Lansat in vara, Nikon P7700 este noul varf de gama in categoria compactelor Nikon si vine cu o serie de imbunatatiri fata de modelul precedent, P7100. Printre acestea, cea mai evidenta noutate este obiectivul cu luminozitate f/2-4 si zoom optic 7,1x, alaturi de noul senzor CMOS BSI (cu iluminare din spate). P7700 este un model complet nou, mai robust si de dimensiuni mai mari decat predecesorul sau. L-am vazut in Vama, l-am “butonat”, mi-a placut. Acum a venit randul unui test mai amanuntit, pentru a vedea daca intr-adevar P7700 este sau nu cel mai bun model compact al producatorului nipon! Asadar, sa trecem la treaba!

Nikon P7700
Nikon P7700

Nikon P7700

Specificatii tehnice, pe scurt:

  • Senzor 1/1.7” CMOS BSI (cu iluminare din spate)
  • Distanta focala echivalenta 28-200mm (6-42.8mm, zoom 7x)
  • Luminozitate: f/2-4.0
  • ISO 100-3200 (6400 extins)
  • Procesor EXPEED II
  • Stabilizare optica a imaginii
  • Ecran LCD rabatabil de 2,8 inch
  • Conectori GPS si microfon
  • Moduri Auto / P / A / S / M
  • Filmare Full HD 30p cu sunet stereo
  • Blitz integrat tip pop-up si patina blitz extern
  • Accepta (fara adaptor!) filtre cu diametrul de 40,5mm 
  • Filtru ND 8X integrat

Cu Nikon P7700 in Herastrau. A venit toamna… 🙂

Constructie si utilizare

Nikon P7700 este construit din aluminiu, este un aparat voluminos si destul de greu. Asa cum zice englezul, „it’s not your usual compact camera” si nici nu puteam exprima mai bine acest lucru decat prin senzatia pe care ti-o ofera P7700 in utilizare. Incepand de la body-ul robust, greutatea potrivita dar si modul de utilizare, accesul la functii si setarile personalizabile, ai un feeling placut, de lucru bine facut si care tinde spre profesional. Din punct de vedere al constructiei nu prea am ce sa ii reprosez lui P7700. Este exact cum m-am asteptat sa fie un astfel de aparat.

Nikon P7700
Nikon P7700

Accesul la functii se face rapid datorita butoanelor dedicate pentru majoritatea setarilor. Ajuta mult rotita de selectie multipla care stabileste functia butonului de langa blitz. Cu ajutorul ei poti accesa foarte usor setari precum ISO, temperatura de culoare, formatul fisierelor (RAW sau JPEG), picture styles sau functia Bracketing. Sunt practic sase butoane intr-unul singur iar asta cere o scurta perioada de acomodare, dar dupa ce te obisnuiesti cu aparatul vei gasi rotita de selectie din ce in ce mai utila. Totodata, avem si doua butoane de functii care pot fi personalizate din meniu (Fn).

Nikon P7700 are un obiectiv cu zoom optic 7x ce ofera o distanta focala echivalenta 28-200mm. Este unul din cele mai versatile aparate foto din aceasta categorie, tocmai datorita obiectivului cu zoom optic generos. Ce inseamna o astfel de focala in realitate, vedeti daca faceti click pe imaginea de mai jos.

O deosebire majora fata de modelul precedent este lipsa vizorului optic, pentru care Nikon P7700 a primit deja destul de multe critici. Ei bine, da, vizorul optic este util in anumite situatii si poate fi un impediment pentru unii, dar eu nu i-am simtit lipsa prea mult in acest test. Daca m-ati intreba ce prefer la un compact: ecran LCD rabatabil sau vizor optic, in mod sigur as alege ecranul rabatabil pentru ca este mult mai util…

Foarte util mi s-a parut butonul dedicat pentru blocarea expunerii (AE-L) si posibilitatea de a decupla masurarea expunerii de butonul declansator, din meniu.

