Lansat in luna Iunie, Sony NEX-C3 nu a apaucat sa se bucure prea mult de cele „15 minute de faima”. Am impresia ca lansarile modelelor NEX-5n si, mai ales NEX-7 din luna August au distras atentia comunitatii foto de la modelul „entry”, NEX-C3, intr-un mod nejustificat. In aceasta perioada am avut ocazia sa testam un Sony NEX-C3 si, spre surprinderea tuturor, aparatul acesta este mai versatil decat pare la prima vedere.
Sony NEX-C3 este, asa cum am spus, varianta „entry-level” in gama aparatelor foto mirrorless a producatorului japonez. Cu toate acestea, are un avantaj major in fata altor modele mirrorless de la alti producatori: NEX-C3 este dotat cu un senzor de imagine CMOS, in format APS-C, acelasi care se regaseste si pe DSLR-urile Sony (vezi Sony A35).
Practic, intreaga serie NEX a fost construita in aceasta directie: sa fie „DSLR-ul” care incape in buzunar. Este compact, este din aluminiu si are un design destul de tehnic. Totusi, este usor de folosit de catre cei care nu vor sa „seteze aparatul inainte de fiecare fotografie”.
„Cu de toate…”
Am testat un Sony NEX-C3 kit, cu doua obiective: Sony 18-55 f/3.5-5.6 OSS si „pancake”-ul de 16mm cu f/2.8. Pe langa cele doua obiective, „la pachet” a venit si blitzul, care se ataseaza pe aparat in portul special si … poate fi lasat acolo tot timpul, deoarece se pliaza si nu incomodeaza absolut de loc (sincer nu stiu de ce seria NEX nu are blitz incorporat, fiind extrem de util fotografilor amatori sau entuziasti, care reprezinta, pana la urma „target-ul” modelului C3 si nu numai).
Utilizare, meniu
Aparatul arata si „se misca” excelent. Raspunde bine la comenzi, este rapid si are un meniu … are un meniu. 🙂 Aici e principala mea problema cu seria NEX de la Sony. Cel putin primele doua modele, dar si C3-ul au „mostenit” acelasi meniu, dificil de utilizat de catre orice fotograf „cu experienta”. Sony a gandit structura meniului pentru cei care vor sa utilizeze aparatul ca un compact point&shoot, probabil, pentru ca altfel nu imi explic de ce asustarea compensarii expunerii sau alegerea unui mod de fotografiere trebuie sa dureze 15 secunde si sa navighez prin 4 meniuri ca sa ajung unde vreau.
Imi pare rau sa o spun, dar meniul lui Sony NEX este tot ce m-ar face sa fiu retinut in a cumpara un astfel de aparat. Vorbesc din punctul de vedere al unui fotograf cu experienta, care isi doreste o camera cu care sa poata fotografia la modul creativ, fara a pierde timpul navigand prin meniuri. Sper ca modelul NEX-7 sa aiba o alta structura a meniurilor (si, din ce am vazut la evenimentul de lansare, NEX-7 va fi modelul pe care il asteptam cu totii in acest sens!).
Pe de alta parte, Sony NEX-C3 este dotat cu un ecran LCD cu rezolutie mare, rabatabil pe verticala. Astfel, fotografierea sau filmarea „de deasupra capului” devine mai facila si incadrarea fotografiilor, chiar si atunci cand fotografiati la nivelul solului, devine o joaca de copil. Ne-ar fi placut ca ecranul sa fie rabatabil si pe orizontala, dar chiar si asa este mult mai util decat un ecran LCD fix.
Calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb si alte „briz-brizuri”
Seria NEX a uimit intotdeauna prin calitatea imaginilor. Asta se datoreaza in special senzorului CMOS de foarte buna calitate, de dimensiuni „standard” (APS-C), care se regaseste si pe DSLR-urile Sony din seria Alpha. Sony NEX-C3 nu face exceptie la acest capitol, calitatea imaginilor fiind foarte-foarte buna pentru un aparat foto de dimensiuni atat de compacte. Probabil, acesta este cel mai mare atuu al modelelor NEX. Calitatea imaginilor rivalizeaza oricand cu cea a unui DSLR din clasa mid-level. Senzorul de dimensiuni APS-C mai are un avantaj: impreuna cu un obiectiv luminos, fotograful poate obtine un efect bokeh mult mai placut, decat in cazul unui aparat cu senzor Micro 3/4 sau mai mic.
Sony NEX-C3 se descurca bine si cand vine vorba sa aleaga un balans de alb potrivit scenei fotografiate. Desi toamna asta ne cam joaca feste si am avut ocazia sa testam aparatul doar in zile noroase, putem spune ca balansul de alb ia decizii corect in ceea ce priveste setarile si fotografiile ies asa cum ne-am fi asteptat.
Despre ISO, iarasi, numai de bine. Sony NEX-C3 poate fotografia cu valori ISO de pana la 12.800 si, datorita senzorului de dimensiuni mari, calitatea cadrelor inregistrate este foarte buna. Putem spune chiar ca fotografiile sunt perfect utilizabile chiar si la valori ce depasesc ISO 3200.
