Se incadreaza in categoria aparatelor foto compacte, dar costa 3000 de Euro (pret actualizat). El este Sony RX1, aparatul despre care v-am mai povestit aici, pe blog, care astazi a ajuns la mine pentru o saptamana de teste. Este primul compact cu senzor Full Frame si totusi se incadreaza in categoria compactelor datorita dimensiunilor reduse si a obiectivului fix. Este un aparat care, fara indoiala, se evidentiaza in primul rand datorita pretului. Dar se ridica la nivelul asteptarilor? Merita 3000 de Euro pentru un compact? Nu am sa va raspund acum ci in review-ul pe care il pregatesc pentru saptamana viitoare, dar s-ar putea ca raspunsul sa va surprinda!

Sony RX1. Un compact cu senzor Full Frame

Sony RX1
Sony RX1

Ca dimensiuni, Sony RX1 este comparabil cu un mirrorless. Aici, alaturi de Sony NEX-6:

Sony RX1 vs Sony NEX-6
Sony RX1 vs Sony NEX-6

Primele impresii cu Sony RX1

Primul contact cu Sony RX1 aduce dupa sine si prima impresie: este mai mic decat ma asteptam. Este aproape cat un mirrorless, cat un NEX-5R, dar este solid, din aliaj de magneziu si pare placut in utilizare. Aproape instinctiv ridic ISO-ul la 3200 si fac prima fotografie. Raman surprins, dar ma gandesc ca ISO 3200 nu este o valoare chiar „astronomica” in ziua de azi. Dublez miza: ISO 6400 si rezultatul pare idendic, pe ecranul LCD. Din nou imaginea este curata. Verific din nou valoarea ISO si plusez pana la 12.800. Ei bine, da! Aici intervine zgomotul de imagine! Devine „vizibil” chiar si pe ecranul LCD al aparatului, dar detaliile sunt acolo, iar zgomotul nu deranjeaza. Probabil ca daca as printa fotografia asta in format A3 nu v-ati da seama ca a fost realizata cu ISO 12800… Asta da prima impresie!

V-am pregatit cele trei imagini. Cu Sony RX1 la ISO 3200, 6400 si 12.800. Fotografia originala si crop 100%:

Sony RX1 la ISO 3200

Crop 100%:

Sony RX1 la ISO 6400

Crop 100%:

Sony RX1 la ISO 12.800

Crop 100%:

La capitolul „bile negre”, in aceasta seara am observat ca face focus-hunting destul de des in lumina slaba. O sa mai testez si revin cu detalii, dar am citit si in alte review-uri despre asta si se pare ca au mai observat si altii acest comportament…

Desi la prima vedere nu este evident, Sony RX1 ofera nu mai putin de cinci butoane cu functii personalizabile plus trei moduri „custom” pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere. Este o camera foarte versatila, in ciuda dimensiunilor reduse. Mai mult, combina cateva elemente de design retro cu designul simplu, industrial, pe care l-am vazut la RX100, iar rezultatul este pe masura asteptarilor: un aparat care arata bine, este ergonomic si are o dispunere a butoanelor familiara pentru orice utilizator de Sony. Totusi, cei cu maini mari s-ar putea plange de dimensiunile putin cam prea reduse ale body-ului si gripul foarte putin pronuntat.

Meniul lui Sony RX1, acelasi ca si la SLT-urile din gama Sony Alpha:

Pe scurt, Sony RX1 iese in evidenta prin:

  • Dimensiunile compacte
  • Senzorul Full Frame si calitatea excelenta a imaginilor
  • Obiectivul Carl Zeiss 35mm f/2.0
  • Constructia solida

In ciuda pretului de care va spuneam, Sony a lasat loc si pentru imbunatatiri. Lipsa ecranului LCD rabatabil si a unui vizor, fie el si electronic, ne poate indica faptul ca urmatoarea versiune va putea include si aceste doua caracteristici. Exista un vizor electronic ce poate fi atasat pe patina de blitz, dar mai adaugati inca aproximativ 500 Euro pentru el.

Chiar si asa, Sony RX1 este cu siguranta un pas inainte in lumea aparatelor foto. Este un aparat de varf, cu performante excelente, care isi va gasi adepti printre fotografii profesionisti. Este un compact premium, cu care Sony dovedeste ca este singura companie care a reusit sa lenseze un aparat care sa se pozitioneze langa Leica (si chiar sa aiba avantajul pretului si al calitatii imaginilor). Este un compact care nu iese in evidenta prin forma sau dimensiuni, foarte bun pentru fotografie de strada sau pentru a surprinde imagini de calitate fara a fi observat. Am facut si cateva portrete, iar imaginile au un look aparte, gratie obiectivului si a opticii excelente.

Cam atat pentru azi… Saptamana viitoare revin cu testul complet.

La final vin si va intreb pe voi: merita 3000 de Euro pentru un astfel de aparat compact? Voi ce credeti?

4 COMENTARII

  1. Pentru un compact arata mai bine decat ma asteptam…dar ma indoiesc ca merita 13.500 RON. De banii astia iei un 5D II sau 6D cu un fix zoom/fix L si faci treaba mult mai comod si la un nivel de calitate superior, compactul tot compact ramane. Un 5-6000 lei era pretul corect, mai mult nu cred ca merita. E doar punctul meu de vedere. O zi placuta, tuturor!

    • Ca sa inteleg si eu, ce face ‘compactul’ sa fie ‘compact’ in sensul atribuit de Dvs., adica inferior calitativ? Senzorul? Ma indoiesc, e un senzor full frame Sony, adica de cea mai buna calitate. Optica? Nu cred, obiectivul fix va fi mereu mai bine ‘calibrat’ pentru senzor decat un obiectiv interschimbabil. Marimea? E mai bine sa cari 3 kg decat 500g? Calitativ vorbind, e clar peste orice full frame de pe piata, probleme aparand eventual la focus, rezolutie etc, dar nu la IQ.

      Pentru mine nu face 3000 EUR dintr-un motiv simplu: e prea putin flexibil. Imi place sa trag la 35mm, dar f2 nu e foarte luminos, iar o singura focala ma limiteaza parca prea mult. Daca avea totusi obiective interschimbabile parca ar fi fost mai ok pentru mine, chiar cu (insesizabila) pierdere in calitate.

  2. pretul exact in ro e 3080 eur, pret normal pt europa. cine e un pic mai istet il poate cumpara din us cu aprox 2900 usd. Ca aparat e clar ca bate tot ce prinde, din pacate lumea din ro e inapoiata un pic si gindeste ca acum 10 ani, daca nu e aparatul mare nu e bun. Daca merita, sigur ca da daca ai 3000 in primul rind. Nu are cum sa fie 5-6000 ca e mult peste nex-7 . Va merita cumparat de oameni „cumpatati” ca noi peste vreun an cind va fi in jur de 2000 eur.

Comments are closed.