Nikon D3300, cel mai nou DSLR Nikon lansat acum o luna cu ocazia CES 2014 a ajuns ieri in redactia noastra pentru un test-fulger. Multumita echipei F64 Studio, care ni l-au furnizat in premiera pentru teste, putem sa va oferim acum primul test complet al lui Nikon D3300 realizat in Romania. Desi seamana la exterior cu modelul precedent, D3200, noul DSLR entry-level al niponilor, vine cu un senzor imbunatatit (fara filtru AA) si cateva functionalitati avasnate in plus. E mic, e usor, dar are aspiratii mari. Cu ce se lauda Nikon D3300 aflam impreuna in acest review!

Nikon D3300 se gaseste deja in stoc la F64 si vine cu cateva accesorii interesante. Detalii despre pret aici.

UPDATE: am pregatit si partea a II-a a acestui review, cu testul ISO si fotografii de noapte. Click aici.

Nikon D3300 in test
Nikon D3300 in test

Specificatii tehnice Nikon D3300

  • Senzor CMOS APS-C DX
  • Rezolutie 24 megapixeli
  • Senzor fara filtru AA
  • ISO 100-25.600 (fata de 12.800 maxim la D3200)
  • Procesor EXPEED IV
  • Fotografiere in rafala cu pana la 5 fps (fata de 4 fps la D3200)
  • Filmare Full HD 1080 50p cu sunet stereo si AF activ in timpul filmarii
  • Ghid interactiv de utilizare, pe ecranul LCD
  • Functie Easy Panorama
  • Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC, 1 slot de card

Nikon D3300, 18mm, Prioritate de diafragma, F/8, ISO 100, 1/500

Nikon D3300, 18mm, Prioritate de diafragma, F/5.6, ISO 400, 1/250

Constructie si utilizare

Sa incepem prin a trece in revista principalele aspecte care definesc body-ul lui Nikon D3300. Fiind un aparat din gama entry-level, Nikon D3300 este construit din policarbonat, dar este suficient de solid totusi pentru a trececu brio testul timpului. La exterior, body-ul este similar modelului anterior si se caracterizeaza in primul rand prin butoanele relativ putine pentru accesul la functii (in comparatie cu modelele DSLR mai avansate) dar si datorita dimensiunile foarte compacte (despre care vorbim imediat).

In partea de sus se regaseste rotita pentru selectia modurilor de fotografiere (pe care se regaseste, la loc de cinste, modul Auto si modul GHID, pe care il vom explica imediat) dar si butonul declansator, alaturi de cele care permit pornirea inregistrarii video si compensarea expunerii. Tot aici gasim patina pentru blitz extern si butonul care activeaza blitzul integrat al aparatului. Sa nu uitam de butonul Fn, aflat in partea stanga a blitzului, care poate fi configurat din meniu si care, implicit, ofera acces rapid la setarea ISO.

In partea din spate, ne atrage privirea ecranul LCD de 3 inch cu rezolutie de 921.000px, care se vede excelent (nu il laudam degeaba!) si care are o rezolutie foarte buna pentru un aparat din aceasta clasa. In jurul lui se regasesc butoanele principale pentru accesul in meniu, vizualizarea fotografiilor sau setarea diferitor functii (cum ar fi butonul „i” care permite accesul rapid la cateva functii de baza,din ecranul principal). Aici este important de observat butonul AE-L/AF-L care permite blocarea expunerii si/sau a focalizarii si a carui functionalitate poate fi setata din meniu.

In partea dreapta, in lateral, se regaseste slotul pentru carduri SD…

… iar pe stanga, avem acces la conectori. HDMI, USB 2.0, Microfon si telecomanda. Tot aici poate fi atasat si modulul Wireless Nikon WU-1, cu care D3300 este compatibil si care permite transferul fotografiilor prin Wi-Fi pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS.

Pe spatele aparatului se gaseste capacul de la acumulator si filetul pentru trepied. Ca o curiozitate, tot de aici aflam ca aparatul este construit in Thailanda… 🙂

Cat de compact este Nikon D3300 de fapt?

