Lansat saptamana trecuta, Sony RX1R a ajuns deja in redactia noastra pentru cateva zile de teste. Avem astfel ocazia sa va prezentam primul review extins realizat in Romania. Pe scurt, singura diferenta majora dintre noul Sony RX1R si varianta lansata anul trecut este filtrul low-pass indepartat de pe suprafata captorului, pentru a permite acestuia sa inregistreze imagini mai bogate in detalii. Asadar, desi la exterior totul este cam la fel, avem in fata un aparat nou, care promite performante sporite si o calitate a imaginilor fara precedent. Sony RX1R este al doilea aparat foto compact cu senzor Full Frame lansat de Sony in ultimul an si detine „recordul” pentru cel mai scump compact…. Dar se ridica la nivelul asteptarilor? Sa vedem cum s-a descurcat in testul nostru!

Sony RX1R

 

Sony RX1R
Sony RX1R

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS EXMOR Full Frame, fara filtru Low-Pass
  • Rezolutie 24.3 megapixeli
  • Obiectiv Carl Zeiss Sonnar
  • Distanta focala 35mm
  • Diafragma maxima f/2
  • Rafala 5 cadre pe secunda
  • Procesor BIONZ nou
  • Procesare 14 bit RAW
  • Filmare Full HD 1980×1080 50p
  • Format inregistrare video: AVCHD 2.0
  • Format inregistrare fotografii: RAW, JPEG (sau RAW + JPEG simultan)
  • Ecran LCD de 3 inch, 920.000 px
  • Body construit din aliaj de magneziu

Constructie si utilizare

Cu un body construit din aliaj de magneziu, Sony RX1R iti ofera o impresie placuta inca din primul moment. Calitatea finisajelor dar si amplasarea corecta si la indemana a butoanelor ofera un feeling placut si un mod de utilizare intuitv, pentru cei obisnuiti cu aparatele DSLR. Aparatul este solid, exact asa cum te-ai astepta de la un membru al gamei Pro, iar greutatea sa si modul in care functioneaza sistemul de focalizare si inelul de diafragma lasa impresia de aparat premium.

Din punct de vedere al utilizarii, trebuie remarcata in primul rand rotita pentru compensarea expunerii dar si butonul cu functie programabila aflat langa declansator (setat pe ISO implicit). Cei care prefera sa fotografieze in modul prioritate de diafragma, vor fi incantati probabil de inelul de diafragma de pe obiectiv, care aminteste de gama mirrorless si de obiectivele Zeiss proiectate pentru Sony NEX. Desigur, se pare ca am uitat un detaliu important: obiectivul lui Sony RX1 poarta sigla Zeiss si a fost special conceput pentru acest aparat, pentru a asigura un maxim de performante.

Sony RX1R
Sony RX1R

Totusi, nu toate lucrurile sunt „roz” in ceea ce priveste utilizarea: lipsa vizorului electronic este un minus, la fel ca si lipsa ecranului LCD rabatabil sau amplasarea gresita a butonului pentru pornirea/oprirea inregistrarii video. Intr-o singura seara am pornit eronat inregistrarea video de cel putin 5 ori, deoarece butonul este exact in locul unde se sprijina degetul mare pe aparat. Totodata, redarea fotografiilor inregistrate se face lent, iar functia zoom se activeaza dupa cel putin o secunda de la apasarea butonului dedicat. Un usor lag se poate observa chiar si in meniu, desi acolo nu este atat de deranjant.

Sony RX1R
Sony RX1R

Meniurile

Meniul lui Sony RX1R este acelasi ca si la modelul precedent, fiind preluat de la gama Alpha SLT. Cateva imagini cu optiunile disponibile in meniu:

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Desi timpul pentru teste a fost scurt, am avut ocazia sa fotografiez aproximativ 300 de cadre cu Sony RX1R, majoritatea la valori ISO ridicate. Testul a inclus atat fotografii in lumina naturala (pe timp de zi) cat si imagini de noapte, pentru a vedea in ce masura senzorul fara filtru low-pass reprezinta un avantaj in orice situatie.

Crop 100%:

Fara sharpen adaugat, imagini direct din aparat:

Calitatea imaginilor la valori ISO ridicate este excelenta, asa cum ne-am obisnuit de la Sony RX1, iar eliminarea filtrului low-pass aduce un plus de detalii chiar si in imaginile trase la valori ISO mari. Am fotografiat fara probleme cu Sony RX1R la ISO 3200 si diafragma f/2.8 toata seara, iar imaginile rezultate, direct din aparat, pot fi tiparite cu succes chiar si pe printuri A2.

Testele de ISO

Fotografia originala:

ISO 800, crop 100%:

ISO 1600, crop 100%:

ISO 3200, crop 100%:

ISO 6400, crop 100%:

ISO 12800, crop 100%:

ISO 25600, crop 100%:

Din pacate, la fel ca si la varianta anterioara, sistemul AF inca se mai „agata” in lumina slaba. Sunt semne ca ar fi fost imbunatatit, dar acuratetea focusului in low-light nu este cea pe care as fi asteptat-o de la un aparat din aceasta clasa (sau categorie de pret, daca vreti…). Totodata, efectul de vignetare pronuntat la valorile deschise ale diafragmei nu a fost remediat, dar din fericire imaginile pot fi ‘corectate’ usor in postprocesare (mai ales de catre cei care trag RAW).

