Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11

Intr-o perioada in care tabletele au prins din ce in ce mai mult teren, era oarecum normal sa apara si dispozitive hibride. Startul a fost dat inca de acum cativa ani, atunci cand au aparut primele tablete cu tastatura si sistem de operare Android. Totusi, odata cu aparitia Windows 8, a venit randul ultrabook-urilor sa beneficieze de ecranele LCD touch si de ultimele tehnologii mobile. Este momentul sa vorbim despre Sony Vaio Duo 11, un laptop hibrid, o combinatie interesanta dintre un laptop conventional si o tableta cu Windows 8 care, pe langa ecanul LCD Full HD vine si cu o functionalitate inedita: poate fi utilizat ca tableta grafica. Ecranul touch, stylus-ul si Windows 8 formeaza un sistem foarte atractiv: spre deosebire de orice alta tableta de pe piata, posibilitatea de a instala programele noastre favorite (Adobe Photoshop si Lightroom) permite editarea fotografiilor beneficiand de toate functiile unei tablete grafice, direct pe ecranul laptopului Sony Vaio Duo 11.

Sony Vaio Duo 11

Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11 – „Ultrabook-ul”

Prima impresie despre Sony Vaio Duo 11 a fost data de dimensiunile sale destul de mari in comparatie cu o tableta conventionala. Desi nu poti avea aceleasi asteptari in ceea ce priveste portabilitatea de la un laptop hibrid precum ai de la o tableta, Sony Vaio Duo 11 poate fi utilizat atat ca un laptop  dar si ca  tableta, ecranul tip „slider” acoperind complet tastatura pentru portabilitate sporita. Toate bune si frumoase pana atunci cand ai de sustinut o prezentare in care vei tine utiliza „tableta” mai mult de 20 de minute. Atunci, cele 1.3kg ale lui Sony Vaio Duo 11 incep sa isi faca simtita prezenta si iti reamintesc ca ai de fapt un laptop si nu o tableta.

Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11 – „Tableta”

Daca greutatea nu reprezinta o problema, Sony Vaio Duo 11 poate fi utilizat cu succes ca tableta, ecranul multi-touch functionand exact asa cum m-as fi asteptat. Panoul LCD cu diagonala de 11 inch ofera un contrast ridicat, o luminozitate buna si o redare corecta a culorilor, desi rezolutia Full HD face ca interfata oricarui program (si chiar a Windows-ului in sine) sa para foarte mica. Totusi, sistemul de operare Windows 8 standard nu are interfata complet optimizata pentru lucrul (doar) cu ecranul touch si sunt momente in care rabatarea ecranului este singura solutie pentru accesul la taste. Pentru a completa experienta „tabletei”, Sony Vaio Duo 11 dispune de doua camere integrate, una frontala si una secundara, pe spatele ultrabook-ului. Acestea permit atat surprinderea imaginilor statice cat si utilizarea lor pe post de camera web pentru mesagerie sau convorbiri VoIP.

Ca ultrabook, Sony Vaio Duo 11 se descurca foarte bine, beneficiand de o configuratie hardware suficient de performanta chiar si pentru procesare foto. Construit in jurul unui procesor  Intel i5-3317U la 1.70GHz Ivy Bridge, cu 4GB RAM si cu un SSD de 128GB nu este o configuratie de top, dar isi face treaba bine atunci cand vine vorba de editare in Photoshop sau Lightroom. Din pacate carcasa lui Sony Vaio Duo 11 nu ofera acces direct la modulele RAM, un upgrade de memorie fiind destul de anevoios fara interventia service-ului autorizat (pentru a nu afecta garantia….). Este clar ca SSD-ul de 128GB nu este suficient pentru a stoca fotografiile dupa finalizarea prelucrarii, asadar un HDD extern este mai mult decat recomandat.

Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11 – spatele

Principalul aspect cu care Sony Vaio Duo 11 iese in evidenta este, cu siguranta, ecranul multi-touch si stylus-ul. Acesta ofera precizia necesara prelucrarii imaginilor in Photoshop sau Lightroom si aminteste de tabletele grafice dedicate, cu avantajele si dezavantajele vizualizarii imaginii direct sub „varful” creionului.

