Sony HX200V (1789 lei aici) este cel mai nou model bridge dintr-o lunga serie, care a inceput acum mai bine de 10 ani cu Sony H1. A fost primul model bridge produs de Sony si, pentru mine, Sony H1 a fost al doilea aparat foto digital pe care l-am avut (am trecut destul de firesc de la compacta la bridge si apoi DSLR). Chiar si dupa ce am achizitionat primul DSLR am continuat sa urmaresc gama bridge de la Sony. De ce? Este foarte simplu: Sony H1, pe care inca il mai am, functioneaza si acum desi are peste 80.000 de fotografii „la activ” si nu a vazut niciodata service-ul. Asadar, deoarece au trecut destul de multi ani de la H1, am fost curios sa vad care sunt performantele si „cu ce se lauda” cel mai nou membru al familei bridge de la Sony.

Sony HX200v
Sony HX200v

Constructie si utilizare

Aparatele foto bridge pot fi considerate, in extremis, o alternativa la DSLR-urile entry level. Atat din punct de vedere al designului dar si al modului de operare, un aparat foto bridge seamana destul de mult cu un DSLR. Nici Sony HX200V nu face o exceptie in acest sens, body-ul fiind construit din acelasi material ca si Sony A37, SLT-ul entry-level al companiei, butoanele sunt amplasate cam la fel iar functiile sunt asemanatoare. In mod particular, fata de majoritatea aparatelor bridge de pe piata, Sony HX200v se deosebeste prin prezenta inelului de zoom de pe obiectiv, care seamana oarecum cu inelul de zoom de pe obiectivele DSLR. Totusi, exista o diferenta majora: inelul de zoom al lui Sony HX200V nu actioneaza in mod direct (mecanic) lentilele ci pune in miscare un motor, care la randul lui actioneaza lentilele din obiectiv pentru a modifica distanta focala. Asta se traduce printr-o miscare mai lenta a obiectivului si o precizie mai mica in utilizare decat atunci cand avem un obiectiv cu zoom optic mecanic.

Sony HX200v
Sony HX200v

In afara de asta, nu prea mai sunt multe de spus despre modul in care este construit HX200V. Este un bridge clasic, are rotita de selectie specifica DSLR-urilor, butoane dedicate pentru focus, blitz, inregistrare video, meniu si temporizator, are microfon stereo in partea de sus a aparatului pentru a inregistra sunetul pe doua canale atunci cand filmati si are un ecran rabatabil, care va ajuta atunci cand fotografiati din unghiuri mai greu accesibile. Sony HX200V are un vizor electronic, dar destul de mic pentru preferintele mele.

Sony HX200v
Sony HX200v

Fotografilor avansati Sony HX200v le ofera toate functiile cu care s-au obisnuit de la DSLR-uri: modurile de fotografiere P/A/S si Manual, dar si un mod Custom (MR) care poate retine setarile aparatului pentru a reveni ulterior mai usor la ele. Cei care prefera modurile automate vor fi uimiti de numarul mare de scene presetate si de modul „Superior Auto”, dedicat fotografiei de noapte sau in conditii de iluminare slaba.

Din seria „ce nu mi-a placut”, pot enumera lipsa functiei RAW si lipsa patinei pentru blitz extern. Din pacate pentru Sony, in aceeasi categorie de pret exista deja aparate foto bridge care ofera si aceste doua functii, destul de utile cred eu fotografilor care vor sa exploateze la maxim performantele aparatului lor. Pacat de un senzor atat de bun, daca nu poti obtine imagini RAW de pe urma lui…

Sony HX200v
Sony HX200v

Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna zoom 30x la Sony HX200V, am realizat doua imagini, din acelasi loc:

Sony HX200V Zoom 30x
Sony HX200V Zoom 30x

Calitatea imaginilor

Desi este doar un bridge, Sony HX200V include un senzor CMOS EXMOR, recunoscut pentru performantele sale in conditii de iluminare slaba si pentru acuratetea reprezentarii culorilor. De fapt, senzorul este probabil principalul atuu al celor de la Sony pe piata compactelor si nu exagerez de loc atunci cand afirm ca in segmentul sau de pret, un compact sau un bridge cu senzor EXMOR de la Sony este de cele mai multe ori superior celorlalte modele. Nici aici, Sony HX200V nu face exceptie si am putut sa surprind niste imagini foarte bune calitativ in conditii destul de atipice, in care alte aparate ar fi oferit rezultate mult inferiorare. De exemplu, soarele fotografiat printre nori, la apus, un bun exemplu in care se pot observa performantele senzorului Sony si ale sistemului de masurare a expunerii.