Totusi, calitatea imaginilor la valori ISO ridicate si – mai ales – nivelul de detalii obtinut dupa eliminarea filtrului AA merita toata atentia noastra. Iata cateva exemple:

ISO 3200, noaptea

Cateva imagini, toate trase la ISO 3200 cu f/2-2.8.

Crop 100% la ISO 3200, noaptea

Crop 100% din imaginile de mai sus:

Download la 100%

Fotografiile de mai sus pot fi descarcate la rezolutia originala de aici. (arhiva ZIP, 55MB)

Imagini alb-negru

Sony RX1R vine cu o serie de filtre si efecte disponibile in meniu, printre care si un mod Alb/Negru care produce imagini foarte placute. Am fost tentat sa trag mai mult alb/negru decat color, deoarece rezultatele direct din aparat in acest mod mi s-au parut excelente. Cateva exemple mai jos:

Autonomie, format fisiere si conectivitate

Sony RX1-R ofera o autonomie de aproximativ 350 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. In testul nostru am surprins 323 de cadre, majoritatea la valori ISO ridicate si cateva cu blitzul pornit, pana ce aparatul a refuzat sa mai declanseze, datorita nivelului redus au acumulatorului. Din pacate incarcarea acumulatorului se poate face doar prin USB, ceea ce este un inconvenient daca aveti mai mult de un acumulator.

Fotografiile sunt salvate in format RAW/ARW sau JPEG (inclusiv RAW+JPEG simultan) iar filmele sunt inregistrate in format AVCHD 1080 50p. Sony RX1R suporta carduri SD / SDHC de maxim 64GB, iar pentru cei care inregistreaza secvente video des in mod evident le recomandam cardurile Class 6 sau mai performante.

Conectivitatea este asigurata de conectorul USB 2.0 si cel HDMI, cel USB avand si rol de incarcare. Patina pentru blitz extern, compatibila si cu accesoriile optionale Sony (vizorul electronic) este un plus. Blitzul integrat are numar de ghid 11, iar filmele pot fi inregistrate cu sunet stereo gratie celor doua microfoane incorporate sau cu sunet provenit de la un microfon extern, prin conectorul dedicat.

Pret

Sony RX1R costa in prezent 13.999 de lei, aici. Da, este cel mai scump aparat foto compact de pe piata si singurul cu senzor Full Frame…

Concluzii

Sony RX1R este, in prezent, cel mai performant aparat foto compact (si singurul cu senzor Full Frame) dar, in acelasi timp, este si cel mai scump. Costa nu mai putin de 13.999 lei si va fi disponibil in curand si in Romania. Merita? Da si nu, depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. Pentru fotograful care deja poseda un DSLR hi-end si cauta un aparat usor, compact, care sa poata fi purtat oriunde dar fara a renunta la calitatea imaginilor, un Sony RX1R costa cat un Canon 5D Mark II cu un obiectiv de 35mm bun. Totusi, RX1R este de aproximativ 4 ori mai mic si mai usor decat kitul amintit mai sus si poate fi folosit acolo unde DSLR-ul nu ar fi de dorit. Asadar, da, din acest punct de vedere merita. Altfel, Sony RX1R ramane cea mai performanta compacta, un aparat cu senzor Full Frame si un obiectiv Carl Zeiss excelent, dar cu un pret pe masura „dotarilor” si performantelor sale.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor, acutanta excelenta (gratie eliminarii filtrului low-pass)
  • Focalizare rapida
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
  • Conector pentru microfon extern
  • Fotografiere in format RAW
  • Filtre si posibilitati de procesare direct din aparat
  • HDR multi-cadru direct din aparat
  • Constructie solida
  • Patina pentru blitz extern (inclusiv pentru accesorii precum vizorul electronic Sony)
  • Corectarea distorsiunilor si a vignetarii direct din aparat
  • Butoane cu functii programabile (Fn)

Bile negre:

  • Butonul pentru pornirea / oprirea inregistrarii video este prea usor de apasat din greseala
  • Vignetare vizibila la valori deschise ale diafragmei
  • Lipsa unui vizor electronic integrat
  • Lipsa ecranului LCD rabatabil
  • Focus-hunting (si uneori ratari de focus) in lumina slaba
  • Incarcarea acumulatorului (doar) prin USB nu este practica
  • Fara focus peak
  • Destul de lent la redarea fotografiilor (si la ‘zoom’ pe imaginile inregistrate)
  • Pretul…

 

6 COMENTARII

  1. Performantele sunt clar indiscutabile, dar pretul este mult prea mare. Personal prefer un 6D sau 5D mark II cu un Sigma 35mm 1.4 EX HSM ART, si mai raman si vreo 2000+ lei, de… un blitz sa zicem. Ai vizor bun, ai posibilitatea schimbarii obiectivelor etc.

    Asa cum spui si tu, Calin, e numai bun pentru profesionistii care au destule scule si doresc ceva mai mobil, mai mic si mai usor. Sau, amatorii care calatoresc mult, dar doresc performante deosebite. Sunt multe locuri unde platesti taxe "frumoase" pentru a fotografia cu DSLR, avand impresia ca esti profesionist, cu un astfel de aparat nu iesi in centrul atentiei.

    Daca tot il scoteau la acest pret, puteau incerca cu un zoom 2.8 constant, 3x in "icsi" contau foarte mult, aveau un numar mai mare de cumparatori. Poate e doar parerea mea, dar era bun un 24-70 2.8, sau un 16-35 2.8, daca tot este un "compact".

Comments are closed.