Lansat acum aproape doua saptamani, A3000 este primul mirrorless cu montura E si body similar aparatelor foto DSLR lansat de Sony. Este un produs nou, care deschide o nisa noua in catalogul companiei nipone, lasand in urma aparatele SLT si preluand aproape toate atuurile gamei NEX, dar intr-un body standard atat prin forma cat si prin dimensiuni. Totusi, se ridica Sony A3000 la nivelul asteptarilor? Combinatia „mirrorless in body DSLR-like” este o reusita? Aflam in cele ce urmeaza…
Sony A3000 se gaseste deja in magazinele din Romania la un pret aproximativ de 1.700 lei cu obiectivul de kit 18-55mm. Click aici pentru pretul actualizat.
Sony A3000
Specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS APS-C de 21,1 megapixeli (5456 x 3632px)
- ISO 100-16.000
- Montura E
- Blitz pop-up integrat
- Patina pentru blitz extern
- Vizor electronic integrat
- Ecran LCD fix, 3 inch, 230.000px
- Filmare Full HD AVCHD, compresie H.264
- Format JPEG/RAW
- Slot de card SD/SDHC/SDXC
- Intrare pentru microfon extern
- Greutate 281 g
- Dimensiuni: 102 x 58 x 38 mm
- Autonomie 480 cadre (CIPA)
- Obiectiv de kit 18-55mm f/3.5-5.6
Constructie si utilizare
Sony A3000 este construit in jurul unui senzor APS-C de 20,1 megapixeli, are blitz si vizor electronic integrat, poate inregistra filme Full HD in format AVCHD / H.264 si este, practic, un Sony NEX-3N intr-un body conventional.
Ce aduce in plus fata de NEX-3N? Un body mai voluminos, cu o forma conventionala (sa zicem…), o rotita de selectie a modurilor de fotografiere si, poate cel mai important, o patina pentru blitz extern standard, care poate acomoda si alte accesorii (microfon extern, de exemplu).
Daca in formatul lui NEX-3 lipsa butoanelor este de inteles, nu acelasi lucru se poate spune despre A3000, care nu aduce practic in plus nici un buton dedicat pentru functii, ci tot cele trei butoane standard tipice gamei NEX si o rotita de selectie. Desi meniul este acelasi din gama NEX, navigarea este destul de greoaie la inceput, si asta pentru ca aparatul necesita o perioada de acomodare extinsa, mai ales pentru cineva care e obisnuit cu DSLR-urile clasice si se asteapta la un mod de utilizare similar (si familiar) din partea unui aparat care, cel putin la prima vedere, arata aproape identic.
Am amintit mai sus de blitz, dar trebuie sa vi-l si arat: este cel mai mic blitz pe care l-am intalnit pana acum pe un aparat din aceasta categorie…. seamana cu cele de pe compactele din seria WX a aceluias producator.
Din fericire, A3000 se lauda cu un acumulator „full-size”, unul adecvat dimensiunilor generale ale aparatului. Asta ii asigura o autonomie extinsa, de peste 500 de cadre, dar despre asta vom vorbi putin mai jos.
Accesul la cardul de memorie se face prin lateral si nu imparte aceeasi incinta cu a acumulatorului. E un aspect pozitiv, pentru ca e mai la indemana si nu mai trebuie sa dai jos aparatul de pe trepied pentru a schimba cardul de memorie. Tot in lateral se gaseste si conectorul USB, cu dublu rol: transfer si incarcarea acumulatorului.