Functia de filmare

Sony HX200V filmeaza la rezolutie Full HD, 1080 30i, in fomat AVCHD si, asa cum am mai spus, beneficiaza de focalizare automata si zoom chiar si in timpul filmarii. Iata mai jos un exemplu de secventa video inregistrata cu Sony HX200v.

Secventa de mai jos este filmata din autobuzul cu etaj.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Conform producatorului, Sony HX200V poate inregistra aproximativ 400 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. Nu am facut 400 de cadre in testul nostru, dar am folosit camera aproape o saptamana fara sa reincarcam acumulatorul. Cel mai probabil, afirmatia producatorului este corecta.

Sony HX200V are un conector USB si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile, filmele sau cadrele panoramice pe un televizor compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe un card Memory Stick Pro Duo sau SD/SDHC de maxim 32 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG iar filmele HD sunt inregistrate in format AVCHD.

Pret

Sony HX200V costa 1789 lei aici.

Concluzii

Sony exploateaza la maxim performantele senzorilor de tip EXMOR si asta se traduce in imagini foarte bune din partea lui HX200V. Totusi, au ramas putin in urma in ceea ce priveste dotarile si functile aparatului: alte aparate bridge au patina pentru blitz extern si pot inregistra imagini chiar si in format RAW. Totusi, pentru pretentiosi Sony HX200V include un modul GPS si filmare Full HD, functii cu care alte aparate nu se pot lauda. Asadar, depinde de preferinte daca va deranjeaza lipsa formatului RAW sau nu. Pe de alta parte, Sony HX200V face acelasi lucru, la fel de bine si cu aceleasi performante precum Fuji X-S1, un bridge care costa de doua ori mai mult si se poate lauda doar cu un body ceva mai bine facut. Asadar, HX200V este, din multe puncte de vedere, un castigator in categoria bridge, poate aparatul cu cel mai bun raport calitate/pret ce se regaseste in acest moment in magazine!

Asa cum v-am povestit si la inceputul articolului, nu am cum sa nu recomand un bridge Sony. Experienta mea cu primul bridge produs de ei (Sony H1), pe care inca il mai am si functioneaza ca in prima zi, ma determina sa am in continuare incredere in gama lor de compacte.

Sony HX200V poate fi achizitionat de aici.

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

  • Calitatea imaginilor
  • Optica buna
  • Modul GPS
  • Filmare Full HD 1080p
  • Sunet stereo
  • Ecran LCD de calitate
  • Multe functii si scene presetate
  • Autonomie buna a bateriei
  • Functie SwapPanorama
  • Zoom optic 30x
  • Control manual total al parametrilor

Bile negre:

  • Lipsa formatului RAW
  • Lipsa patinei pentru blitz extern
  • Ecranul este rabatabil doar vertical (nu si lateral)
  • Rotita de selectie poate fi atinsa accidenctal in timpul fotografierii
  • Inelul de zoom de pe obiectiv nu e foarte precis

7 COMENTARII

  1. Fotografiile sunt grozave.Imi plac.Si clipul e reusit.Doar preturile sunt cam piparate la voi.Dar asta e,ce sa faci.De multe ori pretul unui aparat creste semnificativ din cauza vamii,ce se pune pe ea.

  2. Am citit cu placere descrierea ta despre acest aparat foto pe care l-am cumparat si eu, am ramas gura casaca cand am facut primele cadre cu ea chiar si in noapte, face poze foarte bune, pretul este zic eu destul de OK, totusi scrie pe ea Sony dupa cum stim marca se plateste :))).

Comments are closed.