Dupa succesul inregistrat anul trecut de modelul HX200, Sony a lansat acum cateva saptamani, in Romania, noul HX300 – un bridge cu zoom optic 50X si senzor de 20,4 megapixeli. Sony HX300 inlocuieste astfel modelul testat de noi vara trecuta si vine acum cu un obiectiv mai versatil, cu o focala intre 24 si 1200mm, un senzor nou dar si un sistem de stabilizare imbunatatit. Sony HX300 nu se mai poate lauda cu modulul GPS integrat, dar lipsa acestuia nu va fi remarcata de majoritatea utilizatorilor. Am testat noul Sony HX300 saptamana trecuta si vrem sa aflam acum rezultatele: este Sony HX300 un aparat mai performant decat modelul pe care il inlocuieste?
Sony HX300 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.799 lei.
Sony HX300
Specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS EXMOR 20.4 Megapixeli
- Obiectiv 24–1200 mm
- Diafragma F/2.8 – F/6.3
- Obiectiv Carl Zeiss „G”
- Zoom 50X
- Sistem de stabilizare SteadyShot dual
- Mod Auto versatil si moduri semi-automate si manual (P/A/S/M)
- Functie Panorama, desaturare selectiva si filtre artistice
- Conector USB si HDMI
- Stocare pe carduri SD/SDHC
- Autonomie aprox. 400 de cadre
Cu Sony HX300 la Gradina Zoologica
Constructie si utilizare
Sony HX300 are un body destul de voluminos, care poate fi comparat cu cel al DSLR-urilor entry-level. De fapt, aceasta a fost si prima impresie pe care mi-a lasat-o noul bridge de la Sony atunci cand l-am vazut cu ocazia lansarii oficiale. Este mai voluminos decat modelul anterior (Sony HX200V) si asta probabil datorita noului bloc optic cu focala extinsa pana la 1200mm (50X). Totusi, dimensiunile sale ofera si un avantaj: camera sta bine in mana iar butoanele sunt la indemana, bine plasate pe body.
In partea superioara a aparatului se regaseste rotita de selectie a modurilor de fotografiere, care ofera acces la modul Auto Inteligent dar si la scenele presetate, functia de fotografiere a panoramelor si la modul de filmare. Fotografii avansati vor aprecia probabil posibilitatea efectuarii unor setari mai amanuntite in modurile semi-automate si cel manual cu care ne-am obisnuit de la DSLR-uri: P/A/S/M.
Mai mult decat atat, Sony HX300 este dotat cu un ecran LCD cu diagonala de 3 inch si 920.000 de pixeli dar si un vizor electronic care permite incadrearea imaginilor cu precizie atunci cand lumina ambientala este prea puternica. Este un vizor chiar OK din punct de vedere al calitatii, unul din cele mai reusite vizoare electronice pe care am avut ocazia sa le testez pana acum pe un bridge.
Sony HX300 este primul aparat din gama compactelor Sony care utilizeaza un sistem optic dublu de stabilizare a imaginii, ce permite miscarea independenda a doua blocuri optice in interiorul obiectivului pentru a compensa vibratiile, chiar si la valorile extreme ale focalei. In practica, noul sistem de stabilizare si-a dovedit eficienta pe intreaga plaja focala dar – mai ales – la valorile extreme ale ei. Imaginile sunt clare, fara blur, chiar si la focala maxima (zoom 50X) iar sistemul de stabilizare functioneaza si in timpul filmarii, mai putin in timpul trecerii de la o focala la alta (modificarea factorului de zoom in timpul inregistrarii).
Meniurile
Fotografilor avansati Sony HX300 le ofera toate functiile cu care s-au obisnuit de la DSLR-uri: modurile de fotografiere P/A/S si Manual, dar si un mod Custom (MR) care poate retine setarile aparatului pentru a reveni ulterior mai usor la ele. Cei care prefera modurile automate vor fi uimiti de numarul mare de scene presetate si de modul “Superior Auto”, dedicat fotografiei de noapte sau in conditii de iluminare slaba.
In ceea ce priveste gradul de personalizare al setarilor, Sony HX300 ofera acces la setarea balansului de alb personalizat, modificarea modului de masurare a expunerii, fotografierea in rafala cu pana la 10 cadre pe secunda, bracketing de expunere si bracketing de balans de alb sau modificarea puterii blitzului (in trepte, ±2).
