Panasonic G5 este unul din cele mai noi aparate foto mirrorless lansate in vara aceasta. Panasonic G5 inlocuieste modelul G3 testat anul trecut si se evidentiaza printr-un senzor CMOS de 16 megapixeli, ISO maxim 12.800, inregistrare in format JPEG sau RAW,  filme Full HD cu compresie AVCHD sau MPEG, moduri de fotografiere iAuto/P/A/S/M si C1/C2 (Custom), blitz integrat si patina pentru blitz extern, ecran LCD touch de 3 inch cu rezolutie 920.000 de pixeli si vizor electronic.

Panasonic G5 are un pret de aproximativ 3.700 Ron este deja disponibil si in Romania. Detalii despre pret si disponibilitate aici.

Panasonic G5
Panasonic G5

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS de 16 megapixeli
  • Dimensiuni senzor: 17.3 x 13.0 mm
  • ISO 160-12.800
  • Format foto JPEG si RAW
  • Viteza obturator: 1/4,000 – 60 si Bulb
  • Viteza rafala: 6 cadre / sec
  • Format video AVCHD, 1080 50p
  • Moduri de fotografiere iAuto/P/A/S/M si C1/C2 (Custom)
  • Blitz integrat si patina pentru blitz extern
  • Ecran LCD touch de 3 inch cu rezolutie 920.000 de pixeli
  • Vizor electronic, cu acoperire100% si factor de marire: 0.7x (cu corector dioptric)

Constructie si utilizare

Cu un body construit in mare parte din plastic, Panasonic G5 nu ma surprinde in ceea ce priveste modul in care este construit. Este un aparat Ok, cu materiale Ok, dar despre care se poate afirma ca era loc si de mai bine. Este usor de utilizat, butoanele sunt in mare parte bine plasate (cu exceptia rotitei de selectie din spate care mi se pare greu de accesat), iar montura este din metal. Totusi, dimensiunile compacte si greutatea redusa il recomanda daca nu vreti sa calatoriti cu un aparat greu dupa voi…

Asa cum spuneam si in mini-review-ul de saptamana trecuta, Panasonic G5 este primul mirrorless pe care descopar un buton dedicat care actioneaza zoom-ului intr-un mod asemanator aparatelor foto Bridge. Bineinteles, functia asta e valabila doar impreuna cu obiectivele PowerZoom (Lumix G 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH Power O.I.S) tot de la Panasonic, foarte compacte, cu zoom “motorizat” si care iti transforma experienta cu mirorless-ul intr-una destul de “hibrida”, apropiata de modul de lucru al aparatelor foto Bridge, dar cu rezultate mult mai bune, specifice aparatelor mirrorless. M-am intalnit prima data cu acest obiectiv acum exact un an, cand am testat modelul GX1 tot de la Panasonic, un aparat foarte compact dar cu obiective interschimbabile. Aceluia i se potrivea perfect obiectivul PowerZoom, pentru ca era in ton cu conceptul de aparat mirrorless compact. Pe G5 obiectivul PowerZoom nu mi se pare cea mai buna alegere decat daca vreti sa inregistrati mai multe secvente video decat fotografii, acolo unde un zoom servo va ajuta mai mult decat varianta clasica, mecanica, cu actionare manuala.

Mi-a placut vizorul electronic, care mi se pare una din cele mai bune implementari ale unui astfel de vizor de pe toate aparatele mirrorless pe care le-am testat pana acum. Varianta implementata pe G5 este una din putinele despre care pot spune, fara retineri, ca as putea lucra cu acest vizor in conditii reale, chiar si pentru focalizare manuala. M-as bucura daca as vedea de acum inainte doar aparate cu un vizor electronic care sa ajunga cel putin la nivelul acestuia!

Ca si la celelalte modele mirrorless de la Panasonic pe care am mai avut ocazia sa le testez, si la G5 imi place sa gasesc o multime de butoane cu functii personalizabile. G5 are trei butoane „Fn” a caror functie poate fi selectata din meniu. In principiu meniul este unul complex, cu ajutorul caruia poti seta chiar si cei mai „banali” parametrii ai camerei, dar noua interfata grafica (pentru ca observ la G5 o schiimbare in acest sens in meniu) mi se pare mai usor de inteles si de navigat, ceea ce iti micsoreaza considerabil timpul necesar invatarii aparatului.

Cateva imagini cu meniul lui Panasonic G5:

Calitatea imaginilor, ISO, Temperatura de culoare si efectele speciale

Asa cum spuneam si saptamana trecuta, cred ca senzorul Live MOS de 16 megapixeli este acelasi cu cel de pe , deoarece stiu ca Panasonic si Olympus lucreaza impreuna la dezvoltarea standardului Micro 4/3. Nu stiu care e varianta “oficiala”, dar m-as bucura sa fie asa pentru ca performantele acelui senzor sunt practic incontestabile. Aveti mai jos testul ISO. Eu zic ca imaginile sunt excelente pana la ISO 1600 si foarte bune chiar si la ISO 3200.

