Desi nu face parte din categoria „trufandale”, fiind un aparat lansat in primavara, Olympus OM-D E-M5 este un aparat special, atat de special incat am asteptat sa il primesc la teste timp de cinci luni… In fine, nu despre asta vreau sa va vorbesc acum ci despre aparat si performantele sale.
Olympus OM-D se gaseste in magazinele foto la un pret de 4.999 lei (body).
Am facut in aceasta seara o scurta tura foto pentru a face fotografii de noapte pentru review. Am ramas placut surprins de performantele aparatului in lumina putina. Desi obiectivul este foarte „lenes”, atat din punct de vedere al vitezei de focalizare cat si al acuratetii focusului in lumina slaba (cel putin), aparatul in sine pare foarte capabil. Obiectivul pe care l-am primit este cel de kit (cred), un Olympus 12-50mm f/3.5-6.3, care incepe sa piarda din luminozitate imediat ce ai depasit focala de 14mm, dar din fericire sistemul de stabilizare functioneaza impecabil si compenseaza oarecum lipsa unei diafragme maxime mai deschise la fotografierea din mana.
Imaginile pe care le vedeti aici sunt facute toate fara trepied, direct din aparat si fara prelucrari suplimentare. Am tras cu un timp de expunere mediu de 1/6, fara a simti nevoia unui trepied, semn ca stabilizarea optica a imaginii este foarte performanta. Calitatea imaginilor este la superlativ, iar ce vedeti mai jos sunt cadre „trase” majoritatea la ISO 1600!
Olympus OM-D E-M5
Pentru ca vorbim despre primele impresii, sa va mai spun punctual cateva pareri despre aparat:
- Desi are un body compact, este foarte bine construit. Body din metal, insertii de cauciuc. Sta bine in mana, e confortabil, in linii mari.
- Pozitia rotitelor de selectie mi se pare total anapoda. M-am bucurat sa gasesc in meniu o setare prin care sa inversez rolul celor doua rotite, intre ele, pentru ca in modul prioritate de diafragma (pe care trag eu cel mai des) aproape ca nu reuseam sa ajung rapid si comod sa modific diafragma asa cum era setat aparatul in modul implicit.
- Vorbind de meniul, desi la prima vedere pare simplu, este foarte stufos. Gasiti in meniu o multime de setari si posibilitati de personalizare
- Ecranul rabatabil este binevenit pe orice aparat, asa ca salut prezenta lui si pe OM-D
- Am stat 10 minute sa aflu cum pornesc functia Live View pe ecranul LCD principal. Am gasit pana la urma un buton „ascuns” langa vizor, care a activat functia. 🙂
- O surpriza placuta a fost sa gasesc in cutie blitzul care se monteaza pe patina aparatului. Alte mirrorless-uri nu vin standard cu blitz in cutie (daca nu au tip pop-up).
Over-all este foarte placut sa lucrezi cu el iar rezultatele sunt excelente, cel putin la prima vedere. Am citit multe pareri despre Olympus OM-D pana acum si s-a bucurat de review-uri pozitive cam peste tot. Desi mi-a displacut total faptul ca a trebuit sa astept peste cinci luni pana l-am primit la teste, ma bucur macar ca pot sa constat ca asteptarea a meritat… Review-ul complet saptamana viitoare! 🙂
P.S. La cat costa OM-D-ul, era oarecum normal sa fie un aparat reusit, nu? 🙂
Click pe imagini pentru marire.
5000 RON body? Eu sunt de parere ca nu merita! Respect Oly pentru ca OM-D E-M5 este primul mirrorless caruia i-a fost conceput si grip asemeni DSLR-urilor, apoi a venit si Panasonic cu GH3, dar nu merita pretul de 5000. Cu grip si un obiectiv mai "rasarit" ajunge la 10.000 RON, la suma asta iei 5D II + 24-105 :)) sau 7D cu un obiectiv bun si grip. Deci…scump si asta :). PS: Imi mai place aspectul lui OM-D E-M5, e clasic, atrage multi impatimiti.
