A doua generatie a compactului premium cu senzor CMOS de 1 inch, Sony RX100 II (sau M2…) a ajuns la sfarsitul lunii trecute in redactia noastra pentru teste. Micul RX100 capata acum un nou captor (CMOS BSI), care se lauda – cel putin teoretic – cu o calitate a imaginilor cu pana la 40% mai buna decat cea oferita de generatia anterioara (Sony RX100 pe care l-am testat aici). In plus, Sony RX100 M2 s-a aliniat la standardele actuale si vine cu Wi-Fi si NFC incorporat, dar si un ecran LCD rabatabil, pentru un plus de versatilitate. L-am testat in conditii ‘de iarna’, la munte, in primul weekend in care a nins, la inceputul lunii Octombrie. Sa vedem cum s-a descurcat!

Sony RX100 II este un aparat foto compact hi-end care costa aproximativ 3.400 lei si se gaseste aici.

Sony RX100 II

Sony RX100 II
Sony RX100 II

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS BSI de 20,1 MP, 1″ (13.2 x 8.8 mm)
  • ISO 100-12.600
  • Obiectiv 28-100mm (zoom 3,6x)
  • Diafragma f/1.8-4.9
  • Inregistrare JPEG, RAW, JPEG+RAW
  • Filmare Full HD1080 60p AVCHD / MPEG4
  • Ecran 3 inch, rabatabil, Xtra Fine WhiteMagic TFT LCD
  • Timp de expunere 30s – 1/2000s
  • Stocare SD/SDHC/SDXC
  • USB 2.0
  • Blitz pop-ul cu raza de actiune 15m
  • Wi-Fi si NFC
  • Acumulator Lithium-Ion NP-BX1
  • Autonomie aprox. 350 cadre (CIPA)
  • Dimensiuni 102 x 58 x 38 mm
  • Greutate 281 g

Constructie si utilizare

Sony RX100 II vine cu un nou senzor CMOS de 1 inch (20,4MPx), de data aceasta construit cu tehnologie BSI (cu iluminare din spate) si promite o sensibilitate la lumina mai mare cu 40% fata de cea a modelului lansat in vara anului trecut. Daca aceste performante se adeveresc (vom vedea imediat!) noul senzor ar putea fi de unul singur un motiv suficient pentru a justifica upgradeul. Totusi, noutatile aduse de Sony RX100 II nu se opresc aici: noul aparat vine cu WiFi si NFC integrat si permite conectarea si transferul fotografiilor si al filmelor direct catre orice dispozitiv compatibil, printr-o simpla atingere. Mai mult, RX100 II se lauda acum un display LCD rabatabil (pivotant vertical) si vine cu o patina pentru blitz extern sau accesorii optionale (posibil si un vizor electronic).

Sony RX100 M2
Sony RX100 M2

Din punct de vedere al constructiei, Sony RX100 II / M2 este similar modelului anterior, cu aceeasi carcasa din aluminiu care ofera acelasi feeling placut in utilizare. Este un aparat compact, dar solid, parca facut special pentru cei pretentiosi. Nici nu e de mirare ca este construit „ca un tanc”, avand in vedere  ca face parte din gama RX de la Sony, care desemneaza aparatele foto ‘premium’.

Pozitia butoanelor a ramas la fel ca si la RX100, principalul aspect care il evidentiaza in fata generatiei anterioare este ecranul LCD rabatabil, care acum ocupa putin mai mult spatiu in partea din spate a carcasei dar si prezenta patinei pentru blitz extern. Altfel, modul de utilizare a ramas la fel, cu bune si cu rele: ecranul LCD nu este sensibil la atingere iar butoanele sunt uneori prea mici pentru a fi confortabil de apasat de catre cei cu maini mari. In plus, prezenta unei rotite pentru compensarea expunerii ar fi fost mai mult decat binevenita.

