In aceata primavara Sony ne propune trei aparate super-zoom proiectate special pentru cei carora nu le este strain conceptul „travel light”. Vorbim astazi despre Sony HX400V, urmasul celui mai bun bridge al momentului – Sony HX300 – si despre Sony H400, un compact super-zoom 63x (echivalent 24.5 – 1550mm) alaturi de „fratele sau mai mic” Sony H300, cu zoom 35x. Vedeta noii game este, cu siguranta, noul Sony HX400V cu al sau senzor CMOS EXMOR de 20,4 megapixeli, procesor Bionz X, zoom 50x, Wi-Fi, GPS si filmare Full HD 1080 60p.
Sony HX400V
Sony HX400V inlocuieste modelul lansat anul trecut, HX300 (review) si este construit in jurul unui senzor CMOS EXMOR 1/2,3 inch ce ofera o rezolutie de 20,4 megapixeli si a procesorului de imagine de ultima generatie Bionz X. Este acelasi procesor integrat si in aparatele din seria Alpha, Sony A7R sau RX10. Obiectivul ofera un zoom optic 50x, o focala echivalenta 24-1200mm, cu luminozitate f/2.8 la capatul wide (24mm), cu lentile ce poarta semnatura Carl Zeiss. Aparatul include un ecran LCD rabatabil, vizor electronic OLED si patina pentru blitz extern (pe care pot fi monetate si alte accesorii, de exemplu un microfon suplimentar).
Sony HX400V este capabil sa inregistreze filme Full HD 1080 60p si, cu ajutorul conectorului HDMI, le poate afisa pe un televizor compatibil, dispunand si de o functie de afisare a imaginilor statice la rezolutie 4K pentru televizoarele de ultima generatie care redau aceasta rezolutie.
Sony HX400V va ajunge in magazinele din Romania in aceasta primavara la un pret de aproximativ 500 Euro. Cum Sony HX300 a fost aparatul foto bridge al anului, este greu sa nu privim cu entuziasm noile modele, de la care asptetarile sunt foarte mari. Ramane de vazut cum se vor comporta in teste. Cu siguranta le vom primi in curand, asadar fiti pe faza! 😉
Sony H400 si H300 – zoom 63x
Cele doua modele bridge Sony H400 si Sony H300 fac parte din categoria entry-level si se caracterizeaza prin senzorul CCD de 20 de megapixeli si a body-ului mai compact decat al modelului de varf, HX400V.
Principala diferenta intre cele doua modele este data de obiectivul cu zoom 63X in jurul caruia este construit modelul Sony H400. Pentru cei cu un buget mai restrans, Sony H300 ofera aceleasi functionalitati (inclusiv acelasi senzor de imagine) dar un obiectiv cu zoom mai modest, de doar 35x.
Am sa va rog sa detaliati principalele diferente intre hx 300 si hx 400. Merita diferenta de aprox 500 ron? Eventual imi puteti raspunde pe email
Aveam impresia ca sunteti o „firma” serioasa. E chiar atat de greu sa imi raspundeti de aproape 3 saptamani? Multumesc anticipat!
Buna seara, am sa va rog daca se poate cit mai curind , sa-mi da-ti un sfat….caut un aparat de top dar nu ma intereseaza dslr..si am ajuns la Sony HX300/400 si Nikon p600..( ar mai fi pe placul meu SonyRX10 dar mult prea scump pentru ce poate..) Ce ati cumpara dvs ca profesionist si de ce ? multumesc
Hai sa asteptam impreuna raspunsurile! Poate asa avem o sansa mai mare sa le primim! Personal am DSCH 9 si inca sunt foarte multumit, dar as mai evolua putin… Poate ne ajuta dl Calin…
Da, cu scuzele de rigoare pentru intarziere, eu abia acum am observat comentariile de aici.
In fine, ideea e destul de simpla. Principala diferenta dintre HX300 si HX400 este procesorul de imagine. Au introdus pe HX400 acelasi procesor ca si pe RX1/RX100. E un procesor mai rapid si mai performant. Eu personal am testat HX300 si mi-a placut, e un aparat cu un raport calitate/pret foarte bun, mai ales acum la pret redus. HX400 inca n-am avut ocazia sa testez, dar avand in vedere ca au schimbat doar procesorul, nu si senzorul de imagine, tind sa cred ca performantele lui HX400 au crescut cu maxim 10-15%. Ceea ce, zic eu, e destul de putin, HX300 fiind deja un aparat performant.
