Preambul: Stiu … imediat ce ati vazut titlul acestui articol v-ati gandit „Tu chiar vrei un DSLR … Ce intrebarea e asta? Ce articol mai e si asta ?” … Ei bine, nu va lasati pacaliti de aparente. Cititi mai departe… 🙂
Asa cum reiese din intrebarile pe care le-am primit de-a lungul timpului aici, pe site, dar si la rubrica speciala „Ghidul Cumparatorului”, majoritatea intrebarilor unui fotograf aflat la inceput de drum sunt legate de achitizia unui aparat foto DSLR. De cele mai multe ori, intrebarile sunt foarte exacte, de exemplu „Care este mai bun: Nikon D3100 sau Canon 1100D?”… sau, asa cum am fost intrebat de foarte multe ori de catre prieteni, pur si simplu intrebarea este cea standard: Ce aparat foto imi recomanzi? De aici pleaca toata dilema si, probabil, marea dezamagire a prietenilor mei, care se asteptau de la mine la un raspuns clar, de genul „Mergi si cumpara aparatul X!”. Ei bine, eu nu asa vad lucrurile.
Sa incepem cu … o poveste:
Acum o saptamana participam la o discutie cu un amic si am ajuns (din nou) la marea dilema: ce aparat il sfatuiesc sa isi cumpere? Trebuie sa precizez de la inceput ca dilema aceasta persista de mai bine de un an si inca nu s-a hotarat. Intre timp au aparut modele noi, din ce in ce mai interesante ca si functionalitati, dar si mai scumpe. Asadar, o data la cateva luni dilema revine: ce aparat sa isi cumpere?
Prima mea reactie la o astfel de intrebare este urmatoarea: „Dar la ce vrei tu sa il folosesti?” Raspunsul, inevitabil, vine imediat: „Pai vreau sa faca poze ca lumea…”. Hmm… senzatie de deja-vu! Continui, ca sa imi fac o idee asupra intentiilor lui si il intreb: „Ei bine, dar in ce buget vrei sa te incadrezi?” …. o sa radeti, probabil, dar raspunsul este de cele mai multe ori la fel de vag: „Pai, sa nu fie nici scump dar nici ieftin, ca alea’s proaste!!” In acest moment, probabil a observat ca eram destul de nedumerit si continua: „Nu vreau sa dau mai mult de 500 de euro … dar sa aiba zoom mare!!! ” …
Buun … date fiind conditiile, voi ce i-ati putea recomanda?
Ok, recunoasteti personajul? Vi se pare cunoscut? Daca nu, va mai dau un indiciu: este acelasi „personaj” care, dupa alte doua saptamani vine si repeta intrebarea, dar deja pune problema altfel: ” Mi-a zis mie un prieten sa imi iau un Nikon D300s, ca ala e cel mai tare! „. Aici, „prietenul”, poate fi inlocuit cu prietena, vecinul, colegul, nasul, soferul de taxi, bona etc. dar nu asta e ideea, ci faptul ca acel aparat „este cel mai tare”. El pe acela il vrea … si, daca se poate, acum!
Nu vreau sa ma intelegeti gresit, este si asta un mod de a alege un aparat foto. Dar, eu consider ca problema trebuie pusa altfel.
Povestea prietenului meu de mai sus este cat se poate de generala si este o situatie cu care ma confrunt destul de des. Probabil se potriveste multora si, poate chiar si voi ati fost in situatia de a alege un aparat foto si va recunoasteti, in linii mari, in povestea de mai sus. Dar acum, voi ce i-ati recomanda?
Asadar, cum rezolvam „dilema”?
Dupa aflarea „plafonoului” de 500 de euro, i-am explicat ca in acest buget poate gasi un aparat inferior lui D300s, poate un D3100, dar cu un obiectiv cu zoom moderat, de doar 3X (da, 3 „ics”, deoarece marketingul a facut ca acesti „icsi” sa devina un standard in limbajul incepatorilor). Atunci, prietenul meu m-a intrerupt bursc si mi-a spus: „Pai cum frate, ca am vazut la 14 milioane un Sony cu zoom de 12X…”. „Pai da, dar acela nu este un DSLR”, vine raspunsul meu. Iar aici, replica lui banuiesc ca o stiti cu totii: „Pai da, dar un DSLR face poze mai bune, nu?”…
Sa revenim la intrebarea din titlu, care capata acum mai mult sens: Tu chiar ai nevoie de un DSLR?
In acest moment, deja discutia noastra a intrat pe un alt taram. Aici vroiam sa ajung, de fapt, acesta este si modul in care vad eu lucrurile: alegerea unui aparat foto trebuie sa tina in cont, in primul rand, de asteptarile pe care le ai tu (ca fotograf) de la respectiva „unealta”. Pentru ca asta este: aparatul foto este o unealta, care te ajuta sa fotografiezi. (Da, suna sec!).
Avand in vedere „povestea” de mai sus, sunteti 100% convinsi ca prietenul meu are neaparat nevoie de un DSLR? Eu nu. Si sa va spun de ce: DSLR-ul este un aparat foto performant, dar care trebuie folosit in cunostinta de cauza pentru a il utiliza la performantele lui maxime. Ca incepator, mai ales daca primul tau aparat foto digital a fost un compact, trecerea la un DSLR s-ar putea sa se transforme intr-o dezamagire. Am cunoscut utilizatori de DSLR care au renuntat la el si au cumparat un bridge, deoarece, asa cum il utilizau ei, bridge-ul facea fotografii mai bune decat DSLR-ul pe care habar nu aveau cum sa il seteze. Si atunci, in situatia lor, a meritat timpul si banii investiti, doar pentru a se intoarce (relativ) de unde au plecat?
Haideti sa listam o mica parte din avantajele si dezavantajele fiecarui sistem in parte (DSLR sau Compact/Bridge):
Avantajele unui DSLR:
– Calitate ridicata a fotografiilor
– Posibilitati multiple de prelucrare
– Obiective si accesorii – o multime aproape infinita.
Avantajele unui aparat Bridge / Compact (“Sapuniera”):
– cost scazut de achizitie
– calitate buna a imaginilor
– plaja focala (zoom) mare
– greutate si volum scazut (majoritatea pot incape si in buzunar)
– operare mai facila, datorita orientarii sale pentru amatori / entuziasti.
Dezavantajele unui DSLR:
– Pret initial ridicat de cumparare
– Achizitii costisitoare in timp (obiective, lentile)
– Greutate ridicata (si impreuna cu accesoriile pot umple o geanta de voiaj … lucru ce nu este chiar pe placul tuturor in calatorii)
– De cele mai multe ori obiectivul de “kit” nu este cea mai buna alegere initiala …
Dezavantajele unui Bridge / Compact:
– accesorii putine, fara obiective interschimbabile
– calitate mai scazuta a imaginii fata de un DSLR
– posibilitati scazute (de cele mai multe ori) de configurare si operare (datorita meniurilor simplificate, usor de utilizat, pentru amatori).
Asadar, care este aparatul recomandat unui incepator?
Asa cum spuneam mai sus, depinde de fiecare “incepator” in parte … totusi, cei mai multi dintre acestia isi cumpara un DSLR doar pentru ca este “la moda”, asa are si prietenul / prietena (si nu poate fi mai prejos!) sau pur si simplu pentru ca asa i se recomanda. Totusi, din punct de vedere al unui utilizator fara mari pretentii si care doreste “poze de vacanta”, oare nu ar fi mai indicat sa considere varianta unui “Bridge”? Bridge-ul este mai usor de utilizat, are un zoom optic generos si este suficient de compact pentru a fi usor de transportat in calatorii, in club, la paintball cu gasca, etc!
In prezent, exista peste 45 de modele de aparate compacte pe piata si peste 15 modele „bridge”. Oferta este suficient de variata iar din punct de vedere tehnic, calitatea imaginilor este din ce in ce mai apropiata de cea a unui DSLR. Un exemplu ce imi vine acum in minte este Fuji HS20, un bridge ce va apare pe piata luna aceasta (sa speram) dar care promite multe! Daca nu bridge, atunci exista si optiunea compactelor performante: Canon S95, Nikon P7000 sau Canon G12.
Sa nu uitam de clasa aparatelor foto cu obiective interschimbabile, dar fara vizare prin obiectiv. Asa-numitele aparate „EVIL” (Electronic Viewfinder Interchangebal Lens). Olympus PEN sau Sony Nex sunt doar doua dintre aceste modele, alaturi de Panasonic GH2. Acestea au si ele avantaje si dezavantaje, dar ca si in cazul DSLR-urilor, investitia intr-un astfel de aparat pentru ca apoi sa il utilizati doar cu obiectivul de „kit” nu mi se pare justificata.
Ok, dar cum ramane cu DSLR-urile? Din punctul meu de vedere, i-as recomanda un DSLR doar celui ce a avut deja un aparat bridge si are cunostinte mai avansate despre fotografie. Nu voi putea recomanda nimanui un DSLR doar de dragul de a avea un aparat „la moda” (da, stiu, aceasta idee nu va fi niciodata pe placul specialistilor in marketing de la firmele producatoare de aparate foto…). Totusi, pentru ca un articol despre alegerea unui DSLR nu poate fi complet fara cateva recomandari, pentru cei ce doresc sa aleaga un DSLR preferintele mele sunt urmatoarele (ordinea este aleatoare): Canon 60D, Nikon D7000, Sony Alpha A33 sau Nikon D3100.
Despre un model anume, de ce X si nu Y sau alte preferinte va astept sa discutam mai jos, in comentarii! 🙂
Chiar are nevoie un utilizator mai putin experimentat de obiective interschimbabile?
Am vazut intr-o drumetie recenta un turist asiatic ce „tragea” cadru dupa cadru utilizand un Canon 300D. Intr-adevar, un aparat cam vechi pentru standardele actuale, dar ce era si mai interesant era faptul ca respectivul (inca) folosea obiectivul de kit … Canon 18-55 f/3.5 – 5.6. Motivul? M-am gandit ca tipul probabil era foarte multumit de aparatul lui incat a facut poze cu el 5-6 ani cu acelasi obiectiv, cel din kit. Cel mai probabil nu a investit in plus, dar pentru calitatea imaginii mai buna s-a plafonat la a utiliza un obiectiv care oricum nu pune in valoare cu adevarat acel aparat… Dar, oare, un aparat compact/bridge nu i-ar fi oferit mai multa satisfactie avand in vedere neceistatile sale ca turist in Europa? (observand ca nu a vrut sa se complice cu alte accesorii … pentru ca nu avea asa ceva cu el)
Analizati, comparati si decideti in cunostiinta de cauza!
Voi ce ati alege pentru un incepator?
Corect, frumos spus:)
eu i as pune un niko d40(sau d40x) cu 18 55 si 55 200second kitul asta ajunge la12000 lei sau canon 350d sau 400d care second costa in jur de 300 euro si sa ste pe ele sa invete timpul de expunere diafragma iso si dupa aia sa si ia( asta daca mai simte nevoia) ceva bun gen d300/s sau d 7000 sau 60d
iertati- mi greselile ( am scris rapid)
acuma din punctul meu de vedere, ar mai fii o problema toate aparatele astea mai noi si scumpe au peste 10 megapixeli, nu inteleg de ce cauta la inceput multi megapixeli care nu i vor folosii? adika nu kred caci ca un amator ce face photo de duminica in familie are nevoie de 14 15 16 megapixeli in contextul in care nu va plota nici o fotografie adica nici nu stiu daca va tiparii 10% sau cel mult daca va scoate vreun a3 asa ca le va ocupa spatiu mult prea mult si degeaba iar dslr urile cu cel putin 6, dar na cele de la 8 la 10 megapixeli cred ca sunt mai mult decat necesar, va salut si multa bafta in alegerea aparatului
e clar ca daca vrei un aparat de familie ,de vacanta,de ocazie DSLR nu e o alegere buna
@George: Bine punctat!
treaba e ca uni au bani si n-au ce face cu e i:))) iar altii isi doresc foarte mult un DSLR
Legat de treaba asta, mi-am amintit: mi-a povestit cineva ca au avut un client, bogatan de Romania, care a cumparat un Mamiya, cu to cu digital back si obiectiv, doar pentru ca … atentie … era CEL MAI SCUMP aparat foto pe care il avea respectivul importator in oferta. Si (din pacate) nu e banc iar "bogatanul" nu era fotograf……
iar unii ( printre care si eu si cred ca si tu calin) nici nu incearca sa spere la mamiya
Salut Calin,
Interesant subiect ai abordat in articolul tau si as dori sa adaug cateva lucruri care sa vina in sprijinul celor care doresc sa aleaga intre un compact/bridge si un aparat cu obeictive interschimbabile.
Ai mentionat in coropul articolului seria de camere mirrorless (adica fara oglinda) si as vrea sa iti spun ca ele au luat in calcul exact acest tip de clienti.
Camerele mirrorless combina usurinta in utilizare a unei camere compacte cu calitatea imagini obtinute de o camera de tip D-SLR.
In plus, un sistem matur asa cum este micro 4/3 conceput de Panasonic si Olympus iti ofera o multitudine de obiective, avand acoperita o plaja focala intre 7 mm si 300 de mm, incluzand focale fixe, obiective de macro sau 3D. Inca un lucru – datorita constructiei si dimensiunii speciale a senzorlui pe camerele micro 4/3 se pot utiliza aproape toate tipurile de obeictive de la alti producatori, cu ajutorul unor adaptoare ieftine.
Spre deosebire de un d-slr clasic camerele mirrorless vin si cu functie de filmare extrem de perfomanta si usor de utlizat. Un model cum este GH2 cu al sau ecran rabatabil este de asemenea de mare ajutor fotografilor.
Nu uita si dimensiunea – o camera mirrorless este mult mai mica si mai usoara decat un D-SLR.
Cred ca o astfel de cmaera este net superioara unui D-SLR entry pentru cei care doresc sa imbine usurinta in utilizare cu calitatea imaginii
Cred ca ar fi util de detaliat intr-un articol separat avantajele si dezavantajele acestor camere. In maxim 2 ani, acestea vor detine suprematia din punct de vedere al vanzarilor pe piata de camere cu obiective interschimbabile. In Japonia deja reprezinta mai mult de 50% din vanzarile cantitative. Te-ar putea ajuta si site-ul:
http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/index.html
Salut Laurentiu,
Sunt de acord cu cele prezentate de tine si chiar apreciez GH2-ul desi nu am avut ocazia sa il testez.
