Cel mai nou „Alpha” entry-level de la Sony, modelul A35, este un SLT veritabil. Construit cu tehnologia proprietara Sony ce utilizeaza oglinda semitransparenta in locul oglinzii rabatabile de la DSLR-urile clasice, Sony A35 este un aparat foto cu o multime de atuuri: este foarte bine construit, ofera o calitate a imaginilor foarte buna dar are si cateva aspecte negative care m-ar face sa imi pun serios intrebarea: merita sa il cumpar? Haideti sa aflam impreuna raspunsul, in continuare.

Sony SLT-A35
Sony SLT-A35

Constructie si Utilizare

Sony A35 continua seria DSLR-urilor Sony Alpha din punct de vedere al designului exterior. Parca este ceva mai bine construit si finisat decat modelele anterioare, dar are aproximativ aceeasi „logica” in amplasarea butoanelor si a modului de operare. Sony este o companie care „trage cu dintii” de cateva concepte si idei proprii, peste care se pare ca nu poate trece orice ar fi. Primul ar fi patina pentru blitz proprie, care permite doar utilizarea blitzurilor din gama Sony. Apoi, nu inteleg de ce au amplasat doua dintre cele mai utile butoane (cele care asigura functia zoom pe poza, in vizualizare) intr-o pozitie atat de greu de atins. Iar a treia, continuand traditia ce ii defineste, au amplasat rotita de selectie a modurilor de fotografiere in partea stanga a vizorului, lasand partea dreapta a aparatul aproape goala, cu exceptia a doua butoane. De parca acolo ar trebui sa intre ecranul LCD secundar, dar nu a mai avut loc. Ce sa zic, o sa spuneti ca sunt prea rau cu designerii Sony, dar nu reusesc sa gasesc logica acestor trei aspecte despre care am spus mai sus.

Sony A35 - Ecranul "Live View"
Sony A35 - Ecranul "Live View"

Pe de alta parte, „jos palaria” pentru meniul aparatului si functiile software. Sistemul live view functioneaza impecabil si modul in care cei de la Sony afiseaza parametrii si setarile aparatului pe ecran, in live view, mi se pare cea mai bna abordare vazuta pana acum la un DSLR/SLT. Meniul este structurat pe „pagini”, grupate in cateva categorii de baza (Fotografiere, Video, Playback, Setari etc). Desi face parte din gama entry level, Sony A35 are in meniu o gramada de functii si este foarte personalizabil. Inca un plus pentru SLT-ul Sony.

Sony A35 - Meniul
Sony A35 - Meniul

Un alt aspect care mi-a displacut a fost vizorul electronic. Desi ma asteptam sa ofere o imagine cat mai apropiata de variantele clasice (optice), asa cum se lauda producatorul, vizorul electronic de pe A35 pare mai degraba preluat de la un aparat foto bridge si pus acolo doar pentru a nu-i lipsi DSLR-ului aceasta functie… Este pacat, pentru caun vizor este de un real ajutor oricarui fotograf care alege un DSLR/SLT.

Sony A35 - Accesul la setarile principale se face rapid, direct din ecranul Live View
Sony A35 - Accesul la setarile principale se face rapid, direct din ecranul Live View

Calitatea imagini, balans de alb, fotografierea in rafala

Modelul A35 este dotat cu un senzor CMOS Exmor APS HD de 16,2 megapixeli si tehnologia exclusiva Sony cu oglinda semitransparenta, precum si de functie de filmare AVCHD. De fapt, Sony A35 utilizeaza acelasi senzor CMOS ca si modelul NEX-C3, despre care am vorbit aici. Din acest punct de vedere, calitatea imaginilor intre cele doua aparate este foarte asemanatoare. Sony A35 ofera o calitate a imaginilor foarte buna, chiar si la valori ISO ridicate, din punctul nostru de vedere imaginile inregistrate fiind perfectiutilizabile chiar si la valori ale sensibilitatii ce depasesc ISO 1600.

