Dupa aproape un an de la primul Top 5 realizat de Clubul Foto, publicam acum un nou clasament dedicat aparatelor de fotografiat din clasa „super-zoom”, care ofera functionalitati asemanatoare sistemelor DSLR. Astfel, primul top publicat aici in luna Mai a anului trecut analiza tot segmentul camerelor foto bridge, dar acum este necesar un nou clasament al modelelor lansate in ultima perioada.

Tendinta generala pe piata aparatelor foto compacte a fost „dictata” de efortul producatorilor de a introduce senzori ce ofera rezolutii mai mari. Avem acum, in clasament, aparate bridge ce se pot lauda cu fotografii de pana la 16 mega pixeli. Un alt aspect important este functia de filmare, care a fost si ea imbunatatita, acum majoritatea modelelor putand inregistra filme in format Full HD, lucru rar in urma cu un an. Noile aparate sunt dotate cu obiective ce ofera o plaja de distante focale (zoom) mai mare si ofera mai multe functii creative, pe langa – deja clasicele – controale semi-automate si cel manual (P, A, S, M).

Locul 5: Panasonic Lumix Fz45

Panasonic FZ45
Panasonic FZ45

Lumix FZ45 este cel mai nou aparat foto bridge al companiei Panasonic. Lista de dotari include, printre altele, obiectivul luminos (diafragma maxima f/2.8) cu zoom optic 25x si un senzor CCD de 14.1 mega pixeli, alaturi de functia de filmare HD 720pi si sistemul de stabilizare optica de imagine O.I.S.

Panasonic Lumix FZ45 este usor de folosit, modul de fotografiere „Intelligent Auto” optimizand setarile aparatului pentru rezultate optime in orice situatie. Pe langa cele 48 de scene presetate exista, bineinteles, si modurile semi-automate de fotografiere (P/A/S/M) ce ofera un control asemanator aparatelor foto DSLR, dar intr-un corp compact si mai potrivit pentru vacante si calatorii datorita dimensiunilor reduse. Vezi detalii si pret aici.

Locul 4: Canon SX30 IS

Canon PowerShot SX30 IS
Canon PowerShot SX30 IS

Lansat in a doua jumatate a anului trecut, Canon SX30 IS este aparatul ce ofera cel mai mare zoom optic din toata gama compactelor Canon. Obiectivul cu zoom 35X este, cu siguranta, punctul forte al acestui aparat, pe langa senzorul CCD de 14 mega pixeli, functia de filmare HD cu sunet stereo si posibilitatea de a utiliza valori ISO de pana la 3200. Totusi, calitatea imaginii la ISO 800 sau mai mare ar fi principalul aspect pe care compania japoneza l-ar putea imbunatatii, alaturi de modul de filmare care inregistreaza filme doar la rezolutie HD 720pi. Totusi, un alt aspect important este posibilitatea utilizarii functiei zoom in timpul filmarii si inregistrarea sunetului stereo.

Din punct de vedere al constructiei si al materialelor utilizate, Canon SX30 IS este unul dintre modelele cel mai bine finisate si care ofera o experienta foarte placuta in utilizare, atat din punct de vedere al constructiei si ergonomiei cat si din punct de vedere software: meniuri bine gandite si functii usor de accesat. Vezi oferta curenta aici.

Locul 3: Nikon P500

Nikon Coolpix P500
Nikon Coolpix P500

Cel mai nou aparat foto bridge de la Nikon, modelul P500 a fost lansat la inceputul lunii februarie si se bucura deja de apreciere in randul fotografilor din intreaga lume, datorita calitatii imaginii la valori ISO ridicate, surprinzand imagini clare si cu un nivel al zgomotului de imagine bine controlat chiar si pana la ISO 1600.

In ceea ce priveste modul de filmare Full HD cu sunet stereo, acesta este disponibil prin apasarea butonului de inregistrare dedicat, iar in timpul filmarii este activata atat functia de stabilizare si focalizare automata cat si zoom-ul optic 30x. Ecranul LCD are o dimensiune de 7,5 cm (3 inch), o rezolutie de 921.000 de pixeli si poate fi inclinat pentru un mod de lucru simplificat in pozitii dificile de fotografiere, un aspect foarte important pentru fotografii entuziasti. Vezi detalii si promotia curenta aici.

Locul 2:  Sony HX100

Sony HX100V
Sony HX100V

Sony continua seria aparatelor foto bridge cu modelul Sony HX100. Dotat cu un senzor CMOS de 16 mega pixeli, noul Sony HX100 poate inregistra imagini de calitate, chiar si in conditii dificile de iluminare, datorita senzorului ce utilizeaza tehnologia „back-light”, disponibila pana nu de mult doar pe aparatele foto DSLR. Obiectivul superangular ofera un zoom optic 30X (echivalent 27-810mm in formatul standard), iar focalizarea automata de mare viteza, similara aparatelor foto DSLR, previne fenomenul de “focus-hunting” in timpul filmarii.

Modul Auto-HDR sau posibilitatea de a inregistra panorame (modul Sweep Panorama) sunt alte doua functionalitati interesante ale acestui model. Vezi detalii si promotia curenta aici.

Locul 1: Fuji Finepix HS20

Fuji Finepix HS20
Fuji Finepix HS20

Noul Fuji HS20 a fost unul dintre aparatele cele mai apreciate la momentul lansarii, in luna Ianuarie 2011, in cadrul expozitiei internationale CES din Las Vegas. Lista de dotari include un nou senzor CMOS, de 16.2 mega pixeli, zoom optic 30X, filmare full-HD si posibilitati de fotografiere in rafala cu pana la 8 cadre pe secunda (la rezolutia maxima) sau inregistrarea filmelor cu pana la 320 cps.