Eu am scris despre aceste tipuri de camere ca un exemplu pozitiv, de luat in considerare pt utilizatori, dar raman la parerea ca ORICE camera foto cu obiective interschimbabile este o investitie cam inutila DACA o folosesti DOAR cu obiectivul de kit. Asta e motivul pt care Panasonic, Olympus sau restul au proiectat camera aia cu montura: pentru a utiliza o gama mai larga de obiective. Altfel se rezumau la camerele „clasice” gen Canon G… Asta era ideea articoului, de fapt. 🙂
Iar acum, ca tot veni vorba, in articol m-am referit exact la acest tip de utilizator: care vrea marea-cu-sarea dar nu are timp/vointa/bani/etc sa invete, sa achizitioneze obiective etc… si care de multe ori cumpara doar pt ca a fost sfatuit (prost) si se loveste de o mare dezamagire… 🙁
Si camerele mirrorless au avantaje (multe) dar si dezavantaje. Din pct meu de vedere lipsa vizorului optic este, poate, cel mai mare dezavantaj (stiu cum le lauda producatorii… dar totusi…).
Oricum, e o idee buna si poate o voi materializa in viitor: un articol de genul „DSLR vs. Mirrorless” 🙂
Vis-a-vis de vizorul optic am citit multicel. Impresia mea este acum ca este net superior cel electronic în detrimentul celui optic prin care vezi ceea ce vezi și cu ochiul liber, pe când cel electronic aplica filtrele și toate setările introduse de utilizator. Îți arată practic exact ce schimbări ai adus „realității” și exact cum va arăta fotografia înainte ca tu s-o vezi pe ecran.
cu asa ceva mam intilnit si eu vroia calitate mai ceva decit un D3s zoom pina la luna si inapoi si sa nu fie scump ….chiar daca nu stia ce inseamna desenele pe monitor
Calin,
A sosit momentul sa testezi un GH2 🙂 S-ar putea ca utilizarea acelui vizor electronic sa ti se para o adevarata revelatie. Eu sunt convins ca un vizor electronic de calitate poate face uitat un vizor optic…
Referitor la obiectivul de kit, sunt de acord cu tine. Achiziționarea unei camere de tip d-slr si limitarea numai la obiecitvul de kit poate duce la unele frustrări si la reintoarcerea la clasicele compacte.
O solutie ar fi un body cu obiectiv kit cu focala mai lunga – de exemplu un 14-140 care ar acoperi cele mai uzuale topuri de fotografie. In plus, ușurința in utilizare oferita de o camera mirroless ar fi mult mai pe placul celor care trec de la compacta la camera cu obiective interschimbabile.
E drept, pana acum nu am testat de la Panasonic decat compacte. Dar am incercat vizorul electronic de la PEN … Si nu mi-a placut …
DSLR’ul incepe sa devina un moft si o fitza pt multi fotografi amatori,doar din simplul motiv al gandirii, ca vazandu’te cineva cu un astfel de aparat in dotare,esti deja mare si tare in ale fotografiei,ceea ce evident este o mare greseala.Daca vrei sa faci treaba buna poti face si cu o sapuniera.Mi se pare inutila investitia intr’un aparat DSLR,fie el nou sau vechi,scump sau ieftin,atata timp cat se ramane la obiectivul de kit,e ca si cum ti’ai achizitiona o masina sport si ai folosi jenti+cauciucuri de teren pe pista de formula 1.Orice aparat foto trebuie exploatat si explorat la maxim,fie el si cea mai simpla „sapuniera”.
Legat de prieteni si eu am trecut prin asta si e cam aiurea,pt ca ei isi doresc ceva,nu stiu sigur ce, si se asteapta ca tu sa ghicesti ceea ce vor si sa le recomanzi exact produsul perfect pt ei.Adevarul e ca si toate procesarile foto,in tot felul de programe,le bulverseaza mintea si ei se asteapta sa gaseasca un aparat la care doar ii dai click si el face poze impecabile,in orice situatie si conditie ai fi .
Bine sintetizat, Alexandru! Multumesc de vizita! 🙂
Sunt un om obisnuit fara pretentia de a fi numit fotograf. Doresc sa achizitionez un aparat foto, de preferat D-SLR. De aproximativ doua luni, studiez site-urile de specialitate pentru a face o achizitie cat mai buna. Am decis sa fie D-SLR deoarece sunt familiarizat cu formatul raw deci stiu sa-l prelucrez. Am decis asupra unui Nikon D3100 Double-Zoom Kit, deoarece principala firma concurenta, Canon, ofera spre vanzare obiective mult mai scumpe.
Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: Este necesar pentru un fotograf incepator un obiectiv 55-200mm?
Pentru a fi mai precis in ceea ce va intreb, planuiesc sa folosesc aparatul pentru peisaje, portrete, poate chiar macro.
Multumesc anticipat!
Da, ar putea fi necesar la portrete (pe la 70-100mm) si la peisaje (tele). Functia macro de pe un teleobiectiv de genul acesta nu este prea stralucita, deci nu m-as baza pe ea. Rezultate buneicele macro se pot obtine cu obiectivul 18-55 „intors” (cu inel adaptor) sau cu lentile macro. O oferta foarte interesanta pentru Nikon D3100 este aceasta http://tinyurl.com/3e2ekb2 , un double-zoom kit cu trepied, geanta si blitz – adica aproape tot ce are nevoie un incepator „mai avansat” in fotografie. Toate cele bune!
este necesar pt un fotgraf incepator un aparat DSLR?:P
glumesc man,pai sant si obiective al-in one numai ca mnah asta ar insemna sa iei doar corpul la aparat si ulterior obiectivul,iar un obiectiv cat de cat bun all-in-one,oricum un 55-200 e bun,am o pritena care are unul si e chiar bun,bine amu pt panorame si macro nu,dar in rest e chiar bun.
Un all-in-one bunicel e mult mai scump decat valoarea celor doua mentionate luate in kit. Bine, sunt si avantaje, normal, dar dpdv al pretului tot kitul „sta” mai bine.
P.S. Daca vorbim de formatul RAW, atunci un DSLR e cel mai indicat 🙂 … sau un mirrorless, dar nah, mai dureaza pana se vor obisnui oamenii cu ele.
Buna!As dori sa aleg un aparat care sa se incadreze in 460$ si sa ofere o imagine de calitate inalta si la lumina slaba ;avand in vedere faptul ca nu sunt foarte interesata de zoom care crezi ca ar fi mai potrivit pentru mn Sony HX100v ,Canon SX 30 IS sau Nikon coolpix p500?Sunt deschisa si altor sugestii:)
Buna, eu ti-as recomanda Fuji HS20. http://tinyurl.com/3czdetp
Este unul dintre cele mai performante aparate foto bridge lansate recent. E cam singurul pe care mi l-as lua si eu daca ar fi sa aleg…
Fujifilm finepix HS10 e mai ieftin,sau second un canon 350d sau 400d,sau un nikon d40,sau poate gasesti un canon 1000d,dar totusi,referitor la calitatea imaginii tine mult si de dorinta ta de a explora aparatul foto,de a folosi setarile lui,de a’ti folosi imaginatia,nu tot ce e clar si limpede e neaparat si frumos:)
Diana spunea ca vrea calitate in lumina slaba … 350d sau Nikon d40, pentru ca apoi sa „traga” la iso maxim 400? 🙂
eu am aparat mult mai slab si scot poze foarte faine la iso800,am tras cu 350d si 400d si nikon d40 si e foarte buna calitatea pozelor la lumina slaba,mai ales daca te inveti cu setarile la aparatului….mai bine ai da un sfat la Diana legat de ce sa achizitioneze la banii aia si sa scoata poze mai bune la lumina slaba,decat sa ei in „gluma” ce am propus eu.
si legat de HS20,daca e sa’l compari cu HS10 e mult mai slab,senzor mic pe megapixeli prea multi
si inca ceva,ia spune’mi tu de unde isi ia Diana,daca tot i’ai propus HS20,cu 460$?ca vreau si yo daca este nou la pretul ala:)
Sory, dar nici Canon SX30 IS nu e 460$… probabil a vrut sa spuna Euro.
A aparut vre-un test pe undeva care sa arate ca HS20 e mai slab decat HS10? Stiu eu teoria, dar e ca si cum ai spune ca D7000 e mai slab decat D90 pt ca are mai multi pixeli.. hai sa le testam ca apoi sa vorbim concret.
Iar legat de intrebarea Dianei, da, i-am oferit un raspuns care se incadreaza in intrebarea ei, in tipurile de aparate enumerate de ea, etc.
P.S. da, aici mai si glumim …
deci atata timp cat pe un sezor ingramadesti mai multi megapixeli ,clar calitatea imaginii e mai slaba,acum ca aparatul are tot felul de ghidusii de softuri care ii „imbunatatesc” calitatea imaginii,asta e alta treaba,dar mai ales la dslr like,sa sti ca conteaza mult dimenisiunea la senzor,plus ca ,parerea mea,nu merita acei bani in plus deloc HS20-ul pt acei 5,7 megapixeli in plus:),legat de gluma,nu ai inteles contextul,era pus in ghilimele:),dar mna in fine,fie cum zici tu
Ok, dar tine cont ca tehnologia din „spatele” senzorilor evolueaza.
Nikon D7000 are rezultate mai bune in RAW (raw brut, neprocesat!) in Hi-ISO decat D90. Si evolutia e valabila si la compacte sau bridge. Sa iti dau un exemplu? Sony HX1 e mai slab decat HX100, desi primul are doar 5 mega pixeli!
Dar hai ca deja deviam de la subiectul acestui articol la modul serios…
ok,oricum subiectul asta poate fi dus pana la infinit si inapoi,treaba e ca la banii aia460$ nu prea are optiuni mari,daca suma e in euro atunci se schimba placa,oricum tehnologie sau nu,fotografii faine se pot face si cu un telefon,daca ai imaginatie :),eu mi’am spus optiunile personale pt 460$,restul depinde de ea,putem sa’i insiram noi o lista infinta de aparate,ca apoi sa’si achizitioneze unul si sa nu’i placa propunerea:),oricum decat sony,canon sau nikon,mai bine si mai ieftin fuji.spor la treaba,ca am vaz mai demutl ca faci treaba buna,imaginatie libera si lumina buna sa ai:).
nu,nu am vrut sa spun euro. am vrut sa spun dolari poti intra pe http://www.amazon.com si acolo gasesti preturile .Toate aparatele foto enumerate se incadreaza in pretul oferit:).Legat de calitatea imaginii aveti dreptate ca se pot scoate fotografii bune si cu un aparat mai putin performant ,dar avand in vedere ca in prezent detin un Panasonic DMC-LS60 de 6mp am incercat sa „scot” tot ce e mai bun din el ,sa il folosesc doar la lumina doar ca uneori scoate o imagine foarte noisy la lumina mai slaba fapt ce ma deranjeaza destul de mult .De aceea am vrut sa il inlocuiesc cu unul mai performant,dar nu foarte foarte scump avand in vedere ca este un hobby si nu un job.
Acesta este site-ul unde am postat cateva din fotografiile mele http://firefly994.deviantart.com/ daca aveti si alte sfaturi pentru mine legate de fotografie le primesc cu drag.Multumesc pt raspunsurile si sugestiile voastre.Felicitari pentru site si tineti-o tot asa!:)
In cazul in care nu ai facut deja o achizitie, pot sa-ti spun ca Fuji HS10 are o optiune speciala de fotografiere in conditii de lumina slaba. Am folosit-o si eu si au iesit fotografii bune, chiar si fara trepied. Daca la asta adaugi supermacro (1 cm), posibilitatea de focalizare manuala si filmarea FullHD, ar putea fi o varianta buna si destul de ieftina la acest moment.
Am văzut o demonstracţie pe YouTube cu un HS20 la o filmare HD. Frateee, zoom-ul parcă era mişcat cu manivela, şi cu altă manivelă se făcea focus. Jalnic… dar important e cum fotografiază, nu?
Asta nu am văzut. Face pozne bune?
felicitari pentru articol.
Multumesc ptr informatiile din articol.Cred ca m-am vazut in persoana prietenului tau.Oricum sa sti ca mi-ai fost de ajutor cu detaliile date.Si bineinteles si comentariile m-au ajutat.Eu m-am hotarat.O sa fie un bridge.Pentru vacante,instantanee,etc…Acum mai ramine sa vad de care:canon sau nikon?Crezi ca poti sa imi dai un sfat in legatura cu un model anume?Ca buget ma gandeam undeva la 300-350euro.
Salut, imi pare bine ca ai gasit util articolul! 🙂
Daca va fi o camera Canon sau Nikon, decizia iti apartine, dar Canon SX30 IS, cel mai nou bridge din oferta lor, este undeva la 1900 ron, ceea ce depaseste putin bugetul tau (de 350 euro). Detalii aici: http://tinyurl.com/3f72jft
Exista si Nikon P500, care este o alegere la fel de buna, dar ceva mai ieftin decat modelul de la Canon si din cate stiu ofera o calitate a imaginilor putin mai ok: http://tinyurl.com/3pz8nmn
Daca ma uit si la accesoriile oferite ca „bonus” la Nikon, atunci alegerea devine si mai clara…
Sa sti ca si eu am asa…o afinitate inspre Nikon,si ai venit sa imi intaresti parerea cu privire la calitatea imaginii.Azi am vazut(pe net) si Fuji HS20EXR,care sare un pic mai sus de bugetul planificat.Acum,in situatia data,trebuie sa ma hotarasc la unul din cele trei modele.Daca ar fi sa alegi unul din cele trei,pentru care ai opta?Acum….stiu e vorba si de buget,dar sa il lasam un pic deoparte :)).Mai stau un pic si astept daca e nevoie,nu?
Multumesc.
Vă salut! Mă puteţi ajuta cu câteva sugestii pentru cumpărarea unui aparat foto? Am avut pâna acum un aparat foto Panasonic DMC-LZ10 dar aş dori un upgrade. Cerinţe:
– camera foto-video va fi folosita mai ales in vacante cu familia, pe timp de zi, in natura, putin in interior pt. poze la copii sau aniversari.
– m-ar interesa ceva cu (pre)setari automate.
– sa filmeze rezonabil, adica cel putin HD.
– buget – 10-15 milioane.
