Lansat la sfarsitul lunii august, noul Sony NEX-5T a ajuns in urma cu doua saptamani si in Romania, iar cu aceasta ocazie l-am primit la teste. Cel mai nou membru al gamei NEX vine cu specificatii tehnice similare modelului precedent, dar cu cateva imbunatatiri importante. Sa vedem cum se descurca!

In acest test am utilizat un Sony NEX-5T cu trei obiective si un convertor:

Sony NEX-5T

Sony NEX-5T cu obiectivul 16mm f/2.8 si convertorul Fisheye
Sony NEX-5T cu obiectivul 16mm f/2.8 si convertorul Fisheye

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS EXMOR APS-C de 16.1MP
  • ISO 100-25,600
  • Rafala 10 fps
  • Sistem de focalizare Hybrid AF cu 99 zone
  • Ecran LCD 3″ 921k touch-screen, rabatabil vertical
  • Conexiune Wi-Fi integrata
  • NFC
  • Aplicatii foto care pot fi descarcate si actualizate de pe internet
  • Filmare Full HD 1920×1080 60i/60p/24p, cu sunet stereo
  • Format film: AVCHD/H.264
  • Format foto: JPEG/RAW
  • Stocare pe carduri SD/ SDHC/SDXC, Memory Stick Pro Duo/ Pro-HG Duo
  • Acumulator Lithium-Ion NPFW50
  • Autonomie 330 cadre (CIPA)

Constructie si utilizare

Daca la exterior este similar modelului anterior, principala imbunatatire adusa de noul NEX-5T se regaseste in interior: modulului Wi-Fi i-a fost adaugat un conector NFC, pentru configurarea rapida si fara ‘batai de cap’ a transferului imaginilor intre aparat si un smartphone. Exteriorul este, dupa cum spuneam, identic cu cel al modelului precedent: avem acelasi ecran LCD rabatabil si aceleasi butoane pentru functii (configurabile ce-i drept), dar pe care multi le gasesc prea putine pentru un aparat cu un meniu atat de stufos.

Aparatul se aseaza bine in mana, iar body-ul acoperit cu materiale de calitate reuseste sa faca o prima impresie buna. Este adevarat ca dimensiunile compacte ale lui NEX-5T sunt un avantaj, dar in acelasi timp un dezavantaj – in primul rand pentru utilizatorii cu maini mari. Totusi, dupa o perioada de acomodare, lucrurile incep sa isi intre in normal, iar aparatul devine comod si usor de utilizat, mai ales daca facem setarile necesare in meniu. Utilizarea lui NEX-5T se bazeaza in primul rand pe LCD-ul touch-screen, care permite efectuarea principalelor setari direct de pe ecran, daca reusiti sa va acomodati cu acest mod de utilizare. Dar, pentru cei mai conservatori din fire, absolut toti parametrii pot fi accesati si cu butoanele aflate pe carcasa lui NEX-5T.

La fel ca si celelalte modele din gama NEX entry si mid-level, nici NEX-5T nu se poate lauda cu un vizor electronic. In plus, blitzul este detasabil, fiind furnizat in cutie alaturi de aparat. Acesta se monteaza pe conectorul dedicat si, odata montat, activeaza in meniul aparatului o serie de functii specifice (red eye reduction, slow-sync. etc). Noi am ales sa mentinem blitzul montat in permanenta pe aparat, din motive practice: nu ocupa mult spatiu (fiind rabatabil) si este util ca lumina de umplete (fill-light). Din pacate are o raza de actiune redusa, ceea ce il recomanda mai ales pentru portrete sau imagini close-up (atentie insa ca utilizarea unui obiectiv voluminos, cum a fost Carl Zeiss 16-70mm) blocheaza partial lumina de la bliz, producand o umbra in partea de jos a imaginilor. Cu obiectivul de kit Sony 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom, acest lucru nu se intampla.

Toate imaginile cu Sony NEX-5T si obiectivele primite pentru acest test:

Meniul

Sony NEX-5T vine cu meniul clasic prezent pe toate aparatele gamei NEX, care necesita o anumita perioada de acomodare pentru a putea cauta usor setarile sau functiile avansate. Regasim si un meniu dedicat aplicatiilor ce pot fi descarcate de pe platforma online Sony, in special pentru utilizarea alaturi de un smartphone, prin conexiunea WI-FI si NFC.

