Dronele sunt peste tot! Ba mai mult chiar, au incercat sa le interzica. Apoi au revenit si asa au aparut primele initiative de legiferare. Dar, chiar si in lipsa unei legislatii finale, romanii au inceput sa prinda gustul zborului: anul trecut, F64 a vandut peste 300 de drone DJI. Au si motive: pe langa utilizarile practice variate, odata ce ai pilotat pentru prima data o drona, „microbul” ti-a intrat in sange si nu mai ai scapare.

Cel putin, asa ma simt eu acum, dupa ce am testat, pentru cateva minute ce-i drept, cea mai noua drona DJI Phantom 4 si modelul de varf, DJI Inspire 1.

Drona DJI Inspire 1
Drona DJI Inspire 1

Ce am invatat azi?

  • Pilotarea dronelor DJI este extrem de simpla si intuitiva. Sunt stabile si usor de controlat.
  • Nu e usor sa „faci praf” o drona. Au atatia senzori si elemente de siguranta incat e destul de greu sa ramai fara ea.
  • Autonomia de zbor a crescut cu fiecare generatie. Acum dronele pot zbura si pana la 30min, fara probleme
  • Chiar daca trebuie inregistrate, legislatia e destul de permisiva si va puteti bucura de drona fara stres (despre asta, pe larg, mai jos)
  • Decoleaza singure. Aterizeaza singure. Ocolesc obstacole si cladiri si vin inapoi la baza, daca s-a pierdut conexiunea radio cu telecomanda (se ghideaza dupa GPS). Dupa cum spuneam, e greu sa ramai fara o drona moderna…
  • Mare parte din softul DJI este produs de romani, de o firma din Timisoara
  • Dronele DJI zboara cu o viteza de pana la 80Km/h
  • 300 de drone vandute intr-un an nu pare mult. Dar inseamna 1 drona / zi, aproape. Si asta doar de la un singur magazin. E clar ca „microbul” dronelor incepe sa prinda si in Romania.

Dronele, folosite initial in aplicatii militare, au inceput de cativa ani sa isi faca locul in casele noastre, sub forma unor „masinarii zburatoare” pentru oameni mari. Multicopterele sau elicopterele multirotor recreationale, asa cum mai sunt cunoscute. Asta s-a intamplat, in primul rand, datorita aparitiei dronelor DJI care au devenit extrem de populare intr-un termen scurt. Si asta din mai multe motive: sunt foarte usor de pilotat (dupa cum am aflat chiar eu, astazi) si dispun de camera foto/video integrata (care filmeaza chiar si 4K, in functie de model). Pilotarea dronelor e o joaca de copil (chiar si un copil o poate face, cu putina atentie si supervizarea unui adult) dar ele sunt cel mai bine utilizate pentru inregistrari foto video aeriene, adica pentru treburi serioase, ca sa zic asa.

DJI Inspire 1

Ce m-a inpresionat astazi cel mai tare? Drona DJI Inspire 1 care, in ciuda faptului ca nu mai e deloc cea mai noua aparitie DJI, are un mod de zbor desprins parca din filmele SF.

Iata cum decoleaza drona DJI Inspire 1.

Fi-ti atenti la miscarea bratelor dronei, odata ce s-a ridicat de la sol. Arata SF, dar nu e. Este modul ei de a retrage „trenul de aterizare” pentru a nu aparea in cadru in timpul filmarii cu camera de la bordul dronei. V-am spus ca asta e unul din aspectele care m-a impresionat cel mai mult azi, nu?

DJI Phantom 4

Pe locul 2 la capitolul „impresie artistica” a fost astazi modul Active Track al dronei Dji Phantom 4, cea mai avansata din seria Phantom de pana acum. Aceasta permite urmarirea unui subiect in mod automat si independent, astfel incat filmarea unei secvente cu un om in miscare (alergare) sau a unei masini in mers este complet automatizata. Drona urmareste subiectul, are senzor ca sa ocoleasca posibilele obstacole si, mai mult, orienteaza singura camera dupa subiect, daca acesta se abate de la traseu.