Citind pe forumuri m-am oprit la cateva aparate: Canon S95, Panasonic LX3 (5 e cam scump), Olympus EP sau ELP1 (care are si blitz incorporat). Am inteles ca ultimele doua sunt mai apropiate calitativ de DSRL dar un pic mai mari in timp ce celelalte sunt cele mai bune compacte. Ce aparat recomandati? Va multumesc.
Olympus EP sau ELP1 se apropie de un DSLR, dar si ca pret sunt asemanatoare.
Recomandarea ar fi in mod clar Canon S95 din lista respectiva, dar si acesta depaseste bugetul de 1500 ron… vedeti aici o oferta buna http://tinyurl.com/5t38kpx
In acest buget, cred ca alegerea cea mai buna ar fi o camera compacta de calitate. Exista destule modele pe piata, de la diversi producatori, cele mai notabile fiind:
Sony DSC-HX5
Nikon S8100
Panasonic DMC-TZ8
(click pe numele lor pentru detalii).
Bineinteles mai exista si alte modele, dar astea sunt – din pct meu de vedere – aparatele cu raportul calitate/pret cel mai bun, in conditile date.
Multumesc pt. raspunsul prompt. F64 este un magazin de specialitate foarte bun, cu oameni care stiu sa te sfatiuasca (am trecut pragul vilei-magazin)insa preturile nu sunt foarte prietenoase :).
Ex cu Canon S95, unde din cca 25 de magazine ei au cel mai mare pret.
http://tinyurl.com/5wcu443
Pardon, linkul exact era:
http://tinyurl.com/6l7aycy
Da, la anumite produse au o politica de pret diferita, dar au si doua mari avantaje: aduc anumite produse care la altii nu se gasesc si, al doilea, profesionalismul.
Asadar, eu cel putin, ii prefer, pentru ca la cate situatii neplacute am avut cu alte magazine on-line (nu foto, dar de electronice in general), am ajuns la concluzia ca mai bine iau de unde mi se asigura servicii de calitate (si serv. post-vanzare!) decat sa am probleme…
salut Nickro,
Daca esti dispus sa aloci bugetul pentru un S95, eu ti-as propune sa studiezi mai degraba Panasonic LX5. Este superior lui S95 din mai multe puncte de vedere; obiectiv cu unghi mai larg (24 mm vs 28mm), distanta de focus minima mai mica (1cm vs 5 cm), fotografiere in rafala mai buna, timpi de expundere mai buni (60-1/4000 sec versus 15-1/1600 sec la canon), autnomie dubla a bateriei, inregistrare video in format AVCHD (un codec mai bun decat cel folosit de Canon).
LX5 e simpatic,dar are o singura hiba: bateria. Ar fi foarte frumos din partea Panasonic sa permita 3rd party-uri, plus ca bateriile lor sunt destul de piperate. In rest, review-urile sunt excelente, e de luat in calcul.
@ (aproape)Fan: Cred ca te referi la protectia anti baterii ne-semnate electronic. Eu unul detin o asemenea camera, si pot spune ca bateria nu prezinta nici un fel de problema, la o incarcare pot face peste 250 cadre outdoor, cu ecranul LCD pornit.
Si apropo… schema asta de protectie anti-unsigned-third-party batteries este implementata si pe segmentul ‘mediu’ din oferta Panasonic.
On-topic: cei care nu vor sa schimbe obiectivul (sau sa reduca posibilitatea de a intra in patima cheltuielilor pe scule foto) pot sa-si caute o camera care sa aiba senzor mare si obiectiv larg. In prezent, oferta e destul de restransa: Panasonic LX5, Olympus XZ1, Nikon P7000, Canon PowerShot G12. Cei 10-12 megapixeli dau clasa camerelor ‘medii’ (ex: Panasonic TZ10), marimea senzorului conteaza.
@Diana: o camera cu obiectiv F2 sau mai larg si senzor de 1/1.7″ sau mai mare sigur poate sa faca FARA BLIT poze bune indoor daca scena nu este extraordinar de animata, chiar si cu sursa de iluminare 100 Watt, pastrand ISO la max. 400 sau 800, deci cu zgomot mic.
bun articol, multumesc. for my 2 cents cateva idei alandala dSLR, EVIL si P&S:
greutate: si la dSLR si la EVIL la un moment dat calitatea vine cu un pret in (kilo)grame. Daca merg la munte, parca nu-mi mai vine sa adaug bagaj in plus.
sindromul de acumulare: tot la dSLR si EVIL (la compacte mai putin) exista riscul sa cazi in capcana achizitionarii de echipament: vai imi trebe inca un tele, nici un wide nu strica, parca 1/8-ul asta e prea bun sa-l las. dar ce fac cu filtrele, dar la zoom-ul asta n-am flash etc . si pe langa kilogramele de mai sus te trezesti ca intr-un an puteai sa-ti iei masina de banii aia. si daca stai sa te uiti cat ai folosit (in nr de foto facute) echipamentul respectiv parca nu da bine la calcul.
la compacte ma enerveaza intertia motorului de zoom. am fost in uichend la show-ul aviatic de la Lacul Morii si am descoperit ca avioanele erau prea rapide pentru zoom-ul meu. pana reglam incadrarea, dispareau. iritant. un zoom pe inel merge mai rapid deci avantaj dSLR+EVIL. plus ca nu consuma bateria.
controale manuale, rotitze si butoane: de dorit. cat mai multe cu atat mai bine. tin minte ca m-am jucat eficient cu cele doua rotite de pe un D80 in timp ce fugaream picajele unui avion. mi place sa am buton/shortcut pentru: iso, wb, filmare video, raw, puncte de focus.
viewfinder: inca nu sunt invatat cu cel electronic, cu cel optic ma simt mai la mine-acasa, nu ma oboseste.
deci aparatul meu ideal e mic, usor, scoate bine noaptea si in miscare, zoom pe inel, nu costa mult, are senzor mare, zgomot de imagine redus. deci nu exista 😀
Pana la urma mi-am luat un LX3 second hand:
http://tinyurl.com/5w6hn9u
Sa-l stapanesti sanatos! 🙂
O recomandare de obiectiv pentru fotografia sport (automobilism in special) compatibil cu D3100 recomandati?
Pentru sport (incluzand aici si automobilism) poti utiliza un teleobiecitv cu distanta focala medie. Cred ca Nikon 70-200 f/2.8 ar fi ideal, dar cu putina „practica si obisnuinta” poti avea rezultate bune si cu un 55-200 f/3.5-5.6 sau asemanator. De exemplu asta http://tinyurl.com/63xu7jw
Daca ai un buget mai mare, iti recomand Tamron 70-300 VC, care are o formula optica foarte buna ( http://tinyurl.com/3pzb2zk ). Bine, nici unul din obiectivele astea nu se compara cu un 70-200 f/2.8, dar macar poti obtine niste rezultate bune cu ele, daca inveti sa le folosesti.
@ Aleodor Costin …Sau ai putea sa iei un d3000 sau d5000 tot SH pentru o rezolutie si calitate mai buna. Pentru tine fotografie este doar un hobby sau vrei sa devina ceva serios?
Eu as recomanda asa. Sa incerce sa invete ce inseamna ISO, diafragma, Timp de expunere, cel putin astea 3, sa vada daca i-ar conveni sa se joace cu aceste valori, sa stie care cum trebuiesc modificate. Dupa care sa caute pe net ce aparat i-ar placea, cat de repede ar putea sa seteze ce ar vrea el (din meniu sau butoane) si dupa aia sa ajunga in magazin sa le testeze si sa se decida.Daca totusi a stat un an…. mai poate astepta cateva zile/saptamani pana se documenteaza pe tema asta.(Mai poate testa la un prieten mai afla o treaba…) si poate asa va face cea mai buna alegere. Recunosc, poate ca ar fi mai greu…. dar cred ca ar fi cea mai buna alegere
Adica ai exclus din prima camerele fara moduri manuale 🙂 Ei bine, inca sunt putine compactele cu PASM si relativ scumpe (in gama lor de pretz), dar e un punct de start.
Intamplarea face sa fi trecut prin asa ceva si deoarece sunt si posesor de DSLR a fost relativ usor sa-l sfatuiesc. Oricum, m-a ajutat si persoana care, in mare, stia la ce ii trebuie: sa faca niste fotografii decente ca si calitate , fotografii de familie, cand merge in concediu si daca se poate sa si filmeze decent. L-am intrebat daca are de gand sa aprofundeze in domeniul foto. Omul a spus ca nu. Asa ca alegerea a fost mai mult decat simpla: i-am recomandat un bridge. Urmeaza sa achizitioneze unul 🙂
Pai da … un bridge este suficient in 70-80% din cazurile in care cineva neinformat vrea cu tot din adinsul un DSLR 🙂
ai dreptate Calin..multi si le cumpara doar de fancy..acum toti au valente artistice de fotografi..
Personal lucrez cu d300s si d80 si atunci cand ies la o plimbare sau plec intr-o vacanta scurta prefer sa arunc in geanta oly e-p1 cu un fix de17mm pe el…mult mai usor si portabil..multi sunt frustrati de marime..daca nu e mare nu e profeshanal n'are muti icsi deci e slab..genul ala de pozar intra in categoria gear faggot 🙂
mi-a zis unu odat ca dc pozele mele ies mai bune ca ale lui ca el are obiectivul mai mare (avea un 55-200VR) eu aveam un 50 f1.4..m-a bufnit rasul:))
da, ii stiu e pe astia… mie mi-a zis unu ca oricum el face poze mai bune pentru ca are 70-300 (si al lui merge pana la 300…) … eu aveam atunci pe aparat un 70-200 f/2.8 L 🙂
Un articol foarte bun care m-a convins sa-mi iau un bridge, nu m-am decis care dar mai am timp.
M-am interesant mai intai pe net despre datele tehnice in legatura cu obiectivele, marimea,senzorului rezolutia etc, si am ajuns la doua intrebari:
1. Daca bridge-urile au un singur obiectiv „bun la toate” de ce lumea care isi ia DSLR nu isi cumpara ca prim obiectiv unul „bun la toate” si majoritatea incep cu obiectiv de 50mm?
2. De ce nu se pot pune senzori cu suprafata mai mare in aparatele bridge?
Salut,
1) Cel care isi ia un bridge nu are nevoie de alte obiective la el si se „multumeste” cu zoom-ul mare oferit de bridge. Cel care vrea DSLR si-l ia pentru calitatea mai buna a imaginii si faptul ca poate utiliza obiective diverse. Obiectivul unui bridge nu acopera toate modelele si variantele de obiective care exista pt DSLR si de aceea iti trebuie un bridge numai daca nu ai nevoie de astfel de obiective speciale.
2) De ce nu pot pune senzori cu suprafata mai mare pe bridge nu stiu sa iti spun exact, dar banuiesc ca motivele ar fi urmatoarele: s-ar mari dimensiunile bridgeului, s-ar mari pretul (si ar costa cat un DSLR si nu l-ar mai cumpara nimeni, toti si-ar lua DSLR) si =, nu in ultimul rand, un bridge cu senzor mare si obiectiv super-zoom i-ar face pe multi sa nu mai cumpere DSLR-uri 🙂 (Deci, evident, este si o componenta de marketing la mijloc).
1. Nu detin dSLR, presupun insa ca majoritatea utilizatorilor opteaza pentru kit zoom 18-55. Acesta are un pret rezonabil si acopera o gama rezonabila de necesitati.
2.A Din cauza pretului.
2.B Un senzor mai mare ar da peste cap sistemul optic, care ar trebui sa aiba dimensiuni mai mari pentru a putea acoperi aceeasi plaja de ‘zoom’.
Exista o relatie directa intre largimea plajei de zoom a unui obiectiv si nivelul de distorsiuni (fringing, aberatii cromatice). La dSLR-uri marirea plajei de zoom costa, de aia un obiectiv 18-105 (un pic peste 5x) costa de peste doua ori mai mult decat un 18-55, iar un 18-200 (11x) costa de aproximativ 7 ori mai mult decat un 18-55.
1. Pentru ca un obiectiv „bun la toate” (prin asta inteleg un obiectiv zoom care sa acopere o plaja focala cat mai mare) care sa controleze bine distorsiunile optice este greu de realizat si costa foarte mult. Un obiectiv cu focala fixa ofera, din punctul acesta de vedere mai multe avantaje putand asigura o claritate mai buna, o diafragma mai deschisa etc. la o valoarre redusa. Obiectivele aparatelor bridge/compacte sunt mult mai mici ca dimensiuni, la fel ca si variatiile de lungime (respectiv pozitiile lentilelor) astfel ca problemele sunt mai usor de controlat la preturi mai mici.
2. Plecand de la punctul 1, daca s-ar mari senzorul ar trebui marit corpul si obiectivele pentru a le adapta la senzor. In felul asta s-ar obtine un aparat asemeni DSLR-urilor insa cu obiectiv fix. Cine ar cumpara asa ceva? Normal ca intre doua sisteme foarte asemanatoare, oricine l-ar alege pe cel care ii ofera posibilitatea de a schimba lentilele dupa bunul plac.
Multumesc pentru raspunsuri,cred ca m-am hotarat pentru fujifilm hs20, acum astept sa intre salariul 😉 si sa dau drumul la pozat.
Si eu am avut problema asta.. ce DSLR sa-mi cumpar, dar fiind primul meu DSLR, am stiut ca am nevoie de unul pentru incepatori, si dupa un studiu intens de citit pe net, am ales un Nikon D3100. De care sunt f multumita si sper sa reusesc sa-l folosesc la capacitatea maxima. Acum am sa incep si-un curs de foto.
eu am un nikon d90 si e foarte bun
as proba si nikon d7000
CE PARERE AVETI DE SONY DSC-HX100 LA 2000 LEI MERITA SA CUMPAR ?
Merita, dar vedeti ca recent a aparut Canon SX40 HS (pe care l-am testat si noi, aici la Clubul Foto) si este un aparat mai performant decat Sony. Vedeti aici https://www.clubulfoto.com/prod/products/description/Canon_SX40_HS_IS_negru-12_MPx-zoom_optic_35x-LCD_rabatabil/index.html
Daca tot ai banii aia,ai putea cauta un dslr bun second,sau entry level,sau daca nu ia ceva mai ieftin si la fel de bun,unele chiar mai bune, cum ar fi un fuji HS-10 sau HS-20,sau mai pui vreo 400 de lei si iti iei modelul FUJI Finepix X10 sau Panasonic FZ100.
