In aceasta seara am fost la evenimentul de lansare in Romania al noilor aparate foto Sony prezentate cu cateva saptamani in urma la Photokina si la IFA Berlin. Evenimentul s-a desfasurat intr-un ambient placut si s-a bucurat de o organizare „ca la carte”, in cadrul unui centru de echitatie de langa Snagov, acolo unde ne-am putut bucura de un scurt spectacol ecvestru, ca „pretext” pentru a testa noile aparate. Eu am fost printre norocosii care au putut „butona” in liniste un Sony A99, primul SLT Full Frame al companiei, fiind si principalul motiv pentru care am ajuns cu aproape jumatate de ora mai devreme la eveniment… 🙂

UPDATE: Am actualizat articolul cu testul ISO… Sony A99 la ISO 100-25.600 aici.😉

Despre preturi in Romania…

Pentru ca stiu ca e o informatie importanta si multi nu veti avea rabdare sa citit tot articolul, sa va spun de acum despre preturi. In Romania, Sony A99 (body) va avea un pret de 2800 Euro (TVA inclus), iar modelele NEX se vor comercializa in kit cu obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6 la 950 de Euro pentru NEX-6 si 750 de euro pentru NEX-5R. Atat A99 cat si NEX-6 vor ajunge pe rafturile magazinelor in luna Noiembrie, iar cei care isi doresc un NEX-5R il vor putea achizitiona incepand de la sfarsitul acestei luni.

Sony A99
Sony A99

Sony A99

Un model foarte asteptat de fotografii profesionisti care au lucrat in trecut cu modelele A800 si A900, Sony A99 este primul SLT cu senzor Full Frame lansat de compania japoneza. Am ajuns la eveniment avand in minte imaginea lui A99 din fotografiile de presa pe care le-am vazut cu ocazia anuntului de la Photokina si ma asteptam sa fie un body de A77 (review aici) cu un senzor full frame. Ei bine, pe deoparte asteptarile mi-au fost confirmate, Sony A99 avand un body aproape identic cu cel al lui A77,  dar pe de alta parte, este un aparat mult mai performant, care arata – pe buna dreptate – ca tehnologia SLT a inceput sa se maturizeze. Cel mai interesant mi s-a parut sistemul AF, care foloseste un sistem dual pentru realizarea punerii la punct, atat prin detectia fazei la nivelul senzorului (102 puncte de focus) dar si cu senzorul AF clasic format din 19 puncte de focus dintre care 11 tip „cruce” prin sistemul SLT. Astfel, ei spun ca punerea la punct este mai rapida si mai precisa, combinand avantajele din ambele „lumi”, dar – o informatie interesanta – ei sustin ca au eliminat problema backfocus-ului, prin efectuarea autofocusului exact la nivelul fotodiodelor de pe senzor. (Detalii despre Sony A99 aici)

Sony A99 ISO Test (crop 100%):

Pentru ca intotdeauna e bine sa ai un card liber la tine si A99 are doua sloturi de card pe care poate salva fotografiile in „paralel” (pentru copie de siguranta), pana ne trimit cei de la Sony fotografiile de pe cardurile lor am sa va arat testul ISO rapid pe care l-am facut cu Sony A99. Imaginile au fost trase in format JPEG, cu setarile standard ale aparatului, mod P (Program). Concluziile le trageti voi dupa ce vedeti imaginile de mai jos la rezolutie maxima (click pe imagini pentru zoom si pe butoanele „inainte/inapoi” pentru navigare). Nu stiu ce versiune de firmware aveau camerele sample de astazi, dar e posibil ca in varianta comercializata imaginile sa fie chiar si mai bune la valori ISO ridicate.

Sony A99 - ISO 800

Image 4 of 9

Sony A99 - ISO 800

Sony A99 este exact asa cum m-am asteptat: constructie solida, un body similar cu cel al lui A77 (cei care au folosit A77 sau chiar A57 nu vor avea nevoie de o perioada de acomodare prea indelungata pentru a fotografia cu A99), comenzile sunt bine plasate iar butoanele asigura accesul la majoritatea functiilor. Ce nu mi-a placut este „lagul” (intarzierea in executarea functiei) prezent la apasarea butoanelor. Eu am avut un aparat de pre-productie si sper ca acest mic inconvenient sa se remedieze in varianta finala a acestui model. Un astfel de comportament al butoanelor l-am intalnit si la A77, dar daca vorbim de un Full Frame care se adreseaza cu precadere profesionistilor, aceasta mica problema se poate dovedi un deal-braker, pentru ca degeaba ai un AF extrem de rapid si precis daca aparatul nu asculta de comenzi cu promptitudine.

