A venit momentul sa analizam din nou piata aparatelor foto DSLR si sa alcatuim noul top 5 al camerelor din segmentul mid-level destinate atat fotografilor entuziasti dar si semi-profesionistilor.

Locul 5: Canon 550D

Canon 550D
Canon 550D

Dotat cu un senzor de 18 mega pixeli si functii preluate de la modelul de top 7D, Canon 550D este aparatul ce se situeaza la limita dintre doua clase: este compact si usor de folosit dar in acelasi timp performant, cu cu dotari de top. Calitatea imaginilor se apropie de cea a lui 60D, avand un senzor CMOS asemanator din punct de vedere al rezolutiei si al valorilor ISO ce pot fi utilizate, dar corpul lui 550D este mai mic si mai usor, fiind mai atractiv pentru fotografii ce doresc maxim de calitate intr-un corp relativ compact. Totusi, corpul compact inseamna lipsa ecranului LCD din partea superioara a body-ului si mai putine butoane dedicate functiilor des utilizate. Totusi din punct de vedere al calitatii imaginilor, Canon 550D se apropie de competitorii sai din acest test. Vezi detalii si pret aici.

Locul 4: Sony Alpha A580

Sony Alpha A580
Sony Alpha A580

Sony Alpha A580 este cel mai performant DSLR din clasa mid-level a producatorului japonez. Specificatiile tehnice includ senzorul CMOS EXMOR de 16.1 mega pixeli, sistemul rapid de focalizare in 15 puncte si posibilitatea de fotografiere in rafala cu pana la 7 cadre pe secunda.

Sony Alpha A580 poate inregistra filme in format Full HD (cu sunet stereo) iar ecranul LCD rabatabil isi dovedeste utilitatea atunci cand utilizati functia video. Stabilizarea de imaginie este integrata in corpul aparatului iar modul de utilizare este intuitiv deoarece cele mai multe functii des utilizate au  rezervat cate un buton pe carcasa aparatului.

Alte functii software precum inregistrarea imaginilor panoramice sau a imaginilor 3D cu functia 3D Sweep Panorama completeaza pachetul de functionalitati oferit de noul Sony Alpha A580. Vezi aici detalii si pret.

Locul 3: Pentax K-5

Pentax K-5
Pentax K-5

Mult asteptatul urmas al modelului K-7, noul Pentax K-5 nu dezamageste fanii Pentax la nici un capitol. Multitudinea de functii software si posibilitatile extinse de configurare sunt atuurile unui aparat ce ofera o calitate a imaginilor buna, dar care doar se apropie de cea a competitorilor de pe locurile I si II al  acestui top. Pana la ISO 1600 zgomotul de imagine se situeaza in limitele acceptate, dar este totusi mai pronuntat decat in cazul concurentilor.

Pentax K-5 este, poate, cel mai robust aparat din top! Corpul este fabricat in totalitate din aliaj de magneziu iar izolarea contra prafului si stropilor de apa il transforma intr-un aparat greu de egalat din punct de vedere al rezistentei in orice conditii de utilizare!

Pentax K-5 este un aparat recomandat celor ce doresc o camera foto rezistenta, cu posibilitati extinse de configurare si o calitate buna a imaginilor.

Locul 2: Canon 60D

Canon 60D
Canon 60D

Lansat in vara anului trecut, noul Canon 60D este considerat succesorul modelului 50D, dar intr-o carcasa mai mica dar cu un senzor CMOS de 18 mega pixeli ce ofera o calitate a imaginilor mult mai buna. Canon 60D poate inregistra filme in format HD si castiga prin calitatea si versatilitatea fisierelor video inregistrate.

Calitatea imagnilor este si ea foarte buna chiar si in conditii de iluminare slaba acolo unde valorile ISO ridicate sunt utilizate cu precadere. Canon 60D poate utiliza valori ISo in intervalul 100-12.800.

Canon 60D uimeste prin usurinta in utilizare si sistemul de focalizare imbunatatit (preluat de la modelul de top Canon 7D). Atuurile lui Canon 60D sunt calitatea imaginilor si a filmelor HD inregistrate si modul de utilizare intuitiv alaturi de ecranul LCD rabatabil!

Locul 1: Nikon D7000

Nikon D7000
Nikon D7000

Succesorul lui D90, noul Nikon D7000 uimeste prin multitudinea de dotari si functii software imbunatatite, devenind astfel cel mai performant aparat foto DSLR din gama mid-level la ora actuala!

Dotat cu un nou senzor CMOS, de 16.1 megapixeli ce permite si filmarea Full HD cu focalizare continua in timpul filmarii. Noul sistem de focalizare cu 39 de puncte (din care 9 in cruce) si posiblitatea de a utiliza doua carduri SD in acelasi timp sunt doua dintre specificatiile tehnice ce se adreseaza utilizatorilor semi-profesionisti, dovedind apartenenta lui Nikon D7000 la clasa superioara.

Calitatea imaginii este foarte buna iar zgomotul de imagine este foarte bine controlat, chiar si la valori ISO ridicate, cum ar fi ISO 6400 sau chiar 12.800 in modul extins. Astfel, cu un pachet de dotari impresionant si o foarte buna calitate a imaginilor, Nikon D7000 ocupa locul I al topului nostru!

20 COMENTARII

  1. Sa-mi fie iertat comentariul…dar de cand e 550D-ul mid-level? seria lui e entry-level toata ziua. Pus in aceeasi clasa cu 60D-ul? Sa fim seriosi. Mi se pare ca nu le-ati prea avutin mana. Pentur un top, e imperativ. Altfel, vorbim dupa ureche. La restul nu pot sa ma pronunt.

