Seria compactelor “G” de la Canon a inceput acum mai bine de 10 ani si a reprezentat, in tot acest timp, un etalon in ceea ce priveste compactele hi-end, o serie care a “inspirat” si alti producatori sa lanseze modele similare. Dupa ce a fost anuntat la Photokina, in Septembrie, iata ca in ultima saptamana din Noiembrie am avut ocazia sa testam noul Canon G15, un aparat care promite multe si care, cel putin teoretic, are misiunea de a se mentine in varful clasamentului aparatelor foto performante. Dar, oare, reuseste Canon G15 sa se ridice la nivelul asteptarilor? Reuseste sa se mentina in top? Incercam sa raspundem la aceste intrebari in review-ul de mai jos!

Canon G15
Canon G15

Canon G15, specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS 1/1.7″ inch
  • Rezolutie 12 megapixeli
  • Format JPEG si RAW
  • Obiectiv 28-140mm cu luminozitate f/1.8-2.8
  • Filmare Full HD 1080p, compresie H.264
  • Stocare pe carduri SD/SDHC
  • Vizor optic
  • Ecran LCD de 3 inch
  • Dimensiuni: 107 x 76 x 40 mm
  • Greutate: 352 grame

Constructie si utilizare

Cu un body asemanator modelelor anterioare, Canon G15 nu se evidentiaza din acest punct de vedere decat prin lipsa ecranului LCD rabatabil care l-a consacrat pe G12. Desi are o constructie solida, butoanele sunt relativ bine plasate (desi de multe ori e dificil sa iei aparatul de pe masa sau din geanta fara sa apesi pe vreun buton), lipsa ecranului rabatabil mi se pare cea mai mare greseala pe care specialistii Canon au facut-o atunci cand au proiectat noul aparat. Inca incerc sa imi dau seama care au fost motivele din spatele alegerii lor…

Din fericire Canon G15 pastreaza totusi vizorul optic, o caracteristica din ce in ce mai greu de gasit in categoria aparatelor foto compacte, fie ele si performante. De exemplu, noul Nikon P7700 – omologul lui G15 daca ar fi sa le comparam – nu mai are vizorul optic, dar pastreaza inca ecranul LCD rabatabil. Pana la urma tine de preferintele fiecaruia sa aleaga ce ii este mai util: un ecran LCD rabatabil sau un vizor optic, mic – e adevarat – dar care te ajuta in anumite situatii. Am si pornit o discutie pe tema asta aici asa ca va invit sa spuneti opinia.

Meniul este exact cel cu care ne-am obisnuit la compactele Canon. Aici gasim toate functiile de care ar avea nevoie un fotograf entuziast sau chiar un profesionist care alege un G15 pentru dimensiunile sale compacte, o camera foarte buna pentru vacante si calatorii, daca vrei sa fi sigur ca obtii imagini la o calitate cat mai ridicata.

Cateva imagini cu meniul lui Canon G15:

Calitatea imaginilor, ISO, Temperatura de culoare si sistemul AF

Canon G15 este un pas inainte fata de modelul anterior, in ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate. Mai mult, reuseste sa isi depaseasca principalul rival, Nikon P7700 in aceasta privinta, asa cum o arata si testul nostru comparativ de aici. Mai jos gasiti cateva imagini inregistrate cu Canon G15 la toate valorile ISO disponibile in meniu.

Canon G15: Testul ISO

canon-g15-iso-6400

Image 7 of 7

In ceea ce priveste sistemul AF, acesta se descurca onorabil, dar nu exceleaza prin viteza. In schimb, este precis si nu am intalnit situatii in care sistemul AF sa imi faca probleme. Ce ma deranjeaza totusi nu este sistemul AF, cu care eu m-am impacat bine la majoritatea compactelor din gama profi de la Canon ci colorimetrul integrat, care si in cazul lui G15 alege uneori o temperatura de culoare care vireaza in verde fotografiile. Din fericire acest „efect” este mai atenuat la G15 decat la modelele precedente (Canon S110 sau Canon SX50), dar tot se observa. E bine totusi ca putem trage in format RAW, unul din atuurile lui G15 in fata altor compacte performante si putem astfel corecta destul de usor micile neajunsuri ale colorimetrului. Sau, puteti folosi una din valorile presetate (inclusiv in grade Kelvin), pentru performante sporite.