Fuji HS20 de la se apropie cel mai mult de modul de utilizare al unui aparat foto DSLR, atat din punct de vedere al ergonomiei si pozitionarii butoanelor pe carcasa dar si datorita inelului pentru zoom ce se regaseste direct pe obiectiv, oferind o functionalitate asemanatoare obiectivelor DSLR. Fotografii avansati vor gasi utila si inregistrarea imaginilor in format RAW sau RAW+JPEG simultan. Bineinteles, nu lipsesc nici modurile semi-automate dar si cel manual, iar senzorul CMOS ofera o calitate buna a imaginilor, chiar si in conditii dificile de fotografiere.

Top 5 Aparate Foto Bridge in 2011: Aspecte generale

Daca vorbim de aparatele foto bridge, principalul motiv pentru care un fotograf ar alege o astfel de camera foto este versatilitatea, aceste camere fiind o alternativa la un sistem DSLR. Un aparat bridge trebuie sa ofere in primul rand o calitate buna a imaginilor dar si un pachet de functionalitati hardware si software care sa incline balanta in raport cu DSLR-urile entry-level, care se situeaza, de cele mai multe ori, pe aceeasi treapta de pret. Astfel, raportul calitate/pret este influentat de valoarea pe care o ofera un astfel de aparat pentru fotograful care nu doreste sa investeasca intr-un sistem DSLR.

Fuji HS20 ofera posibilitatea inregistrarii imaginilor in format RAW, iar prin modul de operare si plasarea butoanelor se apropie cel mai mult de un DSLR, oferind totodata si toate atuurile aparatelor bridge: dimensiuni reduse, portabilitate si un pachet de functii impresionant. Inelul de pe obiectiv, ce permite modificarea distantei focale exact ca in cazul DSLR-urilor, poate parea un amanunt putin important, dar in realitate, feelingul in utilizare este complet diferit fata de un aparat bridge cu zoom actionat din butoane. Canon SX30 IS si Panasonic FZ45 sunt doua modele interesante din punct de vedere al specificatiilor tehnice, dar au fost lansate in vara anului trecut si asta se vede mai ales in comparatie cu modelele din generatiea mai noua, care ofera o calitate mai buna a imaginilor. Utilizarea senzorilor CMOS (cum este in cazul lui Sony HX100), permite obtinerea unor imagini de calitate mai buna, cu un nivel al zgomotului de imagine mai bine controlat.

9 COMENTARII

  1. Sunt detinatorul unui Fuji S9500 si sunt foarte multumit pot spune de "jucaria" mea.Acum dupa ce am vazut specificatiile noului bridge de la fuji sunt dispus sa-mi salvez alocatia pe muuuulte luni ca sa strang bani pentru HS-20. Pentru cei ce vor un aparat intre DSLR si "sapuniera", un bridge este alegerea perfecta.Daca mai e si unul din cele 5 prezentate mai sus e si mai bine.Felicitari pentru top si ce sa zic…sarbatori fericite ! si lumina buna !

  2. As dori sa stiu cum a fost intocmit acest top sau ierarhizarea?
    Care sunt criteriile si ponderea care au stat la baza scorarii? Care este punctajul? de exemplu:”Fuji HS20 ofera posibilitatea inregistrarii imaginilor in format RAW,”. Pot sa spun sigur ca si Panasonicul face la fel. Senzorul optic este 1/2,3 aproape la toate. Daca iti faci un clasament ca acesta numit TOP 5 ar teebui sa spui si cum au fost departajate aparatele sau cel putin de ce considera autorul ca unul este mai bun decat altul si la asezat in top pe un loc mai bun. Ma asteptam la o ierarhizare corecta pentru ca fiecare persoana care citeste acest articol sa poata decide el insusi ce aparat i se potriveste nevoilor lui.

    • Daca vei cauta un top cu punctaje, charturi si alte „briz-brizuri” poti gasi pe site-uri precum Dpreview. Acesta este un top care exprima o ierarhie care are la baza raportul calitate/pret. Am explicat criteriile in paragrafele de la „Top 5 Aparate Foto Bridge in 2011: Aspecte generale”. Mai mult decat atat, orice top de genul acesta poate fi subiectiv si cu siguranta nu va multumi pe toata lumea, deoarece locul 1 este „numai unul”… Personal sunt un „fan” al aparatelor Panasonic (si asta se poate vedea aici pe site in nenumarate randuri) dar prin modul de utilizare, feeling, constructie etc a trebuit sa ii acord lui HS20 locul 1. Asta e… iti place sau nu…

      • Interesant acest top 5 si este bine facut clasamentul daca ne gandim doar la aspectul calitate – pret.
        Dupa performante insa eu as da locul 1 pentru Sony Cyber-shot HX100V (poate filma si 3D)care are culori mult mai vii si o claritate a pozelor net superioara lui Fuji HS20 pe care l-as clasa pe locul 4. Fuji, in modul video, atunci cand se face zoom incetoseaza foarte tare imaginea, uneori comenzile sunt greu de folosit, microfonul foarte sensibil la vant iar asta deranjeaza in modul video, etc.
        O comparatie intre cele 2 aparate : http://www.youtube.com/watch?v=TO7v-PnGU04&feature=related

        *Sunt detinator de fuji HS20 pe care l-am cumparat pentru ca era mai ieftin…Per total este un aparat foarte bun insa nu este pentru locul 1.
        Asta este parerea mea, un non-profesinist in photo. Pentru anul 2012 s-a anuntat HS30 care se pare ca imbunatateste printre altele si modul video.

    • Ai dreptate, dar topul asta a fost publicat la 20 aprilie 2011, cand aceste aparate nu existau. O sa urmeze si topul actualizat, in curand!

Comments are closed.