Aventura prin Japonia si Thailanda alaturi de Sony, la care am participat la inceputul acestei luni, mi-a oferit ocazia de a testa ultimele noutati ale producatorului nipon. Pe langa „deja celebrul” Sony A9, am avut alaturi de mine si pe mezinul familei compactelor Sony, noul action cam denumit simplu RX0 (RX-Zero). Un prim model dintr-o noua serie, un action cam cu senzor CMOS BSI de 1inch si obiectiv cu focala echivalenta de 24mm, Sony RX0 este un produs ce se situeaza in topul camerelor de actiune din punct de vedere al pretului dar care ne imbie cu performante pe masura. Pana la urma, poarta „ADN-ul” seriei RX100, fiind practic un RX100IV in miniatura. 

Sony RX0 langa "fratele mai mare" - Sony RX100IV
Sony RX0 langa „fratele mai mare” – Sony RX100IV

Este aproape incredibil cum au reusit cei de la Sony sa „miniaturizeze” RX100-le intr-un aparat care este aproape la fel de mic ca o cutie de chibrituri. Dar si asta face parte din strategia Sony: sa lanseze produse hi-end din ce in ce mai compacte si mai mici. 

Sony RX0
Sony RX0

Prima impresie despre Sony RX0: e foarte solid. Cu carcasa din metal, e suficient de rezistent pentru a te urca pe el (da, am facut si testul asta, dar n-am poze doveditoare 🙂 ). Rezista la o apasare de 200KgF, ceea ce spune multe despre carcasa sa. Poate fi utilizat si sub apa, pana la 15m fara o carcasa suplimentara, ceea ce m-a facut sa il testez atat cat am putut,in piscina (video mai jos).

Sony RX0 in test
Sony RX0 in test

Pe spate are un ecran LCD de 3.8cm si un set minim de butoane pentru acces la functiile din meniu. Dimensiunile compacte au impus un numar minim de butoane pentru functii, ceea ce inseamna ca o perioada de acomodare cu setarile si modul de navigare in meniu este absolut necesara. Dar, dupa aceea, avantajul de a avea la indemana toate functiile avansate dintr-o camera profesionala intr-una atat de compacta si rezistenta, ma face sa uit de navigarea greoaie prin meniuri

Testul video

Pe parcursul deplasarii cu trenul din Tokyo pana in Kyoto m-am folosit de micul Sony RX0 pentru a inregistra un first-person-view al experientei. Toate secventele sunt inregistrate la rezolutia nativa Full HD 1080 60p, in modul de filmare (P) Program, expunere automata cu auto-ISO, filmare din mana (fara trepied sau vreun sistem extern de stabilizare a imaginii…). Nu am editat secventele video, in afara punerii lor in montaj. La sfarsit, dupa secventele inregistrate ziua, veti putea vedea cum se descurca noaptea, pe strada, dar si sub apa, in piscina (fara carcasa subacvatica suplimentara).

Asa cum puteti observa, calitatea imaginii este excelenta, dar camera are nevoie de un sistem de stabilizare, pentru inregistrari mai fluide si mai stabile. Din fericire Sony are in lucru deja cateva accesorii, inclusiv un sistem gimball pentru filmara din mana, cu stabilizare hardware. 

Ce mi-a placut: inregistrarea video poate fi facuta inclusiv cu setarea gamma S-Log, pentru un look profesional la imaginii, dupa colorizare.