Dimensiunile body-ului lui D3300 sunt similare modelului anterior, principala diferenta fiind data de noul obiectiv de kit retractabil. Acestuia i se poate retrage blocul optic frontal in interior, micsorand astfel dimensiunile exterioare ale aparatului cu pana la 25% (pentru transport). Obiectivul poate fi retractat mecanic, prin rotirea inelului de zoom si apasarea butonului special de pe suprafata acestuia.

Noul obiectiv de kit compact Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR II

Pe langa faptul ca este primul DSLR entry-level cu senzor fara filtru Low-Pass, Nikon D3300 mai marcheaza o premiera: vine in kit cu noul obiectiv compact 18-55mm f/3.5-5.6 VR II. Spre deosebire de obiectivul ‘clasic’ de kit, acesta este retractabil, devenind mai compact atunci cand este transportat. Pe inelul de zoom se regaseste un buton care, odata apasat, permite rotirea inelului si retragerea lentilei frontale in interiorul obiectivului. Acest lucru micsoreaza dimensiunile obiectivului de kit cu aproape 25%, dupa cum se poate vedea si din imaginea de mai jos:

Nikon D3300 si noul obiectiv de kit 18-55mm f/3.5-5.6 VR II, retractabil. Marcat cu rosu este butonul pentru strangerea/extinderea obiectivului.

Cred ca nu contesta nimeni ca obiectivul mai compact il transforma intr-un aparat mai usor de transportat. Totusi, o mica problema apare insa in momentul utilizarii. In mod evident nu veti putea fotografia cu obiectivul „strans”, asadar pentru a porni aparatul va trebui sa va obisnuiti sa faceti doua operatii: pornirea body-ului (de la butonul aflat in jurul declansatorului) dar si deschiderea obiectivului… E un pas in plus, care poate sa va deranjeze sau nu, depinde de obisnuinta. Mie mi-a luat ceva timp sa ma acomodez cu acest aspect, asa ca de multe ori mi-a amintit chiar aparatul, cu un mesaj pe ecranul LCD…

Toate imaginile cu Nikon D3300

Meniul lui Nikon D3300

Meniul lui „Nikon D3300” este similar din punct de vedere al organizarii cu DSLR-urile din gama superioara a producatorului Nipon. Din acest punct de vedere, familiarizarea cu meniul lui Nikon D3300 este foarte usoara si rapida. In plus, este disponibil si in limba Romana (la fel ca si manualul de utilizare al aparatului).

Ecranul principal afiseaza parametrii expunerii (timp de expunere, diafagma si ISO) si ofera acces la cativa parametrii suplimentari (tip focus, format fisier etc) prin apasarea butonului „i”.

Totusi, chiar daca face parte din gama Entry-Level, Nikon D3300 are cateva functii interesante in meniu, care merita atentia noastra:

  • Active D-Lightning: Ajustarea (echilibrarea) automata a zonelor cu contast ridicat din imagini si Auto Distorsion Control, corectarea automata a distorsiunilor provocate de obiectiv
  • Filmare Full HD, inclusiv cu setarea manuala a parametrilor de expunere
  • AUTO ISO. Rar am vazut functia Auto ISO cu praguri variabile pe un aparat entry-level. Nikon D3300 are aceasta functie foarte utila!
  • Filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate fotografiilor. Vedere nocturna, Pop Art, Sepia, Alb-negru, Silueta, Low-Key, Hi-Key, HDR, Miniatura, Toy Camera etc. Imaginatia este limita! 😉
  • Functie pentru inregistrarea imaginilor panoramice (o noutate in categoria DSLR).
  • Meniu dedicat pentru retusarea, ajustarea si conversia fotografiilor (din RAW/NEF), fara a apela la un laptop sau programe de procesare. Aici gasiti inclusiv comenzi pentru crop si resize, dar si si functi avansate, filtre de culoare, ajustarea balansului de culoare sau corectarea efectului de ochi rosii.

Toate imaginile cu meniul lui Nikon D3300

Modul GHID

Nikon D3300 se adreseaza cu precadere utilizatorilor entuziasti, care acum descopera sau fac primii pasi in fotografie alaturi de un aparat DSLR. Pentru ca de multe ori setarile pot da batai de cap celor mai putin „tehnici”, Nikon D3300 include un mod GHID unic, care va ajuta pas-cu-pas sa setati aparatul si sa invatati principiile de baza pentru fiecare gen de fotografie sau efect dorit. Fie ca vorim de fotografii de actiune, de imagini in lumina ‘naturala’ seara sau la apus, de fotografii cu timp mare de expunere sau de portrete reusite, modul GHID integrat in Nikon D3300 va ajuta in 4 pasi simpli sa faceti setarile necesare pentru ca imaginile sa iasa exact asa cum urmariti.

