Am primit recent pentru teste un card SD din noua generatie lansata de Kingston in aceasta primavara. Am mai testat carduri SD si MicroSD Kingston si chiar eu le folosesc frecvent, inclusiv cititorul MobilLite G4 de care sunt foarte multumit, asadar noua gama m-a facut curios. 

Pe scurt, noua „selectie” de carduri Kingston vine in trei variante: 

  • Kingston Canvas Select – carduri SD pentru utilizare de zi cu zi, pentru camere compacte point&shoot 
  • Kingston Canvas Go! – carduri SD ceva mai performante, cu viteze de scriere de pana la 45MB/s si citire de pana la 90MB/s
  • Kingston Canvas React – varful de gama SDXC, cu performante de scriere de pana la 80MB/s si citire 100MB/s, pentru aparate si camere video 4K
Kingston Canvas React 128GB SDXC USH-I
Kingston Canvas React 128GB SDXC UHS-I

Cardul testat de mine acum este din seria Kingston Canvas React si are o capacitate de 128GB, fiind totodata cel mai mare card pe care l-am testat pana acum (dpdv. al capacitatii de stocare). Pana la urma, nu pot sa nu ma gandesc si ca pe acest card – care e doar un pic mai mare decat o moneda – incap de 12 ori mai multe date decat pe primul meu HDD (care avea 10GB, acum o multime de ani)… 

Asadar, am fost curios sa vad cum se descurca si cat de potrivit este pentru camerele foto-video de generatie noua. Sa incepem testul!

Procedura de test:

Ca si data trecuta, procedura de test este similara, pentru a pastra relevanta testelor in timp. Asadar, am utilizat un laptop MacBook Pro cu procesor i7 si SSD, gen. 2017, cu USB 3.0. Cardul l-am testat de doua ori, folosind doua cititoare de carduri diferite, un Kingston MobilLite G4 si un Sony MRW-S1. Diferentele de viteza intre cele doua cititoare de card nu au fost semnificative pentru a influenta rezultatele testului.

Kingston Canvas React 128GB SDXC
Kingston Canvas React 128GB SDXC

Am facut cate trei teste:

  • Un test de scriere/citire utilizand programul de testare BlackMagic Disk Speed Test (programul celor de la BlackMagic – cei care fac camere video), cu un volum de date simulat de 2GB
  • Doua teste de scriere/citire utilizand un folder cu 100 de fotografii in format DNG (RAW) (24.4MB / fisier, 2,44GB in total) si un folder ce contine patru secvente video la rezolutie 4K in format MPEG-4 (2.13GB in total)

Cum am testat? Am facut mai intai testul de viteza cu BlackMagic Disk Speed Test si am notat rezultatele. Am copiat apoi, pe card, folderul cu fotografii si am notat media de viteza. Apoi folderul video. La sfarsit am copiat inapoi, de pe card pe SSD-ul laptopului, folderele cu fotografii si video si am notat media de viteza. In tot acest timp toate celelalte programele consumatoare de resurse au fost inchise, iar laptopul conectat la curent. Cardul a fost formatat inainte de test. Vitezele cele mai mari (si constante) de scriere/citire se ating cu fisiere mari. Cu cat fisierele sunt mai mici (si mai multe), cu atat viteza de scriere scade. De aceea am facut doua teste, unul cu fisiere video mari si altul cu fotografii, pentru a vedea rezultatele in ambele situatii (inregistrare video / rafala).

Ce spune producatorul?

Kingston Canvas React SD 128GB in test
Kingston Canvas React SD 128GB este un card de tip SDXC UHS-I, deci cu un singur rand de pini

Despre cardul SD Canvas React 128GB, producatorul spune ca este un card de tip SDXC UHS-I U3 (deci cu un singur rand de pini), potrivit atat pentru foto cat si pentru video, inclusiv pentru aparate/camere foto care filmeaza la rezolutie 4K Ultra HD.

  • Viteza maxima de citire data de producator: 100MB/s
  • Viteza maxima de scriere data de producator: 80MB/s

Se ating aceste viteze, in practica? Sa vedem!

Cum se descurca in realitate?

Asadar, am facut testele si am notat rezultatele, conform procedurii de test pe care am detaliat-o mai sus. Ce viteze am obtinut? Iata, mai intai, testul de citire/scriere realizat cu aplicatia de la Black Magic:

Test Kingston Canvas React 128GB SD card
Test Kingston Canvas React 128GB SD card

Asadar, 77MB/s viteza de scriere (foarte apropiata de cei 80MB/s ai producatorului) si 91MB/s viteza maxima de citire.

In testul meu, cand am copiat cele doua foldere cu fisiere video si RAW, am obtinut urmatoarele viteze:

  • Viteza scriere fisiere foto RAW: 65MB/s
  • Viteza scriere fisiere video 4K: 78MB/s
  • Viteza citire fisiere foto RAW: 90MB/s
  • Viteza citire fisiere video 4K: 95MB/s

Concluzii

Dupa cum ati putut vedea, vitezele mentionate de producator se confirma, cardul fiind capabil sa scrie la viteze mari, suficient cat sa poata fi utilizat si in camere foto pentru inregistrare video 4K de pana la 100Mbps. Vitezele de scriere/citire au fost constante, fara fluctuatii mari (de exemplu, la scriere, fluctuatia a fost de maxim 3MB/s), ceea ce indica, de fapt, calitatea cardului si performantele lui, dincolo de viteza efectiva de scriere si citire. 

Este insa un card mai putin indicat sa il folositi in aparate foto cu care trageti la evenimente sportive / wildlife / birdwatching acolo unde trageti in rafale lungi, in format RAW, pentru ca, asa cum se poate observa, viteza de scriere scade destul de mult cand scriem mai multe fisiere „mici” unul dupa celalalt. In acest caz este mai indicat un card de tip UHS-II (cu doua randuri de pini, mai rapid), daca si camera este compatibila cu el (pentru ca bufferul aparatului se va goli mai repede si fotografierea va fi mai fluida).

Altfel, Kingston SD128GB Canvas React este un card bun, pe care va puteti baza, atat pentru a-l utiliza in camere foto cat si video care filmeaza la rezolutie maxima 4K la 100Mbps, un card pe care vi-l recomand si datorita pretului corect. Cel pe care l-am testat eu, in varianta de 128GB, costa 285 de lei, iar cel de 64GB costa 145 de lei.

4 COMENTARII

  1. Bun articol! Chiar imi doream un card din aceasata gama, dar dupa indicatiile mentionate in articol fac un pas in spate.

  2. Suna foarte bine, mai ales la pretul de acum, respectiv 240 ron. Pana acum am folosit doar Kingston Extreme Pro si Lexar Professional, dar 32 de gb nu sunt suficienti la raw-uril de 50mb produse de camera actuala.

  3. La banii astia, e mai ok decat un sandisk. Eu mi-am comandat cred ca pana acum in jur de 5 bucati si nu vad diferenta dintre un sandisk si kingston, chiar mi-a cazut din mana pe beton si nu s-a crapat!

Comments are closed.