Iata modul Active Track la lucru, video facut rost de Dan Dragomir, care a scris si el despre evenimentul de ieri:

Si, daca crezi ca drona poate fi greu de pilotat, o poti pierde sau o vei prabusi daca ramane fara acumulator, ei bine cei de la Dji s-au gandit la tot: drona revine singura si aterizeaza (!) la locul de unde a decolat (gratie sistemului GPS activ permanent) doar prin apasarea unui buton pe telecomanda si are si un senzor care face asta automat, pentru tine, in momentul in care nivelul acumulatorului a scazut la 10%.

Si asa arata primul meu film inregistrat cu o drona:

Dji Phantom 4 nu e atat de spectaculoasa cand decoleaza, dar are avantajul dimensiunilor mai compacte, e mai putin zgomotoasa decat Inspire 1 (dar nu cu mult) si pare mai agila. probabil si din cauza dimensiunilor mai mici. Am aflat azi ca si gimbalul (sistemul de stabilizare) al camerei de pe Phantom 4 e o idee mai performant decat cel de pe Inspire 1…

Decolarea cu Phantom 4:

Cum stam la capitolul legislatie…

Iar in ceea ce priveste legislatia, in Romania inca nu avem o lege intr-o forma definitiva (cu norme de aplicare stabilite) pentru dronele sub 5Kg (cum sunt cele de la Dji, toate). Cert e ca toate dronele trebuie inregistrate la Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Acolo se completeaza o fisa de inscriere si apoi se primeste un numar de inregistrare, un sticker care trebuie lipit la vedere pe drona. Da, exact, numar de inregistrare cum au avionele pe coada! Exista si limitari: de exemplu nu se poate zbura deasupra zonelor rezidentiale, fara aprobarea prealabila a celor de la Autoritatea Aeronautica.

Dar, asa cum ne spunea reprezentantul F64 astazi, zborul in camp deschis, oriunde in afara Bucurestiului sau a zonelor rezidentiale, este permis fara a fi necesar un plan de zbor si o aprobare scrisa din partea AACR. Ceea ce, pentru marea majoritatea a utilizatorilor, este suficient.

Drona Dji Phantom 4

Daca insa doriti sa folositi drona in scop comercial si sa filmati secvente video pentru clienti (de exemplu o hala, o fabrica, un hotel etc), aceea fiind considerata zona rezidentiala, este necesara aprobarea din partea AACR, care se obtine si ea destul de simplu.

 

Preview-ul de azi, din cadrul evenimentului F64 e clar ca nu a fost suficient. A fost asa, un fel de teasing cu niste „jucarii” extrem de interesante, mai ales pentru cei mai tehnici dintre noi. Eu urmaresc piata dronelor de vreo doi ani, dar asteptam o clarificare a legislatiei. Cert e ca, cei de la DJI nu stau pe loc, iar Dji Phantom 2 pe care il vroiam eu acum doi ani pare acum extrem de rudimentar fata de modelul nou, Dji Phantom 4 pe care l-am pilotat astazi (cu senzori peste senzori, pilot automat, subject tracking, gimball integrat si cate si mai cate). Ce nu imi place e ca odata cu modelele noi si pretul dronelor a crescut simtitor. Deh, pana la urma, tehnologia are un pret!

Unde le gasesti?

Daca tot am vorbit de pret, a mai ramas sa va spun doar ca in Romania dronele DJI se gasesc la F64. Din pacate nu se pot inchiria (nu le gasiti la serviciul de inchirieri F64) si nu se pot da la teste. Asta deoarece ele sunt inregistrate la AACR pe pilot (detinator) persoana fizica, asadar e mai greu cu instrainarea si autorizarea… Ar fi fost frumos! 🙂

Iata si galeria foto de la evenimentul de azi. 20 de bloggeri acaparati total de „masinile” zburatoare!

Drona Dji Inspire 1

„The Drone Hunters” in actiune!

Telecomanda dronei Dji Phantom 4 permite conectarea unui smartphone pentru afisarea imaginilor live de pe camera

Un alt fel de a ateriza: direct in palma… !

A fost suficient „testlight-ul” de azi? Cu siguranta nu.

Asadar, va anunt cand o sa imi iau si eu una!