Doua dintre primele accesorii disponibile pentru RX0: carcasa subacvatica si un vizor
Doua dintre primele accesorii disponibile pentru RX0: carcasa subacvatica si un vizor

Interesant este insa modul de focalizare: daca in modul foto camera focalizeaza normal, odata cu apasarea „la jumatate” a butonului declansator folosind cele 25 de puncte AF, in modul video camera se seteaza automat pe infinit (de la 1m la infinit), iar un buton de pe carcasa preia rolul de focus switcher in modul macro (cu focus intre 50cm si 1m). Practic, camera nu are focalizare continua in modul video ci foloseste una din cele doua setari (normal / macro), iar trecerea intre ele se realizeaza exclusiv manual, prin apasarea butonului dedicat aflat pe camera. Asta poate crea anumite probleme atunci cand filmam si ne apropiem / departam de subiect…

Testul foto

Desi a trebuit sa ma impart intre a fotografia cu Sony A9 si cele doua obiective din seria G Master care mi-au fost alocate si micutul RX0 – iar alegerea ar fi evidenta – am reusit sa fac si niste cadre foto cu RX0 in conditii cat mai variate, pe care le impartasesc acum cu voi. Vestea buna? Sony RX0 poate inregistra fotografiile atat in format JPEG cat si RAW, asadar potentialul senzorului staked-CMOS de 1inch poate fi explorat la maxim. Mai mult, camera poate inregistra pana la 16 cadre pe secunda, in rafala si poate fi controlata cu ajutorul telefonului mobil, dela distanta. Iar pentru un action cam, acest trio poate fi un game changer: inregistrare RAW + rafala capabila + control de la distanta. Posibilitatile sunt nelimitate!

Iata cateva cadre „direct din camera”, neprelucrate, trase cu RX0 in modul Program, cu auto-ISO. Le puteti salva pentru a le studia mai bine (toate fotografiile au Exif).

Meniul camerei

Dupa constructia robusta si feelingul pe care ti-l ofera camera cand pui prima data mana pe ea, urmatorul factor „WOW” este oferit de meniu. Da, meniul camerei, care asigura accesul la toate functiile. Surprinzator (sau nu), este acelasi meniu ca la aparatele din seria RX100IV, iar asta inseamna ca vom gasi in interior toate functiile avansate care permit obtinerea unor inregistrari foto-video de exceptie. Iata cateva imagini cu principalele tab-uri ale meniului lui Sony RX0:

Concluzii

Chiar si intr-o piata supra-saturata de camere de actiune, Sony RX0 „it’s not your usual action cam”, diferenta principala fiind data in primul rand de senzorul mai mare si mai performant si de functiile avansate din meniu. RX0 combina calitatea imaginii gamei RX cu un body compact, rezistent la socuri, lovituri si apa, pentru a crea un action cam redutabil. Pacat de lipsa stabilizarii de imagine, care impreuna cu calitatea impecabila a filmarii ar fi facut din RX0 o camera imbatabila.

Totusi, in aceasta categorie de camere, succesul va fi dat intr-o buna parte si de capacitatea producatorului de a lansa un set de accesorii si adaptoare care sa vina in intampinarea nevoilor utilizatorilor, intr-un timp scurt (practic, sa ii creeze camerei un ecosistem real, pentru a putea fi utilizata la potential maxim). Deja Sony ne-a aratat cateva accesorii iar altele sunt in lucru, cum ar fi sistemul de stabilizare tip gimball ce urmeaza a fi lansat in viitor. Amintesc in primul rand de el, pentru ca lipsa stabilizarii integrate este – pentru mine – principalul „minus” al acestei camere.

Intr-un cuvant, Sony RX0 este o camera reusita din multe puncte de vedere si care isi va gasi cu siguranta locul in sufletul si in rucsacul foto al tuturor celor pasionati de aventura, dar este la fel de buna si pentru productie video, vlogging sau pentru a fi montata pe dispozitive mobile (masini, biciclete sau, de ce nu, drone – pentru ca dimensiunile compacte si greutatea redusa o recomanda si pentru asa ceva). 

Sony RX0 costa 3.899 lei in Romania.

