Cel mai nou firmware Nikon pentru aparatele DSLR D3200, D3100, D5100, D5200 si CoolPix P7700 aduce o veste nu tocmai buna pentru fotografii care utilizeaza accesorii third-party. Se pare ca multi utilizatori se plang de „efectele adverse” ale noului firmware in ceea ce priveste compatibilitatea aparatelor cu acumulatorii „replace” (neoriginali). Astfel, pe langa imbunatatirile oficiale, se pare ca noul firmware face ca aparatul sa nu mai ‘recunoasca’ acumulatorii replace, facand imposibila utilizarea lor odata ce ati actualizat software-ul aparatului.
Daca aceasta stire vi se pare un ‘deja-vu’, trebuie sa ne reamintim ca vine la scurt timp dupa anuntul Sigma referitor la incompatibilitatea lui Nikon D5300 (si – mai nou – a lui Nikon Df) cu obiectivele alternative propuse de brandul nipon. In plus, asa cum am observat chiar noi in luna Februarie, atunci cand am testat Canon 6D, nici acesta nu era compatibil 100% cu acumulatorii ‘replace’ (dar permitea utilizarea lor, fara a afisa corect autonomia). Asadar, se pare ca aceasta practica devine din ce in ce mai des intalnita iar producatorii de aparate foto incearca sa ‘limiteze’ sau sa blocheze utilizarea accesoriilor ‘neoriginale’ prin toate mijloacele posibile.
Desi utilizarea accesoriilor originale este recomandata atat de producatori cat si de noi si – la prima vedere – o astfel de modificare in firmware incearca prevenirea posibilelor probleme care ar putea afecta aparatul si care ar necesita interventia service-ului autorizat (iar de aici si probleme legate de acordarea garantiei in aceste conditiii), este posibil ca si contextul economic actual sa influenteze intr-un fel sau altul producatorii sa apeleze la solutii mai putin obisnuite pentru a-si creste vanzarile…
Daca totusi ati actualizat firmwareul si doriti sa reveniti la varianta anterioara, care nu influenta compatibilitatea aparatelor cu acumulatorii third-party, gasiti aici versiuni mai vechi ale firmware-urilor Nikon.
Penibil!!! Suna a politica de producator de imprimante care baga tot felul de chip-uri si soft-uri pentru ca sa te impiedice sa folosesti cartuse mai ieftine si evident sa te forteze sa cumperi cartusele lui, de 5 ori mai scumpe si la fel de proaste ca cele no name. Mare diferenta de autonomie intre un acumulator after market decent si unul original nu am observat. Maxim 20% diferente pentru simplu motiv ca sunt facute in acelasi cotet din China. Insa la pret cel original este de 2 ori mai scump fara a fi de 2 ori mai bun.
Marketing si disperare.
Au vazut ca ceilalti producatori fac produse cel putin la fel de bune. Acumulatorii Power3000 sunt la fel de buni ca oridinalii, am avut pe Panasonic FZ38, am acum pe 60D. Cu o incarcare corecta tin mai mult decat originalii. Cu un set, dupa 12-13 reincarcari, am facut peste 2400 cadre, cu originalii nu tre de 2100-2200 (doi, in grip). Ca sa nu mai zic ca, la performanta incarcare, Canon arata 2 linii verzi dupa 6-7 reincarcari. Maaaare greseala sa mai dau 300 lei pe un original sa am pereche. Asta am observat-o si cu fostul bridge. Cred ca la temperaturi mult sub 0 grade, originalii tin mai mult, 7-800 cadre (bucata) vs. 500, 550, cat tine un Power3000. Dar n-am tinut cont de mai multe ori, doar o data i-am descarcat in frig.
Faci update firmware cand aparatul tau are o problema reala, in rest, la ce?! Am vrut sa incerc si eu ultimul Magic Lantern, imi cerea noul firmware la 60D, care, saboteaza blitz-ul intern, declanseaza pe pofte (nu ca l-as folosi eu, dar nu vreau sa am aparatul cu probleme, cand l-am nimerit perfect). Am renuntat la Magic Lantern.