Toate fotografiile cu Sony A3000:
Meniul
Sony A3000 are acelasi meniu ca si aparatele din gama NEX si de aici deriva si modul de utilizare similar. In meniu se regasesc totusi cateva optiuni interesante: HDR automat, posibilitatea de a inregistra fotografii panoramice (cu setarea directiei), bracketing si balans de alb custom. Iata cateva imagini cu meniul lui A3000:
Calitatea imaginilor
„Piesa de rezistenta” cu care se lauda A3000 este senzorul CMOS in format APS-C de 20 de megapixeli. Din fericire, acesta reuseste sa asigure o calitate buna spre foarte buna a imaginilor, chiar si la valori ISO ridicate (in meniu fiind disponibila inclusiv valoarea ISO 16.000), dar o asemenea rezolutie neceista obiective de calitate, pentru a beneficia la maxim de capacitatea senzorului de a reproduce detaliile. Obiectivul de kit Sony SEL 18-55mm f/3.5-5.6 OSS se straduieste sa tina pasul, dar mai ales la capatul tele (50-55mm) incep sa devina vizibile limitarile optice. Cu un set de obiective mai performante, A3000 ar putea fi capabil sa surprinda imagini excelente.
Iata cateva imagini surprinse cu A3000 astazi, din Bucharest City Tour (linia de autobuze etajate destinate turistilor care viziteaza Bucurestiul). Cadrele au fost trase JPEG, cu setarea DLight standard, sharpness si culori la valorile implicite. Desi A3000 poate inregistra si imagini in format RAW (sau RAW+JPEG simultan), deocamdata nu este disponibil un convertor RAW, aparatul fiind prea nou pentru a fi inclus in actualizarile ACR/Lightroom.
Culorile sunt vii iar nuantele sunt redate corect, aparatul fiind capabil sa isi seteze automat temperatura de culoare optima. Senzorul ofera o gama dinamica generoasa, iar impreuna cu sistemul de masurare a expunerii performant, cadrele ies corect expuse, cu detalii in zonele de umbra, evitand in acelasi timp efectul de „cer ars” (a se vedea cateva din fotografiile de mai jos, cu contraste puternice). Cadrele au un contrast bun chiar si in contra-lumina, iar obiectivul de kit rezista bine la flare.
Sistemul autofocus functioneaza bine, desi nu exceleaza prin viteza, dar asigura o precizie buna (in doar doua cadre din 200 a „ratat” focalizarea, dar trebuie tinut cont si de faptul ca eram totusi in miscare, intr-un autobuz…). Pentru ca timpul pe care l-am putut aloca acestui test a fost restrans, aceasta modalitate de a vizita Bucurestiul a fost nu doar inedita, dar si plina de subiecte si situatii diferite de fotografiere, in care puteam testa atat capacitatea aparatului de a surprinde cadre reusite in conditii de iluminare care se schimba de la un moment la altul dar si sistemul autofocus si capacitatea stabilizatorului.
Cum filmeaza Sony A3000?
Sony A3000 se lauda cu un mod video avansat, care permite inregistrarea unor clipuri video scurte (max. 29 minute) la rezolutie Full HD 1980×1080 (AVCHD, 50i sau 24p), cu sunet stereo (gratie celor doua microfoane aflate in partea de sus a aparatului, dar care ofera o separare redusa a canalelor, fiind pozitionate foarte aproape unul de celalalt) si autofocus activ chiar si in timpul filmarii. La acest capitol, Sony A3000 reuseste sa depaseasca chiar si unele DSLR-uri entry-level si surprinde prin calitatea inregistrarii video. Stabilizarea de imagine este activa si in timpul filmarii, cu obiective dotate cu aceasta functie (Sony OSS). O alta bila alba, Sony A3000 este dotat cu patina pentru blitz cu port multi-functie care permite inclusiv atasarea unui microfon dedicat.
Iata doua secvente video inregistrate cu A3000 din mersul masinii (observati sistemul AF).
Autonomie, conectivitate si stocare
Am fost placut surprins de autonomia lui Sony A3000. Cu un singur acumulator am surprins aproape 200 de imagini si trei filme scurte, iar aparatul afisa „72%” in dreptul simbolului de acumulator. Asadar, A3000 se bucura de o autonomie extinsa si ar putea fi capabil sa surprinda chiar si peste 500 de cadre la o singura incarcare a acumulatorului Li-Ion NP-FW50 de 1080mHa.