Cum functioneaza modul GHID puteti vedea din schema de mai jos. Am ales o situatie des intalnita, pentru exemplificare: fotografia de sport/actiune.

(click pe imagine pentru marire)

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Daca la exterior body-ul lui Nikon D3300 este foarte asemanator cu cel al modelului anterior, Nikon D3200 (testat de noi aici), in interior lucrurile stau putin altfel. Nikon D3300 vine cu un senzor CMOS fara filtru low-pass, are un procesor de imagine nou (EXPEED IV) iar sensibilitatea ISO maxima a crescut cu o treapta, de la ISO 12.800 la 25.600. Obturatorul a fost si el imbunatatit, iar acum D3300 se poate lauda o rafala de pana la 5 cadre pe secunda (fata de doar 4fps la D3200 sau alte aparate entry-level asemanatoare). Chiar si modul video a suferit imbunatatiri, aparatul fiind acum capabil sa inregistreze secvente video Full HD cu pana la 60 de cadre pe secunda (1080 60p).

UPDATE 28 Feb 2014:

Pentru testul ISO si fotografii de noapte am pregatit un articol separat, in partea a II-a a acestui review. Click aici.

Test Nikon D3300 - Partea a II-a. Click pe imagine.
Test Nikon D3300 – Partea a II-a. Click pe imagine.

Am plecat cu Nikon D3300 pentru un test prin Bucuresti. Imagini pe timp de zi, pentru a afla cum se descurca senzorul cand vine vorba de reproducerea culorilor si a detaliilor dar si sistemul AF sau colorimetrul integrat (Balansul de alb). Pentru a afla cum se descurca Nikon D3300 noaptea, vom face un folow-up la acest articol saptamana viitoare, dupa urmatoarea tura foto.

Cu setarile standard (implicite), Nikon D3300 se descurca foarte bine la capitolul reproducerea culorilor. Balansul de alb automat functioneaza asa cum m-as fi asteptat si, ca o paranteza, ecranul LCD al aparatului afiseaza acum corect tonurile de culori (la D3200 au existat critici la acest aspect, care acum au fost rezolvate).

Nikon D3300 are un sistem AF cu 11 puncte de focus care acopera aproximativ 70% din suprafata cadrului. Sistemul autofocus se descurca bine, atat in modul automat (cu selectia automata a punctului/zonei de focus) cat si atunci cand i-am indicat eu punctul de focalizare dorit. Alegerea punctului de focus se poate face foarte rapid, cu ajutorul butonului in patru axe de pe spatele aparatului. Astfel, setarea punctului de focus se poate face fara a lua aparatul de la ochi, ceea ce e o bila alba importanta. In testele noastre Nikon D3300 nu a ratat focusul niciodata, nici atunci cand am fotografiat subiecte in miscare (elicopterul pe care il puteti vedea si in filmul de mai jos).

Cum se descurca Nikon D3300 la capitolul claritate, sharpness si reproducerea detaliilor?

Senzorul de 24 de megapixeli fara filtru AA poate reda un plus de detalii in imagini, atunci cand sunt utilizate obiective de calitate. In practica insa, cei care utilizeaza doar obiectivul de kit 18-55mm cu greu vor putea face diferenta intre imaginile oferite de Nikon D3300 si modelul anterior, D3200. Totusi, noul obiectiv de kit VR II face un pas inainte si ofera un sharpness mai bun, chiar si la 55mm acolo unde vechiul obiectiv isi arata limitele. Totusi, in mod eveident, nici acesta nu se ridica la nivelul unui obiecitv din clasa profesionala.

In ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate, Nikon D3300 se descurca bine, la ISO 100 si 200 zgomotul de imagine este practic inexistent dar devine usor vizibil incepand cu ISO 400. Chiar si asa, imaginile pot fi utilizate fara probleme chiar si la ISO 1600 si putem vorbi de un nivel accentuat al zgomotului de imagine numai de la ISO 3200 in sus.