Ce m-a deranjat cel mai mult din punct de vedere al utilizarii este faptul ca nu poti fotografia cu ecranul stins sau cu el rabatat spre aparat. Cu ercanul intors camera nici macar nu porneste, ceea ce este uneori frustrant: apesi pe butonul de pornire si camera nu schiteaza nici un gest… apoi stai si te uiti care e cauza, si iti dai seama ca de fapt trebuie sa intorci ecranul LCD… Sper sa rezolve acest mic impediment cu un viitor update de firmware si sa lase posibilitatea utilizatorului sa seteze modul de pornire (cu ecranul intors sau nu).

Calitatea imaginilor, ISO, temperatura de culoare si focalizare

In acest moment, Nikon P7700 este varful de gama in categoria compactelor Nikon. Din acest punct de vedere, am avut asteptari foarte mari in ceea ce priveste calitatea imaginilor, mai ales la valori ISO ridicate, acolo unde se observa cel mai usor performantele dar si limitarile unui senzor de 1/1.7 inch. Principalul atuu al lui P7700 fata de modelul precedent este noul senzor de tip CMOS BSI pe care cei de la Nikon l-au introdus in varianta actuala. Este pentru prima data cand seria P7xx primeste un senzor CMOS si in mare parte asteptarile mi-au fost confirmate. Diferentele sunt vizibile intre performantele ISO ale lui P7100 si cele ale lui P7700, acesta depasind modelul precedent cu cel putin o treapta ISO din punct de vedere al calitatii imaginilor. Cu Nikon P7700 am obtinut rezultate foarte bune pana la ISO 800, bune la ISO 1600 si acceptabile la ISO 3200, cu mentiunea ca daca vreti sa faceti printuri pana la A2 puteti utiliza valorile ISO intre 100 si 1600 fara batai de cap.

Mai jos aveti testul ISO cu imagini crop 100%. Setarile aparatului au fost urmatoarele: focalizare manuala, distanta focala 85mm (echivalent), mod prioritate de diafragma (f/5.6), WB automat si aparatul pus pe trepied. Setarea nivelului de reducere a zgomotului de imagine a fost „Normal” (nu exista posibilitaea opririi filtrului de noise in modul JPEG). Cand voi putea deschide imaginile RAW (NEF) cu LR/ACR voi actualiza testul si cu rezultatele din RAW. Click pe poze pentru a le vizualiza la marimea originala.

nikon-p7700-iso-100

Image 1 of 7

Puteti descarca toate fotografiile din testul ISO in format original de aici.

La valori ISO scazute aparatul are tendinta de a aplica un filtru de sharp prea dur (la fel si in cazul panoramelor) iar imaginile capata un aspect de over-sharpness la vizualizarea 100%. Din fericire se poate ajusta destul de usor din meniu filtrul sharp aplicat de aparat.

Asa cum puteti vedea si in imaginile alaturate (toate neprelucrate, cu exceptia celor alb-negru), fotografiile au culori vii iar contrastul este echilibrat. Din punct de vedere al gamei dinamice, Nikon D7700 se descurca foarte bine dar nu exceleaza. Sistemul de masurare asigura un mettering echilibrat, dar in aproximativ 5% din fotografii aparatul are tendinta de a supra-expune si trebuie ajustata compensarea expunerii cu ajutorul rotitei dedicate de langa butonul declansator.

Daca tot am amintit mai sus despre setarile amanuntite pe care ti le ofera Nikon P7700, trebuie sa va dau cateva exemple. Functia Bracketing este disponibila in doua moduri: bracketing de expunere si de temperatura de culoare, acolo unde poti seta numarul de cadre (3 sau 5), intervalul si ordinea cadrelor (setari care de obicei le-am gasit doar pe DSLR-uri). Temperatura de culoare poate fi setata manual, automat, cu valori prestabilite, in grade kelvin si puteti utiliza si functiile WB shift si WB Bracketing (de care am zis mai sus) pe care le gasiti pe DSLR-uri.

Mai mult, sistemul de focsalizare are urmatoarele optiuni: central spot (1 punct), central wide (3 zone pe latime), matrice (selectarea automata a punctului de focus activ), cu definirea subiectului si urmarirea lui (AF tracking),  cu detectia fetei, manual (un punct de focus, selectabil) sau cu identificarea automata a subiectului si urmarirea acestuia (Target finding AF). In plus sistemul de focalizare AF poate fi comutat separat in modul Macro, Close-Up, Landscape sau Auto. Complicat? La prima vedere da, dar am insirat toate aceste optiuni pentru a va arata cat de complex este de fapt P7700, luat la bani marunti.

