Lansat in toamna la Photokina, Sony NEX-6 este cel mai nou aparat foto mirrorless din gama mid-level a companiei nipone. Situat intre NEX-5R si NEX-7, din punct de vedere al specificatiilor tehnice dar si al performantelor, Sony NEX-6 se adreseaza in primul rand fotografilor avansati, care cauta un mirrorless compact, usor, dar cu performante de top. Se ridica Sony NEX-6 la nivelul asteptarilor noastre? Sa vedem in continuare…
In acest review am utilizat un Sony NEX-6 cu doua obiective: kitul 16-50mm f/3.5-5.6 cu zoom servo si obiectivul super-zoom Sony SEL 18-200mm f/3.5-5.6 OSS pe care il puteti admira mai jos.
Sony NEX-6
Specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor de 16.1MP, APS-C CMOS
- Vizor electronic tip OLED, 2.3 milioane de pixeli rezolutie
- ISO 100-25600
- Ecran 3 inch rabatabil vertical
- Functie Panorama, HDR si filtre Art custom
- Buton Fn cu functie personalizabila
- Patina pentru blitz
- Wi-Fi integrat (permite descarcarea de aplicatii si conectarea la un smartphone/tableta)
- Flash tip pop-up cu numar de ghid 6
- Filmare Full HD 1080p 60p in format AVCHD
Cu Sony NEX-6 si obiectivul Sony SEL 18-200mm f/3.5-6.3 OSS la ISO 3200, din mana, fara trepied:
Constructie si utilizare
Sony NEX-6 vine standard cu obiectivul 16-50mm, un obiectiv de kit foarte compact, cu zoom motorizat care pote fi utilizat cu succes atat pentru fotografii statice cat si pentru filmare. Cu obiectivul 18-200, Sony NEX-6 este destul de bulky, dar toate imaginile din test le-am surprins cu acest obiectiv deoarece a fost mai potrivit pentru o tura foto pe munte, acolo unde l-am testat.
Intre timp a aparut o noua varianta a obiectivului 18-200mm, mai compacta, care cu siguranta va face pereche mai buna cu NEX-6, sau cu oricare alt NEX, din punct de vedere al ergonomiei.
Din punct de vedere al constructiei, Sony NEX-6 are body-ul din aluminiu si, in ciuda dimensiunilor compacte, este un aparat solid, care ofera un feeling foarte placut in utilizare. Mai mult decat atat, este primul NEX pe care il testez si are rotita de selectie a modurilor de fotografiere, care face trecerea din modul Auto in modurile P/A/S sau Manual la fel de simpla ca pe orice DSLR. In plus, cu ajutorul rotitei de selectie a diafragmei (in modul Prioritate de Diafragma) sau a timpului de expunere in modul Prioritate de timp, modul de utilizare a lui NEX-6 aminteste extrem de mult de cel al unui DSLR.
De fapt, acest aspect l-am apreciat cel mai mult la NEX-6. Am avut ocazia sa testez in ultimii doi ani cam toate modelele NEX lansate pe piata (cu exceptia lui NEX-7). Din pacate, de fiecare data am fost nevoit sa critic meniul alambicat si – odata cu el – misiunea dificila a fotografului care doreste sa foloseasca aparatul in modul clasic, specific DSLR-urilor. Ei bine, NEX-6 vine cu o imbunatatire majora la acest aspect si este primul NEX cu care m-am inteles perfect si l-am putut utiliza ca pe un DSLR. Desi meniul si modul de utilizare este intotdeauna un aspect subiectiv al oricarui review, pentru mine feelingul pe care ti-l ofera aparatul conteaza foarte mult.
Mai sus este Sony NEX-6 cu obiectivul de kit, un „pachet” mult mai compact si mai „natural”. Daca 18-200mm este un obiectiv excelent pentru vacante si calatorii, desi este foarte mare si nu se balanseaza chiar atat de bine cu body-ul compact al unui NEX, obiectivul 16-50mm are exact dimensiunile ideale pe care le astept de la un astfel de mirrorless. De la distanta ar putea fi confundat cu un aparat compact, iar asta este foarte bine deoarece iti permite sa fotografiezi fara a fi observat sau fara a deranja pe cei din jurul tau. Sony NEX-6 cu obiectivul de kit este neintruziv, aspect apreciat mai ales de cei care prefera sa fotografieze instantanee de strada. In plus, vizorul electronic, desi nu cel mai bun din categoria mirrorless pe care le-am incercat, isi face treaba bine. Ecranul LCD rabatabil ajuta mai ales atunci cand vreti sa fotografiati „de la piept” sau in pozitii atipice. Nu sunt un mare fan al ecranelor rabatabile vertical, deoarece nu pot fi utilizate usor pe trepied, dar nu stiu cati dintre cei care achizitioneaza un NEX umbla cu trepiedul „la purtator”…
Din punct de vedere al modului de utilizare, Sony NEX-6 se lauda si cu o patina pentru blitz extern, care permite atasarea unui blitz sau a altor accesorii de la Sony. Este o patina de dimensiuni standard, care functioneaza si cu declansatoarele de blitzuri cu pin central, dar are si contactele electronice necesare utilizarii accesoriilor.