AM INTREBAT DE SONY DSC-HX100 PENTRU CA AM O CAMERA VIDEO PJ10E SONY, FILMEAZA SI FACE FOTO SUPER CU ACELAS TIP DE PROCESOR SI SENZOR,DAR SONY DSC-HX100 FIIND SPECIALIZAT PE FOTO AR TREBUII SA RUPA.
ok atunci din punctul meu de vedere nu merita la banii aia.
DA PROBABIL CA ESTI MULT MAI AVANSAT CA MINE IN DOMENIUL ASTA SI INTELEGI MAI BINE CE OFERA COMPETITORII FATA DE MODELUL DE LA SONY.
nu ma consider mai avansat in domeniul asta,dar studiez piata si pt ce ofera modelul de la sony fata de cele propuse de mine,eu unul nu as da atata diferenta,pretul de 2000 de lei e mai mult pt firma.
Nu se pune problema daca si cine e mai avansat in domeniul foto. Ai cerut o parere si ni se pare normal sa te sfatuim atat cat ne pricepem si noi. Cand alegi ceva ar trebui sa ai in vedere cel putin trei alternative. Cu exceptia cazului in care „ti se pune pata” pe ceva anume 🙂 si nu mai are rost sa intrebi. Daca tie iti place camera asta e ok, cumpar-o. Eu zic totusi sa te uiti la caracteristici (la ea si la alti competitori – vezi de exemplu Fuji HS 20 si Canon PowerShot SX 40) si daca Sony iti ofera mai multe optiuni folositoare atunci, de ce nu. Diferente exista. De exemplu Fuji are senzorul putin mai mare. Obiectivele de la celelalte doua aparate sunt putin mai wide si poti atasa blit extern. Canon are ecranul mult mai mobil, dar mai slab ca rezolutie. Fuji are mai multe butoane de setare, foarte accesibile si utile, asa cum gasesti la DSLR. Asta doar ca exemplu. A, si nu te lasa „furat” de panorame, pentru ca nu sunt mare sfaraiala. Ori nu ma pricep eu ori chiar e destul de greu cu Sweep Panorama. Trebuie sa misti aparatul la o anumita viteza si nu poti obtine panorame mai mici. Ma rog pe mine unul nu m-a convins. Ca pret nu e foarte mare pentru ce ofera. Canon-ul e la acelasi pret. (fuji insa e cu 500-600 de lei mai ieftin). Deci, daca ajungi la concluzia ca Sony raspunde cel mai bine nevoilor tale, anuci merita. E o camera ok. Succes
In sfarsit am hotarat referitor la camera foto :SONY DSC-HX100.este o hotarare luata dupa ce am studiat mai multe modele si review-uri.si iata de ce : http://www.chip.ro/blog/alexandru-puiu/18014-hx-100v-un-superzoom-de-la-sony-review
Salut.aveti idee un card de 8gb cate foto de 16mp poate cuprinde ?
card de care?SD,Memory stick pro duo,XD,Compact Flash,….?cel mai usor intri pe sait cu produse de acest gen si vezi proprietatile unuia care te intereseaza,asta in raport si cu aparatul pe care-l folosesti.
memory stik pro duo hx -sony 8gb.
vezi tabelul de aici http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/69/~/number-of-pictures-that-can-be-stored-on-a-memory-card
super merci mult calin !
referitor la tabelul cu jpeg nu stiu ce a stat la baza stabilirii lui dar stiu ca am in fata un fisier jpeg facut cu uun dslr 12 mp si are marime 10 mb. nici ca marimi medii nu pot fi calculate datele din tabel
marimea unui fisier foto depinde de o multime de factori: tipul aparatului, valoarea ISO folosita, tipul de compresie pe care il foloseste aparatul (algoritmul), scena fotografiata, daca e zi sau noapte, etc etc etc … nu poate estima nimeni cu exactitate cate cadre vor intra pe un card..
SI UITE ASA MAI INVETI CEVA.MULTUMESC
Asa este, iar lucrul acesta se observa forte bine comparand dimensiunile fotografiilor facute cu acelasi aparat, dimensiuni ce variaza in functie de mai multe variabile. Numarul de fotografii ce intra pe un card este un numar mediu si nu o valoare absoluta, iar acest lucru chiar este specificat de catre cei ce furnizeaza asemenea date.
Salut.tot il ascult pe colegul meu cristian discutand de faptul ca doreste sa-si cumpere un aparat foto si se pare ca sa hotarat la sony. cred ca in scurt timp il voi urma in achizitionare unuia dar eu nu sant hotarat inca daca fuji sau sony. practic nu discut de pret,vreau sa fie scos din calcul.am citit si eu toate recomandarile pentru cristian din partea voastra. stau totusi si ma gandesc ca daca sony a dezvoltat tipul asta de senzor si a fost preluat si de alti,este clar ca sony ar trebui sa fie alegerea deoarece ei au facut ,,n” teste pana au ajuns la concluzia ca este ok,in schimb fuji sant recunoscuti in foto si este clar ca nu putea face un aparat prost,dar totusi cu un senzor de la sony.trebuie luate in calcul bineinteles si diversele optiuni oferite de fiecare model in parte,dar principalul aspect este calitatea fotografiilor facute in orice conditie si aici vorbim de setarile facute de un cunoscator sau de modul automat folosit sigur de cei mai multi,cel putin pana invata sa-l foloseasca pe manual.
„dar principalul aspect este calitatea fotografiilor facute in orice conditie”
George, nu e vorba doar despre atat, decat poate daca esti vreun traditionalist. Pentru unele persoane conteaza si alte functii ale camerei, precum: viteza si acuratetea focalizarii, diverse functii suplimentare precum: gps, orizont virtual, corectie in camera pentru distorsiuni produse de obiectiv, etc.
Despre problema intarzierii pana la capturarea imaginii
La majoritatea SLR-urilor entry level se pierde destul de mult timp in cel putin doua activitati: 1 – focusare, 2 – intarzierea de la declansare. Pentru cei care au apucat sa lucreze cu camere rapide (din liga compactelor), precum Panasonic LX5 sau Nikon 1, aceasta intarziere se poate dovedi deranjanta.
Ideea ca ‘ce iese din senzor’ este un criteriu care depaseste cu mult alte aspecte’ nu ma cuprinde, sunt dispus sa nu am cel mai bun senzor de pe lumea asta, daca functiile si experienta in utilizare a camerei imi ofera mult mai multa satisfactie.
eu prefer fuji(modelele HS10,HS20 sau X10),in locul lui Sony DSC-HX100,stiu ca nu ai zis de pret,dar eu nu pot sa nu tin cont de asa ceva atunci cand,calitate e raportata la el,iar in cazul multor aparate se plateste mai mult pt brand si nu pt perfomante si calitate:).
Scuzati omisiunile de litere si lipsa de coerenta. Dorm pe mine 🙂
CE NU AM VAZUT LA FUJI PRIN REVIEW-URILE PE CARE LE-AM CITIT ESTE CHESTIA CU TRASUL CATORVA CADRE DIN CARE SE ALEGE CEL MAI BUN,LUCRU CARE CRED CA ESTE OK,IAR FAZA ASTA ESTE VALABILA SI LA SUBIECTI IN MISCARE LA SONY.
Eu stiu ca are. Cel putin pentru Ev compensation. Se numeste bracketing.
Si „Best frame capture”. Vezi la specificatiile lui HS 20
salut.ieri am luat de la emag cu ocazia ,,vinerii negre”aparatul foto sony hx 100v.de la pretul 1899 la 1710.practic aparatul nu a fost prins in promotia majora,dar in cursul zilei au dat reducere de 10% la toate produsele lor. mi se pare ok,mai ales ca au fost aproape singuri care si inainte de promo l-au avut la 1899.pentru cei care ar vi vrut fuji hs 20 l-ar fi gasit in promotia mare la aproape 500 de la 1400 si ceva. nu am lucrat prea mult cu el,urmeaza sa citesc cu atentie instructiunile.la prima vedere am reusit doar o singura data folosind setarile manuale sa fiu la acelasi nivel cu inteligent auto +,bineinteles nu am nici experienta in setari manuale,dar este mult mai comod pe auto mai ales ca nu ai ce sa-i reprosezi la calitate.dupa ce-l mai butonez revin.
HS 20 la 500 lei ?? Pomana!
E bine ca ai prins si tu reducere. Asa chiar merita investitia. Asteptam impresii
Salut.revin cu ceva impresii legate de sony hx100v. clar cel mai bine mergi pe automat si nu ai nici bataie de cap si nici reprosuri. functionarea blitului impresionanta : foto pe fatada unei case cu etaj undeva la peste 8 m distanta,cinstit am fost surprins si eu si cel care era cu mine,super foto mai ceva ca ziua. acoperita toata fatada. in caz de situatie mai rea de fotografiat,zum,lumina miscarea camerei trage intre 2 si 5 cadre le analizeaza destul de rapid si le arunca pe cardul de 16 gb sony la 50 MB/S. am optat pentru tipul asta sa nu stau prea mult la foto in serie,culorile se apropie foarte foarte mult de realitate, diferenta mica ,dar lcd-ul camerei le arata mult mai vi.eu le vad pe un samsung fh,posibil sa ma pacalesc si din cauza asta. la acctionarea inelului de zum pe rapid obiectivul se misca destul de repede,dar spre capatul cursei se mai domoleste probabil sa nu se opresca prea brusc. sper sa nu fie vreun defect asta. meniul este foarte bogat in setari,este ceva de invatat. am pus o folie pe lcd, am gasit pe net. daca afara nu este ceata sau prticule de praf in aer,la zumul de 30x culorile se mentin bine.am facut o foto cam la 800m cred unei msini parcate. din mana atunci cand am marit pe pc nu am vazut nr,de inmatriculare. pe trepied la marire am deslusit ce numar avea.revin
Invata’te cu el pe manual,pe programul presetat,sa vezi atunci ce poze faci.Modul auto o fi el bun,dar daca tot tie drag de fotografie si de experimentat in ale fotografiei,lasa-l pe auto in treaba lui.
sant ceva instrumente pentru masurarea conditiilor in care faci foto,sa reglezi aparatul dupa indicatiile lor ?
Ar fi exponometru,dar se foloseste,din cate stiu doar pt studio,dar cu siguranta un instrument bun pt masurare are chiar aparatul foto.Un pas bun ar fi sa te inveti sa setezi dupa parametrii pe care aparatul ii inregistreaza.Acum depinde si ce tip de aparat foto detii.
dACA DORESTE CINEVA UN SONY HX10OV LA 1700 CAT LA AVUT EMAGUL LA REDUCERE LASATI UN EMAIL SI VA SPUN DE UNDE SA IL LUATI. AM REZERVAT DOUA BUC.DAR A INTERVENIT CEVA SI AM LUAT DECAT UNUL. ESTE VALABIL PANA MAINE SEARA
si eu care vreau sami iau un sony a 35 …mam speriat rauu…cu comentarile astea….da eu cred ca pana la urma tot ai dai de cap..
Ai vazut review-ul meu pt Sony A35? https://www.clubulfoto.com/sony-alpha-a35-test/
revin cu noutati despre sony hx 100v. am facut sute de foto in diverse situatii si am vazut cam ce face la mai toate programele. cel mai convenabil si cu rezultate bune este „p” tu trebuie sa ai grija de iso si de compensatie. o chestie buna este marire puterii blitului. am tras cateva cadre finale si le-am redat cu un media fullhd,pe un lcd fullhd. am muncit mult si la setari pana am vazut ce este ok,si aici mentionez culoare,saturatie,contrast,claritate,etc. asa cum souneam dupa ce am invatat cat de cat sa lucrez cu el am vazut imaginile : atat de bine erau redate incat parca ochiul nu suporta atatea detalii si nuante de culoare,atata claritate si contrast,pana si unul din copii a sesizat chestia asta. am avut o surpriza : pana atunci toate probele au fost vizionate pe laptop sau diverse pc-uri, pe lcd in cele facute in natura i-mi apare discret in partea de sus un amestec de culori gen curcubeu,dar ma repet foarte discret.acum chiar mi-a taiat elanul si sper sa fie o problema de la tv ca are vreo 5 ani.daca stiti ceva de genul asta souneti
In principiu, amestecul de culori despre care vorbesti si care apare spre marginile unei fotografii se numeste aberatia cromatica si se intalneste la multe obiective/lentile. Unele corecteaza mai bine aceasta problema, altele mai putin bine. Daca iti apare doar pe televizor ar putea fi insa si o problema cu acesta. Nu am cum sa-ti confirm pentru ca nu am vazut imaginile.
tv lcd nu are nimic pentru ca am facut proba cu alte foto. iar daca erau probleme vedeam la programele tv. ma repet : pe orice monitor de calculator nu se obs. decat cand le vad pe FHD si numai daca stau langa ecran cu toate ca diagonala este 94. mai clar se vad zic eu la foto facut cu blitul in intuneric complet in incapere pe un perete crem
Cristi, chiar m-ai facut curios. Te rog un lucru: pune pe transfer.ro sau trimite-mi pe mail la calin [at] clubulfoto.com 1-2 poze in care se vede problema pe care ai sesizat-o. Si eu cred ca sunt aberatii cromatice, dar as vrea sa vad exact ca sa fim siguri. 🙂
revin ,nu te gandi ca problema asta apare des.
Perfect nu are cum sa fie,eu cred ca prea mult il purici si prea mult te astepti de la el . Relaxeazate si foloseste-l sanatos si bucuros, nu-i mai tot cauta atata nod in papura,ca la orice aparat e de gasit cate ceva care sa nu placa :).
DA CALIN IMEDIAT CE REUSESC SA FAC ALTA FOTO (CEA LA CARE AM SESIZAT ESTE MAI DE FAMILIE) VINE SPRE TINE.ASA CUM ZICE CIOCNADI INTRADEVAR SANT MAI PERFECTIONIST CE VREI BALANTA. ADEVARUL ESTE CA EU MERG CU CONTRASTUL LA MAXIM PENRU CA SCOATE DETALIILE IN RELIEF SI MA GANDESC CA ASTA POATE FI O CAUZA.
