Pentru fotografi, spatiul de pe cardul de memorie nu este aproape niciodata suficient. In calatorii, drumetii sau sesiuni foto extinse, spatiul de stocare si posibilitatea de a face un backup al fotografiilor nu este o optiune ci o necesitate. Totusi, solutiile clasice de backup sunt, de multe ori, costisitoare (un HDD extern cu cititor de card integrat) sau prea voluminoase pentru a fi tot timpul la indemana (un laptop, de exemplu). Astazi va prezentam o solutie simpla si ingenioasa, aflata mereu la indemana: transformati orice smartphone intr-o solutie de backup pentru fotografii!
Ideea este simpla: smartphone-urile moderne cu sisteme de operare Android sau iOS (probabil si Windows 8, desi nu am testat) permit conectarea unui dispozitiv USB de stocare prin conectorul de date. Putem extinde aceasa functionalitate adaugand un simplu cititor pentru carduri in ‘ecuatie’. Utilizand un card microSD incapator, aflat in smartphone, se vor putea transfera rapid fotografiile (indiferent de tipul cardului – SD, CF – sau formatul imaginilor (JPEG, RAW), chiar si fisiere video) de pe cardul de memorie al aparatului pe cardul microSD din smartphone.
Totusi, pentru a putea face asta este necesar sa achizitionati un cablu USB care nu este livrat odata cu telefonul. Este vorba despre un cablu microB-USB to USB standard, care – din fericire – nu este deloc costisitor (ATENTIE: tipul de cablu poate sa difere in functie de conectorul de date al smartphone-ului!).
VIDEO: Cum functioneaza:
Inregistrat cu Fuji X10.
Ce aveti nevoie?
(in plus pe langa un smartphone)
- Cablul microB-USB to USB standard ( aprox. 34 lei – compatibil cu majoritatea smartphone-urilor Samsung, HTC, Sony etc.)
- Cititor de carduri (+cablul USB, de preferinta cat mai scurt) ( de la 56 lei )
- Un card microSD incapator, pe care sa descarcati fotografiile in smartphone ( de la 75 lei )
Astfel, cu o investitie initala de aproximativ 165 de lei aveti pregatita o solutie mobila de backup / salvare a fotografiilor, oricand la indemana, care nu este la fel de fragila ca un HDD extern, nu ocupa la fel de mult spatiu, nu necestita alimentare proprie si poate fi utilizata in doar cateva secunde.
Functii suplimentare
In plus, puteti transmite rapid fotografiile pe email sau pe retelele sociale, gratie functiilor sistemului de operare Android, accesibile chiar din fereastra ce afiseaza lista fotografiilor de pe card. Pe langa functia de backup, cablul microB-USB poate fi utilizat si atunci cand cardul de memorie din aparatul foto devine neincapator, in excursii sau calatorii. Sau pentru a distribui pe Facebook sau pe blog imagini de la evenimente.
Utilizarile sunt multiple, iar costul unei astfel de solutii este minim. Avantajele sunt numeroase, iar dezavantajele … doar doua (pana acum): spatiul de pe cardul microSD al smartphoneului este limitat (depinde cat investiti intr-un astfel de card) si fotografiile vor trebui transferate apoi pe un laptop/pc (daca le stergeti din aparat).
In plus nu exista riscul demagnetizarii HDD-ului extern sau a pierderii informatiilor, decat daca ramaneti fara smartphone… 🙂
Cateva capturi de ecran dupa conectarea cititorului de carduri la smartphone si optiunile existente (in file-managerul standard dar si in Total Commander pentru Android):
Alternative…
O alta solutie care produce aceleasi rezultate (salvarea fotografiilor pe cardul de memorie al smartphone-ului) este utilizarea cardurilor EyeFi. Dar sunt mai scumpe si nu se pot transfera decat fotografiile aflate pe cardul EyeFi, nu si de pe alte carduri. In plus aveti nevoie de un aparat foto compatibil cu standardul EyeFi… O alta optiune ar fi sa achizitionati de la inceput un aparat foto cu Wi-Fi integrat…
Cam greu sa faci backup pe telefon tinand cont ca memoria acestuia e deobicei mai mica sau egala cu a unui card!
Pai nu in memoria interna standard a telefonului…. ci pe un microSD de 32 sau 64GB adaugat in plus…
Sau la achizitionarea unui card Lexar primesti un cititor de genul (pentru carduri SD) si se simplifica „traseul” 🙂
http://media-int.takealot.com/covers/29850653/lexar_premium_64gb_with_reader-full.jpg
O idee foarte buna! La tot kit-ul acesta as mai adauga un power-bank pentru telefon pentru ca este posibil ca aparatul sa consume mai mult in timpul procesului. Cred ca este foarte util pentru a "shareui" imagini de calitate 😉
Da, desigur, pentru ture lungi o autonomie crescuta asigurata de un power-bank este absolut necesara. Pacat doar ca nu se pot utiliza simultan…
Cablul ce trebuie achiziționat va fi microUSB to USB female, altfel n-ai unde să bagi cititorul de card. 😉
Eu utilizez deja un cablu USB-Host/OTG pentru a vedea fotografiile pe telefon, ecranul e mai mare …
mai simplu….in loc de card si cititor de card+cablu aferent sa folosesti un Stick USB…eu asa folosec cu succes
Nu prea inteleg… si cum transferi pozele din aparatul foto (de pe cardul lui) pe stick?
