iPhone a fost tot timpul privit ca liderul telefoanelor mobile in ceea ce priveste calitatile camerei foto. Daca vreti, il putem considera „locomotiva” care a tras dupa ea toata industria, deoarece inainte de aparitia primului iPhone, camerele foto integrate in telefoanele mobile nu excelau iar rezolutia cea mai mare nu depasea 2 Megapixeli. Ei bine, acum o luna compania din California a lansat pe piata cea mai noua versiune a celebrului gadget – iPhone 5 – despre care probabil ati auzit si ati citit o multime de pareri. Totusi, cum se descurca iPhone 5 din punct de vedere al unui fotograf? Reuseste sa se ridice la nivelul asteptarilor sau pierde statutul de lider in categoria smartphone cu camera foto? Haideti sa aflam impreuna!
iPhone 5 ne-a fost oferit pentru testare de magazinul on-line Koyos.ro.
iPhone 5 – camera foto
Cu o rezolutie de 8 megapixeli si senzor CMOS (produs de Sony), iPhone 5 poate inregistra imagini statice la o rezolutie maxima de 3264x2448px. Diafragma deschisa f/2.4 va ajuta, cel putin teoretic, sa obtineti un camp de profunzime mai redus dar – in practica – principalul avantaj este posibilitatea de a surprinde imagini de o calitate mai buna seara sau in conditii de iluminare slaba. Cel putin „pe hartie”, camera foto a lui iPhone 5 are specificatii asemanatoare fata de cele cu care se lauda iPhone 4S, dar Apple afirma ca noul procesor A6 si noii algoritmi de reducere a zgomotului de imagine ii ofera lui iPhone 5 un avantaj de pana la doua trepte de expunere in conditii de iluminare slaba. Asta inseamna, pe scurt, ca iPhone 5 ar putea surprinde imagini de calitate acolo unde modelul precedent nu producea rezultate satisfacatoare: seara sau in lumina putina.
M-am plimbat doar doua zile cu iPhone 5 in testul meu, dar am incercat sa surprind imagini care sa acopere o mare parte din situatiile pe care le-ati intalnii in mod obisnuit in utilizarea smartphone-ului de zi cu zi. Asadar am surprins atat fotografii pe timp de zi cat si imagini de interior si fotografii de noapte, pentru a imi putea forma o parere cat mai completa despre capacitatea camerei lui iPhone 5 de a inregistra imagini de calitate indiferent de conditii. Dar, pentru inceput sa vedem ce este cu adevrat noul la iPhone 5.
Fotografii panoramice cu iPhone 5? Da!
iPhone 5 este primul telefon Apple care poate inregistra fotografii panoramice (oficial, fara aplicatii dedicate sau jailbreak) si face asta la fel de bine ca orice alta camera compacta dedicata cu functie Motion Panorama. Este cred cea mai utila functie foto introdusa odata cu noul sistem de operare iOS ajuns acum la versiunea a sasea. Iata o imagine panoramica surprinsa cu iPhone 5:
Din pacate nu se pot realiza panorame HDR, dar chiar si asa algoritmul de prelucrare reuseste sa scoata in evidenta detaliile din zonele de umbra sau din zonele supra-expuse acolo unde este cazul si face asta chiar destul de bine. Bineinteles, ca orice alt soft automat de prelucrare al panoramelor, chiar si iPhone 5 mai „greseste” cateodata. Asadar este recomandat sa vizualizati panoramele imediat dupa ce le-ati facut pentru a va sigura ca totul este in regula. Panoramele facute de iPhone 5 pot cuprinde un unghi maxim de 200 de grade.
Imagini HDR
Functia HDR este utila in situatiile in care exista o diferenta mare de contrast si luminozitate intre subiect si fundal sau intre zone diferite ale cadrului. Iata un exemplu: acelasi subiect, cu si fara functia HDR activata:
Rezultatul? Intr-adevar fotografia HDR ar putea fi considerata o imagine reusita. Altfel, fara functia HDR activa imaginea era pe jumatate „arsa”….
Cu functia HDR oprita:
Cu functia HDR activa:
Fotografii pe timp de zi
Imaginile sunt corect expuse iar aparatul alege bine temperatura de culoare optima. Culorile sunt vii, imaginile au contrast, dar mi se par prea saturate. Totusi, trecand peste nivelul saturatiei, imaginile facute ziua cu iPhone 5 sunt fara indoiala comparabile cu cele oferite de un compact de 8 megapixeli.
Click pe imagini pentru marire.
Puteti descarca de aici fotografiile la rezolutia originala.
Fotografii de interior
Pentru o camera foto de smartphone imaginile de interior sunt foarte bune. Mi se par OK atat din punct de vedere al nivelului detaliilor cat si al zgomotului de imagine, tinut in limite acceptabile de camera.
Puteti descarca de aici fotografiile la rezolutia originala.
Fotografii de noapte
Cateva imagini de noapte in zone cu iluminare foarte slaba. Calitatea imaginilor a scazut, dar totusi este mult mai bine decat iPhone-ul meu de acum doua generatii. Cu siguranta pentru imagini de noapte iPhone nu este cea mai buna alegere si trebuie sa va orientati catre un aparat foto dedicat, cu senzor mai mare si mai capabil.
Puteti descarca de aici fotografiile la rezolutia originala.
Cum filmeaza iPhone 5
iPhone 5 poate inregistra filme in format Full HD si face asta chiar la o calitate foarte buna, pentru un smartphone. Imaginea este fluida, cursiva iar expunerea este ajustata in timp real de smartphone. Din pacate nu exista nici o optiune de zoom in timpul filmarii (ar fi fost utila, pentru ca e mult mai dificil si necesita cunostinte mai avansate pentru utilizatorul obisnuit ca sa obtina un crop intr-o secventa video decat intr-o fotografie). Ce mi-a placut este ca acum poti extrage cadre statice (fotografii) din clipurile inregistrate, direct din meniul smartphone-ului.