    • La prima vedere nu sunt din aceeasi clasa, dar nu uita faptul ca 60D a fost „retrogradat” si el … iar din punct de vedere al calitatii imagini, a modului de filmare, al dotarilor etc sunt foarte apropiate. Oricum, am explicat asta si in descrierea din top a lui 550D. Acum, locul lui 550D aici va fi luat, probabil, de 600D. Si ca sa fim mai clari in ceea ce il priveste pe 60D, („super-rebbel-ul” dupa cum ii spun cei de la Dpreview, Rebbel fiind denumirea clasei XXXD in SUA) uite si review-ul nostru pentru el: https://www.clubulfoto.com/canon-60d-review-test-film-hd/

      Din pacate, ambele modele sunt acum „pe muchie” intre entry si mid-level…

  2. De unde si pana unde la k5. „pana la ISO 1600 zgomotul de imagine se situeaza in limitele acceptate, dar este totusi mai pronuntat decat in cazul concurentilor.” ?

    Din contra zgomotul de imagine este cel mai mic, vezi dpreview.com si orice alt site de review respectabil.

  3. total de acord cu d7000 dar nu inteleg cum pe locul 2 este 60 d cand acolo erea locul pentru 5dII care este clar peste …parerea mea

    • 5D Mk.II este un aparat full-frame si din acest punct de vedere nu se incadreaza in aceeasi clasa cu cele de mai sus…. nu poti compara mere cu pere

      • mere -pere…cei de la canon asa il incadreaza la clasa de mijloc,ca si 7d

      • sa inteleg ca daca nu este full frame se incadreaza??? atunci 1d mark 4 se incadreaza ca nu este full frame

      • ,,Canon 7D a fost recunoscut recent ca cel mai bun aparat mid-level al anului la premile TIPA 2010! Cu siguranta, Canon 7D a ridicat stacheta!,,
        articol scris de ….Calin Stan

  4. – de cand pana cand e mai tare nikon 7000 decat canon 60 D? am cumparat revista germana cu topul aparatelor si nemtii l-au numit la aceasta clasa pe canon 60 D ! si eu zic ca pe buna dreptate. ce naiba de top e asta? cine a facut topul asta? vreun nikonist…??? imi vine sa rad ce prostie…!

    • hai nu te enerva , mai bine ai trage o saptamana cu unu si o saptamana cu celalalt si dupa o sa mai povestim

  5. Danx ..mie imi vine sa rad de tine ca se pare ca nu prea sti pe ce lume traiesti, ce aberatii poti spune…Vrei sa faci poze bune ..super sharp cu un iso bun..ia nikon… vrei filmare buna pe body foto..ia canon…cam asta e pe scurt o caracterizare.Canonul nu va avea niciodata sharp-ul obiectivelor nikon…mi-a trecut prin mana si 5d mark II si am vandut canonul cu tot cu obiective in momentul in care am testat d700 de la nikon…imi pare rau dar nu are rost te razboiesti asa..nikon canon oricum este cam acelasi lucru in final…ca si mercedes si bmw…firme diferite dar te pot duce amandoua in aceeasi directie…asa si cu aparatele foto.

  6. chiar nu sti ce vorbesti, in primul rand doar cand spui canon asta inseamna un brand mult mai mare decat nikon! hai pe stadioane sa vedem cati pozeaza cu canon , cati cu nikon, hai la reportaje tv, sa vedem, uita-te la tv in parlament, la emisiunile lui Botezatu, peste tot, canon! mai putin nikon, ce sa mai vorbim, putem vorbi si la particular! am tras cu ambele daca esti curios! la fel si aici: pe romaneste: pozele pe hartie ies mai bine cu canon decat cu nikon, nu mai vorbim de obiective, cele mai renumite sunt evident canon, mai citeste pe net eventual forunurile americane…hai, noroc..!

  7. Eu lucrez 99%in format RAW CEEA CE NIKON nu-mi poate oferi.
    In rest nu comentez ca nu am lucrat niciodata cu Nikon
    Si pe suzeta mea scria CANON si era „catpeaci” sa fiu botezat CANON daca pe nash nu-l chema GHEORGHE !!!

  8. Eu lucrez 99%in format RAW CEEA CE NIKON nu-mi poate oferi.
    In rest nu comentez ca nu am lucrat niciodata cu Nikon
    Si pe suzeta mea scria CANON si era “catpeaci” sa fiu botezat CANON daca pe nash nu-l chema GHEORGHE !!!

  9. Cred ca trebuie sa fii batut in cap ca sa sustii ca o marca aparate e clar peste cealalta. Fiecare are puncte slabe si puncte forte, depinde de obisnuinta si sa fim seriosi „nikon nu are format RAW”:))…dar sa revenim ,in mare masura depinde de fotograf , si nu de aparat pentru ca o fotografie sa fie reusita…Nu comentez topul pentru ca nu are sens , fiecare om are parerea lui.

  10. Am un aparat in top 3, este un K-5 si nu l-as schimba nici cu 60D nici cu D7000. Daca ar exista la fel de multe tipuri de lentile si pentru Pentax (90 tipuri), cum sunt pentru Canon (128 tipuri), sau Nikon (163 tipuri), altfel ar sta topurile. Din pacate brandul Pentax este marginalizat de majoritatea magazinelor online (eMag a eliminat gama DSLR complet).

Comments are closed.