Acum ca am testat cele mai importante aparate foto bridge de pe piata, putem sa alcatuim clasamentul celor mai performante modele pentru vara anului 2013. Acum, la inceput de vara, aparatele foto bridge pot fi alegerea ideala pentru vacante si calatorii, datorita versatilitatii oferite de obiectivul zoom si a dimensiunilor relativ reduse (in comparatie cu un sistem DSLR cu mai multe obiective). In prezent, majoritatea aparatelor foto bridge reusesc sa atinga nivele de performanta ridicate, care le recomanda datorita raportului calitate/pret foarte bun. Sa vedem, in continuare, care sunt cele mai reusite aparate foto bridge ale momentului, ce calitati au dar si care sunt cele mai importante „bile negre” ale fiecarui model.

Clasament aparate foto brdige 2013
Clasament aparate foto brdige 2013

Locul 5: Canon SX500 IS

Canon SX500 IS
Canon SX500 IS

Senzor CCD 16 megapixeli, zoom 30x, inregistrare video HD 720p

Cel mai mic bridge din catalogul Canon, SX500 este un aparat dotat cu un obiectiv cu zoom optic 30x, setari P/A/S/M, vizor electronic incorporat si un sistem de stabilizare performant. Totusi, senzorul CCD si functia de filmare HD (720p) nu il recomanda pentru cei pretentiosi. Nu are patina pentru blitz extern si nici nu poate salva fotografiile in format RAW. In schimb, Canon SX500 IS are doua atuuri de necontestat: dimensiunile ultra-compacte (pentru un aparat din aceasta categorie) si pretul competitiv il recomanda mai ales pentru cei cu un buget redus, care isi doresc totusi un aparat cu zoo optic versatil, pentru concedii si calatorii.

Canon SX500: Citeste testul nostru | Verifica pretul actualizat

Locul 4: Nikon P520

Nikon p520
Nikon P520

Senzor CMOS, 18 MP, zoom optic 42x, filmare Full HD, GPS incorporat

Nikon P520 este varful de gama in categoria bridge a producatorului nipon. Vine cu un obiectiv cu zoom optic 42x, functie de filmare Full HD cu sunet stereo si zoom activ in timpul filmarii si modul GPS incorporat, fiind singurul aparat din test care se poate lauda cu aceasta functie. Totusi, senzorul CMOS BSI de 18 megapixeli nu reuseste sa impresioneze, cel putin nu la valori ISO mari iar sistemul de focalizare ar putea functiona mai precis. Nikon P520 ramane o optiune buna pentru fanii brandului (si nu numai), mai ales ca la pretul sau ofera cel mai mare zoom optic din piata si este dotat cu GPS. Are un raport calitate/pret corect.

Nikon P520: Citeste testul nostru | Verifica pretul actualizat

Locul 3: Sony HX300

Sony HX300
Sony HX300

Senzor CMOS, 20MP, zoom 50x, diafragma f/2.8-6.3, filmare Full HD

Cel mai nou aparat foto bridge de la Sony vine cu un zoom optic impresionant, 50x (echivalent 24-1200mm), un senzor CMOS cu cea mai mare rezolutie din test – 20 de megapixeli – si o functie de filmare Full HD cu sunet stereo si zoom activ chiar si in timpul filmarii. Calitatea imaginilor chiar si la valori ISO ridicate, zoom-ul versatil dar si alte dotari precum ecranul LCD rabatabil si vizorul electronic il recomanda pentru cei care isi doresc unul dintre cele mai reusite aparate foto bridge ale momentului. Din pacate, desi fotografiaza si raspunde la comenzi exact asa cum ne-am fi dorit, Sony HX300 pierde punte la capitolul dotari: lipsa patinei pentru blitz extern dar si lipsa formatului RAW, implementat deja de competitori si pretul destul de piperat (date fiind aceste bile negre) ii asigura lui Sony HX300 doar locul al treilea in clasamentul nostru. Altfel, strict din punct de vedere al performantelor, Sony HX300 este un castigator!

Sony HX300: Citeste testul nostru | Verifica pretul actualizat

Locul 2: Fuji HS50

Fuji HS50 - bridge cu zoom 42x
Fuji HS50 – bridge cu zoom 42x

Senzor CMOS, 16MP, zoom 40X, diafragma f/2.8-5.6, filmare Full HD, RAW, patina pentru blitz extern

Cu un senzor CMOS de 16 megapixeli, zoom optic 40x (echivalent 24-1000mm), format RAW, functie peaking focus, vizor electronic mare si luminos, patina pentru blitz extern, ecran LCD rabatabil si un body solid, de calitate, Fuji HS50 ar fi putut ajunge pe primul loc al clasamentului nostru, daca nu „pierdea puncte” la treci capitole importante: zgomot de imagine evident peste ISO 400, zoom-ul mecanic si setarile putine fac aproape inutila functia de filmare si, poate cel mai important aspect, focalizarea lasa de dorit la distanta focala maxima (intre 800 si 1000mm, echivalent). Cel mai complet aparat foto bridge din testul nostru din punct de vedere al dotarilor, Fuji HS50 reuseste sa urce doar pana pe locul al doilea al clasamentului datorita „bilelor negre” de mai sus. In aceasta situatie, chiar si pretul sau este putin cam piperat.

