii apartin companiei unificate si gazduiesc unitati de cercetare si productie.

Istoria companiei Carl Zeiss incepe acum 160 de ani – in 17 Noiembrie 1846 – atunci cand Carl Zeiss a inaugurat un atelier de slefuire a sticlei in localitatea Jena din Germania. Printre primele sale lucrari s-au numarat lentilele pentru ochelari dar si cateva instrumente simple de masurare, urmate de proiectarea si fabricarea unor lunete pentru astronomie si pentru vanatoare. In primii ani businessul sau a crescut rapid, datorita calitatii la care Zeiss tinea foarte mult. Era un om impulsiv si inspecta chiar el instrumentele fabricate de angajatii sai. Atunci cand acestia nu produceau lentile la calitatea ceruta de Zeiss, le distrugea cu ciocanul si le taia din salariu. Ciocan care acum se afla expus in muzeu!

Asa s-a dezvoltat atelierul lui Zeiss, iar calitatea instrumentelor produse de el i-au adus rapid faima in toata Germania.

In cadrul muzeului se pastreaza o multime de instrumente optice produse de Carl Zeiss pana in jurul anilor 1900, dar nu numai, o intreaga colectie de ochelari, lunete, binocluri, monocluri si alte accesorii optice putand fi admirata aici.

Probabil una din cele mai interesante piese de colectie prezenta in muzeu este aceasta. Este vorba despre o luneta terestra care i-a apartinut lui Napoleon Bonaparte si care a fost gasit pe campul de lupta de la Waterloo in 1815. Bineinteles, nu este o piesa produsa de Zeiss, dar cu siguranta este un element interesant pentru cei pasionati de optica si istorie, aflat in original in muzeu.

Businessul s-a dezvoltat rapid iar dupa 1900 firma producea in special microscoape si proiectoare pentru planetarii.

Asa a ajuns Zeiss a produca cele mai bune proiectoare pentru studiul miscarii stelelor, iar unul dintre aceastea este expus in varianta originala in muzeu, fiind totodata piesa centrala a intregii expozitii.

Va vine sau nu sa credeti, dar proiectorul pe care il vedeti, desi pare foarte modern, este fabricat in uzinele Carl Zeiss din Jena in 1930! El a fost folosit in planetariul din Munchen pana pe la 1970, fiind inlocuit atunci cu unul mai compact si mai performant (care permitea studierea pozitiei stelelor in trecut si in viitor, mai usor si mai rapid decat acesta).

Cei care vor sa afle mai mult despre proiectoarele pentru planetarii, pot vedea in muzeu si o sectiune intr-un proiector original din 1969:

In muzeu se regaseste si cel mai mic planetariu digital din lume produs de Zeiss, o sala cu 7 locuri, in care cei care viziteaza muzeul pot afla mai multe despre cosmos si miscarea stelelor.

Evident, ca nu puteau lipsi nici exponate din perioada primului si a celui de-al doilea Razboi Mondial, cum ar fi acest binoclu care i-a apartinut unui amiral Japonez, care include lentile fabricate de Zeiss si are un design unic, permitand apropierea subiectului de pana la cinci ori.

Tot din al doilea razboi mondial este si aparatul Contax pe care l-a utilizat Robert Capa atunci cand a fotografiat Debarcarea din Normandia.

Fotografiile sale pot fi admirate intr-unul din numerele de atunci ale revistei LIFE, aflat si el in colectia muzeului.

Si, daca tot am inceput sa vorbim despre aparate foto, pasionatii de fotografie vor gasi foarte interesanta sectiunea muzeului care prezinta cele mai importante aparate foto fabricate de Carl Zeiss (in intregime sau doar anumite componente optice).

O alta piesa de colectie aflata in muzeu este una din camerele foto Hasselblad 500 EL, cu care astronautii americani au fotografiat solul lunar in misiunile de explorare a lunii de la inceputul anilor ’70.

Nu lipsesc nici copii dupa fotogramele NASA originale, care pot fi vazute ca atare sau cu ajutorul unei lupe.

Nici fotografia artistica sau de moda nu a fost uitata. In muzeu se regaseste o colectie de reviste ce includ pictoriale ale unor fotografi celebri, alaturi de camerele pe care acestia le-au utilizat:

Din exponatele muzeului nu puteau lipsi, bineinteles, nici obiectivele moderne, fabricate de companie in ultimii ani si care au setat noi standarde in industria foto video (inclusiv in cinematografie).

Compania Zeiss a primit de-a lungul timpului numeroase premii pentru produsele sale, dar poate cel mai sonor este Oscarul primit pentru calitatea obiectivelor sale pentru cinematografie!

Vizita in muzeu se incheie cu o incursiune in doua domenii poate mai putin cunoscute noua, fotografilor, dar care pentru compania din Oberkochen reprezinta principalul business: echipamentele pentru productia de microprocesoare…

… si instrumente medicale de mare precizie:

Si, daca fotografiile de mai sus nu sunt de ajuns, va invit sa faceti o incursiune in muzeu urmarind filmul oficial de prezentare (care, din pacate, este doar in limba Germana):

Intreaga galerie de imagini din Muzeul Carl Zeiss:

2 COMENTARII

  1. Mi-a placut foarte mult mica „lectie de istorie”.Deasemenea

    claritatea si lucrurile superb fotogrefiate ,mi-au atras atentia .

Comments are closed.