@Calin solutia propusa de tine are cateva mici probleme. Cea mai dureroasa: cardul e sigle point of failure, adica atunci cand crapa, duse sunt si pozele.
Am testat o perioada un WD Duo (in RAID 1) dar ii scump si cam greu de accesat din afara retelei.
Cel mai la indemana acum imi e un raspberry pi cu archlinux si samba pe el+un hdd extern in care pui un WD Scorpio Black (5 ani garantie), conectat la router (ai undeva la 6-10MB/s viteza de transfer) si poti mapa share-ul in windows.
Daca vrei sa fie cu adevarat mobil adaugi ownCloud . Ca netu mobil ii mai ieftin ca braga. Iar clientul functioneaza pe aproape orice SO. Si daca vrei redundanta mai adaugi un HDD si setezi RAID1 din SO.
Ok, e corect ce spui. Dar cati fotografi au cunostintele tehnice sa implementeze asa ceva? In plus, cat dureaza sa faci upload la …. sa zicem …. 16GB sau 32 cu net mobil, undeva in tara unde nici 3G-ul nu merge satisfacator?
First 16GB inseamna cam 1600 de poze (daca luam un RAW la ~10MB). Apoi cam cate aparate duc mai mult de 700 de cadre? Cati fotografi dorm mai mult de 2-3 nopti in nataura in mod curent?
Cat despre viteza… am facut upload din Libia… tara cu cel mai lent/prost net din lume (128kb/s). Rabdare si tutun :)). Sau cauti cel mai apropiat wifi.
Plus ca asa ai toata colectia la un loc.
16Gb se umplu al naibii de repede cand tragi RAW (un RAW are si 30Mb……. ) asta daca vb de fotografi avasati. Si ii poti umple in cateva ore, nicidecum in 2-3 zile….
Asta ziceam si eu. Solutia/ideea nu-i pentru utilizatorii avansati. Btw… cum citesti raw cu Androidul?
Pai n-ai nevoie… ca nu face nimeni editare/prelucrare pe ecranul mobilului. Il folosesti doar pt stocare. Sau tragi simultan raw+jpeg (eu asa fac tot timpul). In plus, solutia own cloud necesita si un laptop, pe care eu l-am scos din ecuatie ( oricat de ciudat ti s-ar parea nu toti sunt dispusi sa mai care si un laptop pe langa echipamentul foto si asa uneori f greu). Ca banuiesc ca nu incarci in cloud pozele de pe mobil? Atunci tot sistemul asta iti trebuie in primul rand….
@Calin da si nu. cat timp poti porni un linux si citi un SD (ca si androidul e tot linux la baza) poti folosi orice. Solutia prezentata de tine poate fi o etapa intermediara. Am prajit prea mult microsd-uri ca sa ma mai cred in flash.
Btw 1 ai testat cat papa din baterie transferul a 16GB?
Btw 2 nu am mai reusit sa cumpar D90-ul ca am gasit masina lovita in parcare. Cascoul incepea a doua zi.
1. decat sa te complici … mai bine cumperi doua carduri (sau 3, 4 …) + 2-3 acumulatori si gata
2. zidanne sa fie un semn cu D90 ? poate trebuie sa cumperi un canon ? :))
@parfene nu am preferinte legate de marci. am (aveam) un o suma si incerc sa obtin un maxim al calitatii 🙂
*o suma nu un o… acu bag si a 3-a cafea, poate ma trezesc
Interesanta idea, dar cred ca e mai folositor sa le incarci pe google drive sau dropbox
O da si linkurile la cablul "special" nu mai sunt bune, adica merg dar te duc la un cablu standard de care avem deja la 19 lei nu 34.
P.S. mersi de idee totusi, tocmai am comandat un cablu din ala de pe ebay la 1 dolar (transport gratis)
Joe Palffy Am rezovlat linkul. Era ok initial, dar probabil au ramas fara stoc si acum face redirect catre un produs pe care ei il considera 'similar'. Ce nu inteleg e de ce spui de Dropbox. Cum transfer pe dropbox imaginile de pe Canon 5D Mark II (de pe cardul lui)? Solutia propusa aici nu este ca sa transferi imaginile de pe MOBIL pe CARD … ar fi total aiurea si inutil. Este pentru a transfera imagini de pe carduri de memorie ale apratelor foto, in memoria smartphoneului (card sau mem interna…)!!