Sony HX300 este cel mai nou aparat foto bridge prezentat de compania nipona in aceasta saptamana. Este urmasul modelului Sony HX200V pe care l-am testat acum sase luni si este dotat cu un zoom optic impresionant: 50x, alaturi de un senzor CMOS BSI de 20 megapixeli. Mai mult decat atat, Sony HX300 este primul aparat din gama compactelor Sony care utilizeaza un sistem optic dublu de stabilizare a imaginii, ce permite miscarea independenda a doua blocuri optice in interiorul obiectivului pentru a compensa vibratiile chiar si la valorile extreme ale focalei.

vezi-promotia-acum

Sony HX300
Sony HX300

Sony HX300 se lauda si cu un sistem de focalizare nou care, conform comunicatului oficial este capabil sa asigure punerea la punct intr-un timp de doua ori mai scurt decat in cazul modelului HX200.

Din punct de vedere al specificatiilor tehnice, Sony HX300 ar putea avea toate ingredientele necesare pentru a deveni un best seller in categoria aparatelor foto bridge in 2013. Senzorul CMOS de 20 megapixeli, obiectivul cu focala echivalenta 24–1200 mm F/2.8 – F/6.3, sistemul de stabilizare dual si functia de filmare Full HD fiind principalele atuuri cu care Sony HX300 se lauda in fata altor aparate foto bridge concurente. Din pacate, Sony HX300 nu dispune si de o patina pentru blitz extern sau posibilitatea de a inregistra imagini in format RAW, doua facilitati cu care alte aparate foto bridge similare se pot lauda.

Similar modelului precedent, Sony HX300 ofera acces la o serie intreaga de moduri si filtre creative. Dintre acestea, functia de fotografiere a imaginilor panoramice este preferata noastra in calatorii sau vacante. Pentru cei care apreciaza rezultatele rapide si directe, fara a apela la procesarea imaginilor pe un PC/Laptop, Sony HX300 dispune de un set de filtre B&W, Sepia, desaturare selectiva si alte efecte speciale similare.

In partea superioara a aparatului se regaseste rotita de selectie a modurilor de fotografiere, care ofera acces la modul Auto Inteligent dar si la scenele presetate, functia de fotografiere a panoramelor si la modul de filmare. Fotografii avansati vor aprecia probabil posibilitatea efectuarii unor setari mai amanuntite in modurile semi-automate si cel manual cu care ne-am obisnuit de la DSLR-uri: P/A/S/M.

Sony HX300 si rotita de selectie
Sony HX300 si rotita de selectie

Tot in partea superioara a aparatului exista si un buton cu functie personalizabila. Butonul „Custom” poate fi setat din meniul aparatului sa execute o functie la indemana fotografului. De exemplu, fotografii avansati ar putea asigna setarea ISO pe butonul Custom, in timp ce fotografii entuziasti ar putea aprecia posibilitatea de a utiliza acelasi buton pentru a accesa filtrele si efectele speciale.

Mai mult decat atat, Sony HX300 este dotat cu un ecran LCD cu diagonala de 3 inch si 920.000 de pixeli dar si un vizor electronic care permite incadrearea imaginilor cu precizie atunci cand lumina ambientala este prea puternica si care si-a dovedit performantele atunci cand l-am testat pe HX200V.

Sony HX300 si ecranul LCD de  3 inch
Sony HX300 si ecranul LCD de 3 inch

Sony HX200V a fost unul dintre cele mai performante aparate foto bridge ale anului trecut (vezi Top 5 Aparate foto Bridge) iar urmasul sau, HX300, are toate premizele pentru a fi cel putin la fel de reusit. Vom afla daca se ridica la inaltimea asteptarilor atunci cand il vom testa in amanunt.

Sony HX300 va fi disponibil in Romania incepand cu luna Martie la un pret ce urmeaza a fi anuntat. Daca ar fi sa dam un pronostic, cel mai probabil HX300 va avea un pret aproximativ de 1999 lei in momentul lansarii comerciale.

Sony HX300
Sony HX300

4 COMENTARII

  1. Bridge-urile de azi ma cam lasa rece, incet incet, esti nevoit sa treci pe DSLR sau Mirrorless ca sa ai calitatea, sau mai bine zis performantele, bridge-urilor vechi, aparute inainte de 2008. Daca 20 megapixeli sunt multi pe un APS-C, pe 6,2×4,6mm sunt cam imposibili.

Comments are closed.