Panasonic G5: Testul ISO. Click pe imagini pentru marire si pe sageti pentru navigare.

panasonic-g5-iso6400

Image 7 of 8

In ceea ce priveste temperatura de culoare („balansul de alb”), aparatul isi alege singur valoarea optima, dar aceasta poate fi setata si manual, alegand din valorile presetate. Eu n-am avut nevoie sa intervin asupra deciziilor lui, colorimetrul aparatului facand o treaba destul de buna in marea majoritate a situatiilor. Nimic de reprosat aici, se comporta ca majoritatea aparatelor din ziua de azi, adica bine.

Filtre si efecte

Spuneam mai sus ca G5 are un pachet foarte bogat de filtre si efecte si intr-adevar asa si este. Mai mult decat atat, aplicarea acestora pe imagini se face pastrand cat mai mult din calitatea originala a cadrului neprelucrat, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Fiecare filtru sau efecte poate fi chiar personalizat in functie de preferinte. Cateva imagini realizate cu filtrele si efectele aplicate din meniul aparatului (HDR, Star Filter, Dynamic Monochrome, Expresive, Impressive Art etc):

Functia de filmare HD

Panasonic G5 filmeaza la rezolutie Full HD 1080 50p, in fomat AVCHD si vine cu obiectivul Lumix G 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH Power O.I.S care face viata mai usoara oricarui video-entuziast datorita sistemului PowerZoom care face trecerea de la o focala la alta mai lina, cu un sistem servo-zoom electric. Aparatul are setari manuale si pe filmare, atat pe imagine cat si pe sunet si se pot inregistra chiar si filme cu efecte aplicata direct din aparat. Inca de la modelul GH2 Panasonic a excelat in ceea ce priveste functia de filmare de pe aparatele sale mirrorless, iar noul model, Panasonic G5, nu face nici acesta o exceptie de la aceasta regula. Daca aveti intentia de a filma cu aparatul foto, un mirrorless precum G5 ar putea fi o alegere foarte inteleapta! Din pacate, nu are conector pentru microfon extern, dar sunetul este inregistrat stereo cu ajutorul celor doua microfoane incorporate.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Panasonic G5 este alimentat de la un acumulator Acumulator Li-ion de 7.2V si 1200mAh care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de peste 300 de cadre. Imaginile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (50, 30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format AVCHD/MPEG 4.

Din punct de vedere al conectivitatii, Panasonic G5 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI (MiniHDMI TypeC 1.3 NTSC / PAL Composite comutabil prin meniu) dar si un conector de 3,5mm pentru declansator pe fir. De asemenea, la conectivitate am putea mentiona si patina pentru blitz extern. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului. Nu are conector pentru microfon extern.

Panasonic G5 cantareste 396 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 120 x 83 x 71 mm. In cutie, alaturi de aparat si obiectiv veti mai gasi si cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul (cu fir), manualul de utilizare in limba Romana, certificatul de garantie si un CD cu utilitarul gratuit de prelucrare foto (inclusiv RAW).

Pret Panasonic G5

Panasonic G5 are un pret de aproximativ 3.700 Ron este deja disponibil si in Romania. Detalii despre pret si disponibilitate aici.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Panasonic G5 este o surpriza placuta. Nu doar o surpriza la modul propriu (pentru ca nu ma asteptam sa il primesc la teste :)) ci mai ales din punct de vedere al performantelor. Cu un pachet bogat de functii personalizabile, setari, filtre si efecte, Panasonic G5 este un aparat complex care poate fi utilizat simplu, datorita meniului intuitiv. Calitatea imaginilor este printre cele mai bune din clasa lui, fiind un aparat cu care intr-adevar poti face imagini la o calitate „DSLR like”. Singurul aspect pe care pot sa il reprosez este constructia body-ului din material plastic, dar care le permite celor de la Panasonic sa mantina greutatea acestui aparat la doar 396 de grame, ceea ce il transforma intr-un aparat foarte bun pentru calatorii si vacante.

Panasonic G5 are un pret de aproximativ 3.700 Ron este deja disponibil si in Romania. Detalii despre pret si disponibilitate aici.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Focalizare rapida si precisa
  • Filmare Full HD 50 fps cu sunet stereo
  • Mod „Auto” versatil
  • Patina pentru blitz extern
  • Foarte multe scene, efecte si filtre customizabile disponibile in meniu
  • Trei butoane cu functie personalizabila
  • Vizor electronic de calitate
  • Ecran LCD rabatabil, touch-screen
  • Functie de filmare versatila
  • Meniu nou, cu grafica imbunatatita, mai usor de utilizat

Bile negre:

  • Rotita de selectie este destul de greu de accesat
  • Body din plastic
  • Lipsa unui conector pentru microfon extern

Alte imagini surprinse cu Panasonic G5 in test:

3 COMENTARII

  1. Felicitari pentru munca de informare,pentru complexitatea datelor.Daca se poate,va rog ca la pozele expuse sa treceti si setarile efectuate.Eu sunt un amator pasionat si orice sfat imi este binevenit.
    Va multumesc!

Comments are closed.