Sony RX100 M2
Sony RX100 M2

Altfel, Sony RX100 are cu ce se lauda: butoane customizabile, un meniu preluat de la gama SLT Sony Alpha, care il transforma intr-unul din cele mai ‘personalizabile’ aparate compacte pe care le-am intalnit pana acum dar si posibilitatea de a controla parametrii principali ai expunerii (si nu numai) cu ajutorul inelului rotativ plasat in jurul obiectivului. In plus, Sony RX100 M2 vine cu un conector USB 2.0 pentru transferul rapid al fotografiilor dar si unul HDMI pentru vizualizarea lor pe un LCD TV compatibil. Din pacate incarcarea aparatului se face prin USB, cu acumulatorul in interior, fapt care nu va ofera posibilitatea sa folositi aparatul in timp ce unul din acumulatori este la incarcat (asta in cazul in care aveti inca un acumulator, de rezerva).

Calitatea imaginilor (testul ISO)

Din pacate, de aceasta data nu am mai apucat sa facem testul ISO cu scena standard, in studio, asa ca vom inlocui comparatia valorilor ISO cu cateva cadre crop 100% realizate in diverse situatii, atat ziua cat si noaptea. Poate ca, intr-un fel, este chiar mai bine asa, avand o perspectiva mai buna asupra performantelor aparatului in conditii reale.

Foto originala: ISO 160, 28mm, 1/160, f/2.8

Crop 100%:

Foto originala: ISO 160, 28mm, 1/100

Crop 100%:

Foto originala: ISO 1600, 28mm, 1/640, f/5.6

Crop 100%:

Foto originala: ISO 3200, 28mm, 1/800, f/5.6

Crop 100%:

Sistemul autofocus se descurca bine in majoritatea situatiilor, dar nu poate tine pasul cu subiectele aflate in miscare. La subiecte statice, in schimb, nu am intalnit probleme, iar viteza de focalizare este decenta.

Intarzierea la declansare este aproape insesizabila, aspect pe care l-am apreciat inca de la prima generatie, RX100.

Colorimetrul integrat reuseste sa seteze automat temperatura de culoare optima, chiar si seara sau noaptea, atunci cand in cadru se afla surse de lumina diferite.

Sistemul integrat de masurare a expunerii functioneaza mai bine decat la generatia anterioara, tendinta de a supraexpune pe care am observat-o la RX100 fiind corectata acum.

In plus, numarul mare de scene presetate si moduri de nopate permit chiar si fotografilor incepatori sa obtina imagini reusite, cel putin din punct de vedere tehnic. Filtrele „art” (monochrome, sepia, old photo, toy camera, vivid etc) sunt completate de cateva moduri de fotografiere foarte utile, cum ar fi functia pentru inregistrarea imaginilor panoramice sau posibilitatea de a surprinde imagini HDR multi-cadru, fara a apela la un program de prelucrare a fotografiilor pe laptop/pc.

Fotografii de noapte

Noul senzor CMOS BSI al lui Sony RX100 M2 poate capta cu pana la 40% mai multa lumina decat senzorul CMOS standard integrat in RX100 lansat anul trecut. Asta se traduce in imagini cu un nivel al zgomotului de imagine mai scazut si o calitate mai buna in lumina slaba, mai ales in cazul fotografiilor de noapte (aclo unde, de ce sa nu recunoastem, majoritatea compactelor nu reusesc sa impresioneze). Cum se descurca RX100 II ? Iata un exemplu.

ISO 3200, focala 52mm, timp de expunere 1/50:

Crop 100% din centrul cadrului:

Sony RX100 II reuseste chiar sa aleaga automat valoarea optima a temperaturii de culoare (balansul de alb) chiar si in fotografii cu surse de iluminare diferite.

Alte imagini de noapte cu RX100 M2:

Foto originala: ISO 3200

Crop 100%:

Foto originala: ISO 1600

Crop 100%:

Foto originala: ISO 1600

Crop 100%:

Foto originala: ISO 3200

Crop 100%:

Functia de filmare

Sony RX100 II se lauda cu functia de filmare Full HD 1080p AVCHD cu sunet stereo si zoom activ si in timpul filmarii. Desi setarile sunt limitate (nu se poate filma decat in modul „P” sau Auto), Sony RX100 se descurca bine la acest capitol. Singura bila neagra mai importanta este focalizarea lenta in timpul filmarii (care se poate vedea la inceputul secventei video de mai jos):

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Sony RX100 M2 este alimentat de la un acumulator tip Lithium-Ion NP-BX1 care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 350 de cadre. In testul nostru am reusit sa facem 330 de cadre cu un singur acumulator, in conditii de iarna (temperaturi scazute). Asadar, cel mai probabil afirmatia producatorului este corecta, dar tot trebuie sa aveti in vedere achizitia unui acumulator suplimentar, de rezerva, pentru o autonomie crescuta.