Calin, ca un "off-topic" am o intrebare, cum se descurca Samyang Diagonal Fish-eye 8mm T3.8 pentru VDSLR Canon sau cel 14mm f/2.8, pe crop, le-ai incercat vreodata pe 50D-ul tau? Nu stiu ce sa iau, unul dintre acestea sau Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX-DC HSM. Nu ma deranjeaza un obiectiv fix, vreau doar ceva mai wide, in bugetul de 2200-2300 RON, de preferat nou (de oriunde, dar nou). Imi place si Canon 20mm f/2.8 USM, dar nu stiu daca e suficient de wide pe crop ca sa-l folosesc ca all-around. Ce recomanzi? 🙂 Merci frumos si scuze pentru devierea de la subiect.
salut, eu detin un samyang 8mm fisheye https://www.clubulfoto.com/samyang-8mm-f3-5-fisheye/ de care sunt foarte multumit. e un ob. foarte OK la pretul ala, dar daca ar fi sa am un buget mai mare (2000 lei) as alege sigma-ul 10-20 pt ca in mod sigur e mai util si mai versatil. Am un tokina 12-24 f/4 care e obiectivul meu preferat pe 50D. Sigma 10-20 n-am testat dar m-am jucat cu Sigma 8-16mm care e bestial. https://www.clubulfoto.com/sigma-8-16mm-f4-5-5-6-review-canon-nikon/
Pretul este mare din mai multe motive:
-design;
-camera recent lansata pe piata;
-taxe vamale; in SUA costa 1000$ body-ul.
7D-ul e o camera care a aparut acum trei ani. S-a uzat moral si s-a si ieftinit. Nu e corect sa le comparam preturile.
La vremea cand a fost lansat, 7D-ul parca costa vreo 70 de milioane in Romania.
Salut, merci de raspuns, Tokina 12-24 cu ce ar fi mai bun decat Sigma 10-20? Inafara de cei 4mm pe plus la focala si un f/4 constant cu ce e superior? Am auzit ca Tokina in general, au cele mai evidente aberatii optice, pentru 200-300 lei in plus, as putea lua si 12-24, dar prefer sa-mi iau la 1900-2000 Sigma 10-20 si un filtru de polarizare circulara pentru el. Merci de sfat, pana acum toti mi-au zis de Sigma, Samyang 8mm fisheye sau 14mm f/2.8 bune daca filmezi mult cu DSLR-ul, dar eu fac rar filmari. O seara placuta in continuare! 🙂
Pai n-am zis ca ar fi mai bun… dar pe vremea cand l-am luat eu (acum 4 ani parca?) era cel mai tare pe APS-C la focala asta (12-24)…. Are aberatii cromatice dar in rest e excelent optic (si super-sharp). Nu ma deranjeaza, ba din contra… mai ales ca ti-am zis – in continuare e obiectivul meu preferat pe APS-C (din cele pe care le detin eu). Din cele testate, am mai multe care mi-au placut, dar in special Sigma 8-16 (care are un singur downside major – filtrele… adica lipsa lor) si sigma 85 1.4 care iarasi e superb! Referitor la Samyang, tocmai pt ca nu filmezi si ai un buget mai marisor, mergi pe un ob. cu autofocus. Deci sigma, oricare din cele doua (10-20 sau 8-16)
8-16 nu pot, pana voi avea bani de urmatorul, as ramane fara focala de la 16mm la 50mm 1.8 II si cei 4mm in plus conteaza. Deci 10-20 + 50-ul s-ar impaca bine pentru moment. Urmaresc un 35 f/1.4L si un 70-200 f/4 L IS, dar cred ca apelez mai incolo la banci pentru un credit sa le pot lua :). Acum cam 2300-2400 RON ar fi maximul disponibil pentru ultra-wide. Fiind client gold F64 pot lua si obiectivul 10-20 si un filtru de polarizare bun in suma asta. Multumesc mult inca o data! Numai bine!
Ok, pai atunci cred ca s-a decis! 🙂 Succes la shoping 😀
Merci frumos! 🙂 O seara faina!
Fain de tot balansul de alb pentru fotografie de noapte. Daca e direct din aparat nota 10!
Da wb pe auto direct din aparat. 🙂
Are design foarte placut …
…a inceput sa-ti placa gripul acela…OK.Am comandat un exemplar pe negru,pentru tine.:)
niet .. gripul tot nu imi place.
Felicitari Calin!