Deoarece urmaresc de ceva timp sistemul mirrorless, am acceptat propunerea celor de la F64 si Panasonic Romania de a testa o gama mai larga de obiective pentru formatul Micro 4/3. Asa a aparut ideea acestui articol, dupa ce am primit in teste aproape intreaga gama de obiective hi-end de la Panasonic, alaturi de GH3, cel mai performant mirrorless al companiei. Pentru ca review-ul lui Panasonic GH3 este si asa suficient de cuprinzator, am decis sa va prezint separat gama de obiective, cu plusurile si minusurile fiecaruia.
Imaginile din acest test sunt neprelucrate, JPEG direct din aparat, cu setarile standard de claritate (sharpen) si contrast ale lui Panasonic GH3.
Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 IS
Un zoom standard echivalent 24-70mm f/2.8 in formatul 35mm, Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 IS este un obiectiv foarte capabil, demn de liga profesionala. Este un obiectiv luminos, cu un bokeh placut (vizibil mai ales la capatul tele si diafragma deschisa), are produce imagini cu o acutanta foarte buna pe intreaga suprafata a lor. Este obiectivul pe care l-am utilizat cu precadere in conditii de iluminare slaba, cum ar fi salile oarecum Muzeului Antipa. Sistemul de stabilizare functioneaza asa cum m-as fi asteptat si asigura un avantaj de pana la 3 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied.
La capitolul bile negre obiectivul produce un efect de vignetare destul de vizibil mai ales la diafragma deschisa, f/2.8.
Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 IS costa 5.289 lei. Detalii aici.
Fotografii cu Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 IS
Crop 100%
Panasonic Lumix G Vario 35-100mm F/2.8 IS
Al doilea din test este Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/2.8, un obiectiv care pe aparatele cu senzori Micro 4/3 (crop 2x) produce imagini cu o distanta focala echivalenta 70-200mm f/2.8. Este un teleobiectiv standard, foarte capabil, pe care l-am folosit cu succes atat la subiecte aflate in plan apropiat cat si la subiecte indepartate. Focala generoasa si luminozitatea excelenta il recomanda si pentru portrete, acolo unde se poate observa un efect bokeh foarte placut si accentuat. Cine a spus ca un aparat cu senzor Micro 4/3 nu poate produce imagini cu un bokeh placut?
Un alt aspect important: dimensiunile foarte compacte ale acestui obiectiv in comparatie cu oricare alt 70-200mm f/2.8 IS de la alt producator.
La capitolul bile negre obiectivul prezinta o pierdere de claritate destul de pronuntata la 200mm, dar numai atunci cand se focalizeaza la „infinit”.
Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/2.8 IS costa 5.999 lei. Detalii aici.
Fotografii cu Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/2.8 IS
Crop 100%
Click pe imaginile de mai jos pentru a le vizualiza la rezolutia originala.
Panasonic Lumix G Vario 7-14mm F/4.0
Cel mai wide obiectiv pentru sistemul Micro 4/3, Panasonic Vario 7-14mm f/4 este un grandangular surprinzator de reusit. Ca peisagist, este obiectivul care mi-a placut cel mai mult din toate cele cinci pe care am avut ocazia sa le incerc. Este foarte sharp, are un unghi de cuprindere extrem de larg iar distorsiunile sunt bine controlate, poate chiar mai bine decat la al meu Sigma 12-24mm, echivalentul sau pentru APS-C. Din pacate nu i se pot monta filtre (iarasi un punct comun cu 12-24mm pentru APS-C). Din cate stiu este singurul obiectiv de acest gen pentru camerele Micro 4/3, asadar nu prea avem termen de comparatie, dar este un obiectiv cu o optica excelenta, fara indoiala.
Obiectivul Panasonic Lumix G Vario 7-14mm f/4 costa 4.499 lei si se gaseste aici.
Fotografii cu Panasonic Lumix G Vario 7-14 f/4
Crop 100%
Click pe imaginea de mai jos pentru a o vizualiza la rezolutia originala.