Ce mi-a placut:

  • calitatea imaginii, constructia si meniul toate spun acelasi lucru: Sony RX0 este o camera ce ar putea face fata oricarei utilizari profesionale
  • dimensiunile compacte si rezistenta sporita (chiar si fara alte accesorii sau carcase suplimentare) o fac ideala pentru utilizare in conditii extreme
  • meniul „ascunde” o multime de functii utile pentru fotografi si videografi deopotriva
  • rezista in apa fara o carcasa subacvatica suplimentara (pana la 15m adancime)
  • conectivitatea Wi-Fi integrata permite transferul rapid al imaginilor si al filmelor pe un smartphone sau o tableta, dar si controlul camerei de la distanta (chiar si pana la 5 camere cu un singur smartphone)
  • obiectivul wide (24mm echivalent) asigura inregistrari fara distorsiuni
  • poate inregistra cu timecode si S-Log
  • in modul foto camera inregistreaza atat in format JPEG cat si RAW
  • poate fi incarcata „on the go”, prin USB\
  • poate inregistra continuu pana la 60 minute (limita fiind impusa de autonomia acumulatorului)

Ce ar mai putea fi imbunatatit:

  • cea mai mare problema: lipsa stabilizarii optice a imaginii se simte la orice filmare in miscare, ceea ce e pacat, pentru o camera lansata in 2017 (mai ales ca nici concurenta nu sta degeaba la acest capitol…)
  • camera filmeaza intern doar Full HD, ceea ce e putin pentru standardele actuale (4K este posibil insa doar cu recorder extern, prin HDMI)
  • un buton dedicat pentru foto si altul pentru inregistrare video ar imbunatati mult experienta de utilizare
  • desi meniul complex (aproape identic cu cel de pe RX100IV) este o „bila alba”, ecranul mic si navigarea utilizand doar doua butoane pentru functii necesita o buna perioada de acomodare
  • as fi preferat un obiectiv cu o focala mai larga, pentru ca unghiul de cuprindere dat de focala de 24mm (echivalenta) a obiectivului actual este uneori prea „ingust”, mai ales pentru o camera de actiune 

Sony RX0, specificatii tehnice pe scurt:

  • Tip camera: action cam cu senzor de 1inch
  • Senzor CMOS Exmor RS® de 1″ (13,2 mm x 8,8 mm), format 3:2
  • Obiectiv ZEISS Tessar T*, cu 6 elemente in 6 grupuri (6 elemente asferice)
  • Diafragma maxima f/4.0 (fixa)
  • Distanta focala echivalenta: 24mm (fixa)
  • Focus: 50cm – ∞
  • Procesor de imagine: BIONZ X™
  • ISO 125 – 12.800
  • Tip focalizare: 25 de puncte AF cu detectie de contrast
  • Obturator: electronic, 1/4″ – 1/32.000
  • Format foto:JPEG & RAW
  • Format video: XAVG S, AVCHD 2.0; MP4 
  • Inregistrare sunet: pe 2 canale, microfon integrat / conector microfon extern
  • Ecran LCD de 3.8cm, cu 280.000px
  • Stocare pe carduri MicroSD
  • Acumulator NP-BJ1
  • Autonomie de aprox. 240 fotografii sau 60min filmare continua
  • Incarcare prin USB: DA
  • Wi-Fi si Bluetooth integrate
  • Control de la distanta cu ajutorul telefonului mobil
  • Dimensiuni: 59,0 x 40,5 x 29,8 mm
  • Rezistenta la socuri si lovituri: Da (2m / 200kgf)
  • Temperatura de functionare:0 – 40°C
  • Greutate: 110g cu tot cu card si acumulator
Sony RX0 in Japonia
Sony RX0 in Japonia
REVEDEȚI PREZENTAREA
Calitate foto
Calitate inregistrare video
Rezistenta
Ergonomie
Functionalitati
Articolul anteriorBlack Friday Pro la F64 a inceput: iata preturile
Articolul urmatorNoul Sony A7R III: ADN-ul lui A9 intr-un body mai accesibil
Fotograf profesionist și fondatorul site-ului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 15 ani, iar portofoliul meu îl găsești pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriană - se gasește aici: www.TheDrone.ro