Efectul de lens flare este bine controlat, fara aberatii cromatice vizibile:

Totusi, daca va intrebati cat de usor de utilizat este P7700, va spun doar atat: ca orice aparat compact, modul Auto inteligent aplica automat setarile potrivite in functie de specificul scenelor fotografiate. Asadar daca va doriti un aparat care sa functioneze bine in modul Auto si sa faca fotografii de calitate, Nikon P7700 poate fi alegerea perfecta, desi trebuie sa stiti ca el poate mult mai mult decat modul automat si va fi atat pe placul fotografilor amatori dar si a celor profesionisti, care apreciaza controlul manual asupra tuturor parametrilor.

Fotografii de noapte cu Nikon P7700? Da!

Pentru cei care vor sa faca fotografii seara sau noaptea, avantajul lui Nikon P7700 este dat de obiectivul luminos (f/2 la 28mm si f/4 la 200mm), de senzorul CMOS BSI (retro-luminat, cu sensibilitate mai mare la lumina) dar si de sistemul de stabilizare care functioneaza impecabil (chiar si in timpul filmarii!). Asadar, se pot obtine fotografii de noapte foarte reusite cu Nikon P7700, dar nu va bazati prea tare pe blitzul integrat pentru iluminare. Este excelent ca fill-flash (ziua, in contra lumina de exemplu, cand vreti sa faceti un portret) dar are o raza de actiune scazuta in intuneric total. Puterea blitzului integrat poate fi ajustata automat sau setata in pasi de la 1/1 la 1/64.

O imagine de noapte cu Nikon P7700

Nikon P7700 are o patina pentru blitz extern, asadar daca vreti sa faceti fotografii noaptea sau in situatii cu iluminare precara va recomand un blitz de dimensiuni mai compacte, potrivit cu body-ul lui P7700: Nikon SB 400 (499 lei aici) care asigura o putere de iluminare de pana la patru ori mai mare decat blitzul integrat.

O fotografie realizata in intuneric cu blitzul integrat activat.

Nikon P7700 noaptea, cu blitzul
Nikon P7700 noaptea, cu blitzul

Temperatura de culoare

Setarea automata a temperaturii de culoare se descurca in general bine. Pentru cei mai pretentiosi, Nikon P7700 ofera o gramada de posibilitati de personalizare a setarilor: WB manual, setarea in grade Kelvin, valori presetate (zi, nori, umbra etc), functie WB Shift dar si WB bracketing pentru situatiile in care nu sunteti siguri ce valoare temperaturii de culoare este mai potrivita.

Nikon P7700 noaptea, la ISO 3200, Auto WB

Nikon P7700 noaptea, ISO 3200
Nikon P7700 noaptea, ISO 3200

In modul Macro (Close-Up) Nikon P7700 poate focaliza de la 2cm la 1 metru. O imagine facuta cu functia Macro vedeti mai jos:

O imagine panoramica cu Nikon P7700 si functia dedicata pentru imagini de acest gen:

Functia de filmare

Nikon P7700 filmeaza la rezolutie Full HD, in format MPEG-4 (H.264, extensie .MOV) cu sunet stereo, focalizare automata si zoom in timpul filmarii. Mai mult decat atat, functia Custom Movie va permite sa filmati in modul Prioritate de Diafragma sau setand expunerea manual, o facilitate pe care nu am intalnit-o pana acum pe prea multe compacte. Din pacate, functia de filmare reprezinta si una din cele mai mari „bile negre” ale lui P7700: viteza de focalizare scazuta si zoom-ul foarte lent limiteaza intr-un fel situatiile in care ai putea obtine filme de calitate cu acest aparat. Filmarile ies foarte bine daca nu folosesti zoom-ul si nu se schimba rapid planul de focus. Asadar, e recomandat sa filmati avand un punct de statie fix. Conectorul si posibilitatea de a utiliza un microfon extern este un plus.