La capitolul conectivitate, Sony A3000 are un singur conector multi-functie, care permite atat transferul fotografiilor (USB) dar si incarcarea acumulatorului. Poate fi o bila alba sau, din contra, una neagra, dar A3000 poate fi incarcat de la un USB de laptop, oriunde si oricand. Downside-ul este ca trebuie sa aveti tot timpul camera conectata in timp ce incarcati un acumulator, asadar daca aveti doi acumulatori, tot nu veti putea fotografia in timp ce al doilea se incarca…
Stocarea fotografiilor se face pe carduri SD/SDHC/SDXC, pentru care exista un singur slot disponibil. Accesul la card se face prin partea stanga a aparatului, asadar nu trebuie sa demontati aparatul de pe trepied pentru a schimba cardul, asa cum se intampla in cazul aparatelor la care accesul la card se face pe langa acumulator.
Raportul calitate/pret…
Sony A3000 se gaseste deja in magazinele din Romania la un pret aproximativ de 1.700 lei cu obiectivul de kit 18-55mm. Click aici pentru pretul actualizat.
Astfel, Sony A3000 se pozitiona in categoria „DSLR/Mirrorless accesibil”, acolo unde principalii concurenti sunt Canon 1100D sau chiar Sony NEX-3N. Daca ne gandim ca doar obiectivul de kit cu care vine A3000 costa aproximativ 1300 de lei, ne ramane un body care vine aproape gratis…
Pe de alta parte, Sony A3000 vine cu un body asemanator bridge-ului Sony HX300, la un pret similar, dar cu montura E si – cel mai important – un senzor APS-C performant. Toate acestea ar putea face si mai dificila alegerea cumparatorilor, intr-un segment de pret si asa supra-saturat…
Concluzii
Ce este Sony A3000? Pe scurt, este un NEX-3N intr-o carcasa „DSLR-like”. Este acelasi mirrorless entry-level, cu acelasi meniu si la fel de putine butoane pentru functii, dar intr-un body mai mare, parca special conceput pentru cei carora designul specific seriei NEX nu prea le-a mers la suflet. Atuul sau este pretului dar vine si cu cateva functionalitatii pe care DSLR-urile entry-level (in special Canon 1100D, concurentul sau direct), nu le ofera: mai multe filtre si efecte, HDR si fotografii panoramice si un mod video mai avansat, cu auto-focus. Bila neagra cea mai importanta? Vizorul electronic dificil de utilizat datorita rezolutiei scazute si a opticii mediocre.
Asadar, Sony A3000 este un aparat care ar putea fi adoptat de fanii brandului, poate in locul unui DSLR entry-level, doar daca bilele negre nu reprezinta o problema. Altfel, A3000 are meritul de a deschide o noua categorie de produse in catalogul Sony si ne face sa ne gandim la viitor: poate Sony A5000 sau A7000 (similare modelelor A57 sau A77, dar cu tehnologie mirrorless nu SLT) vor fi mult mai interesante. Daca vor exista…
Nota Clubului Foto: 7/10
DOWNLOAD: Fotografii cu A3000 din test, la rezolutia originala (arhiva 60MB)
ALTERNATIVE
Bile albe:
- Calitate buna a imaginilor
- Senzor APS-C
- Filtre si efecte speciale, Panorama si HDR
- Filmare Full HD cu autofocus si sunet stereo
- Obiectiv de kit decent
- Greutate redusa
- Patina pentru blitz extern sau accesorii
- Autonomie ridicata (peste 500 de cadre)
Bile negre:
- Vizor electronic mediocru
- Prea putine comenzi pe butoane dedicate
- Body destul de voluminos (pentru un mirrless)
- Blitz pop-up cu raza de actiune redusa
- Ecran LCD de rezolutie mica
- Incarcare prin USB
- Meniul atipic NEX ar putea sa nu fie pe placul tuturor
Galeria de imagini completa:
Nu inteleg de ce acest model. Sony are doua categorii, sa le spun asa, mari si "grele", SLT-urile Alpha si Mirrorless-urile NEX. Chiar daca majoritatea prefera sa ramana pe DSLR, iar Canon/Nikon/Pentax au succes mai mare, Sony face aparate foto peste aparatele similare de la competitori, cel putin dpdv al specificatiilor si performantelor, restul tine de gusturi. Nu vad de ce ar face o serie Mirrorless cu performantele NEX-urilor intr-un body similar SLT. Mi se pare o investitie aiurea, probabil datorita scaderii vanzarilor, s-au gandit la ceva nou, poate prinde, poate nu.