Cei care sunt fac primii pasi in fotografie cu un HX300 vor aprecia meniurile simple si versatilitatea modului Auto, dar si modul Ghid care prezinta ficare setare a aparatului si face trimitere direct la locatia din meniu a setarii dorite, printr-o simpla apasare de buton. Astfel, nu trebuie sa mai cautati prin meniuri stufoase ci doar sa apelati la functia Ghid, care va deschide automat meniul dorit in functie de setarea cautata. Totodata sunt disponibile in meniu si o serie de scene presetate, similare oricarui aparat foto compact.
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Sony HX300 este dotat cu un senzor de imagine nou, de 20.4 megapixeli, care isi arata performantele mai ales in conditii dificile de iluminare (in interioare, seara, etc). Desi are cu aproximativ 4 megapixeli mai multi decat senzorul lui HX200, reuseste sa mentina un nivel al zgomotului de imagine similar cu cel al aparatului testat vara trecuta si chiar sa il controleze mai bine in unele situatii. Este clar un pas inainte, chiar daca unul destul de minor din punct de vedere al calitatii imaginilor la ISO mare. Cei 4 megapixeli in plus se inscriu in trendul general al producatorilor de a lansa aparate cu senzor din ce in ce mai performanti, iar asta nu ne deranjeaza dar nici nu ne ajuta foarte tare. Chiar si cei 16 ai modelului de anul trecut erau suficienti pentru un bridge.
Obiectivul face parte din clasa „G” de la Sony, are lentile Carl Zeiss, iar asta se reflecta in imaginile realizate, care sunt clare pe toata suprafata cadrelor, iar pierderile de contrast datorate focalelor mari sunt aproape insesizabile. O mare bila alba pentru Sony din acest punct de vedere, care a reusit sa monteze pe HX300 un obiectiv foarte performant, chiar daca asta a insemnat o crestere in volum si greutate a aparatului. Ce ma deranjeaza, in schimb, este rezistenta scazuta la flare pe care o manifesta aparatul (obiectivul) in anumite conditii. Puteti vedea mai jos un exemplu de fotografie in contra-lumina, printre crengi.
Sony HX300 se lauda si cu un sistem de focalizare nou care, conform comunicatului oficial este capabil sa asigure punerea la punct intr-un timp de doua ori mai scurt decat in cazul modelului HX200. In practica, desi sistemul AF este rapid si precis in majoritatea cadrelor, am intalnit situatii in care sistemul AF a „ratat”, mai ales la capatul tele al distantei focale (zoom 50X). Nu s-a intamplat des (4 imagini din 300) dar este un aspect important totusi de mentionat. Nu am observat un comportament similar anul trecut atunci cand am testat modelul HX200V.
Similar modelului precedent, Sony HX300 ofera acces la o serie intreaga de moduri si filtre creative. Dintre acestea, functia de fotografiere a imaginilor panoramice este preferata noastra in calatorii sau vacante. Pentru cei care apreciaza rezultatele rapide si directe, fara a apela la procesarea imaginilor pe un PC/Laptop, Sony HX300 dispune de un set de filtre B&W, Sepia, desaturare selectiva si alte efecte speciale similare.
Cum filmeaza Sony HX300
Sony HX300 poate inregistra filme in format Full HD AVCHD, cu sunet stereo si zoom activ chiar si in timpul filmarii. Aparatul se descurca bine, dupa cum se poate observa si in secventele inregistrate mai jos. Sistemul de stabilizare nu este activ in timpul modificarii distantei focale, dar se activeaza imediat ce ati ajustat valoarea zoom-ului dorita.
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Conform producatorului, Sony HX300 poate inregistra aproximativ 400 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. Eu l-am folosit doua zile fara a-l reincarca si s-a descurcat onorabil: 300 de imagini si doua filme Full HD de cateva minute fiecare, iar acumulatorul nu era descarcat complet.
Sony HX300 are un conector USB si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile, filmele sau cadrele panoramice pe un televizor compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe carduri SD/SDHC de maxim 32 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG iar filmele HD sunt inregistrate in format AVCHD.
Fotografiile sunt salvate in format JPEG iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format AVCHD sau MPEG-4.
Pret
Sony HX300 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.799 lei aici.