Sony A35 - ISO 100, cu obiectivul de kit
Sony A35 - ISO 100, cu obiectivul de kit

Tehnologia SLT ofera cateva avantaje fata de versiunea clasica cu oglinda rabatabila. Primul avantaj ar fi posibilitatea de a focaliza continuu, chiar si in timpul filmarii sau atunci cand se utilizeaza sistemul live-view. Astfel, focalizarea functioneaza impecabil, rapid si precis, oricand. Iar asta este unul dintre cele mai mari „plusuri” ale lui Sony A35: impreuna cu calitatea foarte buna a imaginilor, sistemul de focalizare este foarte-foarte bine implementat.

Sony A35 - ISO 3200, cu obiectivul de kit
Sony A35 - ISO 3200, cu obiectivul de kit

Al doilea mare avantaj al sistemului SLT il reprezinta fotografierea in rafala. Fiind o oglinda fixa, au fost eliminate perioadele in care oglinda rabatabila se misca si astfel numarul de cadre inregistrate pe secunda a crescut. In premiera pentru Sony, modelul α35 incorporeaza functia de fotografiere de mare viteza cu Tele-zoom, care mareste o portiune centrala a imaginii pentru o amplificare a zonei fotografiate cu aproximativ 1,4x, in timpul fotografierii la viteza de 7 cps.

Functia Auto-HDR
Functia Auto-HDR
Sony A35
Sony A35

Despre balansul de alb nu putem spune decat ca functioneaza asa cum ne-am fi asteptat de la un DSLR de generatie noua. Iarasi o asemanare cu NEX-C3, care cred ca are aceeasi algoritmi ce stabilesc valoarea balansului de alb automat, deoarece cele doua aparate produc rezultate extrem de asemanatoare si la acest capitol.

O panorama inregistrata cu Sony A35 - Click pentru zoom
O panorama inregistrata cu Sony A35 - Click pentru zoom

Modul de filmare

Sony A35 filmeaza la rezolutie Full HD, in fomat AVCHD si, asa cum am mai spus, beneficiaza de focalizare automata chiar si in timpul filmarii, datorita tehnologiei SLT.

Sony A35
Sony A35

Pret

A35 este disponibil in doua variante de echipare (click pentru detalii si pret): Sony α35 cu obiectiv 18-55mm si un kit cu doua obiective: 18-55mm si 55-200mm.

Concluzii

Sony A35 este un DSLR entry-level dotat cu o multime de functionalitati. Cu siguranta poate reprezenta un „upgrade” foarte bun pentru utilizatorul care doreste sa treaca de la compact/bridge catre aparatele foto de sistem. Principalul sau rival este chiar micul NEX-C3, tot de la Sony, care ofera cam aceleasi rezultate dar intr-un corp mai mic si mult mai portabil.

De ce ti-ai lua un Sony A35? Fotografiile de calitate, viteza de focalizare si fotografiere in rafala si usurinta in utilizare sunt principalele atuuri. Este, poate, unul dintre cele mai bune DSLR-uri entry-level de pe piata. De ce nu ti-ai lua un Sony A35? Modul de amplasare al butoanelor si vizorul electronic ar putea fi cele mai importante doua motive care te-ar tine departe de A35.

Nota Clubul Foto: 7.5/10

Ce ne-a placut la Sony A35:

  • calitatea imaginii
  • viteza si precizia sistemului autofocus, chiar si cu obiectivele din Kit
  • functia de inregistrare a panoramelor
  • functii extinse si posibilitati de personalizare multiple
  • utilizare intuitiva
  • kit-ul cu doua obiective are un raport calitate/pret excelent, datorita opticii bune a obiectivelor

Ce nu ne-a placut:

  • lipsa ecranului rabatabil
  • vizorul electronic nu ofera o calitate extraordinara a imaginii
  • cateva butoane sunt amplasate in pozitii dificil de accesat
  • functia video nu ofera foarte multe optiuni
SONY DSC
SONY DSC

 

 

2 COMENTARII

Comments are closed.