Asa cum v-am mai povestit, am primit cu mult entuziasm vestea ca voi fi primul care are ocazia sa testeze primul Sigma DP2 Merrill care a ajuns in Romania. Urmaresc de mai mult timp aparatele Sigma deoarece sunt singurii care comercializeaza camere cu senzori de imagine tip Foveon in locul celor conventionali, Bayer. Sigma DP2 este un aparat cu obiectiv fix, de 30mm si diafragma maxima f/2.8 care poate fi inclus foarte usor in categoria compactelor sofisticate. Sigma DP2 (pret actualizat aici) este, cum ar spune englezul – not your usual compact camera – fiind destul de atipica atat prin design si utilizare dar mai ales datorita senzorului despre care vom vorbi imediat. Asadar, sa incepem cu inceputul si sa vedem cu ce se mananca, de fapt acest neobisnuit aparat foto.
Constructie si utilizare
La prima vedere, Sigma DP2 are un design total rupt de realitate. Pare mai degraba un produs cu design industrial, care nu exceleaza la capitolul design. Din fericire, target-ul acestui aparat il reprezinta fotografii care stiu sa aprecieze performantele mai mult decat ambalajul.
De exemplu, din punct de vedere al utilizarii, Sigma DP2 este la fel de bizar precum arata. Nu doar ca butoanele sunt amplasate in pozitii destul de neobisnuite pentru un fotograf dar si modul de lucru este atipic. De exemplu, aparatul porneste de la un buton aflat in partea de sus si in imediata apropiere a celui care selecteaza modurile de fotografiere (P/A/S/M/Custom). Desi nu e neobisnuit sa schimbi modurile dintr-un buton, faptul ca sunt doua butoane atat de apropiate si cu forma similara te poate face ca uneori din neatentie sa il opresit in loc sa schimbi modul de fotografiere.
Meniul seamana destul de mult cu cel de la Sony, in sensul ca sunt trei taburi principale cu cate patru pagini secundare cu setari in fiecare. As putea spune ca meniul asta e cel mai logic element din tot aparatul… 🙂
Accesul la setarile de baza (ISO, drive, modul de masurare a expunerii si blitz) se face dintr-un meniu secundar, care este afisat apsand butonul QS de pe spatele aparatului. Toate bune si frumoase, numai ca in acest meniu secundar, fiecare parametru se seteaza in mod diferit. De exemplu, pentru a modifica valoarea sensibilitatea selectezi ISO si apesi „in sus” pe butonul in patru directii de pe spatele aparatului pentru a naviga printre valorile predefinite, dar daca vrei sa schimbi modul de masurare a expunerii trebuie sa apesi „stanga-dreapta” pe butoane… E o chestiune ce tine de obisnuinta, dar recunosc ca la inceput mi-a fost destul de greu sa ma adaptez, nefiind obosnuit cu sistemul Sigma…
Sigma DP2 nu are nici blitz integrat si nici vizor optic. Desi (sa zicem ca) apreciez dimensiunile sale compacte, un aparat compact care se adreseaza profesionistilor care costa aproape 1000 de euro ar trebui sa aiba macar un vizor optic cu vizare directa si poate si un blitz integrat. Cel putin are o patina pentru blitz extern…
Un alt exemplu ce tine tot de utilizare: daca alegi formatul RAW+JPEG, salvarea celor doua fisiere pe card dureaza peste 10 secunde, timp in care nu poti vedea fotografia ce tocmai ai facut-o, dar poti continua sa fotografiezi (urmand ca timpul de salvare sa creasca, evident…).
In concluzie, la capitolul usability aparatul lasa de dorit. Daca vrei sa fotografiezi cu el, ai nevoie de o perioada extinsa de acomodare si capacitatea de a intelege logica din spatele deciziilor specialistilor Sigma… Din fericire, Sigma DP2 inseamna mai mult decat design!