Meniurile
Meniurile sunt similare oricarui membru al gamei NEX de la Sony, cu diferenta ca NEX-6 (dar si NEX-5R) ofera acces la meniul Wireless si la butonul cu functie personalizabila „Fn”. Cam asa arata ecranul principal al meniului:
Setarile se realizeaza intr-un ecran foarte intuitiv:
Un mare plus il reprezinta functia Wireless si posibilitatea de a descarca aplicatii din Sony Network. E o directie de dezvoltare a sistemului NEX cu care alti producatori nu se pot lauda.
La fel si daca ne referim la dotarile software: functii precum Motion panorama, filtrele Art customizabile, efectele HDR si functiile de conversie direct din aparat nu prea le veti gasi pe DSLR-uri din aceeasi categorie de pret.
Cat de versatil si personalizabil este Sony NEX-6:
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Sony NEX-6 se lauda in primul rand cu senzorul sau de dimensiuni APS-C. Din acest punct de vedere, iese in evidenta atat prin campul de profunzime mult mai bine reprezentat (in comparatie cu senzorii M4/3 sau mai mici) dar si din punct de vedere al calitatii imaginilor la valori ISO ridicate. Am pregatit testul ISO cu scena standard pe care o folosesc de mai bine de sase luni in toate review-urile. Ca de obicei, puteti vedea mai jos imagini trase cu toate valorile ISO, de la 100 la 12.800. Click pe imagini pentru a le vizualiza la rezolutia originala (crop 100%).
Arhiva ZIP cu imaginile originale din testul de mai sus poate fi descarcata de aici.
Over-all imaginile realizate cu Sony NEX-6 sunt sharp, au culori vii, naturale, contrast ridicat iar nivelul zgomotului de imagine pana la ISO 3200 este bine controlat. Senzorul incepe sa isi arate limitarile de la ISO 3200 in sus, iar la ISO 6400 si 12.800 deja nu mai putem vorbi de imagini ce pot fi utiliate fara a fi afectate de noise. Cu ambele obiective calitatea imaginilor este foarte buna, pe intreaga suprafata a cadrelor. Singura mentiune pe care pot sa o fac este ca aparatul are uneori tendinta de a subexpune cadrele, ceea ce se poate observa si in testul de ISO de mai sus, acolo unde am tras in modul Prioritate de Diafragma.
In ceea ce priveste sistemul autofocus, Sony NEX-6 se lauda cu un sistem AF hibrid, asemenea lui Sony NEX-5R. La fel ca si in cazul lui, si NEX-6 se comporta mai mult decat onorabil in majoritatea conditiilor de focalizare, fiind lent doar in situatiile in care scena nu abunda in contrast sau lumina (ceea ce e normal pana la un punct). Sistemul de focalizare hibrid e compus din 99 de puncte de focus care asigura detectia contrastului si 21 de puncte de focus care functioneaza pe principiul detectiei de faza. Desi din meniu poti alege sa utilizezi doar unul din cele doua sisteme de focalizare, recomandarea mea este sa folositi varianta standard, care combina ambele sisteme pentru rezultate optime.
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Sony NEX-6 este alimentat de la un acumulator tip NP-FW50 Li-Ion care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 360 de cadre. Acumulatorul ofera o autonomie foarte buna. Eu am reusit sa fotografiez o intreaga zi, la temperaturi sub zero grade, in zona varfului Postavarul din Poiana Brasov si am inregistrat fix 406 fotografii (fara blitz si fara secvente video). Asadar, aparatul poate depasi usor autonomia specificata de producator!
Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
Din punct de vedere al conectivitatii, Sony NEX-6 are un conector USB 2.0 Hi-Speed si unul HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern. Are patina pentru blitz extern si / sau accesorii. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
Sony NEX-6 cantareste aproximativ 300 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 119 x 66 x 42 mm. In cutie, alaturi de aparat si obiectiv veti mai gasi si cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul USB, manualul de utilizare in limba Romana si certificatul de garantie.