Cred ca e foarte important sa ai un aparat performant,dar mai intii asigura/te ca stii sa/l folosesti si ca ai cui sa vinzi realizarile tale,daca o faci pentru tine e foarte bine cu telefonul,nu mai investi bani in altceva.La ora acuala nu ai nevoie de ceas,calculator,radio siaparat foto deoarece ai un telefon foarte bun si apoi cum arati cu aparatul atirnat de git si ceasul agatat de miini cind poti ascunde in buzunar un mic telefon performant:?
Calin sunt foarte indecisa…nu stiu ce DSLR sa-mi cumpar.ce m-ai sfatui intre Canon 60D,nikon D7000 si D3100? Vreau sa fac o alegere buna pentru a nu-mi parerea rau dupa.
@elizadutu: Daca despre D7000 si 60D se poate spune ca ‘sunt in aceeasi liga’, D3100-le e outsider.
Rezumat: D3100 e ok pentru cei care n-au mai avut pe mana DSLR sau compacte avansate (bridge-uri)
D7000, 60D si Pentax K-5 sunt o treapta mai sus, cu setari care ar putea pune pe ganduri pe cei neinitiati. Toate acestea trei sunt mult mai versatile si flexibile in utilizare, dar aceste capabilitati nu pot fi exploatate decat de cineva care s-a familiarizat deja cu conceptele de baza.
Subscriu. Alegerea trebuie sa ramana intre D7000 si 60D. Acum depinde de preferinte…. D7000 are un avantaj la calitatea imaginilor cu valori ISO mari, dar eu prefer 60D-ul pentru ca mi se pare mai versatil.
Pentax K-5 nu mi se pare de neglijat, mai ales la pretul actual.
Stii cam cat ar costa in Euro? eu sunt in Italia
EOS60D + oibectiv ‘universal’ 18-135: aprox. 1150 eur
D7000 + obiectiv ‘universal’ 18-105: aprox. 1400 eur
D3100 + obiectiv 18-55 + obiectiv 55-200 (tele): aprox. 800 eur.
Aaaa si am uitat sa precizez ce era mai important…nu am mai butonat un DSLR niciodata.Acum am un aparat bridge
Nu ti se va parea ‘ciudat’ sa folosesti D3100. Mergi pe oricare din celelalte daca ai senzatia ca te-ar putea limita acesta.
Milu multumesc mult pentru ajutor
Avand in vedere ca nu ai mai butonat nici un DSLR,eu zic sa alegi 60D,D3100 sau D3000,EOS 1100D sau 1000D,Pentax K-r sau K-x.Nu are rost sa te pui la investitii mai mari pt un inceput in DSLR,dupa ce te inveti si stapanesti un entry level,daca consideri ca vrei mai mult ,poti trece cu usurinta la un alt nivel.Oricum si cu acestea poti face treaba foarte buna,totul de pinde de tine ,ca totusi fotograful face fotografia.
Bogdan, 60D e in alta liga.
Eu am folosit Panasonic LX5, si nu m-am mai putut multumi cu ce ofera D3100 si similarele.
Eu i-am facut o propunere la elizadutu, care scrie ca nu a mai butonat un DSLR si consider ca pt un inceput in ale DSLR-ului propunerea unui D60 e binevenita.Nu stiu ce aparat bridge foloseste sau a folosit.Cred ca discuta de aici e despre ce i s-ar potrivi omului care a cerut un sfat,nu despre ce ni s-ar potrivi si ce ne-ar multumii pe fiecare individual.Nici canonul 60D si cu nikonul D7000 nu sant din aceeasi liga cu D3100 :).
Cand iti cumperi un lucru, in general, nu te uiti doar la detaliile tehnice (daca e cazul) ci trebuie sa iti si placa, sa-ti transmita ceva, sa ti se potriveasca. Stiu ca suna ciudat, dar asta e adevarul. Nikon D7000 este un aparat foarte bun insa tie s-ar putea sa ti se para prea greu, prea voluminos si sa nu-ti faca placere sa fotografiezi cu el si sa il tari dupa tine. Iar trecerea de la bridge la un asemenea colos e cam brusca. Eu initial am avut un Fuji s1000fd iar cand am trecut la HS 10 mi se parea mare. Pe urma am ajuns la Nikon D90 care fata de primul mi s-a parut enorm 🙂 . Ce vreu sa zic este sa te duci la magazinele de specialitate, sa te uiti la aparate (tot ce a enumerat Bogdan plus Nikon D5100 si Canon 600D) sa le incerci, sa vezi cum le simti in mana, cum sunt meniurile si cu care te impaci mai bine. S-ar putea sa-ti placa un Canon, poate chiar 60D. Foarte bine. Daca ai banii cumpara. Eu m-am simtit mai bine cu Nikon (pentru ca am pornit cu Fuji) insa indiferent ce spun altii, si Canon si Nikon sunt aparate foarte bune iar alegerea iti apartine. Daca iti vor placea 2-3 aparate in egala masura si ai probleme sa te decizi, noi ne vom spune parerea. Succes (PS ar fi bine totusi sa te orientezi deocamdata pe zona entry level pentru ca in cazul in care nu te incanta DSLR-urile gaura din buget sa nu fie prea mare)
Multumesc tuturor pentru sfaturi.Nu m-am hotarat inca dar sper sa fac o alegere buna.
In primul rand va multumesc pt articolele acestea superbe si scrise pe intelesul tuturor.
La inceput am folosit un Canon PowerShot A550 care pt acea vreme a fost ff bun, din pacate l-am pierdut si am ineput sa folosesc aparatul unui verisor Canon EOS 1000D cu obiectivul standard. de cand utilizez DSLR-ul parca sunt captivat din ce in ce mai mult de fotografie, inca nu am invatat complet aparatul 1000D dar as vrea sa imi cumpar aparatul meu cei drept as vrea sa ridic lvl aparatului.
Nu prea am probleme de aspect sau greutatea. Inca nu am pus ochiul pe vreun DSLR mai avansat dar as prefera sa fie canon sau nikon
Investitia ar fi undeva pe la o cota max de 1000 euro, momentan, dar in costul acesta sa fie inclus macar inca un obiectiv, din cate am inteles al doilea obiectiv ar fi bun un 50mm. Sunt constien ca o sa am costuri suplimentare dar ma pasioneaza prea tare fotografia ca sa dau inapoi si ma gandesc serios sa fac din fotografie un job.
multumesc
am mai cautat ceva articole si am vazut acest top:https://www.clubulfoto.com/topul-aparatelor-foto-dslr-mid-level/
cei drept mi s-a recomandat ff mult un DSLR Nikon. din acel top reiese cumva ca Nikon D7000 ar fi cel mai bun din gama care ma intereseaza si pe mine?
Ce accesorii sunt strict necesare pt inceput? tinand cont ca intrun fel deja plafonul meu deja il cam depasesc?
In 1000 eur nu e loc de mai mult de o camera avansata + obiectiv kit. Daca iti ajung astea, poti opta pentru Pentax K-5, celelalte depasesc bugetul.
Propunerea mea e sa folosesti mai eficient bugetul pentru un dslr simplu in operare, iar cu diferenta de bani sa iti iei un blitz si/sau un al doilea obiectiv.
Am povestit aici cum mi-am ales eu camera: http://ghid-it.blogspot.com/2012/01/alegere-camera-foto-dslr-sau-compacta.html
pai tu se pare ca sti ce vrei,nikon sau canon,cel mai simplu pas ar fi sa cauti la magazinele de specialitate(virtuale si reale) o oferta de aparat care sa se includa in bugetul tau:),dar dat fiind faptul ca,precum ai precizat si tu ca nu stapanesti prea bine canon 1000D ,nu ti’as recomanda achizitionarea unui model prea profi de DSLR.Vezi nikon D5100 sau canon 600D ce oferte au si pe langa ele,cu banii ramasi iti achizitionezi un obiectiv bun:).
dap am recunoscut si recunos ca nu inca nu il stapanesc, dar invat repede, eu 1000D l-am invatat singur fara ajutor fara cartea tehnica, ci ff mult prin exersare, acum daca o sa fac si un curs, ceea ce intentionez cand o sa imi iau aparatul foto o sa ma bag si mai tare pe fotografie.
sincer din tot ce am citit pe aici imi surade D7000 ca are di video si mai multe chestii care sunt utile, intrun fel imi place ca imi pot pune si ce obiectiv vreau eu.
Acum ca am gasit sa zicem aparatul preferat, puteti sa imi faceti un pronostic? sau ce accesorii trebuie sa imi iau
O sa ai nevoie de 1 blitz, probabil un obiectiv pentru low-light (35mm se potriveste bine pe format DX), probabil 1 obiectiv short-tele cu deschidere mare, 1-2 filtre pentru fiecare obiectiv, trepied, geanta/sling…
Depinde de ce faci 🙂
Se aduna multe si ma astept a bugetul sa sara LEJER pentru 1000 eur.
de acord cu Milu,Pentax rulz:)
va multumesc o sa mai tatonez piata si poate o sa imi maresc bugetul. ms inca o data
Asa cum suna si titlul voi chiar aveti nevoie de un DSLR ? pe bune dece cumparati asa ceva din moda ca se poarta si suna bine sau doriti sa faceti un job din asta ? multi din voi si aici nu sunt rau probabil ca o sa reusuti sa descifrati un dslr poate si dupa mai mult de un an de zile, chiar se merita ?
poate sunt si eu rau in ce spun. dar multi dintre voi cum ar veni sunteti putin egoiti, cum sa aiba si alti DSLR, scz ca o spun. oare cand am spus ca ma pasioneaza ff mult fotografia inseamna oare ca vreu sa fac poze de amator??? carei faza daca nu am invatat bine 1000D??? cand o sa am aparatul meu o sa il invat cat pot de bine si mai ales o sa fac si cursuri pt asa ceva, cand ambitia ii mare si mai ales combinata cu placere sigur iese ceva bun:P
asa ca ii multumesc domnului Calin pt aricolele scrise, din pacate nu am citit tot dar deja m-a convins cam ce aparat sa imi cumpart, acuma ramane sa imi maresc bugetul si si sa pun ochiul si peceva accesori.
Si cumva sa fie clar DA vreu un DSLR nu pt ca asai moda ci pt ca vreu sa fac ceva in domeniul fotografiei, sper ca v-am lamurit. ms pt intelegere si sfaturi care sincer m0au inrait si mai tare sa fac ceva in domeniu
E cam limitata in optiuni afirmatia ta „din moda (…) sau doriti sa faceti un job din asta”.
Pentru mine nu e nici una, nici alta. Pur si simplu e o pasiune, hobby, zi-i cum vrei. Si tehnic vorbind, unele lucruri nu se pot face decat cu dSLR-uri.
Nu cred ca e obligatoriu sa fii profesionist in domeniu ca sa poti fi in stare sa faci poze asa cum vrei.
mai Cristi daca tie iti ia mai mult sa deprinzi un aparat foto nu inseamna ca la toti e la fel si nu vad care e problema ta daca omul chiar vrea un DSLR. DA merita achizitionarea unui DSLR,chiar si a unuia entry level.
Sa sti ca eu chiar nu am dslr ci un sony hx100v si abia dupa 4 luni cred ca ma descurc cu el dar mai sant cateva probleme de reglaj la foto de interior care necesita multe cunostinte cu toate ca nu este dslr. momentan ma declar super miltumit de calitatea foto, bineinteles cu posibilitatile care le are aparatul si sant ferm comvins ca daca facem diferente la doua foto facute cu un dslr si cu aparatul meu, dar propietarul dslr sa fie incepator ca mine , foto cu dslr arata mult mai prost pentru ca trebuie practica solida sa lucrezi cu asa ceva si cred ca merida doar daca vrei sa devii profesionist.
din pacate eu sant mai exigent cu mine iar in discutia asta sa sti ca nu critic pe nimeni fata de optiunile sale intreb numai daca are rost sa te complici atat. iar de invatat nu vei invata sa lucrezi cu asa ceva decat dupa cel putin 2-3 mi de foto sa fim seriosi asta daca nu ai pretentii la tine si daca nu ai dece iei asa ceva ?
lasa domnule omul sa’si ia ce vrea si a invete ,nu vad de ce esti asa pornit sa-l lamuresti sa ia un DSLR.
Singura posibila problema a putea fi ca ‘nu foloseste camera la maxim’. In rest, daca nu are nici o problema cu bugetul, nu vad de ce nu s-ar apuca de treaba direct pe o camera performanta.
Daca aparatele DSLR erau rezervate profesionistilor se vindeau pe baza de diploma sau legitimatie. Camere gen D3100, D5100, 1000D, 1100D, 550D etc au fost create special pentru acest segment de cumparatori – amatori entuziasti iar clasele urmatoare pentru profesionisti aflati la inceput sau cu buget redus. Chestia asta cu posesor DSLR=fotograf profesionist este o idee preconceputa si total gresita. Este doar un tip, un sistem de aparate. Exista si rangefinder sau mirrorless cu caracteristici la fel de bune si senzori crop sau full frame. Ce va face sa credeti ca posesorul unui mititel Leica M9 nu este profesionist? Pentru ca nu are oglinda? 🙂 In schimb Hasselblade sau D3s, 5D MKII sau 1Dx sunt destinate profesionistilor datorita caracteristicilor aparte si mai ales pretului pe care merita sa-l dai mai ales daa faci bani din fotografie. lasati oamenii sa-si cumpere DSLR-uri.
am citit tot ce sa scris pana aici. foarte bun extraordinar de bun subiectul. de vreo cateva luni ma uit prin magazine dupa aparate foto mai scumpe, cu butoane mai multe cu zumuri mari sau mici etc etc. din cand in cand ma mai documentez si asta mi se trage din concediu unde am fost cu cateva famili ce aveau ceva aparate mai pricopsite fata de lumixul meu de 5 ani. cinstit sa fiu si nu vreau sa supar pe nimeni dinrte prietenii mei doi aveau dslr ,un canon si un sony parca . cel cu sony cumparase dslr pentru ca vazuse la celalat iar amandoi mergeau pe diferite programe de automat parca canonul avea chiar 3 moduri iar scuza lor era ca momentan nu au timp sa le invete da primul il avea de 2 ani.
superb:)))),pai da unii isi achizitioneaza DSLR si cred ca aparatul face poze singur si foarte bune pt ca e DSLR:)))
Cat despre dotari si accesorii, Milu are dreptate per total cu enumerarea. Partea buna este ca nu trebuie sa le iei pe toate odata. Pentru inceput aparatul kit, un blitz, trepied si geanta de scule :). D7000 (si D90) vin cu obiectiv 18-105mm in kit, asa ca nu iti va trebui un zoom tele prea curand. Apoi cumperi dupa cum simti nevoia. Iti va trebui un obiectiv fix luminos (35mm sau 50mm cu f1,8 ar trebui sa fie ok). Nu te arunca la obiective macro daca nu te pasioneaza domeniul. Pretul e mare si poti face macrofotografie si cu artificii tehnice (obiectiv inversat etc. se practica).
