Sunt sigur ca v-ati pus aceasta intrebare cel putin odata: de ce teleobiectivele Nikon sunt negre iar cele Canon sunt albe? Canon 70-200mm vs. Nikon 70-200mm, de exemplu… Care este explicatia? Sa fie doar o strategie de marketing, pentru delimitarea celor doua branduri „rivale”? Ei bine, nu, nu acesta este raspunsul. In lumea foto, la fel ca si in orice alt domeniu tehnic, nimic (sau aproape nimic….) nu este intamplator. Nici macar culoarea care acopera carcasa obiectivelor si a teleobiectivelor!
Explicatia: sticla din care sunt fabricate lentilele
Pe scurt si pe intelesul tuturor, explicatia este urmatoarea: lentilele celor doi producatori sunt confectionate din materiale diferite. Lentilele Nikon sunt realizate din sticla „ED”, initiale care inseamna „Extra low Dispersion (glass)”, o sticla cu proprietati speciale, care are o duritate crescuta si isi pastreaza foarte bine proprietatile indiferent de variatiile de temperatura din mediu. La polul opus, tehnologia de fabricare a lentilelor din teleobiectivele Canon are la baza fluorina, un tip aparte de „cristal” pe care Canon il „creste” in laboratoarele proprii. Desi proprietatile optice sunt remarcabile, elementele de fluorit isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate, putand afecta negativ calitatea imaginilor. Asadar, acesta este pe scurt motivul pentru care teleobiectivele Canon sunt albe: mentinerea unei temperaturi cat mai scazute pe suprafata obiectivului, chiar si atunci cand este folosit un timp indelungat in lumina soarelui.
Lentilele Nikon fabricate din sticla „ED” ofera proprietati optice asemanatoare, dar fara a fi afectate in aceeasi masura de variatiile de temperatura. Specialistii Canon au dezvoltat lentile dupa un procedeu similar, care sunt marcate prin abrevierea „UD” si care au aceleasi proprietati ca si lentilele Nikon. Nikon nu ofera detalii despre compozitia lentilelor de tip „ED”, dar cel mai probabil acestea nu au la baza fluoridul de calciu, mineralul din care sunt construite lentilele de fluorit.
Putina istorie…
Primele lentile Canon din flourit au aparut la sfarsitul anilor 1960, atunci cand specialistii diviziei optice au reusit sa cristalizeze artificial fluorina (CaF2) in laborator. La momentul respectiv, obiectivele EF erau singurele care utilizau in blocul optic astfel de elemente, dintre toate sistemele foto existente. La sfarsitul anilor ’70 au aparut si primele elemente optice de tip ED/UD (Ultra-low Dispersion) in formula optica a obiectivelor Canon, dar tot lentilele de fluorit au ramas cele mai utilizate, datorita proprietatilor optice excelente. In anii ’90 Canon a dezvoltat si lentile de tip „Super UD„, o varianta imbunatatita a primelor elemente de tip UD de la sfarsitul anilor ’70. In prezent, gama de obiective Canon include atat lentile de fluorit cat si elemente confectionate din materiale alternative.
Datorita proprietatilor optice remarcabile, lentilele de fluorit continua sa fie utilizate de majoritatea producatorilor de instrumente optice profesionale si se regasesc inclusiv in celebrele obiective de la Carl Zeiss sau Leica, dar si in lunete, binocluri, instrumente astronomice etc. Totusi, in ultimii ani au aparut diverse variante alternative iar o parte din producatorii care utilizau fluorina pentru fabricarea elementelor optice au renuntat la aceasta. Motivul? Procedeul de fabricatie al lentilelor din fluorid de calciu este unul chimic si foarte poluant, care afecteaza negativ mediul inconjurator….
Probabil utilizarea lentilelor de fluorit este explicatia si in cazul altor producatori care au lansat pe piata obiective de culoare alba. De exemplu Sony SAL 70-200mm f/2.8.
Totusi, fara indoiala culoarea alba a teleobiectivelor Canon a devenit si un simbol al brandului, motiv pentru care chiar daca elementele optice au fost inlocuite cu alternative mai performante iar problemele legate de temperaturile ridicate au fost rezolvate intre timp, compania nipona nu va schimba prea curand culoarea teleobiectivelor sale.
Asadar, nimic nu este intamplator…
Resurse
Detalii despre lentilele Canon aici iar despre fluorina pe Wikipedia. Motivul pentru care lentilele de fluorit sunt atat de apreciate il gasiti aici.
Interesant 🙂
Eu votez pentru cele albe ca-s mai frumoase :))
Interesant dar exista si destule obiective Nikon din linia PRO de culoare alba, ce-i drept mult mai rare 😉 Se poate cauta pe google Nikon 80-200, 70-200, 28-70 etc urmate de WHITE pentru a vedea exemple. Deci nu e totul o regula stricta batuta in cuie chiar daca atunci cand vezi un ob alb e destul de clar ca ai de a face cu un Canon 🙂
fluorita nu fluorina.si pe langa asta folosesc cuart si borat de calciu….:)
Apreciez pozitiv detaliile oferite in articolul de azi, dar peste tot ai scris FLOURINA sau FLOURIT, in timp ce in articolele spre care faci trimiteri se vorbeste despre FLUORIT sau FLUORINA. Poate cineva mai bun la chimie care citeste acest articol sa ne spuna care este forma corecta.
Deci mai sigure cele de la Nikon, cand il uiti prin Sahara 🙂
Am vazut un obiectiv Nikon alb … e drept ca era doar unul in toata seria si am impresia ca nu se mai produce
interesant articol ………multzumesc.
Vechia serie FL FD foloseau Fluorite , dupa au fost introduse in seria EF !