Wi-Fi si NFC

Aminteam mai devreme despre conexiunea Wi-Fi si transferul imaginilor intre Sony NEX-5 si un smartphone. Ei bine, iata cum pot fi transferate imagini intre Sony NEX-5T si un smartphone care are instalata aplicatia Sony Play Memories. Una din noutatile aduse de NEX-5T in aceasta categorie de aparate de la Sony este prezenta conectorului NFC, care face mai usoara setarea conexiunii Wi-Fi intre aparat si smartphone, fara a mai fi necesara practic interventia utilizatorului. Cum se intampla asta, vedeti in filmul pe care l-am inregistrat mai jos:

(Filmat cu Fuji X10)

Calitatea imaginilor, ISO si autofocus

Am fost placut surprinsi de calitatea imaginilor la valori ISO ridicate, intalnind fotografii cu zgomot de imagine redus chiar si la valori ISO din intervalul 1600-3200. Imaginile pot fi utilizate fara probleme chiar si la valori ISO care pana acum 2-3 ani erau ‘teritoriul’ aparatelor mult mai scumpe. Ca de obicei, am pregatit testul ISO clasic, cu care v-ati obisnuit deja, aici la Clubul Foto. Am utilizat obiectivul Carl Zeiss 16-70mm in acest test. Imaginile reprezinta decupaje (crop) 100% din cadrele originale (centru). Click pe fotografii pentru a le vizualiza la rezolutia originala si pe sageti pentru navigare.

iso200

Image 4 of 9

Desi vremea nu a fost tocmai prielnica pentru un astfel de review, am reusit sa testam aparatul in cele mai diverse conditii. Prima zi a week-endului am dedicat-o show-ului aviatic “Clinceni Fly-IN 2013” organizat pe aerodromul omonim, in care am incercat sa aflam cat de bine se descurca sistemul autofocus si daca noul obiectivul Carl Zeiss poate “tine pasul” cu evolutia aeronavelor.

Acum vine partea interesanta: Sony NEX-5T integreaza acelasi sistem de focalizare hibrid de la 5R care, cu ajutorul celor 99 de puncte de focus care asigura detectia contrastului si 21 de puncte de focus care functioneaza pe principiul detectiei de faza, asigura viteze de focalizare mai mari si o precizie sporita fata de sistemele clasice (contrast detect only).

Testul 1: am setat din meniul aparatului focalizarea clasica, doar cu detectia contrastului (99 pct de focus) si focalizare continua. Rezultatul? In proportie de 35% ne-am confruntat cu “ratari” de focus…

Testul 2: am activat sistemul de focus bazat pe detectia fazei (la nivelul senzorului) si rezultatele s-au vazut imediat: rata de ‘ratare’ a scazut la sub 10% chiar daca subiectele se aflau in miscare.

Asadar, sistemul de focus hibrid, care utilizeaza atat detectia contrastului dar si a fazei, la nivelul senzorului, reprezinta intr-adevar o mare bila alba pentru un aparat din aceasta categorie.  Mai ales pentru cei care vor sa surprinda subiecte aflate in miscare. Pentru subiecte statice, ambele sisteme sunt foarte OK, Sony NEX-5T fiind capabil sa asigure o focalizare corecta in 99% din cazuri.

Filtre si efecte

Noul aparat ofera acces la toate modurile creative cu care utilizatorii gamei NEX s-au obisnuit, sapte filtre care pot fi combinate in 11 moduri iar efectele pot fi suprapuse pe sase layere. Astfel, fotografii pot edita imaginile direct din aparat, fara a mai apela la ajutorul unui computer. Functiile Sweep Panorama si Auto HDR sunt deasemenea prezente in meniul aparatului. „Joaca” cu filtrele de culori a fost chiar interesanta, unele filtre fiind foarte bine reusite, iar utilizarea lor fiind o adevarata placere (mai ales filtrele alb-negru). Interesant este ca filtrele pot fi utilizare si in timpul filmarii, ceea ce face aduce un plus de functionalitate pentru utilizatorii entuziasti. Cel mai mult am apreciat filtrul “high contrast mono” datorita prelucrarii imagilor prin balansarea contrastului si redarea unor tonuri placute in alb-negru.