Senzorul Foveon X3
Probabil singurul motiv pentru care ai alege acest Sigma este senzorul de tip Foveon X3. Spre deosebire de senzorii conventionali, care se gasesc in mai toate aparatelor foto digitale, Sigma utilizeaza un senzor cu o arhitectura total diferita: fiecare “pixel” are alocate trei fotodiode specifice celor trei culori RGB, asezate una deasupra celeilalte. Practic, senzorul utilizeaza un pixel de dimensiuni standard pentru fiecare culoare (arhitectura senzorilor conventionali presupune asezarea fotodiodelor pe aceeasi suprafata, una langa alta, un senzor conventional incluzand in total patru fotodiode de dimensiuni reduse pentru fiecare „pixel” de pe imagine). Avantajul senzorului Foveon este ca utilizeaza pixelii mai eficient si permite redarea o adancime a culorilor mai mare si o gama dinamica extinsa. Senzorul lui Sigma DP2 are 46 de megapixeli, dar datorita arhitecturii de care v-am spus rezolutia efectiva a fotografiilor este de maxim 15 megapixeli.
Din punct de vedere al constructiei, senzorul Foveon este cel mai apropiat de filmul argentic. Filmul este conceput din trei straturi, fiecare sensibil la alta radiatie luminoasa (RGB). La fel, senzorul Foveon este conceput din trei straturi, fiecare strat avand fotodiode sensibile la o anumita lungime de unda a luminii. Mai jos aveti reprezentarea schematica a celor doua tipuri de arhitecturi.
Practic, senzorul Foveon ofera trei mari avantaje: o redare mai buna a culorilor, o gama dinamica mai mare si o acutanta mai buna a imaginilor rezultate datorita lipsei filtrelor Bayer (RGB) si AA (de demosaicare) de pe suprafata senzorului. De mentionat ca in prezent Sigma este singurul producator care utilizeaza senzorii Foveon in aparatele comercializate.
Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare
La un senzor de tip Foveon, lipsa filtrului AA (filtru de demozaicare) isi arata pe din plin beneficiile prin cresterea acutantei (sharp-ul). Mai mult decat atat, obiectivul cu care este dotat Sigma DP2 este de foarte buna calitate, fiind unul dintre foarte-putinele obiective pe care le-am testat pana acum care ofera aceeasi calitate pe intreaga suprafata a cadrului (acutanta in zonele periferice ale cadrului are o scadere de sub 10% fata de centru, as aprecia eu…). Aceasta combinatie de obiectiv si senzor ofera niste rezultate impecabile: imaginile sunt extrem de sharp, au contrast, culori vii si o gama dinamica impresionanta. Fara a aplica absolut de loc algoritmi suplimentari de procesare fata de standardul programului de conversie RAW (adica, mai simplu spus, cu sliderele sharp, contrast si saturatie pe zero), imaginile arata perfect.
Totusi, senzorul Foveon isi arata limitarile: calitatea imaginilor la valori ISO ridicate (peste 800) e undeva la standardele anilor 2007-2008. Imaginile sunt foarte bune atata timp cat am putea trai intr-o lume in care nu am utiliza ISO mai mare de 400. Mai sus, zgomotul de imagine devine perceptibil iar de la ISO 1600 in sus imaginile sunt practic neutilizabile. Sigur, Sigma DP2 are un obiectiv cu luminozitate buna, f/2.8, dar nu e suficienta pentru a compensa lacunele senzorului in ceea ce priveste sensibilitatea ISO…
DOWNLOAD IMAGINI DE TEST: Daca vreti sa vedeti ce „poate” senzorul de 46 de megapixeli, am pregatit in arhiva de aici cateva imagini din test, la rezolutia originala!
Imaginile din testul ISO de mai jos sunt crop 100% din fisierele originale. Click pe fotografii pentru zoom si pe sageti pentru navigare.
In ceea ce priveste balansul de alb automat, lucrurile stau relativ bine, desi nu exceleaza. Nu sunt adeptul balansului de alb automat (si, in general, a nici unei setari care decide in locul meu), dar chiar daca alegeti sa lasati aparatul sa aleaga temperatura de culoare, se va descura destul de bine. Atentie insa, ecranul LCD al aparatului nu reda cel mai corect culorile, avand o oarecare deviatie a balansului de alb…
Focalizarea manuala functioneaza in sistem „fly-by-wire”, adica inelul de pe obiectiv nu actioneaza mecanic lentilele ci doar un senzor care actioneaza la randul lui motorul de focalizare. Din acest punct de vedere, focalizarea manuala se face ca la orice compact. Fara un vizor optic, vei face focusul direct pe ecranul LCD al aparatului, care nu exceleaza cu nimic, iar in lumina puternica este la fel ca orice ecran: nu are contrast. Pe de alta parte, focalizarea automata este precisa, nu rateaza, dar punerea la punct se face lent si cu focus-hunting mai des decat la alte aparate.