Acum, pe de alta parte, HX400 are si un zoom mai mare (63x fata de 50x). Si asta e discutabil, pentru ca sunt nu e o diferenta atat de mare intre 50 si 63x in practica. Dar, asta inseamna ca au schimbat cu totul blocul optic, ceea ce lasa loc de imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea imaginilor si in rest, pe toata focala (sharpness, calritate etc).
Asadar, eu zic asa: daca bugetul va permite, alegeti HX400, macar stiti ca ati ales cel mai bun bridge Sony actual. Altfel, si HX300 este un aparat (foarte) capabil, care cu siguranta va va ajuta sa faceti imagini excelente. Daca era foarte bun acum un an, nu vad de ce ar fi mai putin bun anul acesta…
Testul meu cu HX300 este aici: https://www.clubulfoto.com/sony-hx300-in-test/
V-as contrazice (si sa imi spuneti daca am dreptate) zoomul ar fi acelasi, 50x, doar la H400 e 63x, corect? Senzorul e acelasi, dist minima de focaliz la fel, diafram max la fel (prost in comparatie cu 1,7 la DSCH9), inteleg doar ca 300 nu are gps desi 200 avea, ca 400 are sina blitz, un procesor mai bun (de unde stiti?), dar ma deranjeaza ca timpul maxim de expunere e 30s si ca nu are (nici unul) BULK. Zic bine? Acum diafragma maxima ar putea fi compensata de un acelasi ISO cu „granulatie mai buna”, nu stiu exact termenul, dar sper ca ISO 400 care e groaznic la DSCH9 sa fie altfel la hx400. Corect? Multumesc
Da, intr-adevar la H400 e zoom-ul 63x, la HX400 este tot 50X. Anul asta a aparut H400 si de aici confuzia.
In schimb, e o diferenta foarte vizibila intre imaginile realizate la ISO mare intre H9 si HX300-400. Ca sa zic asa, cum arata la H9 ISO400 este ISO1600 la H300.
Mod Bulb nu are nici unul, intr-adevar. Timpul maxim de expunere este 30s.
Legat de procesor, HX400 vine cu Bionz X, procesor care a fost lansat pe piata odata cu Sony A7 in vara anului trecut si care nu exista, evident, la inceputul anului atunci cand a fost lansat HX300. De fapt, in lista de specificatii tehnice a lui HX300 nici nu este specificat procesorul (am verificat acum in doua surse, inclusiv pe siteul Sony), fiind doar un procesor de imagine standard, nimic special.
Inteleg. Cat despre Bulb, are vreunul dintre modelele bridge existente (nu neaparat Sony), si nu e vorba neaparat de bulb ci de posibilitatea de expunere pt timpi de 1 -10 -15 minute, spre exemplu pt vizualizarea „miscarii aparente” a stelelor… ce bun era Fedul si Zenitul… 🙂
Pentru asta e necesar modul Bulb. Problema e ca nu o sa il gasiti pe bridge-uri, pentru ca senzorii de imagine nu sunt suficienti de capabil sa inregistreze imagini de calitate la o asa expunere (zgomotul de imagine ar fi incredibil de deranjant). Asadar producatorii evita asta din start (si mai e si un motiv tehnic, expunerea lunga incinge senzorul, iar senzorii extrem de mici din aparatele compacte si bridge s-ar arde foarte usor astfel.
TOtusi, adca va intereseaza asa ceva, mai bine investiti intr-un mirrorless cu senzor APS-C. De exemplu Sony A5000 https://www.clubulfoto.com/sony-a5000-test-mirroless/
Sau Fuji X-A1 https://www.clubulfoto.com/fujifilm-x-a1-cel-mai-accesibil-mirrorless-fuji-in-test/
Acestea au si mod Bulb dar si senzori de imagine mult mai performanti (de exemplu Fuji X-A1 este capabil sa faca imagini la ISO 3200 cu noise extrem-extrem de redus, cum nu veti gasi la nici un bridge). Mirrorless-urile Fuji si Sony au senzori de dimensiuni APS-C, ca aia din DSLR-uri.