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (60, 30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format AVCHD sau MPEG-4 (compresie H.264).

Din punct de vedere al conectivitatii, Sony RX100 II are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector digital pentru accesorii (care se pot monta pe patina pentru blitz).  Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC sau Memory Stick de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Sony RX100 II cantareste 281 g de grame si are urmatoarele dimensiuni: 102 x 58 x 38 mm.

Wi-Fi + NFC

Fotografiile inregistrate cu RX100 II pot fi transferate wireless pe un smartphone sau pe o tableta cu iOS sau Android, gratie conexiunii Wi-Fi integrate dar si a aplicatiei Play Memories disponibila in Apple Store / Google Play gratuit. Setarea conexiunii Wi-Fi se face automat daca dispuneti de un smartphone sau o tableta compatibila cu standardul NFC, ceea ce face transferul extrem de simplu si rapid. Totodata, Sony RX100 II poate fi controlat de la distanta (remote shooting), prin Wi-Fi, cu aceeasi aplicatie.

Pret

Sony RX100 II se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 3.400 de lei

Concluzii

Sony RX100 II (sau M2) continua exact de acolo de unde a ramas primul Sony RX100. Vine cu un senzor de imagine nou, mai performant (probabil principala imbunatatire), Wi-Fi, NFC, un ecran LCD rabatabil si o patina pentru blitz extern (sau accesorii). RX100 II rezolva astfel principalele critici care i-au fost aduse modelului initial si ramane astfel in fruntea clasamentului compactelor ‘premium’. Senzorul CMOS back-lit de 1 inch ofera o calitate a imaginilor ce depaseste aproape toate aparatele compacte similare (cu exceptia celor cu senzori APS-C, cum ar fi Fuji X100s sau cu senzori Full Frame, RX1) dar si pretul este mai accesibil. Totusi, calitatea are un pret pe masura: cei care isi doresc varful de gama compact de la Sony vor fi nevoiti sa isi rezerve un buget de aproximativ 3.300 de lei

Si acum, intrebarea cea mai dificila: merita upgradeul? Pentru cine are deja un RX100, daca ecranul LCD rabatabil sau patina pentru blitz extern sunt absolut-necesare, atunci probabil ca un upgrade nu merita. RX100 M2 este mai performant decat generatia anterioara, dar si diferenta de pret (inclusiv luand in calcul vanzarea actualului RX100) este mare. Totusi, pentru cei care cauta cel mai performant compact la ora actuala, RX100 II ar putea fi alegerea ideala…

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

  • calitatea imaginilor foarte buna, pana la ISO 3200 inclusiv
  • optica de calitate (Carl Zeiss)
  • luminozitate mare (f/1.8)
  • functii personalizabile
  • dimensiuni reduse
  • suport RAW
  • filmare Full HD 1980p AVCHD/MPEG4
  • functie night shot, panorama, auto HDR
  • multe filtre si efecte artistice
  • timp de pornire scurt
  • intarziere la declansare insesizabila
  • ecran LCD cu rezolutie mare, rabatabil
  • patina pentru blitz extern

Bile negre:

  • lipsa unui vizor electronic
  • butonul de inregistrare video poate fi atins foarte usor
  • zoom destul de lent
  • lipsa unei rotite pentru compensarea expunerii
  • blitzul pare destul de fragil
  • nu are filtru ND integrat
  • incarcare prin USB

Toate imaginile din test Sony RX100 II:

2 COMENTARII

  1. cum dai minus pt:
    1 lipsa unui vizor electronic
    2 incarcare prin USB
    1 unde sa mai incapa vf daca aparatul e cit un telefon si mai ales cine are nevoie la asta de asa ceva?
    2 poti cumpara incarcator cu cablu usb

Comments are closed.