Iata primele imagini de test cu aparatul foto mirrorless capabil sa inregistreze imagini la 40Mpx in JPEG si pana la 65Mpx in RAW.

UPDATE: Olympus OM-D E-M5 Mark II, aparatul despre care am vorbit mai jos, are acum parte de un test complet, aici.

40Mpx cu un aparat foto mirrorless! Cum este posibil?

Asadar, public mai jos primele trei imagini de test cu aparatul foto mirrorless capabil sa realizeze imagini de 40Mpx. Atat senzorul cat si sistemul de stabilizare pe 5 axe care s-au remarcat la modelul precedent au fost acum reproiectate, iar de aici deriva si principala noutate adusa de acest model: aparatul este capabil sa surprinda imagini de pana la 40MP (JPEG) si 65MP (RAW ORF) folosind sistemul de stabilizare pentru a translata rapid senzorul pe doua axe si inregistrarea rapida a unui set de cadre (40-Megapixel High-Res Shot mode). Dupa fiecare cadru, senzorul este translatat automat pe o distanta echivalenta cu jumatate de “pixel”, algoritmul intern al aparatului asigurand prelucrarea finala a setului de cadre si realizarea unei singure fotografii cu rezolutia mai sus mentionata. In lumea foto aceasta nu este neaparat o tehnologie noua, fiind similara celei prezentate de Hasselblad anul trecut, dar este pentru prima data cand o astfel de tehnologie este integrata in aparatele dedicate consumatorilor si nu in modele dedicate exclusiv profesionistilor.

Punctele forte ale acestui sistem? Posiblitatea de a inregistra imagini cu o rezolutie foarte mare, mult mai mare decat cea oferita pana acum de oricare alt mirrorless. Punctele slabe? Inregistrarea consecutiva a cadrelor implica asezarea aparatului pe un trepied si fotografierea unui subiect static.

Fara sa mai pierdem timpul, iata doua imagini de test, selectionate rapid din cele realizate astazi. Joi veti putea citi un review amanuntit despre acest nou aparat si tot atunci il vom putea si „deconspira”.

Olympus OM-D E-M5 Mark II, aparatul despre care am vorbit aici, are acum parte de un test complet, aici.

Foto test 1:

Cadrul original:

Crop 100% din cadrul realizat la 16Mpx (rezolutia fizica a senzorului)

Crop 100% din cadrul realizat la 40Mpx

Foto test 2:

Crop 100% din cadrul realizat la 16Mpx (rezolutia fizica a senzorului)

Crop 100% din cadrul realizat la 40Mpx

Foto test 3:

Cadrul original:

Crop 100% din cadrul realizat la 16Mpx (rezolutia fizica a senzorului)

Crop 100% din cadrul realizat la 40Mpx

Asadar, dupa cum se poate vedea, plusul de detalii obtinut la fotografierea la rezolutie mare este destul de evident. Poate va asteptati la mai mult in acest moment, dar, asa cum am spus si in introducerea acestui articol, chiar daca aparatul a fost lansat la nivel global in luna februarie, am primit indicatii ca in Romania sa nu vorbim public despre el pana la joi. Motivul pentru care a fost impusa aceasta restrictie imi scapa…

Download foto hi-res

Si, pentru ca in titlu v-am promis fotografii hi-res pe care sa le puteti descarca si analiza in voie pe ecranul laptopului vostru, iata mai jos linkurile catre fotografiile originale din acest test:

Imaginile de mai sus sunt JPEG-uri direct din aparat. Inca nu am avut acces la convertorul RAW actualizat, pentru noua camera. Sper ca pana va fi gata review-ul final sa pot testa si inregistrarea cadrelor RAW la 65Mpx.

Totusi, pana pregatesc review-ul complet, va las sa va delectati cu alte cateva imagini surprinse astazi cu acelasi aparat, cu diferitele filtre si efecte disponibile in meniu, pentru a va face o idee despre reivew-ul ce va urma! 😉

 

5 COMENTARII

  1. Calin. era de asteptat ca imaginile cu subiecte statice sa iasa foarte bine. Eu astept cu interes sa vad cum iese un portret sau ceva street cu miscare in cadru. Nu la rezolutie maxima pentru ca vor iesi miscate dar la rezolutie normala de 16 Mpix (daca tin eu minte corect parca atat are).
    Majoritatea cumparatorilor acestei bijuterii de design vor folosi acest aparat la portrete, prieteni, copii, neveste, amante, grupuri, traveling, etc. Aici vreau sa vad cum sta.

  2. Eu tare sunt curios cati au nevoie de o rezolutie reala mai mare de 8 sau 10 megapixeli. Raman la parerea ca e doar marketing, din ce in ce mai multi se uita la numarul megapixelilor.

    La fel ca noul FF Canon, 50 de megapixeli pe un body FF foarte scump, mai pui putin langa si iei un format mediu de la Pentax, care-ti ofera rezultate net superioare, daca tot vrei rezolutia aia (in studio, portretistica, macro, peisaj, sau ce vrea fiecare sa faca, la acel nivel).

Comments are closed.