Hi Contrast Mono

Vivid

Toy camera

Retro

Sony 16mm f/2.8 si adaptorul Fisheye VCLECF1.AE

Asa cum spuneam si la inceput, am avut ocazia sa testam convertorul Fisheye 0,65x care poate „transforma” obiectivul pancake 16mm f/2.8 intr-un veritabil „ochi de peste” (foto la inceputul articolului). Utilizarea convertorului nu afecteaza vizibil calitatea imaginilor dar largeste unghiul de cuprindere (focala 10mm, echivalent 160° aprox.) si permite obtinerea unor imagini dintr-o perspectiva noua. In plus, sistemul autofocus al obiectivului de 16mm ramane activ. Iata cateva imagini:

Autonomie si conectivitate

In afara de Wi-Fi si NFC, utilizatorii Sony NEX-5T au la dispozitie port mini USB-2.0 cu dublu rol: transferul fisierelor dar si incarcarea acumulatorului. Redarea imaginilor pe un LCD TV poate fi realizata atat prin Wi-Fi dar si prin intermediul unui conector de tip HDMI. Conectorul pentru blitz ofera deasemenea posibilitatea atasarii altor accesorii (cum ar fi un vizor electronic ce poate fi achizitionat ulterior).

Aparatul ofera utilizatorilor posibilitatea de a alege ca fotografiile inregistrate sa fie salvate pe cardul de memorie in format JPEG sau RAW 12 bit (inclusiv JPEG+RAW simultan).

Autonomia bateriei este relativ scazuta, iar asta se intampla datorita ecranului LCD care nu poate fi stins (neavand alta posibilitate de a incadra). Chiar si asa, o autonomie (reala) de aproximativ 300 de cadre poate fi considerata decenta in aceasta categorie de aparate (nu si daca facem o comparatie cu aparatele DSLR, dar aceea este deja alta poveste…).

Aparatul salveaza imaginile si filmele atat pe carduri SD cat si Memory Stick Pro, de pana la 64GB. Celor care vor sa inregistreze secvente video le recomandam utilizarea cardurilor de viteza (Class 10).

Concluzii

Dupa ce am utilizat timp de o saptamana noul NEX-5T si l-am testat in diverse conditii (de la fotografii de ‘actiune’, fotoreportaj, portret si pana la imagini close-up) am reusit sa descoperim un aparat foto compact din gama mirrorless care reuseste sa se ridice, cu adevarat, la nivelul asteptarilor (egaland in multe puncte de vedere chiar si unele DSLR-uri din aceeasi categorie de pret). Calitatea imaginilor este foarte buna, iar pretul de 3250 de lei cu tot cu obiectivul de kit este unul corect.

Sony NEX-5T este o alternativa pentru cei care vor sa isi achizitioneze un aparat foto mai compact decat un DSLR dar care sa ofere o calitate a imaginilor similara. Desi obiectivul de kit isi arata, pana la urma, limitarile in ceea ce priveste calitatea imaginilor, senzorul CMOS de 16 megapixeli integrat in noul Sony NEX-5T poate fi utilizat la performante maxime impreuna cu un obiectiv de top. Din acest punct de vedere, obiectivul Carl Zeiss 16-70mm f/4 s-a descurcat excelent, facand o buna ‘echipa’ alaturi de NEX-5T.

Obiectivele testate:

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

  • aport calitate/pret bun
  • butoane personalizabile
  • compact si usor
  • obiectiv de kit compact dar versatil
  • o multime de filtre si efecte
  • ecran LCD rabatabil, sensibil la atingere, Triluminous Display
  • rafala 10 fps
  • transfer si control WI-FI si NFC (cu aplicatia Play Memories)
  • HDR multi-cadru, direct din aparat
  • aplicatii disponibile pentru download
  • zgomot de imagine redus chiar si la valori ISO mari

Bile negre:

  • lipsa unui vizor (electronic)
  • autonimie oarecum redusa
  • meniu ce necesita o buna perioada de acomodare
  • blitul inclus in pachet are o raza de actiune redusa

