Stiu ca, teoretic, ceea ce scriu acum ar trebui sa fie un review. Un articol documentat, in care sa vorbim pe larg despre constructia obiectivului Sigma 8-16mm f/4.5-5.6, despre calitea imaginii, vignetare, aberatii cromatice si alte asemenea, adica – mai pe romaneste spus – sa incercam sa ii gasim nod in papura.
Totusi, simt ca acest lucru ar fi necinstit pentru obiectivul pe care il am acum langa mine. Ar fi necinstit pentru cei care l-au proiectat si pentru cei care il utilizeaza si il apreciaza. De ce? Pentru ca Sigma 8-16mm este un obiectiv unic, proiectat cu un scop anume si cu o formula optica extrem de dificila. Este un obiectiv grandangular, de 8mm cu aberatii optice corectate, adica un super-wide pentru DSLR-urile cu senzor crop (APS-C), dar cu perspectiva corectata.
E dificil sa ii gasesti un defect acestui obiectiv. Desigur, exista vignetare (doar sunt 8mm acolo… ), exista aberatii optice, dar care au fost corectate la maxim (iarasi, ceva normal pentru un astfel de obiectiv) si exista un fenomen de lens-flare in anumite conditii. Dar, per total obiectivul este senzational pentru fotograful peisagist, pentru fotografia de calatorie si chiar si pentru fotograful urban care cauta un mod de exprimare diferit, daca pot spune asa. Obiectivul ofera un contrast foarte bun si o calitate a imaginii excelenta indiferent de setarea difragmei sau de distanta focala folosita.
Bineinteles, claritatea scade la colturi si in zonele periferice ale cadrului, mai ales la 8mm, dar acest lucru este normal pentru un astfel de obiectiv. La 16mm se pot realiza chiar si fotografii de arhitectura, deoarece corectia optica este atat de bine realizata incat aberatiile sunt aproape inexistente.
Din punct de vedere al constructiei, Sigma 8-16mm are un singur „defect”: este greu. Se vede ca exista optica acolo cat pentru trei obiective normale. Este greu, este solid, exact cum te-ai astepta de la un obiectiv din clasa profesionala a producatorului japonez. Are scala de distante pentru punerea la punct, are focalizare si zoom intern si, mai mult decat atat, focalizarea functioneaza in regim „full-time manual”, ceea ce inseamna ca poti oricand modifica manual planul de focalizare chiar daca obiectivul este setat pe modul auto-focus. Ar mai fi lucru de precizat: lentila frontala circulara („bombata” 🙂 ) nu permite utilizarea filtrelor. Pentru unii acest lucru ar putea fi un impediment major. Altii, insa, ar putea trai cu asta. Filtrele pot fi utilizate doar cu adaptorul special inclus in pachet, dar acesta nu functioneaza decat cu obiectivul setat la 16mm. Altfel, se vor vedea marginile filtrului in cadru…
Obiectivul nu are stabilizare de imagine, dar ar fi cam inutila la un obiectiv cu o distanta focala atat de scurta. Am reusit sa fac fotografii nemiscate, din mana, la un timp de expunere 1/4 si 8mm distanta focala.
Folosesc de doi ani un Tokina 12-24mm f/4 si, la inceput, eram sceptic in ceea ce il privese pe acest Sigma. Totusi, cei patru milimetrii in plus se simt. Si se simt bine. Este o cu totul alta perspectiva si se pot faec cu totul alt gen de fotografii.
Stiu ca acesta poate nu a fost review-ul pe care l-ati fi asteptat. Dar nu am vrut un review clasic, pentru ca in acest caz nu isi are rostul. Sigma 8-16mm nu este de loc un obiectiv clasic, dar are toate sansele sa devina, datorita calitatilor multiple. Da, il laud pentru ca asa simt si aceasta este impresia pe care mi-a lasat-o, dupa o tura foto de zece zile in Croatia in care l-am folosit peste 60% din timp. Eu am ales acest obiectiv pentru tura foto din Croatia pentru ca am vrut sa vad de ce este in stare. Pana la urma sa dovedit o alegere corecta, iar acum mi-l doresc in geanta mea foto la orice excursie.
Bineineteles, acest obiectiv are un pret pe masura, dar calitatea se reflecta in totalitate in acest pret. Sigma 8-16mm este disponibil pentru montura Canon, Nikon, Pentax si Sony.
Acest articol face parte din seria “La Drum. Fiecare aricol din serie va prezenta experienta noastra cu aparatele, obiectivele si accesoriile foto alese de noi pentru excursiile si turele foto pe care le organizam. Urmariti tag-ul “La drum“ pentru a afla pareri cat mai obiective despre echipamente testate in conditii reale. Sunt aparate, obiective si accesorii foto pe care chiar noi le alegem pentru a le utiliza la capacitate maxima pe parcursul turelor foto.
da place articolul, desi eu nu sunt fan obiective cu distanta focala atat de mica, si intradevar ii o alta perspectiva…
da, asta incerc sa zic: nu e pentru oricine si mai ales, nu pt orice subiect 🙂
by the way i like the pictures :)…unde sunt facute?
Merci Florin! Pozele sunt doar ilustrative si sunt facute in Croatia 🙂 , in aceeasi tura foto de care scriam si aici: https://www.clubulfoto.com/panasonic-ft-3-in-croatia-toamna/
chiar ma intrebam si cautam si alte articole despre obiective de la olympus, dedicate si nu numai…dar nu am gasit inca…m-ar interesa pareri…etc…vad ca esti fan canon 😀
Da, eu am un Canon 50D si pe asta testez in general tot ce primesc. Despre olympus nu stiu ce sa iti spun, pentru ca pana acum de la ei nu am primit nimic in teste (oricum, reprezentanta Olympus Romania e sublima dar lipseste cu desavarsire, cel putin in mediul online… n-avem cu cine discuta)
Calin Stan te cred..intrebam ca eu am un oympus ce l-am luat acum cativa ani….mie imi place….foarte multumit de el(ce sa zic pt un incepator excelent), am tras cateva zeci de mii de cadre cu el…si acuma se comporta ca in prima zi….la partea de obiective stau c-am slabut ei…si intrebam in ideea ca ma tenta sa continui tot cu ei…sau daca stii ceva mai ok…sau la fel de ok dar la bani mai putini…
Florin Ogrutan Sincer nu stiu ce sa iti spun (sau ce sa te sfatuiesc). Eu as schimba brandul daca as fi in locul tau, cu unul care ofera mai mult suport si mai multe optini in ceea ce priveste echipamentul. Eu nu spun sa renunti obligatoriu la oly, dar asta as face eu. 🙂
mersi de sfat…acuma ramane de vazut
Parerea mea personala este ca review-ul arata exact cea ce trebuie si asteptam noi fotografii de la un obiectiv adica fotografiile! In rest nu mai merita sa cautam nodul in papura pt. ca nu cred ca ar exista obiectivul perfect 100% in rest….Nice work!
Thanks! 🙂