Buna.Pana la urma am ales Canon60d.Va multumesc pt sfaturi. Acum o prietena ar vrea Canon 600d,ce parere aveti?
E cam acelasi aparat, difera carcasa si lipsa ecranului LCD secundar. Senzorul e acelasi si calitatea imaginii 99% la fel.
Buna ziua. Sincer eu nu cred ca conteaza atat de mult ce aparat folosesti daca tu in primul rand nu ai viziune artistica si in al doilea rand il iei asa din lipsa de ocupatie doar sa fii si tu „fotograf” cool… Eu sincer inca fotografiez cu un Nikon L18 care e un compact cam vechi in bransa dar cu care am scos niste poze superbe. Sincer daca maine as face un upgrade de aparat, desi nu imi permit, as incerca un nikon d3100 la care mi-as achizitiona 2 obiective un 18-55 si un 70-200 mm, ca sa treci la avioane adica aparate profesioniste brusc e cam si cum ai sari din avion fara parasuta.
Eu pentru poze reusite pana anul trecut am folosit cam tot ce se putea folosi de la o relicva de olimpus camedia ( de prin 1998) pana la lumix(aparitie 2010) , de putina vreme am achizitionat sh un canon d400 impreuna cu obiectivul de kit 18-55 si un 75-300 , si pot spune ca din primele 1000 de cadre nu stiu daca am avut 50 de fotografii reusite pana m-am obisnuit cu setarile pe manual ( evident am citit tot ce se putea citi posibil despre fotografie ) , progresul in vreo 3000 de cadre este satisfacator in cazul potretelor ( cele doua pisici ale mele , nevasta-mea si vreo 2 amice sunt chioare de la blitz 🙂 ) dar mai am de invatat mult ….cu toate astea nu as ai face o poza cu un aparat compact nici daca ar trebuie sa car geanta cu aparatul si accesoriile in gat 2 zile ( sunt destul de grele) ….eu artist nu sunt , fotografia este o arta …dar eu nu vreau sa fac arta …
Asa cum am scris mai sus care este faza sa cumperi un dslr daca nu ai pretentie la tine da a face fotografii de calitate foarte buna , numai faptul ca suna bine ca raspuns la intrebarea ”tu ce aparat ai ?”. daca nu esti pasionat sa mori pe el mai bune foto faci cu unul compact.
buna. am citit articolul si mi-a placut foarte mult, precum si comment-urile voastre. eu am trecut de la un compact la un bridge si acum nu mai sunt multumit de nici care. vreau DSLR si ma arde buzunarul tare. dar vreau un entry-level si nu stiu din care sa aleg. Canon EOS 1100d sau Nikon D3100. imi place foarte mult fotografia si incerc sa o si invat.ma puteti ajuta? cu un sfat sau o sugestie. multumesc
Daca tot esti la invatat, scoate tot ce poti din bridge-ul acela. Si cu el poti afla cum sta treaba cu expunerea, cu luminarea, cu filtrele.
Eu iti propun ca abia dupa aceea sa te gandesti la mai mult, nu de alta, dar un set foto de inceput o sa atenteze destul de tare la buget, macar de vreo doua ori decat costul unei camere entry.
salut. ma poate indruma cineva la alegerea unui program pentu prelucrare hdr ceva care da rezultate foarte bune ?
Salutare.
Poti incerca sa editezi direct in photoshop sau poti incerca photomatix hdr image, hdr efx pro.
MULTUMESC.AM FACUT CEVA PROBE CU FOMATIX. VORBIND STRICT DE COMBINAREA EXPUNERILOR NU POT SPUNE CAAM REUSIT SA SCOT CEVA MAI BUN DECAT CEA MAI BUNA FOTO DIN CELE TREI. LA PARTEA DE HDR DA TE JOCI DUPA CUM AI SIMT ARTISTIC ,DAR LA FEL PE SETAREA DEFAULT NU POT SPUNE CA SANT CHIAR MULTUMIT DE COMBINAREA IMAGINILOR.
DACA VREI SA AI O FOTO CU O EXPUNERE BUNA CRED CA ALEGI DIN CELE TREI UNA SI ESTE MULT MAI OK
Util articol. Pentru ca aceasta problema este una de durata infinita, as zice "existentiala". Aceasta dilema se regaseste in mai toate situatiile in care trebuie sa iti achizitionezi un "ceva". Din punctul meu de vedere, problema nu este neaparat in faptul ca multi cumparatori nu sunt profund cunoscatori ai performantelor maxime ale acelui "ceva", in cazul nostru ale unui aparat foto. Pentru cine nu stie mai nimic, pretul (nu intotdeauna, dar adesea) este un indicator al calitatii si performantei. Asa e si la masini, la laptopuri, la echipamente de DJ si la camere foto. Dar ca sa pleci la cumparaturi, trebuie sa te ghidezi dupa 2 mari criterii. Ori ai un buget clarificat (si compari, citesti reviews, intrebi cunoscatorii) si te incadrezi in el, ori ai un atasament fata de o firma si 1-2 modele si bugetul este elastic. In ambele cazuri, trebuie sa Stii ce cumperi, ce poate sa faca si ce nu poate sa faca, avantajele si dezavantajele. Sincer, daca nu ar fi fost internetul, nu stiu ce m-as fi facut in alegerea camerei mele foto. Cand l-am luat, stiam tot ce poate si ce nu poate sa faca, cum arata, performantele lui, desi nu l-am atins niciodata pana nu am deschis coletul. Revenind… trebuie sa stii ce vei face see you acel aparat, unde il vei folosi, care sunt pretentiile tale de la el. Sa cari o monstruozitate de DSLR, cum face un amic, si sa faci pe Auto toate fotografiile, doar ca "da mai bine la public" si pe Auto totusi ies mai bine decat see you unul point-and-shoot, e o mare greseala! Daca esti nemultumit de "sapuniera", cred ca gama de aparate Bridge ofera satisfactie oricarui client, care, informat si see you mintea limpede, vrea sa se situeze intre cele 2 lumi (DSLR si point&shoot). Fiecare isi poate gasi aparatul perfect pentru el. Doar sa nu plecati la drum fara sa fiti deosebit de bine informati!
In cazul in care as dori un aparat foto pentru a face poze de calitate despre statusul dentar la pacientilor, deci poze cu dinti, ce aparat mi-ati recomanda? Fata de dotarea standard, ar mai trebui sa cumpar un obiectiv macro, fiindca doar acela cred ca m-ar interesa, precum si un blitz.Va multumesc anticipat pt raspuns.
Depinde cat de multi bani sunteti dispusa sa investiti. Obiectivele macro ale aparatelor DSLR sunt uneori mai scumpe decat aparatul (body). De asemenea pentru fotografia macro ar fi necesar un blitz special (de principiu circular) care se monteaza pe obiectiv. Pentru a scapa de aceste cheltuieli eu as recomanda un aparat compact, eventual un bridge (Fujifilm, Canon etc), care pot focaliza chiar si la 1 cm de subiect. Ar fi mult mai bun, ieftin si util. In plus, nu stiu cat de necesar ar fi un blit deoarece lampa folosita in cabinetele stomatologice ofera suficienta lumina.
Da, cred ca ar fi indicat un DSLR (chiar si entry-level, gen Canon 600D: http://goo.gl/4QySU) dar neaparat cu obiectiv macro. Un macro bun (pe care il am si eu) este acesta: http://goo.gl/gn4cW
Sincer, trebuie sa recunosc ca in fotografie dentara nu am experienta.
fratilor pentru fotografii dentare face fata si o sapuniera hd. daca doreste sa faca si alfel de fotografii poate un dslr, dar sa o sfatuiti sa cumpere asa ceva pentru dinti cred ca faceti misto.
salut! am citit cu atentie tot ce s a scris mai sus si….revin si eu cu eterna intrebare, numai ca am sa fac si specificatiile necesare pentru a va clarifica exact scopul: chiar imi trebuie un dslr 🙂 pentru a deschide un studio foto pentru burtici, nou nascuti, bebelusi si copii. o sa radeti de mine…nici macar n am aparatura necesara si cunostintele si vreau sa si deschid un studio 😀 da…vreau…pentru ca iubesc fotografia si copiii….si sunt dispusa sa invat repedeeeeee…..deci….n am decat vreo 3000lei si imi trebuie si un body si un obiectiv si eventual o alta sursa de lumina pt foto indoor…si nu stiu daca un blitz extern ar fi chiar recomandat pentru bebei….habar n am ce fel de obiectiv imi trebuie, dar la aparate ma invart in jurul nikon d3100, canon 1100d, canon 600d, nikon d90….mai mult ca sigur second hand….stiu ca cer multe…dar macar niste pareri, linkuri…sfaturi 🙂 multumesc anticipat!
Oo, dar stiu persoane care-si fac poze in baie cu D7000-ul… Cat despre mine, mi-am luat o sapuniera acu' 3 ani si inca trag tare de ea pentru ca inca am de invatat una-alta… Si nici nu-mi permit un upgrade, momentan 😀
Ce aparat foto dslr sa-mi iau ? sunt indecis am citit o gramada de articole m-am documentat ce este iso, diafgrama, timp de expunere, oburator si multe altele dar ce ziceti are merita un d5100 cu 18-105 sau un 600d cu alt obiectiv ? Daca nu recomandati-mi un body+ obiectiv nikon sau canon care sa merite pana in 3000lei … Multumesc
intrebare tipica si esti limitat intre nikon si canon,astea 2 nu sunt singurele producatoare de aparate foto. Ok sunt populare,dar mai sunt optiuni. Pai alegerea ta depinde de ce vrei tu. Nu poate sa’ti recomande cineva ceea ce tu nu stii cu adevart ce vrei. E un viciu placut,dar costisitor si toate le descoperi singur,daca vrei sa le intelegi.
Cred ca o sa fii mai castigat cu 600D, s-ar putea sa poata face fill flash si la timpi mai rapizi de 1/200s. Daca tii neaparat sa fie Nikon, mai degraba iei D3100 + 18-105 daca vrei un ‘obiectiv de concediu’, diferenta dintre D3100 si 5100 nu e chiar atat de mare pe cat pare, iar cu banii ramasi poti sa-ti iei alte bunatati: flash, trepied, etc.
Ce aparat foto dslr sa-mi iau ? sunt indecis am citit o gramada de articole m-am documentat ce este iso, diafgrama, timp de expunere, oburator si multe altele dar ce ziceti are merita un d5100 cu 18-105 sau un 600d cu alt obiectiv ? Daca nu recomandati-mi un body+ obiectiv nikon sau canon care sa merite pana in 3000lei … Multumesc
Si eu ma chinui cu fotografia de vreo 4 ani. Am avut initial o sapuniera care ma stresa rau pentru ca nu puteam sa setez aproape nimic, ma bazam numai pe imaginatia mea si ma rugam la conditii bune. Acum un an mi-am luat un Bridge si inca ma chinui sa ii invat toate setarile si toate modalitatile de folosire a lui. Insa am de gand ca din momentul in care stiu sa-l manevrez cum trebuie sa trec pe un DSLR, ca sa pot eu sa controlez toate miscarile si sa fac pozele exact asa cum vreau sa iasa.
Salut. Foarte util articolul. Am si eu o dilema…vreau un aparat foto, buget de 1500 lei, pentru un incepator. M-am uitat la un Canon PowerShot SX40 HS dar din pacate e 1700 + huse acumulatori + card…ajung in 1900 lei, deci e un pic cam mult. Poti sa-mi recomanzi ceva mai ieftin de atat si aproximativ aceleasi performante. Am vazut si Fujifilm FinePix HS25…nu stiu exact cum se compara. Sau un Olympus E-PM1? Pentru un om care nu e mare artist, vreau ceva point and shoot, pentru scene sa zicem sport. Mersi
Salut, daca vrei o compacta buna pana in 1500 de Ron si care sa aiba functii asemanatoare unui bridge iti recomand Sony HX10V (aici: https://www.clubulfoto.com/prod/sony-cybershot-dsc-hx10v-negru-18mpx-obiectiv-wide-24mm-zoom-optic-16x-filmare-fullhd-gps.html )
Nunu…vreau un bridge sanatos. Calitatea cea mai buna a pozelor in bugetul specificat e principalul tel. Pentru poze de grup, poze in miscare, filmari, cam asa ceva.
Am cumparat zilele trecute un Fuji S4000 pentru cineva, si a fost ok, dar parca vreau ceva mai mult.
Calin, pagina aceea contine o eroare. Cand fac click pe link, ma trimite la f64.ro…
Voiam sa vad ce scrie despre ea, nu link-ul la magazin.
greseala este intentionata. omul lucreaza acolo si promoveaza magazinul, gen noi avem tot ce este mai bun.
scrie pe pagina mea personala unde lucrez, asa ca nu mai dezinforma oamenii aiurea. de bine ce lucrez „la magazinul ala” ma chinui sa fac rost de doua aprate de la ei pt teste de 6 luni…. si la fel „de bine ce lucrez acolo”, am bannere cu emag pe site…
P.S. de program de afiliere ai auzit?
Eu iti recomand Fujifilm FinePix HS25.
PowerShot SX40 sau Canon EOS 1100D + Obiectiv EF-S 18-55mm DC III. Avand in vedere ca probabil n-o sa aiba timp omul pentru a face multe setari, deci doar chestiuni generale, gen portret sau landscape. Surprinzator…kitul asta e la acelasi pret ca si SX40 doar ca are si husa si card cadou. Eu unul as inclina pentru DSLR. Voi ce spuneti? Multa bataie de cap cu aparatele astea foto…
decat Powershot SX40 clar mai bine 1100D,nici nu se discuta,dar tinand cont de faptul ca doreai un Bridge,eu as alege Fujifilm FinePix HS25,in locul lui Powershot SX40. Trebuie sa tii cont ca la 1100D cu obiectivul de kit nu o sa ai zoom-ul care il ai la SX40 sau HS25(daca cumva conteaza pt tine acest detaliu) si oricum e recomandabil(dupa ce inveti sa utilizezi aparatul si setarile lui)sa iti achizitionezi un alt obiectiv pe langa cel de kit,nu de alta dar vei fii foarte placut surprins sa vezi cat de mult conteaza un obiectiv bun.Bafta !