Daca zvonurile sunt adevarate, vanzarile SLT nu au mers deloc bine, iar in prezent liniile de productie din fabricile Sony sunt in proces de conversie catre full mirrorless. Asa ca SLT-uri nu prea o sa mai apara (eu as paria ca A58 e ultimul…) dar pentru ca totusi exista piata pentru bodyurile de forma asta, locul lor va fi luat de aparate precum cel de fata. A3000 este, de fapt, un fel de A35 fara oglinda aia semitransparenta… iar faptul ca A35/37 nu se mai fabrica, iar a3000 a aparut primul cam confirma ce am zis mai sus cu liniile de productie si inlocuirea lor…
Iata ca suntem in 2015 si eu tare as vrea un sony slt-a58. Am ratat oferta la 1500 lei din preajma Craciunului. Poate sper degeaba ca voi mai prinde o astfel de oferta de Pasti. Daca dispare a58-ul de pe piata, nu vad altul mai bun la orizont cu banii astia. Anume vreau acest slt fiindca:
-are stabilizare pe senzor
-admite o gama larga de obiective ieftine, inclusiv Konica-Minolta
Alternativa? Mirorless-urile. Dar astea n-au stabilizare, le trebuie obiective noi si scumpe si, … n-au vizor!
M-as impaca cu A3000, daca ar avea stabilizare pe senzor si obiectiv cu montura A. Oare chiar nu se poate sa faca Sony aparate care sa pastreze ce a fost bun la cele vechi?
Interesant…pare un DSRL pentru adolescenti si femei .
Eu am deja un HX200-V… Si ma bate gandu’ sa il schimb cu ceva mai „interesat” – niste imagini full size nu atasati?
Sigur ca da. Am pus cateva din test la rezolutie originala, in arhiva de aici: https://www.clubulfoto.com/teste/sony-a3000/sony-a3000-photos.zip (arhiva are 60MB)
Sony A3000 fata de HX300 are un senzor de imagine net superior. Si surprinde imagini mai bune. Singura problema este obiectivul de kit, care ofera un zoom restrans (doar 3x) fata de super-zoom-ul de pe HX300. Altfel, da, e un aparat mai bun A3000.
@Calin multumesc de imagini; eu am HX200-V, cel cu 30x zoom. Voiam un NEX5, numai ca la 3500-4000 de lei depaseste cu mult bugetul (trag cam 8000-10000 de imagini pe an prin vacante, plimbareli…) Ce ma deranjeaza cel mai mult la 200-V e zgomotul in imagine… e ok pentru clasa lui dar vreau ceva mai mult. Plus ca eu acu conduc si pretena se ocupa de partea de imagine… deci un mod Aut foarte destept si o greutate mica sunt binevenite (de asta nu vreau DSLR). Apoi sunt genu point and shoot, nu vreau sa stau 10-15 minute sa butonez reglajele.
Ce obiectiv tele (un 20X) recomanzi pentru el?
Multumesc!
Ps Daca ma hotarasc sa il cumpar, pune si un link (ca nu vazui) cu 2parale pentru f64.ro 😛
PPS e fabricat in Japonia sau in PRC?
A3000 e fabricat in Thailanda.