Panasonic Lumix 8mm f/3.5 Fisheye
Cei care criticau aparatele foto mirrorless pentru gama restransa de obiective compatibile nu mai au acum motive de nemultumire: anul trecut sistemul Micro 4/3 s-a „imbogatit” cu un obiectiv fisheye, asadar sistemul este aproape complet. Obiectivul Lumix 8mm f/3.5 Fisheye produce imagini cu o calitate optica foarte buna (o caracteristica generala a obiectivelor Lumix din gama „Pro”) dar utilitatea sa este restransa datorita distorsiunilor pronuntate, specifice oricarui obiectiv „ochi de peste”. Pe scurt, calitate optica buna, distorsiuni mari, potential enorm pentru cei creativi.
Obiectivul Panasonic Lumix 8mm f/3.5 Fisheye costa 3.099 lei aici.
Fotografii cu Panasonic Lumix 8mm f/3.5 Fisheye
Crop 100%
Click pe imaginea de mai jos pentru a o vizualiza la rezolutia originala.
Panasonic Leica DG Summilux 25/F1.4
L-am lasat ultimul, desi poate ar fi trebuit sa incep cu el: Leica DG Summilux 25mm f/1.4, un obiectiv realizat de Panasonic in colaborare cu Leica, in Japonia (Leica made in Japan, da… 🙂 ). Este un obiectiv dedicat pentru filmare, dar care poate fi utilizat fara probleme si pentru surprinderea unor imagini statice foarte reusite, cu bokeh placut. Are un unghi de cuprindere similar unui obiectiv cu focala de 50mm in format FX (Full Frame) si se caracterizeaza printr-o optica de exceptie, specifica Leica. Singurul repros: este destul de „plasticos”, iar parasolarul „are joc” in lacasul de prindere, fapt care iti lasa o impresie total opusa fata de performantele optice ale acestui obiectiv compact.
Leica DG Summilux 25mm f/1.4 pentru Panasonic costa 2.489 lei aici.
Fotografii cu Panasonic Leica Summilux 25mm f/1.4
Crop 100%
Click pe imaginea de mai jos pentru a o vizualiza la rezolutia originala.
In loc de concluzii…
In prezent, din punct de vedere al ofertei de obiective, sistemul Micro 4/3 sta cel mai bine dintre toate mirrorless-urile de pe piata. Aici am testat, pe scurt, cinci din cele 18 obiectivele Panasonic pentru aparatele Micro 4/3 (si nu sunt toate!), dar nu trebuie sa uitam de obiectivele Olympus,compatibile la randul loc cu aparatele Panasonic. Bineinteles, este valabila si reciproca: obiectivele Panasonic pot fi utilizate pe body-urile mirrorless de la Olympus. Asadar, in total cred ca sunt aproximativ 40 de obiective din care putem alege. Ca sa nu mai amintim de diversele adaptoare pentru monturi. Cred ca, in acest moment, cea mai buna alegere daca vreti un mirrorless si va intereseaza obiectivele si accesoriile acestuia, cel mai atractiv sistem este Micro 4/3…
Acum astept prima ocazie pentru a face un test similar si cu obiectivele din gama Olympus…! 🙂
Citeste si: Test Panasonic GH3
Noua stelute din zece . Astept cu nerabdare testul cu obiectivele Olympus ( daca o sa fie vreodata) ,dar as dori si un test cu obiectivele de pe Sony Nex . La toate astea se poate adauga si teste cu cateva obiective vintage ,binenteles cele mai des utilizate de iubitorii de mirorrless , si stii de ce ? Pentru ca sunt mult mai accesibile la pret/ nu toti traim din fotografie sa ne putem permite obiective de zeci de mii de lei.In fond ,imi place ca aici te adresezi iubitorilor de fotografie ,nu doar profesionistilor, deci si celor cu buget mai redus. Trebuie sa-ti mai spun ca urmaresc tot ce scrii aici si-mi place ! Keep going ( pe sistemul Johnnie Walker)
iM PLACE MULT