Oricat as incerca, nu pot sa nu compar G15-le cu noul Nikon p7700, principalul sau rival. Strict din punct de vedere al specificatiilor tehnice, Canon G15 este in avantaj, are un obiectiv mai luminos (f/1.8 fata de f/2) si ofera o calitate a imaginilor superioara lui P7700 la valori ISO ridicate. Totusi, „calcaiul lui Ahile” in ceea ce il priveste pe G15 este dat de politica destul de conservatoare a Canon in ceea ce priveste functiile pe care le adauga de la o versiune la alta a seriei Gxx. Canon G15 nu ofera foarte multe functii software in plus fata de modelul anterior, G12 si deja avem in fata un model oarecum „depasit” de modelele concurente prin introducerea unor functii pentru inregistrarea imaginilor panoramice, prelucrare RAW integrata, mai multe setari pe functia de filmare (inclusiv filmare in modul Prioritate de Diafragma), functii bracketing personalizabile sau mai multe setari in ceea ce priveste blitzul integrat. Desi Canon G15 mi se pare un aparat foarte reusit, trebuie sa observ o „bila neagra” in ceea ce priveste „dotarile”, mai ales daca ne referim la functii software.

Functia de filmare HD

Canon G15 filmeaza la rezolutie Full HD, in fomat MPEG, cu focalizare automata si zoom activ chiar si in timpul filmarii. Focalizarea are o viteza decenta (in comparatie cu alte aparate asemanatoare) dar zoom-ul este lent.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Canon G15 este alimentat de la un acumulator tip Lithium-Ion NB-10L care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 350 de cadre. Va recomand sa achizitionati cel putin un acumulator de rezerva daca vreti sa fotografiati o zi intreaga (in vacanta de exemplu) fara sa aveti grija bateriei.

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

Din punct de vedere al conectivitatii, Canon G15 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector pentru telecomanda pe fir. De asemenea, la conectivitate am putea mentiona si patina pentru blitz extern. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Canon G15 cantareste 352 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 107 x 76 x 40 mm. In cutie, alaturi de aparat si obiectiv veti mai gasi si cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul (cu fir), manualul de utilizare in limba Romana, certificatul de garantie si un CD cu utilitarul gratuit de prelucrare foto (inclusiv RAW) de la Canon.

Pret Canon G15

In momentul scrierii acestui articol, Canon G15 are un pret de 2799 RON aici. Verificati linkul pentru pret actualizat!

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Canon G15 este un aparat care, in linii mari, se ridica la inaltimea asteptarilor noastre pentru ca oferta o calitate foarte buna a imaginilor, un set bogat de functii, un obiectiv de calitate (cu f/1.8!) si – nu in ultimul rand, un vizor optic pe care il intalnim din ce in ce mai rar pe astfel de aparate. Totusi, specialistii Canon au omis cateva aspecte importante, dintre care ecranul LCD rabatabil, lipsa functiei pentru inregistrarea imaginilor panoramice sau lipsa setarilor amanuntite pe video sunt doar cateva dintre acestea. Seria Gxx de la Canon a reprezentat multa vreme etalonul aparatelor foto compacte performante si, desi din punct de vedere al calitatii imaginilor G15 poate fi considerat si acum un etalon, lipsurile enumerate mai sus si pretul cam piperat (in comparatie cu modelele concurente) l-ar putea face pe G15 sa isi piarda statutul de lider in categoria compactelor avansate, in fata principalului sau adversar…

Citeste si: Comparatie Canon G5 vs. Nikon P7700

In momentul scrierii acestui articol, Canon G15 costa 2799 RON aici. Verificati linkul pentru pretul actualizat!

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor
  • Imagini utilizabile in print chiar si pana la ISO 1600 inclusiv
  • Obiectiv luminos cu f/1.8 la capatul wide si f/2.8 la 140mm echivalent
  • Sistem de stabilizare al imaginii eficient
  • Zoom 5x (28-140mm), optica de calitate
  • Patina pentru blitz extern
  • Filmare Full HD 30p
  • Acces rapid la functii
  • Culori vii, contrast bun, zgomot de imagine redus
  • Filtru ND8X integrat
  • WB automat, presetat si in grade Kelvin
  • Inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan

Bile negre:

  • Lipsa butoanelor programabile
  • Putine setari pe video (filmeaza doar in mod Auto)
  • Autonomie relativ scazuta a acumulatorului
  • Lipsa conectorului pentru microfon extern
  • Tendinta de sub-expunere la ISO 100 (foarte putine cadre)
  • Tendinta de a vira in verde anumite fotografii (cu temperatura de culoare pe Auto)

Toate imaginile cu Canon G15 din acest test:

5 COMENTARII

  1. Multumesc pentru review;prezinta multe date utile unui viitor cumparator sau ce trebuie sa urmareasca la achizitionarea oricarui aparat foto.Fotografii sugestive,dar va rog sa treceti intr-o plaja mai larga de situatii(noapte,oras,portrete…).O alta rugaminte este daca se poate sa treceti pe poze si setarile de baza efectuate.Eu sunt un pozar incepator(dar entuziast) si stiu sigur ca m-ar ajuta foarte mult aceste detalii.
    Va doresc toate cele bune!

Comments are closed.