Sony NEX-C3 poate inregistra si fotografii panoramice si poate duce acest concept chiar mai departe, inregistrand fotografii panoramice 3D, care pot apoi fi vizualizate pe un ecran compatibil 3D din seria Sony Bravia. Pe langa imaginile panoramice, care sunt de efect in calatorii sau la obiective turistice mai importante :), Sony NEX-C3 este un adevarat „artist de buzunar”: o serie de filtre creative pot fi aplicate fotografiilor si chiar suprapuse pentru a creea efecte mai complexe, in functie de ideile creative ale fotografului. Filtrele sunt accesibile direct de pe butonul principal de pe spatele aparatului (in modul de fotografiere automat) si se pot aseza „unele peste altele”, asemanator Layere-lor din Photoshop pentru a creea efecte personalizate. De exemplu, putem suprapune efectul de decolorare partiala a imaginilor (in rosu) cu un efect sepia, aplicat pe intreaga imagine. Ceea ce rezulta este o fotografie sepia cu elemente care isi pastreaza culoarea rosie, daca s-au regasit in cadru cu aceasta culoare.
Cum filmeaza Sony NEX-C3
Am filmat cateva filmulete cu NEX-C3 si obiectivul 16mm f/2.8, pentru a vedea „la lucru” functia de filmare HD. Sony NEX-C3 filmeaza HS (nu Full HD), dar pe un TV LCD cu rezolutie Full-HD, imaginile arata la fel de bine ca si cum ar fi fost filmate in full hd, cel putin pentru un utilizator obisnuit. Mai mult decat atat, functia de focalizare continua in timpul filmarii isi face treaba exemplar si cu o viteza ce rivalizeaza cu camerele video din seria Sony Handycam HD dedicate. Am mai scris despre functia de filmare a lui NEX-C3 aici.
Acumulator, autonomie, format fisiere si conectivitate
Conform producatorului, Sony NEX-C3 poate inregistra aproximativ 400 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. Nu am facut 400 de cadre in testul nostru, dar am folosit camera aproape o saptamana fara sa reincarcam acumulatorul. Cel mai probabil, afirmatia producatorului este corecta.
Sony NEX-C3 are un conector USB si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile, filmele sau cadrele panoramice pe un televizor compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe un card Memory Stick Pro Duo sau SD de maxim 32 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG sau RAW iar filmele HD sunt inregistrate in format MPEG-4.
Pret
Sony NEX-C3 poate fi achizitionata in Kit cu obiectivul 18-55 f/3.5-5.6 OSS la un pret de aproximativ 2.700 Ron. Verifica aici pretul si promotiile actuale.
Concluzii
Sony NEX-C3 este intr-adevar o surpriza placuta. Intr-o perioada in care, cepl putin din punctul meu de vedere, intreaga atentie a fost atrasa de modelul NEX-7 sau NEX-5n, Sony NEX-C3 ramane o alegere ideala pentru cei care cauta o camera compacta dar care sa ofere imagini de calitate asemanatoare unui DSLR.Desi compacta, cu un meniu care nu ne-a multumit de fiecare data, Sony NEX-C3 ramane o camera foarte capabila care poate sa inregistreze atat imagini statice de calitate dar si filme in format HD.
Sony NEX-C3 poate fi un cadou ideal de Craciun, daca tot vin sarbatorile si incepem sa ne gandim din ce in ce mai mult la cadouri pentru cei dragi. Verifica aici pretul si promotiile actuale. 🙂
De ce ti-ai lua un Sony NEX-C3? Performantele foarte bune, combinate cu simplitatea in utilizare, rezulta un aparat foto foarte compact dar cu un raport calitate/pret excelent. Este ideal pentru calatorii (eventual si cu un obiectiv tele), pentru fotografie de strada sau pentru petreceri sialte evenimente. De ce nu ti-ai lua un NEX-C3? Daca vrei un mirrorless care sa se apropie de un sistem DSLR din punct de vedere al controlului, trebuie sa cauti in alta parte.
Nota Clubul Foto: 8/10
Ce ne-a placut la Sony NEX-C3:
- Calitatea imaginilor, chiar si la valor ISO ridicate
- Viteza in utilizare
- Dimensiunile compacte si greutatea scazuta
- Ecranul LCD rabatabil, cu rezolutie mare
- Inregistrarea fotografiilor panoramice
- Functia de filmare cu focaliazare automata
- Focalizare precisa si rapida, chiar si cu obiectivul din kit
- Modul iAuto, usor de folosit si foarte versatil
Ce nu ne-a placut:
- Blitzul extern, care trebuie mai intai montat pe aparat pentru a fi utilizat
- Meniul poate fi uneori greu de navigat, datorita structurii diferite de un aparat DSLR obisnuit
- Ecranul LCD este rabatabil doar pe verticala
- Prea putine butoane fac operarea destul de anevoiosa uneori
- Lipsa vizorului electronic
Comments are closed.