Totusi, ceea ce am mentionat referitor la experienta utilizarii lui Windows 8 pe un hibrid este valabil si aici: combinatiile de taste sunt mai mult decat necesare in Photoshop si este destul de anevoios sa utilizezi creionul Stylus cu ecranul LCD ridicat, pentru a avea acces si la tastatura, in acelasi timp. Mai degraba cred ca as achizitiona o tastatura separata, daca ar fi sa folosesc ultrabook-ul Sony Vaio 11 in locul unei tablete grafice.

Sony Vaio Duo 11 - Tastatura
Sony Vaio Duo 11 – Tastatura si trackball-ul optic

Stylus-ul este din aluminiu si este alimentate de la o baterie AAAA, are doua butoane cu functie programabila si poate executa anumite functii fara a atinge ecranul LCD (similar sistemului pe care l-am intalnit la Samsung Galaxy Note 2, de exemplu). Din pacate nu are senzor de presiune in varf si nu exista posibilitatea fixarii stylus-ului in interiorul laptopului, riscul de a-l pierde crescand semnificativ.

Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11 –  USB 2.0, USB 3.0, HDMI

Daca tot am amintit mai sus de tastatura, am lasat la sfarsit ce poate era cel mai important: pentru a pastra dimensiunile compacte al ultrabook-ului cu ecran de 11 inch, tastele sunt destul de mici si – mai mult decat atat – lipseste trackpad-ul, o componenta cu care ne-am obisnuit prea mult pe laptop-uri pentru a fi trecuta cu vederea. Sigur, in locul lui exista un pointer optic, dar utilizarea acestuia implica o (buna) perioada de acomodare. Noroc cu ecranul touch pe care, in lipsa unui trackpad sau a unui mouse l-am utilizat mai intens decat m-as fi asteptat.

Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11 – Conector VGA, cicitor de carduri si conector pentru casti

Din punct de vedere al conectivitatii, Sony Vaio Duo 11 nu duce lipsa de nimic. Are WiFi, un port USB 3.0 si unul 2.0, HDMI, conector VGA pentru monitor extern sau proiector si un conector RJ-45 pentru retele prin cablu. Cititorul integrat permite utilizarea cardurilor SD/SDHC/SDXC si Sony HG Duo iar conectorul pentru casti completeaza experienta multimedia a ultrabook-ului hibrid.

In ceea ce priveste autonomia, se descurca destul de bine pentru un ultrabook dar nu poate fi comparat cu o tableta „conventionala”. In modul Power Save poate fi utilizat pana la 4 ore, dar utilizat intens, pentru prelucrare, in maxim doua ore acumulatorul va fi aproape complet descarcat.

Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11 –

In concluzie, Sony Vaio Duo 11 este un ultrabook hibrid performant, care poate fi utilizat cu succes ca tableta sau tableta grafica, care aduce avantajul unui sistem de operare versatil si care poate depasi granitele unui dispozitiv din clasa business datorita ecranului multi-touch si a stylus-ului.

Totusi, desi este practic cea mai performanta „tableta” de pe piata, daca ne referim strict la utilizarea sa pentru prelucrare foto (tableta grafica), utilitatea sa este restransa chiar de modul in care a fost proiectat ecranul rabatabil si accesul la tastele de sub el. Sony Vaio Duo 11 este, mai degraba, un laptop util in studio sau in locatie, pentru a putea vizualiza fotografiile realizate si a interveni asupra lor mai rapid, beneficiand de avantajele portabilitatii si ale accesului la functii gratie ecranului touch. La fel de bine ar putea fi un instrument de lucru pentru traineri foto, care l-ar putea utiliza in proiectele lor, exemplificand direct pe ecranul touch in timpul prezentarilor.

Sony Vaio Duo 11 are un pret pe masura performantelor sale, fiind 5.999 lei cu TVA inclus.

Bile albe:

  • Ecranul multi-touch
  • Rezolutie Full HD, contrast ridicat si luminozitate buna
  • Performante mult peste cele ale unei tablete obisnuite
  • Stylus

Bile negre:

  • Dimensiunile si greutatea il recomanda mai mult ca laptop, nu ca tableta
  • Lipsa suportului integrat pentru Stylus
  • Pozitia ecranului este fixa, nu poate fi ajustat pe verticala
  • Lipsa trackpad-ului
  • Autonomie modesta (comparativ cu alte tablete)

1 COMENTARIU

Comments are closed.