Cateva imagini crop 100%, pentru a vedea nivelul detaliilor produs de senzorul fara filtru AA cu care se lauda Nikon D3300:

Fotografia originala, 18mm, f/4, ISO 400

Crop 100%

 

Fotografia originala, 18mm, f/8, ISO 100

Crop 100%

 

Fotografia originala, 55mm, f/8

Crop 100%

 

Fotografia originala, 55mm, f/8

Crop 100%

 

Fotografia originala, 55mm, f/8

Crop 100%

 

Fotografia originala, 45mm, f/8

Crop 100%

Fotografii in rafala cu 5fps

Nikon D3300 este capabil sa inregistreze fotografii in rafala cu pana la 5 cadre pe secunda. Bufferul poate acomoda 12 cadre JPEG (compresie Normala) sau 6 cadre RAW (testat cu un card SD Class 6). Iata cum fotografiaza D3300 in rafala:

Cum ne ajuta senzorul fara filtru low-pass?

Daca va intrebati la ce ajuta un senzor fara filtru Low-Pass, e bine sa stiti ca inlaturarea acestui filtru optic din fata captorului permite, in teorie, surprinderea unor imagini mai bogate in detalii. Dar, stiti cum e: teoria ca teoria, dar practica ne omoara… Performantele senzorului pot fi excelente, daca optica atasata in fata lui (in speta, obiectivul montat pe body) nu reuseste sa tina pasul si sa ofere definitia necesara.

Noul obiectiv de kit 18-55mm f/3.5-5.6 VR II face un pas inainte si o fera o calitate a imaginilor mai buna, reusind sa se apropie mai mult de un ideal care inca nu a fost atins. Asta inseamna ca, desi noul obiectiv de kit e sensibil mai bun optic decat modelul anterior, tot nu reuseste sa foloseasca la maxim potentialul senzorului de 24 de megapixeli fara filtru AA. Imaginile sunt sharp, dar mai ales la focala cea mai mare (55mm) este clar ca exista loc si de mai bine…

Nikon D3300 completeaza seria DSLR-urilor Nikon dotate cu senzori fara filtru AA, in acest moment toate modelele DSLR APS-C noi din catalogul companiei avand captori similari (Nikon D7100, D5300 si D3300).

Obiective recomandate pentru Nikon D3200?

Am afirmat mai sus ca senzorul de 24 de megapixeli al lui D3300 isi arata adevaratele performante atunci cand este utilizat impreuna cu obiective de calitate. De cele mai multe ori, astfel de obiective depasesc chiar pretul body-ului, fiind deci destul de scumpe. Spun asta pentru ca, de obicei, cei care achizitoneaza un DSLR entry-level precum D3300 nu investesc in obiective suplimentare sau, daca o fac, rareori isi cumpara obiective “de top”. Din pacate, fara obiective de calitate nu prea veti putea folosi la maxim performantele senzorului de 24 de megapixeli. Totusi, performante bune se pot obtine si cu un obiectiv precum Nikkor 50mm f/1.8 AF-S, care la 999 lei are un raport calitate/pret excelent si este unul dintre obiectivele favorite ale fotografilor entuziasti.

Mai jos, o imagine care ne arata doua lucruri: rezistenta foarte buna la flare a obiectivului de kit 18-55mm f/3.5-5.6 VR II dar si gama dinamica excelenta a senzorului de 24 de megapixeli.

Setari: 18mm, ISO 100, T. 1/500,  F/8

Fotografii panoramice cu Nikon D3300

Nikon D3300 este primul DSLR Nikon care poate inregistra fotografii panoramice care nu necesita o prelucrare ulterioara in programe de editare.

Cum functioneaza modul EASY PANORAMA?

Din meniul Effects (accesibil pe rotita de selectie de sus) alegeti modul Panorama. Aparatul se comuta automat in modul Live View si afiseaza pe ecran o sageata. Apasati declansatorul si apoi miscati aparatul orizontal, in directia sagetii, pana cand bara de control se coloreaza complet. Nikon D3300 compune apoi panorama si afiseaza pe ecran o singura imagine, in format 3:1 (rezolutie 4000x1600px).

