Poate cel mai dificil top de pana acum si poate cel care va fi cel mai controversat, Top 5 DSLR pentru entuziasti / profesionisti este un top al celor mai performante aparate foto DSLR din gama mid-level din prezent. Am spus ca este cel mai dificil deoarece alegerea a „doar” 5 camere foto pentru acest top s-a dovedit a fi un task destul de complicat, multe aparate actuale fiind suficient de performante pentru a se incadra in aceasta clasa. Totusi, am reusit sa alcatuim topul bazandu-ne pe raportul calitate/pret, ca si pana acum, dar si analizand functionalitatile profesionale ce se regasesc pe aparatele din aceasta clasa.
Locul 5: Canon 60D. Ambitios!
Lansat in vara trecuta, DSLR-ul Canon 60D reprezinta un punct de reper in gama mid-level. Cu un senzor de 18 mega pixeli si procesor de imagine de ultima generatie – DIGIC IV – Canon 60D poate produce fotografii de calitate, mai ales in „tandem” cu un obiectiv de calitate! De altfel, obiectivele de calitate sunt recomandate tuturor aparatelor din acest top, performantele maxime ale aparatelor necesitand obiective la fel de bune!
Canon 60Dpoate inregistra filme in format HD, iar calitatea body-ului si ergonomia plasarii butoanelor il recomanda ca un aparat foto bun in orice situatie si suficient de rezistent pentru utilizare la nivel semi-profesional. Ecranul de 3 inch si rezolutie de 920.000 de pixeli este rabatabil, fiind usor de vizualizat si in conditii de lumina puternica. Viteza de fotografiere in rafala il recomanda pentru fotografia de sport. De altfel, Canon 60D si „fratele sau mai mic” Canon 50D fiind doua aparate foarte populare printre fotografii de presa. Vezi acum detalii si pret!
Locul 4: Canon 7D. Un DSLR versatil si rezistent!
Canon 7D este cel mai nou venit in gama Canon mid-level. Cu rezolutia de 18.1 mega pixeli si modul de filmare Full HD, Canon 7D este practic varful de gama in format APS-C al producatorului Japonez. Carcasa din aliaj este etansata impotriva stropilor de apa, astfel 7D fiind un model rezistent la interperii si la utilizare in conditii dificile, specifice profesionistilor.
Pe langa fotografiile de inalta calitate, Canon EOS 7D are integrata abilitatea de a controla mai multe blitzuri Speedlite, fara a avea nevoie de un transmitator wireless sau un blitz montat pe aparat. Totodata, blitz-ul intern are o acoperire ultra-wide (echivalenta unui obiectiv de 15mm).
Nu in ultimul rand, Canon 7D ofera o sensibilitate ridicata ISO de pana la 12.8000, cu un nivel al zgomotului de imagine foarte bine controlat. Canon 7D beneficiaza si de o promotie in aceasta perioada. Vezi detaliile promotiei acum.
Locul 3: Nikon D300s. Varful de gama!
Daca ar fi sa alegem cel mai bun aparat foto DSLR cu senzor in format redus, acesta cu siguranta ar fi cu siguranta Nikon D300s. Varful de gama in format DX al producatorului japonez uimeste atat prin calitatea ridicata a fotografiilor cat si prin posibilitatile de filmare HD integrate. Software-ul versatil si functile de editare direct din camera fac din acest aparat un tool ideal oricarui fotograf cu pretentii, dar care nu doreste sa investeasca intr-un sistem cu senzor full-frame. Cu o rezolutie de „doar” 12 mega pixeli, Nikon D300s exceleaza la calitatea fotografiilor realizate. Astfel, cu un nivel de noise extrem de bine controlat, Nikon D300s poate face fotografii cu ISO ridicat fara a avea grija zgomotului de imagine.