Fuji HS50: Citeste testul nostru | Verifica pretul actualizat

Locul 1: Canon SX50

Canon SX50 HS cu blitz Canon 430 EX II
Canon SX50 HS cu blitz Canon 430 EX II

Senzor CMOS, 12 megapixeli, zoom 50x, f/3.5-6.3, Full HD, RAW, patina pentru blitz extern

Dupa lungi deliberari, redactia a decis: Canon SX50 castiga „batalia bridgeurilor” si isi adjudeca locul I in clasamentul celor mai versatile aparate foto compacte ale momentului. Canon SX50 este dotat cu un senzor CMOS de „doar” 12 megapixeli, dar mentinerea unei rezolutii mai reduse le ofera celor de la Canon avantajul unor imagini de o calitate mai buna, mai ales la valori ISO ridicate. Obiectivul dispune de un zoom optic generos, echivalent 24-1200mm (50x), iar procesarea imaginilor este realizata de unitatea DIGIC V, procesorul de imagine integrat si in DSLR-urile companiei. Canon SX50 poate surprinde atat imagini JPEG dar si RAW iar functia de filmare Full HD cu sunet stereo si zoom activ in timpul filmarii ar putea fi utila pentru a inregistra secvente video de calatorie. Cu un vizor electronic mai mult decat decent, ecran LCD rabatabil si patina pentru blitz extern compatibila cu toate blitzurile din gama Canon, SX50 reuseste sa iasa in evidenta nu doar prin calitatea imaginilor dar si prin dotari, fiind un aparat foto bridge complet, la un pret decent.

Canon SX50: Citeste testul nostru | Verifica pretul actualizat

6 COMENTARII

  1. O initiativa excelenta!
    si care vine la timp – nu numai pt ca incep vacantele, dar comparatia nu se putea face decat DUPA ce exista review-uri proprii pt toate aceste aparate.
    Insa vad o greseala de metodologie: comparatia nu are sens decit in game de preturi comparabile!
    Adica, trebuia spus „care e cel mai bun aparat daca am un buget de 1500 lei”, respectiv 2000 sau 3000 lei.
    Apoi, la Canon SX500 mie nu imi pasa de RAW si patina, dar zgomotul mare la ISO ridicat deranjeaza pe oricine. Insa bila neagra ce il scoate din competitie este lipsa vizorului! la un zoom 30x, un EVF nu este un lux, ci un accesoriu indispensabil!

  2. Revin, m-am uitat pe linkuri.
    la f64, SX500 este la un pret formidabil!
    Nu as ezita o clipa sa il cumpar (sau sa il recomand foarte) daca imi spune cineva cum poti face foto afara, in plin soare, folosind doar LCD-ul.
    la acelasi magazin, SX50 este la un pret acceptabil. Va rog cititi review-urile, „cel mai negativ” de fapt nu spuen decat realitatea: da, la pretul asta poti sa iti iei o camera video, ce va filme mai bine decat orice bridge, SAU un DSLR entry level.
    Sigur ca da, atunci cand vrei preponderent sa faci inregistrari video de calitate, nu aparatul foto, indiferent de model, este solutia!
    Si da, un DSLR entry level, foarte bun, se gaseste si cu 1500 lei, dar CIT costa obiectivele ce ti-ar permite sa acoperi gama de focale de la 24mm la 1200mmm?
    Si mai ales cum ai putea sa le cari dupa tine?!

  3. Consider bridge-urile practice,excelente de luat peste tot.Ma gandesc cand esti in drumetii insotit de copii,nevasta,masina,bagaje,mancare(nu mai stii care pe unde este),mai poti oare sa-ti cauti obiectivul preferat,copii alearga,se plictisesc…mai stau eu sa ma gandesc la conditiile optime de fotografiere.E nevoie de un aparat care sa-mi faca poze decente,in orice fel de conditii de timp,mediu si spatiu.

  4. Da SX50 HS este un aparat foarte foarte bun il detin si depaseste toate asteptarile. Cel putin la calitatea imagini si la Stabilizare e Woow. Bravo Canon

  5. Ati uitat de panasonic fz200. Desi are doar 24x zoom optic castiga in mod categoric competitia bridgeurilor. Diafragma de 2.8f si optica de calitate se bate cot la cot cu entry lvl dslurilor nikon d3100, d3200, d5100, canon 600d, sony slt a57

Comments are closed.