Fotografii si text: Stefan Chiric / Calin Stan

Toate imaginile din test:

10 COMENTARII

  1. Pai candva Calin avea 50D , care asa stiu ca nu e FF.
    Cand faceam referire la acele teste incercam sa spun ca ideal , finut si rezonabil ar fi sa arate atuurile si defectele tuturor camerelor testate.
    Avand in vedere ca urmaresc cam de pe la inceput postarile lui , banuiesc/ stiu ca face asta in timpul lui liber. Acolo unde scrie ce meserie are mai scrie ” Calin scrie despre fotografie, tehnologie, echipamente si software” , deci daca scrie despre tehnologie si fotografie mie mi-ar place sa fie impartial .Sincer mie mi se par putin neglijate aparatele Sony Nex . Dar e doar parerea mea , un cititor. Daca citesc ce scrie inseamna ca-mi place ce scrie , dar as dori sa fie mai exigent …
    Apreciez munca lui , dar daca nu vine cu ceva nou e pacat si ideal ar fi sa tina cont si de parerea cititorilor lui . Dar ,ma repet , e doar parerea mea …cititorul vrea diversitate .
    Salutari Calin si sanatate .

    • Din pacate ceea ce nimeni nu observa in discutia asta este mentiunea de la sfarsitul articolului ” Fotografii si text: Stefan Chiric / Calin Stan „. Aportul meu la review-ul acesta s-a rezumat doar la partea in care am vorbit de obiectivul Fisheye. Asadar, acesta este motivul pentru care review-ul asta nu se inscrie in „tipare”.

      In alta ordine de idei, da, acum ceva timp foloseam un Canon 50D. Dar de doi ani (in noiembrie se fac) am un Canon 5D Mark II. Si un Fujifilm X10 pe care il mai folosesc din cand in cand. In ceea ce priveste gama NEX, pe mine personal (subliniez!) nu m-a atras niciodata in mod deosebit (cu exceptia NEX-6, acela fiind si cam singurul aparat din seria asta pe care l-as lua). Ca mirrorless preferintele mele se indreapta catre Fuji (pe APS-C) si Olympus (pe Micro 4/3). Evident ca asta nu are nici o importanta atunci cand scriu despre un alt brand. De exemplu, va invit sa cititi review-ul (scris de mine in totalitate) al lui NEX-6: https://www.clubulfoto.com/sony-nex-6-cel-mai-bun-nex-de-pana-acum/

  2. Eu l-am citit de vreo trei ori, atunci cand l-ai postat si pe urma am recapitulat . Si da , stiam ca nu te atrag deloc aparatele din gama Nex , tocmai de aceea spuneam…
    Te rog sa nu o iei ca pe o ofensa ,dar eu asteptam mai mult de la un test, eventual si un versus . Sau evenntual pus un obiectiv vintage bun pe el…
    Sincer am si OMD si Nex 7 , mi se par la fel de capabile.

    • Cel mai greu este sa faci un „versus” la noi pentru ca importatorii nu prea au niciodata simultan aparatele (de exemplu demo nex-5r nu mai are nimeni…).

      Cat despre obiective vintage, adaptoare de montura etc… astea chiar nu ar putea face obiectul unui review de aparat. Atunci se va comenta ca am stricat calitatea imaginilor montand pe aparat un obiectiv *dubios*…. si tot asa.

    • Asta cu atrasul tine de preferinte, atat eu cat si Calin (si multi altii) vedem ceva deosebit la un design retro. Pentru NEX-urile de top am tot respectul, sunt aparate mult peste majoritatea DSLR-urilor, dar pur si simplu nu ma atrag. NEX-6 ar fi o exceptie si la mine, dar si eu prefer sistemul Fuji X.

    • Cele doua sunt similare ca functionalitati si performante. Depinde de tine daca te simti OK cu formatul unui NEX, cu modul in care se aseaza in mana, etc. Sony A57 are un body asemanator DSLR-urilor clasice iar acest aspect poate fi – uneori – un avantaj (mai ales daca intentionezi sa utilizezi obiective mai voluminoase, de exemplu).

Comments are closed.