Aveti mai jos un scurt clip inregistrat, din mersul masinii:
Principala problema a camerei foto: reflexia colorata
Camera foto a lui iPhone 5 a fost criticata pana acum cel mai dur din cauza unei asa-numite „reflexii violet” care apare atunci cand fotografiati in contra-lumina. Ei bine, da – este o problema reala, din pacate, care afecteaza aproximativ 5-7% din fotografii (in conditii de utilizare normala, „de zi cu zi”). Desi pare o problema „arzatoare”, trebuie totusi sa va reamintesc ca am intalnit exact acelasi tip de reflexii (lens-flare accentuat) la aparate foto compacte avansate sau chiar DSLR-uri cu obiective de kit. Asadar, mai ales pentru ca vorbim despre un telefon mobil pana la urma, putem trece oarecum cu vederea acest aspect. Din punctul meu de vedere aceasta reflexie poate fi cauzata de tratamentul aplicat pe lentilele telefonului si s-ar putea ca Apple sa o remedieze la un moment dat.
Acestea sunt doua imagini din test facute cu iPhone 5 in care se vede problema „reflexiei violet”. Este clar ca prima imagine este ratata datorita acestei reflexii. Totusi, acest efect poate fi observat pe ecranul telefonului inainte de a face fotografia si puteti reincadra pentru a evita reflexia.
Cea de-a doua imagine este o situatie mai „comuna”, in care datorita luminii puternice care venea prin tavanul de sticla al centrului comercial fotografia arata asa:
Software: meniul, camera foto si galeria de imagini
Fanii Apple isi vor da seama imediat ca iPhone 5 nu difera cu nimic fata de iPhone 4S din punct de vedere al meniului si al software-ului camerei foto (bineinteles dupa actualizarea iOS 6 pentru 4S). In ceea ce priveste camera foto, accesul la functiile HDR si Panorama se face usor, in stilul specific Apple. Alegerea zonei de focus se face rapid, prin atingerea ecranului tacttil, iar smartphoneul reactioneaza prompt si focalizeaza rapid si precis. E important de notat si faptul ca din meniul aparatului puteti trimite usor fotografiile pe retelele sociale (Facebook si Twitter) fara a instala alte aplicatii dedicate. Am pregatit mai jos cateva capturi de ecran din meniul lui iPhone 5 si cu software-ul camerei foto.
Aplicatii foto pentru iPhone 5
Pentru cei care nu se multumesc cu aplicatia foto standard Apple, va recomand urmatoarele aplicatii pe care le-am testat si le gasiti in Apple Store, unele dintre ele fiind chiar gratuite:
- Camera+ (foto mai jos)
- Vintique
- Facebook Camera
- 645 Pro (foto jos)
- Camera Awesome
Citeste si: Top 10 aplicatii foto pentru iPhone /iPad
Cateva din aplicatiile foto pe care le-am instalat:
Concluzii
Desi s-ar putea sa nu mai fie „varful de lance” in categoria smartphone, mai ales in comparatie directa cu Nokia 808 Pureview care are o camera foto mai performanta si cu acces la setari specifice unui aparat foto (ISO, scene presetate etc), iPhone 5 se descurca excelent in majoritatea situatiilor. Camera de 8 megapixeli este suficienta pentru un smartphone, dar software-ul standard Apple a ramas in urma in ceea ce priveste functionalitatile. Functia de inregistrare a imaginilor panoramice este utila, la fel ca si cea HDR, dar lipsa unor setari mai avansate ii asigura doar un bine meritat loc doi in ceea ce priveste camera foto principala.
Sigur, pentru fanii Apple (si nu numai) este un smartphone excelent, iar sistemul de operare si multitudinea de aplicatii (foto) disponibile pentru el pun pot inclina balanta in favoarea lui iPhone 5, mai ales pentru cei care nu tin neaparat sa aiba un software sofisticat ci doar o camera foto/video care sa faca imagini impecabile!
Comparat cu iPhone 4S, principala diferenta in ceea ce priveste camera foto este viteza. iPhone 5 este mai responsiv, dar din punct de vedere al calitatii imaginilor diferentele nu sunt extraordinar de mari. Am putea spune ca este o „evolutie” normala si nu o „revolutie”.
Asa cum v-am mai spus, iPhone 5 ne-a fost oferit de magazinul on-line Koyos.ro pentru teste.
Ce mi-a placut la camera foto a lui iPhone 5?
- Calitatea imaginilor pe timp de zi si in interior
- Autofocus rapid si precis
- Calitatea inregistrarilor video Full HD
- Functiile „Panorama” si „HDR”
Ce nu mi-a placut?
- Lipsa setarilor dedicate. Cred ca era cazul ca la a sasea generatie a sistemului de operare sa ofere posibilitatea celor care mai stiu cu ce se mananca fotografia sa poata seta manual valoarea ISO de exemplu…
- Calitatea imaginilor pe timp de noapte (zgomotul de imagine accentuat)
- Efectul pronuntat de lens-flare in contra-lumina („reflexiile violet”)
- Raza de actiune foarte redusa a blitzului, care de multe ori nu e suficient nici pentru fill-flash (e impropriu spus „blitz”, deoarece in realitate este doar un LED puternic acolo…)
La cat costa iei un alt Smart Phone bun si un aparat foto cu senzor mai mare :)). O fi el bun in aplicatii, dar la capitolul foto nu exceleaza, tot Nokia e deasupra :D.