Iata doua exemple (click pentru marire):

Filtre si efecte speciale

Din meniul Effects pot fi aplicate o serie de filtre si efecte speciale, fara a mai apela la programe de editare foto. Lista de efecte este destul de generoasa, din cate amintim doar cateva: Vedere nocturna (ISO 51.200, doar alb-negru), Pop Art, Sepia, Alb-negru, Silueta, Low-Key, Hi-Key, HDR Painting (din doua cadre succesive), Miniatura, Toy Camera si altele.

Mai jos cateva gasiti cateva imagini realizate cu HDR Painting, Pop Art, Toy Camera si Color Sketch (in aceasta ordine):

Cum filmeaza Nikon D3300?

Nikon D3300 este capabil sa inregistreze filme la rezolutie Full HD 1980×1080 cu 60, 50, 30 sau 24 cadre pe secunda. Sunetul este inregistrat pe un singur canal (mono) dar aparatului i se poate atasa un microfon stereo extern, gratie conectorului de 3,5mm. In plus, chiar daca este un model entry-level, Nikon D3300 se pot seta manual parametrii de expunere (diafragma, ISO) si nivelul de inregistrare al sunetului. Doua functii binevenite pentru cei care vor sa inregistreze filme la o calitate mai ridicata.

Iata o secventa inregistrata cu Nikon D3300 la rezolutie Full HD 50p, nivel sonor si expunere automata (masurare matrice). Calitatea imaginii este buna, dar, din pacate, spre sfarsit este vizibil un efect ‘rolling shutter’ destul de evident, o caracteristica des intalnita la aparatele entry-level.

Inca doua secvente, realizate cu aceleasi setari (Full HD 1080 50p, sunet si expunere automata). D3300 ajusteaza automat expunerea in timpul filmarii iar Focalizarea automata functioneaza chiar si in timpul filmarii prin apasarea pana la jumatate a butonului declansator.

Setarile manuale pe video se limiteaza la diafragma, compensarea expunerii si ISO, timpul de expunere fiind ajustat automat.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: Nikon D3300 este alimentat de la un acumulator tip EN-EL14A de 1230MhA care ii asigura o autonomie de aproximativ 700 de cadre, conform producatorului. Eu am facut 300 de cadre si 5 secvente video pentru acest test si indicatorul acumulatorului scazuse doar o treapta (din 3). Asadar este posibil sa realizati chiar si pana la 900 de cadre cu D3300, cu un singur acumulator.
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal),  RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (60, 50, 30, 24 fps) cu sunet MONO, in format MPEG-4 (compresie H.264).
  • Conectivitate: Nikon D3300 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern. Are senzor IR pentru o telecomanda wireless si conector pentru telecomanda pe fir.
  • Wirelesss: D3300 este compatibil cu modulul wireless Nikon WU-1, care permite transferul fotografiilor prin Wi-Fi pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS.
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
  • Greutate si dimensiuni: Nikon D3300 cantareste 430 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 124 x 98 x 76 mm (fara obiectivul de kit).

Ce se gaseste in cutia lui Nikon D3300?

Body-ul si obiectivul de kit (bineinteles, nu?), manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie, cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul dar si un cablu audio-video si unul USB.

Nikon D3300 - continutul cutiei
Nikon D3300 – continutul cutiei

Pret

In momentul publicarii acestui articol, NIKON D3300 costa 2.999 lei in kit cu obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6 VR II. Se comercializeaza cu rucsac si card de 16GB bonus. Detalii aici.

Concluzii

Nikon D3200 continua traditia aparatelor DSLR cu senzori de 24 de megapixeli de la Nikon si iese in evidenta fata de modelul precedent datorita senzorului fara filtru AA dar si datorita catorva functionalitati in plus. Desi este modelul entry-level din gama NIkon, D3300 este un aparat capabil care, „ajutat” de obiective performante, poate produce imagini excelente. Modul Auto versatil dar mai ales modul GHID interactiv reprezinta un bonus interesant si totodata util fotografului incepator. Pentru cei care acum fac primii pasi in fotografia alaturi de un DSLR, Nikon D3300 are toate ingredientele pentru a se dovedi un aliat si un ajutor de nadejde.

Citeste si: Test Nikon D3300, partea a II-a: ISO, fotografii de noapte si de calatorie.

