Thomas Leuthard pentru revista de fotografie FOTO4all:

„Nu am fotografiat cu adevarat pe film. Am incercat o rola si jumatate, dar pe care nu le-am developat niciodata. Pentru mine, viata este prea scurta pentru a trage pe film. Aparatele foto digitale au facilitat accesul la acest tip de arta, dar, de asemenea, au marit numarul de fotografii de calitate slaba. Pana la urmă reprezinta o revolutie faptul de a capta imagini oriunde si de către oricine. Fiecare ar trebui sa se autocenzureze. Cum te pozitionezi fata de acest fenomen? Depinde de tine insuti.”

Interviul cu Thomas Leuthard dar si alte articole interesante puteti citi in noul numar al revistei Foto4ALL disponibil aici.

Foto4All - Noiembrie-Decembrie 2013
Foto4All – Noiembrie-Decembrie 2013

 

3 COMENTARII

  1. Imi pare rau, dar nu am cum sa fiu de acord cu ce spune. E ca si cum ai zice: "viata e prea scurta ca sa scriu de mana cand acum pot sa utilizez comenzile vocale." Fotografia pe film are rolul ei in dezvoltarea ta ca fotograf. Nu inseamna ca daca nu ai fotografiat pe film nu poti fi fotograf, dar te privezi de cunostinte, emotii, concepte, viziuni pe care nu o sa le ai niciodata pe digital, oricat de bun ai fi in digital. Fotografia pe film inseamna maestrie. Pe digital inseamna mass market. E diferenta dintre individual si turma. Dintre respect si interes fata de fotografie in totalitatea ei ca arta cu o istorie creata in marea ei majoritate pe film si indiferenta data de ideea ca "face aparatul totul automat, de ce sa imi bat eu capul"….

    • Total de acord cu tine.Fotografia pe film e ceva minunat și tocmai pt că viața e prea scurtă,se merită să tragi pe film.

  2. Domnule Bogdan,

    Fotografia are doua aspecte esentiale:
    1. Arta de a executa fotografii care sa poata transmita emotii culori, sugestii puternice privitorului. Aceasta este arta fotografica si depinde numai de cel care executa fotografia. Nu are sens sa comentam aici, sunt destui fotografi (pe sistem digital!!) pe care i-as chema sa fotografieze in locul meu pentru evenimente pe care eu le-as numi „memorabile”, daca as avea resurse financiare pentru aceasta. Sunt numai un fotograf amator, cu cunostinte destul de bune tehnice si acceptabile pentru compozitie si nu pot decat accepta ca exista fotografi cu adevarat „artisti” dar si cei profesionisti pentru activitatile curente. Nu incerc sa ma compar cu ei si continui sa admir orice fotografie reusita pe care acestia o expun.
    2. Din punct de vedere tehnic, noile aparate digitale depasesc vechiul sistem pe film (performante mai bune pe toata linia) cu exceptia faptului ca nu mai au simplitatea si (implicit) fiabilitatea sistemului de baza mecanic.Totusi, fata de fotografia pe film clasica au posibilitati suplimentare (viteza, culori, aranjamente in fotografii, posibilitatea de a relua fotografia ratata tehnic, etc.). Sarind peste melancolia fotografierii pe film (o istorie interesanta in evolutia artei foto), nu cred ca e politicos sa argumentezi cu antiteze gen turma/om sau maiestrie/mass market. Este o jignire pe care cred ca nu ar fi bine sa o mai repetati, din respect pentru cititorii acestei reviste si fata de dumneavoastra insiva.
    Cu stima

Comments are closed.