O alta functie care mi s-a parut interesanta si destul de utila este AF Range Control, cu ajutorul careia poti alege distanta la care se afla subiectul pentru ca sistemul AF sa nu fie influentat de factori externi: elemente de decor, oameni care trec prin cadru etc.

Alte detalii despre A99: senzor CMOS de 24 megapixeli, 121 puncte de focus (11 tip cruce), rafala 10 fps, filmare Full HD 50p cu sunet stereo, GPS, conector microfon extern si casti, iesire HDMI, ecran rabatabil, functii HDR, Sweep Panorama, stabilizare integrata in body, vizor electronic XGA OLED Tru Finder, doua sloturi SD/MMC si – asa cum am putut sa observ, un body compact si foarte usor pentru un full frame.

Prezentarea lui Sony A99 sustinuta de Dl. Dinu Lazar:

Sony A99 fotografiaza in rafala cu pana la 10 cadre pe secunda si reuseste sa urmareasca subiectul in cadru, focalizarea continua functionand chiar si atunci cand declansati, datorita sistemului SLT. Mi-a placut cum se comporta atat sistemul AF (probabil cea mai inovativa caracteristica a lui A99) dar si aparatul in sine. Am facut si cateva teste de ISO si rezultatele sunt foarte bune. Gama dinamica este „la paritate” cu cea a lui Nikon D600, pentru ca, la baza au acelasi senzor CMOS.

Over-all, primele impresii despre A99 sunt pozitive si abia astept sa am ocazia sa ii fac un review mai amanuntit. La acest pret (2800 euro), cel putin la prima vedere depaseste din punct de vedere al dotarilor toate aparatele Full Frame similare. Si nu exagerez de loc cand spun asta…

Alte imagini cu Sony A99

Slideurile de la prezentare (aproape toate), pentru cei care vor sa afle mai multe:

Sony NEX-6

Desi in comparatie cu timpul petrecut alaturi de A99 am avut destul de putin timp la dispozitie pentru a „butona” modelele NEX, Sony NEX-6 mi-a placut datorita dotarilor si a modului de utilizare similar lui NEX-7, la un pret mai mic (950 de euro kit). Imi este destul de clar ca NEX-6 va „canibaliza” vanzarile lui NEX-7, pentru ca sincer nu mai vad motivul pentru care as alege modelul de anul trecut, cand NEX-6 ofera practic acelasi lucru (inclusiv vizorul electronic, ecranul rabatabil si patina pentru blitz extern) dar cu o rotita de selectie in minus.

NEX-6 are acelasi meniu si acelasi mod de utilizare ca si NEX-7, acel meniu al gamei NEX cu care eu nu am reusit sa ma impac niciodata… dar, din fericire, butoanele si rotita de selectie cu functie programabila fac viata mai usoara unui fotograf care alege modelul NEX-6. Detalii despre Sony NEX-6 aici.

Fotografii cu Sony NEX-6

Sony NEX-5R

Cel mai nou model din gama NEX-5 este dotat cu Wi-Fi si poate transfera fotografiile si filmele pe orice dispozitiv compatibil. Este o functie interesanta si de multe ori utila, posibilitatea de a vizualiza fotografiile pe o tableta, un proiector sau un ecran extern aparatului, fara a descarca imaginile pe un laptop, fiind destul de utila. NEX-5R se adreseaza fotografilor entuziasti, fiind usor de utilizat, cu ecran rabatabil care poate fi intors pentru auto-portrete alaturi de prieteni sau familie si este disponibil in mai multe culori, dintre care eu am vazut astazi modelul negru si cel alb (care seamana cu un iPhone daca ma intrebati pe mine…:) ).

Sony NEX-5R Alb:

Sony NEX-5R Alb
Sony NEX-5R Alb

Din pacate nu va pot spune mai multe despre experienta cu modelele NEX deoarece, asa cum am zis mai sus, am preferat sa imi concentrez atentia pe Sony A99. Am facut cateva poze cu fiecare si am observat meniul, modul de operare si forma body-ului care caracterizeaza gama NEX si la care specialistii Sony nu vor sa renunte prea usor. Deoarece din preturile anuntate azi vad ca va fi doar o diferenta de aproximativ 200 de euro intre NEX-6 si NEX-5R eu as alege un NEX-6 pentru controlul mai bun pe care mi-l ofera butoanele in plus de pe body. Totodata, dimensiunile modelului NEX-5R au fost reduse (fata de 5N) pentru a incape mai usor in orice geanta, poseta sau chiar buzunar de haina. Detalii despre Sony NEX-5R aici.