Cum filmeaza P7700? Vedeti in secventele de mai jos (toate trei filmate in modul standard – auto):

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Nikon P7700 utilizeaza acelasi acumulator ca si aparatele DSLR Nikon D3100 si D5100, model Nikon EN-EL14. Cu toate acestea, autonomia acumulatorului este mai mica la P7700 decat la DSLR-urile mentionate. Intr-o singura zi am reusit sa fac fix 225 de fotografii si trei filme Full HD de cate 1 minut fiecare, pana cand acumulatorul s-a golit si aparatul s-a inchis. Si nici macar nu am utilizat blitzul… Asadar, va recomand sa aveti cel putin un acumulator de rezerva.

Din punct de vedere al conectivitatii, Nikon P7700 se poate lauda cu: conector HDMI, USB 2.0, intrare pentru microfon si o iesire audio-video. Totodata, putem considera si patina pentru blitz extern un conector pentru accesorii.

Imaginile si filmele sunt salvate pe carduri tip SD/SDHC de capacitate maxima 64GB.

Pret

Nikon P7700 este disponibil in Romania la un pret de 2.299 lei (la momentul scrierii acestui articol). Pentru pret actualizat si/sau promotii faceti click aici.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Fata de modelele anterioare, Nikon P7700 este un mare pas inainte. Este un compact versatil, cu foarte multe „bile albe” (le vedeti mai jos) si care isi face treaba asa cum m-am asteptat. Desi la prima vedere pare scump (fiind cu aproximativ 400 de lei mai scump decat modelul anterior), diferenta de pret este justificata, mai ales in comparatie cu alte aparate compacte cu preturi apropiate. Pentru cineva care cauta un aparat compact performant, foarte personalizabil si cu multe functii utile, Nikon p7700 poate fi alegerea ideala. Daca mai este si un fan al brandului si are deja accesorii (de exemplu un blitz), atunci alegerea este clara, mai ales daca ne gandim ca Nikon P7700 este compatibil cu toate blitzurile de la Nikon si poate chiar controla de la distanta blitzurile slave. Pentru mine Nikon P7700 si-a dovedit calitatile si astazi primeste recomandarea Clubului Foto in categoria aparatelor foto compacte performante.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Despre Nikon P7700 am mai scris primele impresii aici, aici si aici.

ACCESORII RECOMANDATE:

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Imagini utilizabile in print chiar si pana la ISO 1600 inclusiv
  • Obiectiv luminos cu f/2.0 la capatul wide si f/4 la 200mm echivalent
  • Sistem de stabilizare al imaginii foarte reusit
  • Zoom 7x (28-200mm), versatil
  • Butoane pentru majoritatea functiilor, inclusiv doua butoane programabile
  • Ecran LCD rabatabil
  • Patina pentru blitz
  • Filmare Full HD 30p cu posibilitatea de a filma in modul Prioritate de Diafragma sau Manual
  • Acces rapid la functii datorita rotitei de selectie combo
  • Culori vii, contrast bun, zgomot de imagine redus
  • Functie Panorama
  • Filtru ND8X integrat
  • Filet pentru filtre 40,5mm (fara adaptor!)
  • Bracketing de expunere si de WB, cu posibilitatea de a ajusta parametrii (nr. expuneri, incrementare etc)
  • WB automat, presetat, WB Shift si in grade Kelvin
  • Posibilitatea de a controla wireless blitzurile Nikon direct din aparat (Commander Mode, Nikon Creative Sistem)
  • Blitz tip pop-up integrat cu posibilitatea setarii puterii in pasi de la 1/1 la 1/64
  • Inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan
  • Obiectivul luminos te ajuta sa faci fotografii seara sau noaptea, fara trepied

Bile negre:

  • Viteza de focalizare redusa (mai ales in timpul filmarii sau noaptea)
  • Zoom foarte lent in timpul filmarii
  • Nu porneste/nu poti fotografia cu ecranul inchis/intors
  • Autonomie relativ scazuta a acumulatorului
  • Lipsa vizorului optic
  • Tendinta de supra-expunere in anumite cadre (sub 5% din cadre)
  • La valori ISO reduse (100-400) aparatul aplica un filtru sharp un pic cam prea puternic

Nikon P7700, galeria imaginilor din acest test:

 

Comments are closed.