6D, am inteles ca are o anumita incompatibilitate cu obiectivele Power3000, cat si cu grip-ul PowerGrip (uneori nu porneste, nu vede acumulatorii nici daca sunt originali). Cred ca incep sa umble sa faca asemenea magarii cu intentie, si o dau la greseli, efecte adverse.
Asa cum a prezis Calin acum cativa ani, DSLR-ul mai renteaza cu adevarat, doar luand un Full Frame (as zice eu, de la mid-level in sus, ca 5D-urile sau D700/D800), in rest… sistemul Mirrorless a luat fata APS-C-ului pe DSLR, sunt atatea modele, pentru toate buzunarele si pretentiile.
Ganditi-va de doua ori la achizitie, DSLR-ul APS-C nu mai e "cel mai tare din parcare" asa cum au multi impresia.
Nu-i nimic, vor gasi si producatorii aftermarket o solutie sa evite prostia care nu le accepta produsele, din soft. Se va ajunge aici daca mai-marii Canon si Nikon nu mai au obraz fata de clientii lor.
PS: Merita sa va mai certati, si injurati pe forumuri, pentru ei?!
Dar si daca te gandesti ca o baterie noname se poate scurge in aparat la prima folosire, cine vine si se plange pe forumuri ca nu a vrut serviceul nikon sa repare camera foto?
Nu ca bateriile nikon sunt perfecte dar macar daca ai probleme ai garantie si se repara si bateria si ar trebui si aparatul daca apar probleme. Mie recent mi-au inlocuit cei de la nikon un acumulator.
In alta ordine de idei nu pot sa spun ca nu sunt ingrijorat de restrangerea optiunilor. Eu nu folosesc optiunea cu baterii 3rd party dar pentru cei care o folosesc este cam urat.
Sper sa nu aplice aceleasi tactici si la obiective pentru ca din astea folosesc 3rd party. Nu as vrea sa-mi acopar contactele la obiective chiar daca sunt doar manual focus.
Pe de o parte e bine ca isi protejeaza electronica din aparat pe de alta parte e foarte ingrijorator.
Aici, recunosc, sunt de partea lui George. Desi nu sunt fan produse originale de la producator, cand vine vorba de acumulatori am mers pe mana celor de la Nikon si mi-am cumparat inca un acumulator ca sa am pereche. Si daca e ceva cu ei ma duc la Nikon si se rezolva. Dar daca fac asta si cu obiectivele o sa iasa rau. Nu toti fotografii (mai ales cei amatori, sau care nu traiesc din fotografie) folosesc obiective de la producator. Sincer, dupa ce am testat cateva obiective nikon si dupa am comparat cu 3rd party (Sigma, Tamron, Tokina) nu am vazut motivul sa dau de 3 ori mai mult pe cele nikon daca nu am calitate net suparioara.
Vom vedea ce va veni dupa acest update.
In ce priveste obiectivele, sunt diferente majore: cel putin Tamron 17-50 e un fel de 18-55 mai luminos, e departe tare de 17-55-ul Nikon, iar 70-200 e mai degraba comparabil ca performante cu 70-300 decat cu 70-200 f/2,8. De la Sigma am testat un 70-300 care era iarasi caricatural,se bloca butonul Macro de-ti rupeai degetele in el… Tokina insa e alta clasa, cu 11-16 f/2,8 sau macar 12-24 poti face oricand poze de expozitie.
Revenind la acumulatori: pe D90 am acumulatorul primit cu aparatul si un Phottix. Poate ca Phottix-ul e un pic mai prost pe frig si e mai gros la introducerea in grip (micrometric, dar freaca), insa in rest nu am sesizat diferente.
Pe D3100, am doi acumulatori originali (nu existau pe piata modelele third-party in 2011). Intr-un fel regret ca mi-am luat acumulatorul original, am dat 200 lei iar acum tot aparatul e probabil 500. Deci daca as fi cinic, as spune ca manevra celor de la Nikon e buna pentru cei care au investit in acumulatori originali, sa nu se mai simta atat de pagubiti 😀
Noroc ca aparatele de fotografiat nu isi fac update singure, ca telefoanele… desi cu modelele noi, cu wireless, cine stie ce ne rezerva viitorul ;))
"imbunatatirile orificiale" :)))))))))
Este o politica economica de a proteja propriile produse.Firesc.Nu?