Altenrativa la A3000 ar fi NEX-3N (la F64: http://bit.ly/1eGtJa2 ) care e de fapt acelasi aparat dar intr-un body mai mic. Mai bine zis, A3000 e un NEX-3N intr-un alt body. Pentru ca modul de utilizare, funcitiile, meniul etc sunt identice. Daca vrei mic si ‘destept’ (cu un mod Auto bun), atunci cred ca 3N este solutia la banii astia.
Ca tele, mie mi-a placut f. mult obiectivul 18-200 OSS, dar costa cat tot aparatul… Uite foto cu el aici: https://www.clubulfoto.com/sony-18-200mm-oss-noul-favorit/
@Calin 1st and 1st comentez aici caci nu imi apare butonul de replay la ultimul tau comment.
Apoi fusai azi la f64.ro sa il vad pe viu. Ecam ca din topor, daca as putea spune. Ma asteptam la mai mult cauciuc, platicul ala imi lasa o impresie de foarte ieftin. Ecranul e intradevar si mic si slabut… Apoi, adica mai intai, am vazut si HX300-le. Acelasi stil in topor, cu aceleasi butoane mari (si numai mici nu imi pot fi numite palmele), au taiat rau din calitate. Probabil pentru a merge catre modelele mai scumpe. Asadar… urmeaza taieri bugetare. Mari.
Acu… cine recomanda (cu review si sample-uri) un DSLR care le nimereste bine pe auto (pana invata si userul care cum e cu butoanele si de preferat cu un display de calitate (nu tot timpu vizorul poate fi folosit – gen masina in miscare pe drumurile pline de gropi ale patriei)
Pret 500-800E
Mulumesc
Pai ai cam observat ce am scris si eu aici: A3000 e o varianta „de buget” (ca sa nu zic ieftina), a unui mirrorless pus intr-o forma de DSLR. Atat si nimic mai mult. Body de bridge, senzor si montura de mirrorless. Accesibil si clienti fericiti (ma rog, unii dintre ei…).
DSLR care „merge bine pe Auto” ma gandesc la D3100 / D3200 de la Nikon, care au integrat un mod Ghid pentru incepatori. Uite aici review-ul https://www.clubulfoto.com/review-nikon-d3200/
@Calin mi-e sa nu fac vreo tampenie si sa imi iau un D7000/7100 si sa invat din mers.
Multumesc mult de informatii.
Pai nu-i nici o tampenie. D7000/7100 sunt mai performante decat D3100/D3200 bineinteles. Problema e ca nu sunt la fel de „user-friendly”…
Sa mai zic ca D7100 mi se pare cel mai reusit DSLR APS-C actual? https://www.clubulfoto.com/nikon-d7100-in-test-cel-mai-bun-dslr-aps-c-actual/
@Calin daca nu ai nimic impotriva o sa iti trimit un mail zilele astea; poate ma ajuti cu niste sfaturi. office@clubulfoto.com
E ok.
Salut! Vreau un sfat pentru un începător ca mine ( am pretenții de la poze pe modul de noapte si macro ) Nu știu ce să aleg intre Sony A3000 și Canon 1100D , nu am văzut niciunde poze făcute noaptea de aceste două aparate pentru o comparație . Calin, care dintre aceste două aparate mi-ai recomanda ? Sau ma ma insel si imi trebuie un aparat care le depășeste pe acestea două.
Salut cele doua sunt similare ca performante dar eu totusi ti-as recomanda Canonul pentru ca vei avea mai multe optiuni in ceea ce priveste obiectivele pe viitor….
Am mai luat în vizor și Nikon D3100 , acuma chiar nu mai știu ce să aleg, ori mai pun ceva bani și cumpăr Nikon D5100 , care cred ca este foarte ok pentru începători pretențioși ca mine.
Pai sa sti ca D5100 ar fi cea mai buna alegere dintre astea 4 (A3000, D3100, 1100D si D5100)