Atunci cand iti iei un DSLR trebuie sa fi constient ca iti vor trebui obiective pentru el. Care sunt destul de scumpe. Si, da, nu o sa ai zoom-ul lui SX40. E logic si absolut normal ca un DSLR sa fie per total mai bun decat un bridge, dar daca nu vrei sa investesti in viitor intr-un sistem, sa te chinui cu setari etc, atunci un bridge s-ar putea sa fie o alegere mai buna.
Io chiar vreu un DSLR ? Pai… si nu mai scriu mai departe, pentru ca pai… ar fi prea mult de scris. Cele mai multe raspunsuri pe care le-am auzit la pretenii mei atunci cind i-am intrebat cam ce aparat foto s-ar dori sa-si cumpere, au venit cu cele mai nastrusnice propuneri, motivatia lor incepind cu „pai”. Pai pentru ca are mlti mega-picseli, pai pentru ca are zuumu de nu stiu cit, pai pentru ca e negru, sau roz, pai nu-stiu-ce-si-nu-stiu-cum. Apoi am inteles de ce alegerea aparatului foto perfect este asa de dificila: pentru ca sint prea multe modele, pentru ca in fiecare zi apare alt si alt model, alte si alte reclame, care mai de care mai bombastice, si inteleg de ce bietul doritor al unui aparat este zapacit de atitea informatii. Si pina la urma criteriul de alegere se face strict dupa buget si va pune mina pe primul aparat care se potriveste acestui criteriu. Nemultumirea apare dupa un timp relativ scurt. Eu chiar vreau un DSLR, nu vreau, pentru ca ofertele si performantele (dar si pretul) din categoria compactelor imi satisface tot ce as avea eu de fotografiat: sint amator, nu fac poze pentru bani, si numai de placere, nu vreau sa car un geamantan de scule dupa mine, si prefer sa admir peisajul decit sa studiez un manual de instructiuni de folosire de 800 de pagini. Prefer simplitatea si atunci lista aparatelor foto se reduce extrem de mult, alegerea fiind mai usoara. Mai complicat este pentru ce nu stiu ce vor sa faca cu aparatul foto, altceva decit de a se lauda la altii.
Va salut domnule Calin. Dupa indelungi cugetari am ales doua aparate foto bridge, in detrimentul unui dslr. Asta a fost hotararea mea si m-am oprit la doua modele : PANASONIC FZ 200 SI FUJI FINEPIX X-S1, ambele la preturi de dslr entry. Ce recomandati sa aleg ? MULTUMESC
Eu am testat Fuji X-S1 si pot spune clar ca este cel mai bun bridge pe care l-am intalnit pana acum. Panasonic FZ200 n-am avut ocazia sa testez (inca) dar cel putin „pe hartie”, din punct de vedere al specificatiilor tehnice, are un obiectiv mai performant. Asadar, eu as alege clar Fuji X-S1 pentru ca il cunosc si mi-a placut in mod deosebit, dar si FZ200 este interesant. Despre X-S1 va invit sa cititi review-ul meu de aici: https://www.clubulfoto.com/fuji-x-s1-review/
In plus, Fuji X-S1 are senzor cu tehnologie EXR, derivat din Fuji X10 pe care il detin si calitatea imaginilor este cu adevarat la superlativ.
La fuji x-s1 ma gandesc si eu de vreo 2 satamani. Calin poate faci un review si lui Panasonic fz 200, ca vad ca are specificatii bune. de sony hx 200v ce zici ?
De aproape 3 saptamani sunt cu ochi pe noua spuma in materie de aparate foto compacte de la FUJI si anume X-S1.Astazi am vandut SONY HX 100V si am plecat de urgenta sa cumpar FUJI X-S1. Am ajuns la magazin si cum nu avusesem ocazia sa pun mana pe el pana atunci, am cerut baietilor de acolo sa ma lase cateva minute sa vad scurt despre ce este vorba. Dupa aproximativ 30 de minute de butonat am putine observatii de facut , dar cred ca destul de importante. De bine : vizorul electronic extraordinar de bine reda culorile avand o vizibilitate mai ceva ca a unui dslr. Sunt convis ca daca este perfect corelat cu cu imaginea ce urma a fi preluata poti face setari excelente, care sigur se va reflecta in calitate fotografiei. Aparatul este destul de rapid, raspunzand bine la comenzi, iar zumul mecanic pe inel este o incantare.Totul bun si frumos pana apuci sa dai zumul optic la maxim ( de cel digital nu cred ca trebuie sa mai discutam). Bun deci sa vedem ca se intampla : 1.- stabilizarea, indiferent de setarea aleasa si de pozitia de fotografiere ( prin vizor, cu mainile stranse pe langa corp si rezemat)nu reuseste sa faca fotografii nemiscate (subiectul a fost un text pe un panou de reclama, in incinta magazinului),2.- focusul a dat rateuri mai tot timpul. Trebuia sa retrag obiectivul putin sa focusez ,dupa care din nou la maxim si sa focusez din nou si se rezolva problema dar nu mereu. Comparatia este facuta cu SONY HX 100V care tocmai capatase un nou proprietar.La cele specificate mai sus SONY da clasa lu x-s1. Nici macar fotografia cu zum digital nu iese miscata la sony. Clar pentru mine ca fotograf amator – incepatur este ca x-s1 are probleme de obiectiv. Domnule Calin doresc nespus de mult sa cumpar aparatul asta, si sper sa-mi spuneti ca am gresit cu nu stiu ce setare si in secunda doi sunt la magazin sa cumpar aparatu asta, dar deja regret ca am vandut SONY. 3300 este un pret aberant pentru problema pe care o are, si va rog sa ma credteti ca nici pretul lui hx 100v nu l-as fi dat pe el.
Eu am testat Fuji X-S1 si mi s-a parut un aparat excelent, dar – concret – la problemele semnalate raspunsurile ar putea fi:
1) Stabilizarea: cu zoom-ul la maxim si mai ales daca in magazin lumina nu este suficienta timpul de expunere va fi mai lung, deci nici un sistem de stabilizare nu va face fata perfect. Sugerez testarea in conditii normale de lucru, cu lumina cat de cat ok.
2) Si la mine focusul dadea rateuri UNEORI, dar doar la valoarea MAXIMA a zoom-ului. In rest mergea foarte bine, nu am observat probleme. Este intr-adevar o „bila neagra” pentru X-S1 dar din fericire se manifesta doar cand zoom-ul e extins la maxim. Totusi,chiar si asa rata doar in 10-20% din situatii. Precizez ca eu am facut testele afara, in conditii normale de iluminare atat ziua cat si noaptea. In interior, iarasi zic, lumina este un factor foarte important (la fel ca si contrasul subiectului si multi alti factori). Cat despre modul de fotografiere, sugerez oricui sa faca testele de focus si stabilizare in modul AUTO, pana se obisnuite cu aparatul si cu particularitatile lui.
review-ul meu pentru X-S1 este acesta https://www.clubulfoto.com/fuji-x-s1-review/
Mentionez ca fotografiile au fost facute in modul EXR si AUTO, tocmai pentru a elimina din start nepriceperea mea de incepator, dar in paralel am facut foto si cu SONY HX 200V,care era expus, luind la tinda exact acelasi subiect (distanta a fost cea de la vitrina unde se afla x-s1 si pana la standul SONY, cu tinta pe textul de reclama) , si indiferent de modurile selectate, focusarea si stabilizare au fost perfecte,exceptand faptul ca am dat zum 30x, si nu 26x. Este o placere sa ti in mana x-s1, te simti bine cand fotografiezi cu el ,are imagini super din punctul de vedere al realitatii, dar….Inca stau si ma gandesc daca pot trece peste aceste 2 probleme pe care le are, cu toate ca sunt incepator. Cinstit sa fiu mi-ar placea sa fa gasesc acolo cand voi mai veni la F 64 sa comparam in paralel.
Revin cu un alt amanunt negativ destul de important despre fuj x-s1. In momentul in care focalizezi, imaginea ingheata scurt. Nu cumva face focalizare pe imagine statica si de aici si neajunsul cu imagini miscate la zum maxim. mie i-mi miroase a ” blocarea focalizari” optiune care este si in meniu si cu care m-am chinuit ceva pana am avut un raspuns bun.
Revin cu un alt amanunt negativ destul de important despre fuj x-s1. In momentul in care focalizezi, imaginea ingheata scurt. Nu cumva face focalizare pe imagine statica si de aici si neajunsul cu imagini miscate la zum maxim. mie i-mi miroase a ” blocarea focalizari” optiune care este si in meniu si cu care m-am chinuit ceva pana am avut un raspuns bun.
azi, am fost sa testez din nou, la un alt magazin ,fuji x-s1. am ales solutia asta deoarece la cat de laudat este aparatul si la premiul care pe care il are m-am gandit ca cel de la f 64, despre care am scris mai sus ,este defect. am avut la dispozitie 45 de minute. pe scurt ca nu are rost sa-mi mai bat capul cu rateul asta care costa 3300 de lei : intre zumul de 15x si maxim este dezastru, 10 incercari de focalizare 6 rateuri, la zum 0x daca nu ti bine aparatul si nu te sprijini, la revedere ,imagini ca naiba. tipul de la magazin spune ca cei care comanda prin curier 80% il returneaza. problema este ca si cei din afara cu care am vorbit pe forum si care fac rewiev-uri de vspecialitate, nu pot spune daca este o problema de focus sau de stabilizare, pentru ca si cand indicatoarele spun ca focalizarea este reusita pozele tot neclare sunt. daca va doriti aparatul asta la fel de mult cum mi l-am dorit eu, mergeti la magazin si testatil
Salut!
As vrea si eu o recomadare de aparat foto. Se va folosi pe principiul point and shoot, in principal la evenimente, la petreceri indoor si outdoor si foarte rar pentru altceva. Omul care il foloseste nu prea are grija de el, deci ar trebui sa fie cat mai robust si sa reziste. Bugetul este de aproximativ 1700 lei. Eu m-am orientat la un Canon SX40, dar ma tot uit la un mirrorless Nikon 1 J1, care e 1700 la emag, sau eventual la un Olympus E-PM1. Voi ce ziceti?
Multumesc!
Salut,
La banii aia as alege un SX40 de la Canon. (vezi aici) L-am testat, mi-a placut ce stie si ce poate si e foarte versatil. Varianta mirrorless e foarte OK dar daca persoana respectiva nu doreste sa investeasca in obiective, un aparat bridge iti ofera mai multe optiuni prin zoom-ul optic pe care il are. E exact subiectul acestui articol de fapt…
In fine, ce sa zic. E grea decizia. In locul lui m-as duce frumos la magazin si le-as lua pe amandoua la „butonat”. Doar asa iti poti face o parere mai obiectiva (personal nu imi place carcasa de plastic de la Nikon 1, de exemplu, desi aparatul e foarte bun ca performante…).
P.S. mi-am amintit, un prieten are Canon SX40 si il foloseste pentru evenimentele la care se duce. La ultima discutie pe care am avut-o cu el era foarte multumit dde aparat. Vezi albumul lui de pe FB https://www.facebook.com/Z0ltan77/photos
Mersi de sugestie!
Intr-adevar foarte grea decizia. In banii astia ma incadrez la un bridge high-end, sau la mirrorless si dslr entry-level. Am vazut tot pe emag un 1100D + Obiectiv EF-S 18-55mm DC III la 1700. Dar avand in vedere articolul, cred ca am sa merg pe SX40.
SALUT! AM SELECTAT 3 DSLR : NIKON 5100, 3200 SI CANON 600D. AM TRECUT DE FAZA DE INCEPATOR. CE SA CUMPAR ? MULTUMESC !
Vezi ca exista chiar aici un 600d vs d5100 poate te ajuta, fiecare are plusuri si mnusuri, eu personal nu discut de d3200, succes
Adica aici: https://www.clubulfoto.com/canon-600d-sau-nikon-d5100/
primul meu aparat foto a fost un compact Sony dsc HX 5V cumparat in 2009 dupa ce l-am folosit in toate functiile lui posibile in primavara anului 2012 am cumparat un canon 60 D , dupa 9 luni de chin cu sensorul dens de 18 Megapizze care cerea obiective de calitate si PostProductie foarte amanuntita pt. a putea avea un rezultat decent , am trecut de aproximativ 1 luna la FF 😉 5D mk II …. SUPERB ! scoate un file de o calitate exceptionala chiar si in Jpeg !
Eu celor care au astfel de dileme le recomand intotdeauna un EOS 1DX sau D3X cu obiective cu F1.4, ca sa se invete minte…. 🙂 (nu stiu daca alea mai au functie de AUTO dar asta e prima intrebare: Merge si pe Auto? 🙂 )
Dupa care ii trimit sa citeasca macar vreo 10 carti despre fotografie ca tehnica si compozitie, si abia apoi sa revina si sa hotarim ce aparat i-ar trebui 🙂
am avut si eu dilema asta mult timp. Nu sunt fotograf dar car aparatul dupa mine tot timpul, fiind responsabilul cu pozele de familie si ale copiilor. Am inceput cu un Casio Exilim SH, apoi am trecut la un Nikon L110 (arata ca un DSLR) si recunosc ca sunt dintre aceia care se simt bine cu chestia aia la gat mai mare :)… Am facut rost apoi de un SLR Yashica si am inceput sa invat de pe net despre setari in fotografie. Asa ca nu mi-a ajuns acel NIKON si l-am schimbat cu un CANON SX 120, care avea si setari manuale. Si tot nemultumit am fost. Si iar m-am uitat la DSLR. Dar acum am facut alegerea care ma multumesc: un mirorless, sau EVIL cum am vazutr scris pe aici. Un SONY NEX C3 second, caruia i-am atasat un obiectiv cu focus manual Canon FD 1.4/50mm (85 pe aparat). Si pe care nu l-am mai dat jos. Doar zilele trecute am pus inapoi obiectivul de kit si am setat aparatul pe iAUTO caci mai sta sotia acasa si poate mai surprinde niste maimutareli simpatice ale baieteilor mei.