Concluzii
„Daca ceva functioneaza, nu-l schimba!”… este un principiu pe care Sony nu l-a luat in considerare atunci cand a lansat noul HX300. Desi modelul anterior s-a bucurat de review-uri pozitive, compania nipona a lansat anul acesta un inlocuitor, un aparat care s-a dovedit mai bun si mai performant decat cel pe care il inlocuieste. Sony HX300 a pastrat de la modelul precedent toate calitatile care l-au consacrat dar aduce in plus un obiectiv mai performant, cu zoom optic 50X (fata de 30X) si un senzor nou, cu o rezolutie mai mare. Lasa in urma modulul GPS, care nu mai face parte din lista de dotari ale noului HX300 si vine cu un pret ceva mai mare decat cel de anul trecut, justificat oarecum prin diferenta de zoom… In concluzie, Sony HX300 este un aparat pe care il recomand fara ezitari celor care isi doresc unul din cele mai performante aparate bridge la ora actuala, un aparat care poate inregistra atat fotografii cat si filme Full HD de calitate, pentru vacante sau calatorii.
Sony HX300 costa 1.799 lei aici.
Nota Clubul Foto: 8.5/10
Bile albe:
- Calitatea buna a imaginilor
- Focalizare rapida
- Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
- Mod „Auto” versatil
- Constructie solida
- Ecran LCD de calitate
- Multe functii si scene presetate
- Obiectiv de calitate, optica buna
- Zoom pe inelul de pe obiectiv, foarte practic mai ales in timpul filmarii
- Focalzare manuala intuitiva si precisa (cu acelasi inel de Zoom/Manual AF de pe obiectiv)
- Control manual ai tuturor parametrilor
Bile negre:
- Lipsa patinei pentru blitz extern
- Zgomot de imagine destul de pronuntat la valori ce depasesc ISO 800
- Lipsa butonului pentru blocarea expunerii (AE/AF Lock)
- Body destul de voluminos si greu
- Zoom lent pe fotografii
- Efect de flare vizibil in contra-lumina
- Ecranul este rabatabil doar vertical (nu si lateral)
- Lipsa formatului RAW
- Inelul de zoom de pe obiectiv nu este foarte precis
Eu sunt curios cine ar trage RAW cu un Bridge, cand majoritatea care cumpara compacte n-au auzit de formatul asta. Si nu putem spune ca in acest pret nu se gasesc DSLR-uri sau Mirrorless-uri (adica, nu se poate scuza cineva ca n-a avut de ales decat sa-si cumpere Bridge, ca: "era mai ieftin", cum trebuiau sa fie genul asta de aparate foto).
Prin calitate buna a imaginilor probabil te referi la sharpness, culori, detalii (daca nu le maresti prea mult), sau compari imaginile cu alte compacte similare pe care le-ai testat. Nu vad cat de bune sa fie imaginile la 20 de megapixeli pe acel senzor minuscul, comparativ cu alte compacte, cu senzor mai mare, nu putem pune in balanta rezultatele unui Bridge cu rezultatele unui DSLR sau Mirrorless.
Tot nu inteleg de ce nu mai fac Bridge-uri cu senzori mari, ca odata, chiar mai mari decat cel de 8x6mm de pe Fuji X-S1. Raman la concluzia ca cel mai bun Bridge Sony care s-a facut vreodata este DSC-R1, poate chiar cel mai bun Bridge in general.
Dumitru Constantin-Cosmin: Eu fotografiez frecvent raw cu un superzoom similar (Canon SX50) si castigul e foarte mare fata de JPEG, ai inclusiv un decent „raw headroom” pentru expunere. Serios, daca tu crezi ca toata lumea e inepta, nu inseamna ca ai si dreptate.
In plus, scenariul de utilizare al acestui tip de aparate e total diferit de cel pentru DSLR-uri, deci comparatia ta legata de domeniul de pret e absurda. Cat te-ar costa sa pozezi la toate distantele focale intre 24 si 1200 mm cu un DSLR? Si cate kilograme ar avea sacul? Pentru mine, aparatul asta (ma refer la Canon SX50) completeaza excelent functiile pe care mi le ofera kitul cu lentile interschimbabile, e extrem de util in multe situatii.
Fara suparare, mai invata ca exista si alti oameni decat cei din mica ta ograda si ca nevoile tale nu seteaza standardul (din fericire).