Fotografii cu Sony NEX-5R

Acestea au fost, pe scurt, primele impresii despre cele trei aparate prezentate astazi in premiera in Romania. In mod clar atentia mi-a fost atrasa de SLT-ul Full Frame, Sony A99, pe care abia astept sa il pot testa in amanunt in viitorul apropiat (ce, am mai spus asta? Pai tocmai… 🙂 ).

Alte fotografii de la eveniment (surprinse cu Fuji X10):

13 COMENTARII

  1. 121 puncte de focalizare, dar parca nu prea acopera tot cadrul! ce parere ai?

    • Da, am observat si eu acest aspect, intr-adevar nu acopera cadrul asa cum m-as fi asteptat, dar pana nu primesc un sample la teste ca sa imi pot face o idee mai clara despre modul in care functioneaza sistemul AF imi este greu sa ma pronunt…

  2. Nu ma impresioneaza calitatea la ISO mare, daca este vorba de un crop 100% da, e foarte bun, daca nu, e nasol. Si 60D-ul meu se descurca cel putin la fel ca acesta (am un 3200 perfect utilizabil si un 6400 zic eu, bun. Cu grip arata ca o nava spatiala wraith din Stargate Atlantis, nu ca un aparat foto profesional (da, e conceput pentru cei PRO care prefera Sony). Vizorul electronic cum se descurca fata de modelele de varf SLT pe APS-C? Iar tind sa spun ca batranul Canon 5D Mark II e mai practic decat A99 (ca sa nu fiu prea rau sau sa exagerez zicand mai superior).

    • Ai putea zice ca e superior, dar te-ai insela. 🙂 Mai practic da, dar numai pentru Canonisti. Si din cauza pretului la care poate fi gasit in ziua de azi. Nu contest ca e un aparat foarte bun 5d-ul, cat am lucrat cu el m-a impresionat placut, dar daca-l pui in comparatie directa cu un SLT din 2012, si anume A99, paleste rau de tot. (iar aici intervine si preferintele de features si brand, tu esti convins ca Mk2 e o alegere mai buna, eu as alege batranul Sony A900 daca n-as avea buget de A99 – ii lipseste functia video, dar eu nu am nevoie de ea deloc – si e poate, unul din ultimele DSLR-uri clasice, concepute pentru fotografie, si nu marketing – si ultimul DSLR care pastreaza ADN-ul Minolta – giganti foto, de altfel). Desigur, opinia mea, fiecare-si gestioneaza bugetul dupa propriile preferinte!
      imaginile par crop-uri. 😕 Am vazut sample-uri multe de la A99, calitatea imaginii era foarte buna. Desigur, eu inca astept sa vad sample-uri raw, cu firmware-ul final. Am vazut de la NikonD600 (acelasi senzor) si mi-a placut ce vad.

    • Nu-s canonist inrait, apreciez orice aparat bun. Pe viitor daca merita as schimba si sistemul pentru ceva FF Nikon de exemplu. Da, batranul A900 a fost si inca este un FF foarte bun. Pe crop A700 a fost foarte bun, poate pentru ca nu sunt adeptul tehnologiei SLT subestimez putin Sony.

    • Da, A700… eu l-am luat cam tarziu cand puteam sa optez pt ceva mai nou, dar design-ul… e perfect. (desigur, e foarte bun cu totul: imagine, functionalitate, etc) copilul lui Minolta Maxxum 7, respectiv 7D, doua aparate grozave si ele care au intrat in categoria clasicelor. Sincer, si eu sunt putin sceptic in legatura cu tehnologia SLT, desi probabil peste 10/15 ani s-ar putea sa fie tehnologia cea mai folosita si are avantajele ei… dar momentan, scepticismul mi-e in legatura cu aia 30% din lumina care merge la vizor. Am vazut diferenta intre NEX7 (mirrorless) si A77 (translucent mirror), si NEX7 mi s-a parut putin superior la imagine. Cu vizorul electronic nu am nimic, l-am incercat cel de pe NEX7/A65/A77 si este foarte foarte bun, mare si util. Desigur, poate… cand punem mana pe A99 cu firmware-ul final si aranjat cum trebuie, nu o sa avem multe de comentat in legatura cu tehnologia SLT… sunt curios de eventualele diferente la imagine, intre A99 si RX1, cand acesta va aparea… acelasi senzor, cu si fara oglinda. Atunci, vom vedea dovezile si daca ne vom schimba opiniile sau nu. 😀

    • Daca vorbim de A99 e cam la fel ca si A77. Eu am maini destul de mari si mi se pare foarte ok si comod, iar cu gripul montat e o placere sa lucrezi cu el chiar si in pozitia portret. Este totusi unul din cele mai mici si mai usoare FF de pe piata. 🙂

Comments are closed.