O discutie interesanta si cu care m-am confruntat si eu destul de des, dar ce te faci cand e vorba despre situatia urmatoare : cunoscator in fotografie (nu incepator), posesor de bridge un model mai vechi (fuji, obiectiv manual) si care doreste un upgrade la ceva mai bun in fotografie ? Ca sa avem o problema si mai complicata , nu produce bani cu el, banii disponibili pentru aparat ar include un 18-55 daca este vb de un dslr iar in viitorul prea apropiat nu se intrevad sume de investit in obiectiv, blitz etc. Utilizarea ar fi una cotidiana, instantanee, familie, peisagistica, portrete etc. Am avut aceasta problema si mi-a placut titlul care se potrivea cu situatia, aici ar fi fost bridge,mirrorless sau dslr ? Tu ce ai alege?
De-a lungul timpului am folosit, atât aparate pe film (Smena, Fed, Praktika, Olympus) precum şi digitale. Am intrat în era digitală cu un „combo”, video-recorder-digicam cu senzor de 1,3 Mpixeli – o glumă la standardele actuale, o „săpunieră”, apoi un DSLR, iar acum sunt la un „mirrorless”.
Ce pot spune însă, este că nu există aparat ideal.
– „Săpuniera” era superbă din punctul de vedere al dimensiunii; o aveam mereu în buzunar
– DSLR-ul mi-a ridicat mult ştacheta în ceea ce priveşte calitatea imaginii, însă era imposibil să car mereu cu mine aparatul împreună cu cele 3 obiective şi un bliţ: aveam nevoie de o geantă chiar măricică. În consecinţă,
– am trecut la un mirrorless: este mult mai portabil ca un DSLR, poate fi luat într-o borsetă, chiar cu 2 obiective. Iar într-o geantă relativ mică la standarde de DSLR încape aparatul, 3 obiective, un bliţ, accesorii, filtre, briceag etc.
Dacă totuşi cineva vrea calitate fără compromis, are nevoie de un DSLR de top, cu obiective şi buget pe măsură. Dar aici e vorba doar de „liga profesionistă”, fie cei care trăiesc din fotografie şi îşi fac meseria la superlativ, fie cei care dispun de resurse generoase pentru a-şi satisface un hobby. Şi în nici un caz doar că a zis Cutare că „aparatul X sau Y e cel mai tare”.
Personal, n-aş mai putea reveni la o „săpunieră”, indiferent cât au evoluat acestea.
Un DSLR de clasă medie iarăşi nu mai prezintă interes, deoarece e prea mare şi greu şi nu mai aduce practic nimic în plus.
Aparatele „mirrorless” reprezintă încă o tehnologie „tânără”, dar evoluează rapid. Aparatele de ultimă generaţie de la Sony, Olympus, Samsung – sau pentru fiţoşi – Fuji, depăşesc în aproape toate privinţele DSLR-urile de acum câţiva ani şi cred că aceasta e calea de urmat.
Un mirrorless oferă versatilitatea şi calitatea unui DSLR de clasă entry sau medie la gabarit de „bridge”, sau, depinde, poate chiar şi mai mic. Încă timid, dar au intrat deja şi în gama „medie”, cu corp de aparat sau cu obiectiv etanş, cu grip ataşabil etc.
Deci, pentru cineva care pleacă de la zero sau eventual de la o „săpunieră” sau bridge depăşite tehnic, un mirorrles ar fi, după părerea mea, prima opţiune de analizat.
Felicitări pentru comentariu cu un simplu amendament;personal orice aparat foto am avut mi-a creat o stare de bucurie utilizarea lui şi mai ales când am prezentat pozele prietenilor şi celor interesaţi.Chiar şi acum unde este un eveniment mai important aparatul foto mă însoţeşte.Şi ce este mai curios,primesc mai bucuroşi pozele mele decât de la profesionişti pentru că au suflet şi surprind mai bine momentele emoţionante reale şi nu regizate.
in viitorul foarte, foarte apropiat, va asigur ca vom face fotografii cu compacte, la calitate dslr.
Buna ziua! As dori sa imi cumpar un DSLR pe care sa il folosesc in mare parte pentru portrete si fashion, si oscilez intre Nikon D7000 si Canon 60D, pentru ca bugetul nu imi permite mai mult de atat. Ce mi-ati recomanda?
Desi sunt posesor de Canon, pe mine 60D m-a dezamagit. Asadar as merge pe D7000 dintre cele doua…
🙂 da,m-am regasit si eu in "ce imi recomanzi".ai fost foarte explicit…si eu caut acum un aparat foto mai bun.avem norocu de a calatorii si zilele trecute mi-a venit ideea de a face o pagina de fb si a pune pozele facute de noi,in calatorii,acum constat ca foarte multe dintre ele nu au iesit asa cum ar fi trebuit si de aia caut un aaparat de fotografiat.sunt amator si tot ce ai spus tu mai sus na ajuta foarte mult.multumesc,felicitari
Buna ziua,
Vreau si eu un sfat privind achizitia unui DSLR strict utilizat pentru fotografii de produs si anume mobilier, sunt producator de mobila si unele lucrari le vreau fotografiate pentru a le posta pe site.
Va multumesc
Am si eu un D5100 cu 4 obiective, dar cel mai mult folosesc compactul meu drag Panasonic LX3. De 4 ani de zile il duc cu mine in borseta tot timpul. Cu wide echivalent de 24 mm si f/2.0 toate muzeele, bisericile, concertele, etc. Vorba aia, unde nu e voie cu blit sau nici macar nu e voie sa faci poze.
Mesaj: Va rog sa ma sfatuiti ce aparat de fotografiat digital sa cumpar !!! Doresc sa atasez aparatul la telescop dar sa pot avea in timp real, online, si imaginea pe monitorul laptopului. As dori un aparat cu obiectiv detasabil (eventul numai body)deoarece atasez la telescop doar body-ul (nu cu obiectiv deoarece nu practic fotografia afocala prin obiectiv). De asemenea as dori un mirrorless (body) deoarece este mai usor si nu dezechilibreaza telescopul. Am incercat sa atasez la telescop diferite webcam-uri dar nici cel mai performant webcam [Logitech C-920] nu-mi ofera rezolutie buna la telescop datorita senzorului mic. De aceea prefer un aparat fotografic cu senzor mare, dar care sa poata transmite imaginea in timp real pe monitorul unui computer. Dece sa ma uit la LCD-ul aparatului cand este mult mai comod sa ma uit pe monitorul computerului, iar cand imaginea merita sa o pot salva de pe monitor pe calculator. Va rog mul sa ma sfatuiti ce aparat de fotografiat cu asemenea functie de „webcam’ sa cumpar.
Va rog sa-mi comunicati sfatul d-stra pe adresa de e-mai
DA, INTERESANTA OPTIUNE, DAR AICI MIROASE A SPIONAT VECINI SAU SAU BLOCURIRE VECINE, ESTE ?
:))
da chiar m-am regasit in anumite fragmente din articol, eu momentan am un nikon coolpix P90 , il am de 3 ani si ma gandeam ca ar fi timpul sa trec la un alt nivel, sa imi iau un DSLR insa nu stiu catre ce sa ma indrept…. un sfat ar fi util:)
ce parere aveti despre un canon eos 600d?
L-am testat aici: https://www.clubulfoto.com/canon-600d-test-si-video-hd/
Ce parere aceti despre Fuji hs 25?
Eu am un Nikon CoolPix L100 şi mă gândeam serios să trec de la acest slr la un dslr mai ales că am tot cochetat cu fotografia…
Problema a apărut în momentul în care mi-am dat seama că am nevoie de un aparat bun pentru activitatea pe care o desfăşor (fotografii de ansamblu şi de detaliu ale monumentelor arhitecturale). Întrebarea mea este: pentru acest gen de fotografie este de ajuns un slr cu un zoom mai generos sau ar trebui să-mi achiziţionez un dslr?
Buna ziua tuturor. Momentan am un aparat foto Nikon Coolpix L110, dar mi se pare prea depasit fata de modelele mai noi. M-ar interesa un aparat Sony SLT-A65 dar am vazut diverse modele. Unele erau mai scumpe, altele mai ieftine, cert e ca cel mai mult mi-a placut SLT-A65. Va rog sa imi raspundeti la aceasta intrebare : sa imi iau SLT-A65 sau un aparat echivalent (ca performante) de la Nikon, Panasonic, etc.?
buna ,am avut si eu aceias problema cu aparatele dar pana la urma am ales un fuji hs 25 si sunt foarte multumit de el ,despre dslr nu pot sa spun nimica pt ca nu am avut nici un contact cu le ,doar din ce am citit pe net ..ie cam greu de dat sfaturi, sau poate de loc.
Stii cum e asta?Poti sa ai un aparat extra-performant daca nu stii sa faci poze.Cunosc in Oradea o droaie ce au DSLR si fac niste poze dezamagitoare.Eu mi-am inlocuit compactul,un Panasonic,cu unul Bridge.La pozele care le fac,asta e perfect;ca unii vor spune ca e slab,sau smecher…nu ma intereseaza:D
Asa-i romanul,omule!Cu cat e mai mare,mai grandios cu atata-i si mai bun.Exact asa-i si-n alte domenii.
Care ar fo recomandare dvs. intre un Canon 650D si un Nikon D5100?
Care ar fi recomandarea dvs. intre un Canon 650D si un Nikon D5100?
parca am citit un banc :))
Salut! As dori sa achizitionez un dslr si stiu exact ce asteptari am de la el. In primul rand sa nu coste mai mult de 1500 de lei, voi poza cu el doar masini pt o pagina de fb dedicata masinilor, am nevoie de rezolutie buna pt a putea edita si cam atat. Ce imi recomanzi ?:)
Daca poti i-ati un mirrorless. Un DSLR pentru ce vrei tu e cam mult, pentru ca imi imaginez ca tot pe modul automat o sa faci pozele. Si referitor la rezolutie, tot ce-i peste 8MP e deja prea mult pentru internet.
Stiu ca e vechi comentariul, dar pasionatii trebuie sa stie ca in Ro preturile sunt foarte mari.
Preturi foarte bune si seriozitate gasiti la hdewcameras co uk
Calin , daca ai recomanda unui incepator care nu a avut niciodata un aparat foto in 700- 800 RON ce i-ai recomanda . Se apropie ziua iubite mele si as vrea sa ii fac o surpriza cumparandu-i un aparat foto .. Desigur cum ai zis si tu ea se gandeste sa isi cumpere un DSLR , dar daca ar fi sa imi recomanzi ceva in bani de mai sus ce ar fi … Multumesc anticipat ! Sper sa gasesc raspunsul relativ rpd 🙂
Poti sa imi zici si daca Olympus SP-720 UZ Aparat foto este bun ?
Multumesc anticipat!
Salut. Vreau sa achizitionez un dslr si, inainte sa imi spuneti ca e prea mlt pentru mine, am deja un bridge fujifilm finepix s6500 fd si pot spune ca sunt profesionist pe acel aparat, dar nu la-si schimba daca rezolutia (6,3 mp) ar fi mai mare. Asa ca m-am gandit la doua aparate dslr nikon d7000 sau canon 60d. Vreau sa mentionez ca in continuare vreau sa folosesc dslr-ul pentru poze de peisaj si de portret si il voi utiliza in mod profesionist.
la-si este o succesiune de note muzicale?
poate ai vrut sa scrii „l-as schimba”. am ghicit?
Pe mine ma intereseaza un aparat foto cu care sa fac poze de buna calitate pentru un blog culinar. Nu sunt profesionista in domeniul foto si nici nu-mi propun sa devin – spun asta pt ca nu ma pricep la nush ce denumiri. Vreau un aparat din acela care focalizeaza o parte din ceea ce se vede in imagine, iar restul apare blurat. Am inteles ca doar dslr-urile fac asa ceva. Daca da, atunci ce ar fi potrivit pentru ce am eu nevoie?
buna ziua! eu fac un curs de fotograf. pana la curs nu stiam mai nimic despre fotografie, desi imi place enorm sa fac …poze ( sa nu zic fotografii..imaginile trase cu telefonul nu se pot numi fotografii). deci, pana acum nu am detinut un aparat foto, nici macar compact. mi-asi dori sa devin ceva mai mult decat un amator , o iau cu pasi mici… va cer sfatul ce imi recomandati ca primi pasi in fotografie… ce aparat sa mi cumpar pentru a putea aplica cat de cat ce ma invatat la curs. asi putea aplica ce ne invata la curs pe un ” bridge”, ne avand pt inceput bani de dslr , sau sa astept sa am bani si sa incep direct pe un dslr ?
ce dracu’ inseamna DSLR?
incearca sa dai maximum de informatii cu minimum de cuvinte.
vreau informatie. pentru literatura ma duc la gaudeamus,
Am cunparat un nikon d7100 si sunt foarte multumit,face tot ce vrei.
Sa ne bucuram de ziua de azi si despre Foto de Maine. HRISTOS A INVIAT !
Eu mi-am luat un Sony DSC-H200 si , in acest moment , recunosc ca nu il folosesc la adevaratele posibilitati 🙂
Cannon
As dori sa asamblez o cutie foto ce aparat foto recomandati. Multumesc.
Sunt incepator, as vrea sa imi iau un Canon 400D, dar am cateva cunostiinte in " ale fotografiatului", pareri ?
Știai că te iubesc ? Nu , nu știai ! Ai aflat ! De 2 săptămâni stau in două dacă să cumpăr sau nu un DSLR despre care , rusine să-mi fie dar nu imi e , nu știu mai nimic . Aștept Black Friday in Anglia da de prind un DSLR la preț de nimic (lucru care între noi fie vorba , nu are să se întâmple ) , plec la Londra in următoarea lună și vreau să surprind isteria Crăciunului de pe străzile acesteia . Am vrut o cameră bună cu care să fac fotografii frumoase , dar ce vreau eu e un Nikon d3300 bla bla bla care ajunge usor la 320 de lire și mi se pare o investitie prea pieperată la momentul de față . Așa că , o să-mi iau o săpunieră și uite așa salvez bani frumoși ! Mulțam fain de articol și la cât mai multe !
Daca ai facut asa. E OK!
Bun sfat,mulțumesc.
OMGGGGGGGG omg nu ai zis scris de Samsung,da exista aparat foto samsung,de ce sunteți obsedați (și plini de voi înșivă)de canon,nikon,sony,etc? omg da am avut samsung a fost furat ,da tot samsung o sa mi cumpăr,:P ) 😛 )
Mie imi plac pozele cu p20