Specificatiile tehnice ale lui Nikon D300s sunt preluate de la aparatele foto profesionale: Doua sloturi de card (SD + CF), fotografiere in rafala cu pana la 8 cadre pe secunda, fotografiere in mod silentios, functie Live View si 51 de puncte de auto-focus cu sistem 3D tracking fac din D300s favoritul nostru in categoria aparatelor cu senzor de dimensiuni APS-C! Chiar merita! Vezi pretul si promotia curenta!
Locul 2: Nikon D700. Full-frame dus la extrem!
Nikon D700 este un aparat foto cu senzor Full-Frame extrem de versatil. Intr-un model destul de compact, producatorul japonez ofera o multitudine din functionalitatile varfului de gama, Nikon D3x. Senzorul CMOS de 12.1 mega pixeli (efectivi), 51 de puncte de focalizare si o viteza de fotografiere in rafala de 5 cadre pe secunda (in format full-frame) fac din Nikon D700 un aparat foarte performant destinat oricarui fotograf ce doreste sa experimenteze posibilitatile de fotografiere oferite de un senzor de dimensiuni standard (in format 35mm). In mod sigur RECOMANDAT! Vezi detalii si pretul promotional acum!
Locul 1: Canon 5D MKII. Cel mai popular!
Cu siguranda Canon 5D a fost un succes la vremea aparitiei sale iar „fratele mai mare”, Canon 5D Mk.II vine sa confirme la randul lui acest lucru. In prezent, Canon D5 Mk.II este, poate, cel mai popular aparat DSLR cu senzor in format Full-Frame si asta datorata in primul rand posibilitatilor de fotografiere si filmare HD. Nu exista un alt aparat care sa fi generat un asemenea „buzz” in lumea foto si este, practic, deschizatorul de drumuri in era filmarii de calitate cu un DSLR.
Desi nu se regaseste in top, Sony Alpha A-500 ar fi trebuit sa fie cea de-a VI-a pozitie in topul nostru, dar nu l-am selectat deoarece modul de operare si lipsa ecranului LCD suplimentar nu se potriveste cu restul aparatelor noastre din top. Am afirmat de la inceput faptul ca diferenta a facut-o modul de operare si functiile profesionale ce se regasesc pe aparatele DSLR din top. Sony Alpha A-500, desi este un aparat din gama mid-level, performant, are acesta lipsa: ecranul LCD suplimentar care este de un real ajutor fotografilor ce se indreapta catre aparate din aceasta gama.
Ce parere aveti despre top? Voi ce ati credeti ca ar fi trebuit plasat pe primul loc? Ce DSLR at mai fi vrut sa vedeti in top? Va astept in comentarii sa discutam pe marginea acestui top!
Pacat ca prezenta Canon in Romania este de 10 ori mai slaba decat cea a celor de la Nikon. Felicitari Nikon!
Mi se pare un top superficial. Nu sunt comparate aparatele intre ele, doar scoase in evidenta caracteristicile cu care se lauda producatorii.
Noi nu am sustinut nicaieri ca este un test de grup comparativ! 🙂
Nu prea inteleg ce cauta 60D in topil acesta…….?!?!?!?
Cred ca s-a strecurat o greseala in cel de al 2-lea paragraf de la Canon 5D MKII (Canon 7D?!).
Nikon D7000 e mai tare decat Canon 60D!!!
cred ca ar fi trebuit trecut si pentax k5 pentru modul inteligent in care a fost construit, este o optiune destul de accesibila ca pret, setarile sunt intuitive, filmul si fotografia sunt excelente si comparabile cu nikon si canon. ceea ce este important, si te provoc la o intrecere draga calin (calin vs calin :)) ), este timpul in care poti trece de la o setare la alta in modul M, chiar si cu schimbare a wb, compensare de expunere, metering si iso. rapiditatea cu care faci setarile la k5 consider ca e mai mare decat la un canon 7d sau nikon d7000. a nu se citi ca nu-mi plac cele doua, au calitati de necontestat.