Legat de incarcatorul USB, ce nu imi place este ca trebuie sa tin aparatul blocat de fiecare data cand vreau sa incarc un acumulator. La NEX-6 acumulatorul se incarca direct „in aparat”, conectand aparatul la priza cu ajutorul incarcatorului din cutie. Asta inseamna ca daca as avea un acumulator suplimentar nu as putea fotografia cu NEX-6 in timp ce al doilea acumulator e la incarcat… Probabil exista optiunea de a achizitiona separat un incarcator dedicat pentru acumulatori. Nu am verificat, dar teoretic trebuie sa existe…
Concluzii
Chiar daca probabil o sa ma acuzati de subiectivism, dupa o saptamana de teste cu Sony NEX-6 concluzia este ca nu prea am ce puncte negative majore sa ii gasesc. In segmentul sau de pret (sub 1000 Euro), este unul dintre cele mai reusite mirrorless-uri pe care le-am testat pana acum. As putea sa il recomand chiar si inaintea lui NEX-7, care in afara de senzorul cu rezolutie mai mare (24 vs. 16 megapixeli) si o calitate a imaginilor la valori ISO ridicate putin mai buna, ofera tot cam aceleasi dotari si un body similar, la un pret mai ridicat. Sony NEX-6 ofera aceeasi calitate a imaginilor ca orice DSLR din clasa medie (cu senzor APS-C), are un vizor electronic bun (nu „foarte bun”, doar bun) si un mod de utilizare similar oricarui DSLR.
As putea spune ca este primul NEX care mi-a placut cu adevarat, mai ales pentru ca modul de utilizare este asemanator DSLR-urilor si nu mai trebuie sa navighezi prin meniul atipic pentru orice setare, oricat de banala.
Nota Clubul Foto: 9/10
Pret Sony NEX-6
In momentul publicarii acestui articol, Sony NEX-6 in kit cu obiectivul 16-50mm f/3.5-5.6 cu servo-zoom este 4.489 lei. Detalii despre promotii si pretul actualizat aici.
Sony NEX-6 – Bile albe:
- Calitatea foarte buna a imaginilor pana la ISO 3200 inclusiv
- Rezultate foarte bune chiar si in JPEG, direct din aparat, la orice valoare ISO mai mica de 6400
- Focalizare rapida si precisa
- Buton cu functie personalizabila („Fn”)
- Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
- Mod „Auto” versatil
- Wi-Fi integrat si aplicatii ce pot fi descarcate online
- Patina pentru blitz extern (si accesorii), compatibile cu declansatoarele standard cu pin central
- Constructie solida, body din aluminiu
- Ecran LCD rabatabil
Bile negre:
- Lipsa ecranului touch-screen
- Vizorul electronic ar mai putea fi imbunatatit
- Incarcarea acumulatorului prin USB => camera „blocata” in timpul incarcarii
Alte imagini cu Sony NEX-6 si obiectivul Sony SEL 18-200mm f/3.5-6.3 OSS. Click pe imagini pentru zoom.
Eu am achizitionat un Sony NEX 5D si sunt nespus de impresionat ce poate face, eu l-am luat mai mult pentru filmari aeriene, avand o greutate foarte mica, si in plus isi face auto focus. E o camera care merita sa fie in trusa fiecarui fotograf amator sau chiar profesionist.
La ora scrierii articolului NEX-6 nu era nici cel mai nou si nici cel mai bun NEX…
Destul de multe inexactitati in cuprinsul articolului. Multa lume ia ceea ce scrieti in serios.
Este un test, in urma caruia reiese ca nex6 este cel mai bun dintre nexurile lansate pana acum. Da, peste nex 7 din motivele enumerate mai sus. Nex 6 a fost lansat in septembrie, dupa 5r oricum, asa ca este cel mai nou care exista deja pe piata. Nex 3-ul lansat acum o saptamana inca nu exista nicaieri, asa ca nu poate fi vorba de teste sau pareri despre el.
Nu vreau sa polemizez, am scris doar parerea unui cunoscator al intregii serii…
Pana acum mergea excelent. O buna perioada de timp nu l-am mai folosit. Dar acum am o problema cu el.. Nu se mai incarca. Palpaie ledul, si nu se incarca! Stiti cumva care ar putea fi cauza? Este inca in garantie si o sa ma duc cu el in service, daca nu o sa o rezolv aceasta problema. Desi as prefera sa nu o fac, si sa fie o problema minora…
Din pacate nu, nu stiu ce sa va zic. Cel mai bine puneti o intrebare la service (chiar si telefonic)