Ce nu am reusit eu sa aflu despre aparatul asta este daca filmeaza FullHD in 60p sau 60i……..ma bate gandul sa-l cumpar iar partea de filmare ma intereseaza pentru ca filmesz destul de mult cu aparatele actuale
Full HD 60i / 30p
Multumesc de raspuns
Pe diferite site-uri este specificat fie 60i fie 60p, inclusiv pe site-ul Sony este afisat 60p dar tind sa dau crezare cuiva care a tinut aparatul in mana
Salut Calin si felicitari pt review !
De ceva timp vreau sa imi schimb aparatul foto (Canon PowerShot S5 IS) si tare mi-ar fi de folos un sfat pt achizitionarea urmatorului compact. Sa fie Sony Hx 300 castigatorul ?
Da, si eu as alege HX300 acum, dintre toate bridgeurile existente. Sau Canon SX50HS, acesta ar fi a doua optiune: https://www.clubulfoto.com/canon-sx50-test-bridge-zoom-50x-raw/
Tocmai am comandat un HX-300, astept sa vina, voi reveni cu alte detalii daca este cineva interesat. M-am jucat la altex cu el, era expus cu bateria incarcata si am stat la butonat pe el destul de mult. Pentru mine e scula de concedii si de ocazii diverse, nu am vrut dslr pentru ca nu-mi voi lua niciodata mai multe obiective sa ma car pe munte cu o geanta mare si grea. Cam ce diferente credeti ca sunt la produsul final, printarea pe hartie in format obisnuit 10x15cm intre raw si jpeg?
Salutare
Eu doresc sa achizitionez acest bridge pentru filmare in mod special. Ceva pareri despre calitatea filmarii,avantaje si dezavantaje fata de o camera normala la acelas buget, daca se poate.
Multumesc.
Am intrat in posesia aparatului, filmare mai mult decat decenta, stabilizare foarte buna, focalizare rapida chiar la lumina putina,
zoomul functioneaza haotic din inel si se aud tot felul de zgomote ciudate, la revenire obiectivul in loc sa ramana pe loc pleaca iar pe plus, calitate film la 1440×1080 25p foarte buna, aparatul filmeaza max la 1920×1080/50p. Fotografiile sunt destul de slabe, diferenta extrem de mare intre D3100 si acest bridge. Zgomot pe imagine chiar de la iso 80.
as vrea o parere despre fujifilm hx50exr daca se poate, imi place f mult aceasta camera. care ar fi ordinea intre fujifilm hx50exr, sony hx300, canon sx50 si panasonic fz200. multumesc mult
Salut Florin, uite aici review-ul nostru despre Fuji HS50 EXR https://www.clubulfoto.com/fuji-hs50-in-test/
Multumesc mult Calin, review-ul iti spune tot ce trebuie sa stii totusi inca sunt nehotarat in a alege intre hx50exr si hx300. parca parca sony are calitatea imaginii mai buna iar sistemul de stabilizare a imaginii isi face mai bine treaba. Ce ma sfatuiesti? ce sa aleg ?
Si eu sunt de parere ca Sony HX300 este mai performant.
Ms mult.
Domnilor, va rog ajutati-ma cu un sfat. Pot achizitiona doua aparate la acelasi pret, respectiv 320 €, problema este ca nu ma pot decide : Sony hx 300 sau Panasonic f72. Pentru cei mai experimentati, va rog sa ma sfatuiti, cei care recomanda dslr, nu sunt interesat, am nevoie de un aparat cu care pot intra la concerte, punct. Vad ca fiecare are avantaje si dezavantaje, deci va rog dati drumul la pareri, multumesc.
Felicitari ! un review mai mult decit folositor,foarte corect si impresionant prin calitatea descrierii .
nu am vazut insa ceva comparatii de exemplu cu Nikon P520 care dupa mine s-ar situa cam pe acelasi nivel ( la caracteristici sta o idee mai slab totusi ).
Nu se compara… sony hx300 e mult peste. Exista si reviewul lui p520 aici pe site, poti sa le compari.
