Au trecut mai mult de sase luni de la ultimul clasament al aparatelor foto bridge. De fapt, daca ne gandim bine, primul articol din seria „Top 5” aparut aici, la Clubul Foto, a fost topul aparatelor foto bridge din acel moment. Astazi, suntem deja la a treia editie a clasamentului camerelor bridge si ne bucuram sa avem o serie de articole care se situeaza in topul interesului vostru, al cititorilor revistei on-line Clubul Foto.

Top 5 aparate foto bridge este clasamentul celor mai bune si mai performante aparate foto avansate, dedicate utilizatorilor entuziasti, care pot reprezenta oricand o alternativa mai buna la aparatele foto compacte clasice sau – de ce nu – o alternativa la DSLR-urile entry-level pentru aceia dintre voi care nu doresc sa investeasca sau stransporte dupa ei un set complet de obiective. De fapt, acesta este si marele avantaj al unui aparat foto bridge: versatilitatea oferita de obiectivul cu zoom optic mare (de obicei mai mare de 20x) si multitudinea de subiecte fotografice ce pot fi abordate, cu acelasi aparat.

Sa vedem care sunt cele mai bune aparate foto bridge ale anului 2011:

Locul 5: Panasonic FZ48

Panasonic FZ48
Panasonic FZ48

Desi este urmasul unui model care nu ne-a impresionat in mod deosebit, Panasonic Fz48 este dovada clara ca o companie precum Panasonic invata din propriile greseli si – mai ales – pune in practica sfaturile si dorintele clientilor. Modelul FZ48 este un aparat foto bridge care, din punct de vedere al pretului, se incadreaza in zona aparatelor foto compacte clasice dar ofera mult mai mult decat acestea. In primul rand,  obiectivul Leica cu zoom optic 24x te face sa te intrebi daca nu cumva pretul aparatului este gresit. Din contra, este foarte corect si mai ales, atragator pentru orice fotograf entuziast. Lista specificatiilor tehnice continua cu senzorul CCD de 12 mega pixeli si, bineinteles functia de filmare HD care nu putea sa lipseasca. Asadar, ce mai stati? Fz48 este in acest moment poate cea mai buna achizitie sub 1600 Ron. Vezi detalii si pret aici.

Locul 4: Nikon P500

Nikon P500
Nikon P500

Nikon P500 urca un loc pe podium, fata de Fz48 datorita obiectivului cu zoom 36x. In mare parte, ambele aparate sunt asemanatoare si isi fac treaba la fel de bine, dar compania nipona care se lauda cu P500 are avantajul unor functionalitati mai diverse si al unor efecte software mai utile fotografului creativ.

Nu in ultimul rand, Nikon P500 are un raport calitate/pret mai bun si datorita accesoriilor cu care se comercializeaza, care va scutesc de niste investitii in plus. Ecranul LCD rabatabil si functia de filmare Full HD reprezinta, de asemenea, un plus. Vezi promotia aici.

Locul 3: Sony HX100V

Sony HX100V
Sony HX100V

Sony HX100V este, probabil, cel mai performant aparat foto bridge realizat vreodata de compania japoneza. Cu senzorul CMOS de 16 mega pixeli, obiectivul cu zoom optic 30x, functia GPS incorporata, ecranul LCD rabatabil si nu in ultimul rand, o functie pentru inregistrarea panoramelor care functioneaza fara ajutorul unui computer, Sony HX100V este unul dintre cele mai performante aparate foto bridge pe care le-am vazut in ultimul timp.

Vezi promotia aici.

Locul 2: Canon SX40 HS

Canon SX40 HS
Canon SX40 HS

Canon SX40 HS este singurul model bridge actual din oferta Canon, fiind urmasul lui SX30 IS lansat anul trecut. Cu toate acestea, experienta Canon in domeniul aparatelor foto DSLR se transpune intr-un aparat foto bridge cu comenzi foarte apropiate de cele ale unui DSLR, ce ofera o calitate a imaginilor foarte-foarte buna si un pachet puternic de functionalitati software. Din pacate, SX40 HS nu poate inregistra fotografii in format RAW si nici nu ofera control manual asupra functiei de filmare, doua „minusuri” destul de importante avand in vedere modelele concurente. Totusi, SX40 HS ofera cea mai buna calitate a imaginilor si un obiectiv excelent din punct de vedere optic, fata de restul modelelor din clasament. Vezi detalii si pret aici.

Locul 1: Panasonic FZ150

Panasonic FZ150
Panasonic FZ150

Panasonic FZ150 este varful de gama bridge al producatorului japonez si este un fel de „Naveta Spatiala” in domeniul aparatelor bridge. De ce spunem asta? Panasonic FZ150 este, poate, cel mai personalizabil aparat foto din cate am vazut pana acum (in aceasta clasa) si, mai mult decat atat, ofera un pachet de functionalitati care l-ar face invidios chiar si pe un DSLR din clasa entry-level: filmare HD cu setari manuale (diafragma, ISO si timp de expunere).

Astfel, pentru fotograful entuziast care isi doreste cel mai performant si mai bine dotat aparat foto bridge, din punct de vedere al functiilor, Panasonic FZ150 ar trebui sa reprezinte prima alegere!

7 COMENTARII

  1. Frumos actualizata ierarhia, argumentele de departajare sunt convingatoare, dar… o intrebare de carcotas: unde plasezi nou-anuntatul model Fuji X-S1? Prin prisma specificatiilor, l-as pune in fruntea listei. Specialistul ce parere are?

    • Desigur, Fuji X-S1 are niste specificatii tehnice care s-ar putea sa il propulseze in fruntea listei, dar deocamdata, pana nu apare in magazine ca sa il putem vedea/testa, e prea devreme pentru a ne face o parere despre el. Speram ca o sa ajunga si la noi, in Romania, cat mai repede. 🙂

    • daca la mine se refera acest comentariu atunci ami pare foarte rau de nerecunostinta an privinta celor de la fuji sa fim seriosi pe vremuri nu am auzit prea mult de nikon etc probabil nu ati avut niciodata un fujifilm iar an privinta specificatiilor nu mai cometez ca cunosc fff bine aparatul asi merita locul cu brio avand an vedere asa mult laudatele dslr_uri care m_am comvins pe pielea mea ami pare rau dar nu am sa mai ajung niciodata la un dslr

  2. Pentru CALIN,
    Unde mai pui ca apare in curand si Leica V-lux 3 (carcotasii o tot supun comparatiilor cu FZ150 dar e ceva diferenta intre ele, cum a fost si la modelele anterioare / Leica tot Leica este).
    Oricum, tendinta spre aparate cat mai compacte este clara, sunt mai usor de intretinut si de folosit si sunt in progres tot timpul. Cam asta va fi viitorul fotografiei.
    Pana, insa, la inlocuirea DSLR cu aparate compacte mai e mult!

    • Da, asa este. Ai observat bine tendintele. Cat despre Leica V-lux 3 nu stiu ce sa zic… tot pe platforma de Panasonic este. Ceea ce e mai curand o bila alba pentru Panasonic decat pentru leica 🙂

  3. <>
    Am fost incantat atunci cand am putut sa fac teste in magazin si vroiam sa il cumpar neaparat. exceptand aspectul exterior care este excelent restul lasa de dorit. am mers si am testat in diferite magazine mai exact trei, pentru ca tot speram ca examplarul testat inainte sa aiba defect si cel care il aveam in mana sa fie bun. dezamagire totala. daca vrei sa te convingi fa ceva teste. am luat pana la urma fz 200 care intradevar este exceptional ( din punctul meu de vedere )

Comments are closed.