Aparitia aparatelor foto mirrorless a readus in atentia noastra adaptoarele de montura. Posibilitatea de a utiliza obiectivele actuale pe aparate mai compacte si mai usoare este destul de atragatoare. Asta ca sa nu aduc in discutie si latura financiara a investitiei intr-un sistem nou, de la zero. Asadar, deoarece detin cateva obiective Canon am fost curios sa vad cum se comporta montate pe un Sony A6000. Multumita echipei F64 Studio, am avut la dispozitie un adaptor Metabones Canon EF to Sony E, adaptorul ce permite atat controlul electric al diafragmei dar si focalizarea automata cu obiectivele Canon montate pe A6000. Este adaptorul Metabones MB EF-E MB3, cel fara element optic in interior (deci nu din seria SpeedBooster!) care costa 399 de USD pe siteul Metabones.
La prima vedere, adaptorul este foarte reusit. Este construit in totalitate din metal, atat cele doua monturi (Canon EF si Sony E) dar si exteriorul fiind realizate din aluminiu. Este solid si destul de greu pentru un inel adaptor. Are pe lateral un buton ce permite previzualizarea campului de profunzime (inchide diafragma atunci cand este apasat) dar si un conector pentru update de firmware (care se realizeaza tot de Metabones, nu de utilizator). Adaptorul se monteaza usor pe aparat, se fixeaza ferm, nu are joc. Este un produs reusit, din acest punct de vedere. Se observa ca este un adaptor de calitate, cu un pret pe masura.
Montat cu obiectivul Canon 70-200 F4L adaptorul permite si focalizarea automata, nu doar controlul diafragmei (care se realizeaza in mod obisnuit, utilizand rotita de selectie de pe bodyul lui Sony A6000, functionand in toate cele trei moduri posibile – P / Av / M). Focalizarea automata se realizeaza prin detectia contrastului, la nivelul senzorului lui A6000 dar, din pacate, desi este precisa, punerea la punct se face EXTREM de lent. Am vurt sa fac un scurt film sa va arat cum focalizeaza, dar am sa va spun imediat de ce nu am mai reusit sa il fac. In orice caz, focalizarea automata cu adaptorul Metabones se realizeaza cam cu aceeasi viteza cu care utilizatorii Canon sunt obisnuiti in modul Live View al aparatelor lor. Adica, cu obiectivul 70-200 f/4, Sony A6000 focaliza cam in 3-5 secunde, depinde de subiect. Este lent, pentru un obiectiv din seria „L” si, automat, excludem utilizarea lui pentru subiecte in miscare. Oricum, despre limitarile sistemului AF scrie din plin pe siteul Metabones. Probabil cu putin antrenament puteti focaliza mai repede si la fel de precis manual, folosind functia Focus Peaking a lui Sony A6000, care merge impecabil.
Problema cu adaptorul Metabones Canon EF > Sony E a fost, cel putin la al meu, faptul ca dupa cateva zile nu a mai „vrut” sa focalizeze automat cu nici un obiectiv Canon. Adaptorul nu e compatibil decat cu anumite modele de obiective Canon EF pentru AF (si nu merge nici cu majoritatea celor third party, Sigma, Tokina sau Tamron cu montura Canon) dar chiar si cu obiectivul 70-200 f/4L cu care este compatibil autofocusul n-a mai functionat astazi. Asadar, din acest motiv n-am mai reusit sa fac filmuletul in care sa va arat cat de repede / lent focalizeaza. Probabil am avut eu ghinion cu adaptorul ‘demo’ de la Metabones. Obiectivul functioneaza in continuare impecabil pe Canon 5D Mark II, iar Sony A6000 focalizeaza perfect cu obiectivele lui, Sony E. Asadar undeva e o problema a adaptorului, care m-a fortat azi sa realizez toate fotografiile cu manual focus… Sincer nu imi este foarte clar nici de ce apare o usoara vignetare, in partea de sus a imaginilor, in undele cadre.
Descarca fotografiile originale:
Imaginile de mai jos sunt testele de azi, cu Canon 70-200 f/4 L montat pe Sony A6000 cu adaptorul Metabones EF-E MB3. Adaptorul nu are optica proprie, asadar claritatea, contrastul si acutanta sunt cele cu care ne-am obisnuit deja la obiectivul Canon 70-200 f/4L. In orice caz, puteti studia chiar voi imaginile originale descarcandu-le de aici. Arhiva are aproximativ 250MB si contine 26 de imagini trase la diafragma F4, F5.6 si F8.
Pe scurt, pro si contra despre adaptorul Metabones EF-E MB3:
Bile albe:
- constructie buna, este solid, din metal
- permite controlul diafragmei si autofocus cu anumite obiective Canon (lista aici)
Bile negre:
- Focalizare automata foarte lenta
- Pretul cam piperat
Imaginile din test:
Puteti studia chiar voi imaginile originale descarcandu-le de aici.
excelent
Salut, sunt curios daca Metabones sta fix pe ambele parti sau are la fel un mic joc ca YONGNUO SMART ADAPTER EF-E. Eu ma joc cu YONGNUO SMART ADAPTER EF-E de cateva saptamani si nu am probleme de genul celor semnalate in articol (pierderea AF-ului sau vignetarea). Singurul lucru deranjant este jocul care, cu timpul, ar putea afecta contactele obiectivului
nu are deloc joc cand este montat. am facut proba cu un sony a 6000 si canon ef 24/2,8 is usm. singura problema este focalizarea mai inceata , dar tinand cont ca folosesc la interior la foto fixe nu ma deranjeaza.urasc sa folosesc blitzul
Vad ca pe pgina oficiala este disponibila actualizarea (update de firmware)direct de utilizator, un lucru foarte bun, mai ales ca sunt decis sa-l cumpar. sper sa fie o idee buna.
Salut Calin.La folosirea adaptorului a fost sesizata diferenta de focala sau de calitate a fotografiei, tinand cont ca obiectivul se departeaza destul de senzor ?