Sony HX300 este un bridge superb si sunt de acord cu cei de pe aici ca nu prea are concurenti la ora actuala pe acest segment de functii si pret. Discutand strict legat de comparatia cu predecesorul lui, HX200, pe care l-am folosit pana anul trecut, inclin sa cred ca ma puteam abtine de la a-l vinde si a face trecerea catre HX 300. Parerea mea, repet, a mea, poate e doar o parere dar de-aia avem rubrica de user review, este ca HX300 are o imagine de o calitate mai indoielnica. Chiar si la ISO 100 fotografiile au un zgomot de imagine deloc de neglijat, suparator chiar la vizualizarea in full size. Toate celelalte functii cu exceptia celei ale camerei foto sunt mult imbunatatite fata de HX200. Legat de imagine observ, ca vechi admirator si utilizator de camere bridge Sony, ca producatorul se straduieste sa mentina dimensiunea fisierului jpg in limita a 5,5-7,5 mega. Fotografiati un portret proiectat pe un zid alb si veti avea surpriza sa vedeti ca portretul nu mai prezinta nici zgomot nici alte belele. Proiectati-l pe un tufis sau un alt background extrem de bogat in detalii si veti sesiza o degradare masiva a calitatii portretului, camera utilizandu-si resursele pentru reproducerea fundalului (repet, mentinand dimensiunea fisierului in limitele mentionate). Mi-e greu sa inteleg acest algoritm in vremuri in care cardurile de memorie sunt mai ieftine cu fiecare zi care trece…
Salut !
M-ar interesa un Sony HX300. Pe langa pozele curente (in parc cu copiii, in concediu), mai sunt interesat de poze nocturne, ale cerului instelat sau apus/rasarit de soare. Uneori si subiecte in miscare.
Ar fi OK apartul?
Stie careva daca are si functia BULB?
Ma mai batea gandul pentru Sony A65, binenteles, la alt pret. As face efortul, dar din pacate ulterior mai trebuie sa bag banii si in obiective. Incerc si eu sa gasesc solutia economica. 🙂
buna Calin. este adevarat ce se spune ca atunci cand folosesti blitzul apare umbra obiectivului in foto chiar daca obiectivul nu este extins ? cei care au modelul asta pot spune daca este adevarat ? multumesc !
Da, daca fotografiezi la distante mici. O solutie ar fi sa folosesti putin zoom-ul (2x) si scapi de umbra respectiva.
salut, calin! da-mi te rog un sfat in privinta alegerii unui aparat foto ce sa aleg intre acest sony hx300 si canon sx50. sa iti explic ce dores eu de la un aparat. nu sunt profesionist sunt doar un iubitor de fotografii de calitate buna a culorilor, efectuate atat in natura dar si in incaperi, seara etc.vreau un aparat care sa reproduca imaginile cat mai natural din pct de vedere al culorilor, clare, vii,nu raw-uri (habar nu am ce inseamna asta si nici nu ma intereseaza) vrea doar o recomandare a unei persoane care poseda cunostinte net superioare fata de mine in ceea ce priveste calitatea aparatelor foto si a fotografiilor efectuate cu acestea. multumesc anticipat pt raspuns
Salut.
In ceea ce priveste, la Sony am intalnit culoro mai vii si mai bine reproduse direct din aparat, in Jpeg (adica fara a fi nevoie sa prelucrezi ulterior imaginile pe calculator). Asadar recomandarea mea in acest caz este Sony HX300.
multumesc pt ajutor
Salut, sunt interesat de o camera foto pt amatori. O sa o folosesc in vacante, la evenimente in familie si ocazii de acest gen. Vreau sa o folosesc si in natura si in spatii inchise cat si noaptea. bugetul max 1500 ron. Ma ajuta cineva cu niste recomandari. Sa fie compact sau bridge.
Calatoresc mult si doresc sa imi cumpar un aparat foto care sa faca poze bune si pe intuneric sau in muzee unde lumina e slaba. Am un Sony vechi H10 si vreau un aparat mai bun, dar cu care sa fac poze pe automat (nu am timp sa stau sa setez aparatul) si care sa imi ofere si autonomie mare, nu vreau sa trebuiasca sa incarc acumulatorul doar in aparat, imi mai trebuie un acumulator si un incarcator.
Ar fi bine sa fie si usor.
Dupa cautari eu m-am orientat catre un Sony DSC HX300V sau Sony DSC H300. M-am mai uitat si pe la aparatele Sony Mirrorless, dar nu ma pricep si am inteles ca ar trebui sa tot schimb obiectivele, dupa necesitati. de ex. ce parare aveti despre Sony A5000LB, Obiectiv 16-50mm?
Salut. Exista si hx300v. Diferenta consta doar in gps sau mai sunt si altele ? Multumesc