Software-ul de conversie Sigma Photo Pro
Sigma Photo Pro – programul de conversie si editare furnizat impreuna cu DP2. Daca aparatul are un senzor foarte bun, programul e la polul opus: e mai lent ca un melc (pe un calculator foarte performant!), are „lag” si o logica de workflow numai de ei stiuta…
In orice caz, odata ce te-ai obisnuit cu el, programul produce niste rezultate foarte-foarte bune. Uneori ai impresia ca butoanele apasate nu au efect, datorita vitezei mici de procesare (asa am crezut prima data ca functia de reducere a zgomotului de imagine nu functioneaza), dar daca il astepti sa isi faca el „bucataria”, rezultatele sunt excelente.
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Sigma DP2 este primul aparat pe care il am la teste care vine cu doi acumulatori in cutie. Initial am crezut ca il livreaza cu doi acumulatori pentru ca are o autonomie scazuta. Din contra, am facut peste 250 de poze si acumulatorul era consumat doar pe jumatate. Asadar, cred ca al doilea acumulator este acolo deoarece ei stiu ca fotografii care sunt targetul acestui aparat isi vor cumpara automat si un acumulator de rezerva (ceea ce va recomand si dvs. 🙂 indiferent de ce aparat foto aveti). Pe langa al doilea acumulator, in cutie mai gasiti CD-ul cu softul Sigma Photo Pro, un manual de utilizare, un cablu A/V, un USB si incarcatorul.
Sigma DP2 salveaza fotografiile in format RAW, JPEG sau RAW+JPEG, pe carduri SD. O imagine JPEG la rezolutia maxima (15 megapixeli) are aproximativ 7MB iar un fisier RAW are in medie 60MB. Puteti alege intre trei rezolutii: 15, 7 si 3 megapixeli. Singura problema pe care am intampinat-o la acest capitol este viteza foarte mica de scriere a fisierelor pe card.
La capitolul conectivitate are un conector USB 2.0 care este utilizat atat pentru transferul fisierelor dar si pentru conectivitatea audio-video.
Pret
Sigma DP2 costa 850 de euro fara TVA si este comercializat in Romania doar de Photosetup (prin Simus Trading, reprezentant oficial Sigma in Romania). Gasiti detalii pe site-ul lor, aici.
Concluzii
Am ajuns la partea din review in care trebuie sa va zic, pe scurt, care este parerea mea despre acest aparat (obiectiva, subiectiva, spuneti-i cum vreti…). Ce sa zic, e complicat sa dai un verdict despre DP2. Pe deoparte Sigma DP2 are un senzor excelent, pe care mi l-as dori in toate DSLR-urile existente, dar pe de alta parte aparatul are o serie de lacune si carente de design si utilizare foarte evidente. Sincer, desi are un senzor bun, cam la atat se limiteaza laudele pe care as putea sa i le aduc. In rest, nu exceleaza cu nimic.
Avand un obiectiv cu focala fixa de 30mm, prima utilizare care imi vine in minte este fotografia de strada, dar la acelasi pret poti lua un Fuji X100 care cu siguranta este mai potrivit pentru asa ceva. O alta utilizare pentru Sigma DP2 poate fi fotografia de studio (in extremis). Aici, deoarece iluminarea este controlata de fotograf, poti trage linistit cu valori ISO cat mai mici si atunci poti beneficia din plin de performantele senzorului Foveon.
Dar, per total, Sigma DP2 ofera poate cea mai buna calitate a imaginii pe care o veti gasi la un aparat din aceasta clasa si, strict din punct de vedere al imaginilor si al senzorului, Sigma DP2 este cel mai bun compact cu obiectiv fix.
DOWNLOAD IMAGINI DE TEST: Daca vreti sa vedeti ce „poate” senzorul de 46 de megapixeli, am pregatit in arhiva de aici cateva imagini din test, la rezolutia originala!
Toate imaginile din test. Click pe fotografii pentru zoom:
vizorul optic se poate cumpara separat si se monteaza pe patina de blitz
I want it……Ich will das haben
Interesant acest aparat e adevarat fotografiile sunt pline culoare probabil acel de tip de senzor mai diferit ofera o tonalitate mai vie a culorilor