Nota Clubul Foto: 8.3/10

ACCESORII RECOMANDATE

ALTERNATIVE:

Citeste testele noastre:

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Focalizare rapida
  • Filmare Full HD 60 fps cu sunet stereo
  • Doua butoane cu functie setata din meniu (Fn si AE-L/AF-L)
  • Mod „Auto” versatil
  • Fotografiere imagini panoramice
  • Conector pentru microfon extern
  • Meniuri intuitive si o functie Ghid foarte utila incepatorilor
  • Ajustarea nivelului de inregistrare a sunetului si expunere si manuala in modul Video
  • Foarte usor de utilizat de catre cei care trec de la o compacta la un DSLR (datorita functiei Ghid)
  • Ecran LCD cu rezolutie mare (pentru un aparat din aceasta clasa)
  • Este compatibil cu modulele GPS si Wi-Fi de la Nikon (pot fi achizitionate separat)
  • Doi senzori IR integrati, pentru declansarea aparatului de la distanta (unul in fata si unul pe partea din spate a body-ului)
  • Autonomie extinsa (cca. 700 cadre)
  • Dimensiuni reduse, mai compact cu noul obiectiv de kit

Bile negre

  • Rezolutia mare (24 megapixeli) necesita obiective de calitate!
  • O usoara tendinta de a subexpune anumite cadre (sub 5% din imagini)
  • Zoom / navigare destul de lenta in fotografiile inregistrate
  • Viteza mica de focalizare in modul Live View

 Toate imaginile de test Nikon D3300:

20 COMENTARII

  1. Are un pret mult prea mare pentru un DSLR entry-level, la suma asta iei alternative mid-level, care joaca in alta liga, ca D7000, EOS 60D, solutii Sony SLT si Pentax, de ce nu, Mirrorless-uri. Eu as fugi ca de dracu de rezolutia asta, dar in Romania asta se cauta.
    Nu stiu cine ar da 3000 lei pe cel mai slab DSLR Nikon, ca orice ar zice testele si lumea, categoria sa spune tot, Dxxxx e cea mai proasta gama a producatorului.

    Lipsa filtrului low-pass e marketing, imaginile unui Canon sau Mirrorless Fuji/Olympus, sunt mult mai sharp, chiar si cu acel filtru. Eu n-am vazut diferente intre D7100 si D7000, din contra, D7000 avea imagini mai clare. Ma indoiesc ca au imbunatatit ceva de atunci.

    Rezolutia maxima pentru un APS-C, e 10 megapixeli, maximum 12. 24 deja e maxima pe Full Frame (20, de fapt). Cumparati dragilor, luati si D800 cu 36 megapixeli, care, datorita densitatii de pixeli, simte orice miscare + un noise mai mare fata de alte FF-uri. Mai cititi si pe forumurile straine, ca romanii sunt "experti" la citit review-uri.

    Tare as fi vrut sa vad cum se descurca D3300 noaptea, pacat ca nu sunt si cateva astfel de fotografii.

  2. Eu nu inteleg de ce se bucura lumea cand aude de valori ISO asa de ridicate?? La ce-mi trebuie 12800 sau 25600? Chiar si in lumina foarte slaba, daca am facut poza aia la o valoare ISO asa de ridicata(chiar si in postprocesare) n-ai ce sa-i mai faci….

  3. De acord cu „se lauda” dar fotografiile par pline de contrast si culoare, nu e ce vede ochiul. Pretul cam exagerat, poate acest model nu mai aglomereaza Nikon Service.

  4. Nu exista obiectiv care acopera 24 megapixeli, dar inghesuiti pe un APS-C. :))

  5. Nu exista obiectiv care acopera 24 megapixeli, dar inghesuiti pe un APS-C. :))

  6. Majoritatea nu stiu ca 7-8 megapixeli ajung pentru printuri de 45×30 cm, si ma indoiesc ca scot multi pe formate mai mari.

  7. Majoritatea nu stiu ca 7-8 megapixeli ajung pentru printuri de 45×30 cm, si ma indoiesc ca scot multi pe formate mai mari.

  8. Buna ziua…caut un body NIKON care este potrivit pentru mine adica la portrete…puteti sa ma ajutati?

Comments are closed.