Fiecare producator de aparatura foto are in oferta sa cel putin un obiectiv de 50mm recunoscut pentru calitatile sale. Din aceste motive, producatorii independenti de obiective, precum Sigma, trebuie sa vina cu un obiectiv de 50mm de foarte buna calitate pentru a putea concura cu obiectivele consacrate ale producatorilor cu traditie. Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM este varianta propusa de producatorul japonez pentru fotografii care au nevoie de un obiectiv standard, foarte luminos.
Am testat obiectivul Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM cu ocazia unui tur foto la Viena, pentru a fotografia pietele de Craciun. Mai mult decat atat, pentru a cunoaste exact performantele optice ale obiectivului, toate testele le-am facut cu un aparat full frame, Canon 5D Mark II.
Sigma 50mm f/1.4 este un obiectiv care, prin definitie, se potriveste pa o multitudine de subiecte foto. Pe un aparat cu senzor crop distanta focala echivalenta 75mm il apropie de focalele clasice pentru portreete. Pe un aparat full frame, Sigma 50mm f/1.4 poate fi folosit pentru aprope orice, incepand de la fotografia de studio si terminand cu fotografia de eveniment sau foto-reportaj. Deoarece obiectivul Sigma 50mm f/1.4 nu este si un obiectiv macro, probabil doar fotografii macro nu veti putea face cu el.
Sigma 50mm f/1.4 este un obiectiv foarte luminos, cu o deschidere a diafragmei care permite separarea subiectului de fundal, producand un efect bokeh placut. Mai mult decat atat, calitatea optica este la superlativ. Cred c
a nu exagerez daca spun ca Sigma 50mm f/1.4 este, poate, unul dintre cele mai bune obiective al producatorului japonez, din punct de vedere optic. Chiar si pe un aparat cu senzor full frame de 21 de megapixeli precum Canon 5D mk II, acutanta este foarte buna iar nivelul de reproducere al detaliilor este ridicat.
Calitatea imaginilor este buna chiar de la f/1.4 dar devine foarte buna de la f/2 in sus, la fel cum se comporta aproape orice obiectiv de 50mm in aceasta clasa. Tot de la f/2 devin mai putin evidente si aberatiile cromatice, prezente la f/1.4 in zonele cu contrast ridicat. Oricum, chiar si asa, aberatiile cromatice se pot remedia usor cu aproape orice program de editare foto.
Vignetarea este destul de bine controlata si nu cred ca depaseate o treapta de expunere, pe un aparat full-frame. Pe APS-C sunt convins ca nu e sesizabila.
Din punct de vedere al constructiei, obiectivul urmareste exact aceleas linii de design si aceeasi calitate a finisajelor ce a consacrat deja gama profesionala de la Sigma. Sistemul autofocus functioneaza foarte bine, iar punerea la punct are o viteza decenta. Desi este un obiectiv foarte luminos, n-am intampinat probleme majore in ceea ce priveste precizia focalizarii. Sistemul „full time manual focus” va ajuta sa stabiliti manual planul de focalizare oricand, chiar daca sistemul auto-focus este pornit.
Sincer, nu cunosc nici un fotograf entuziast care sa nu aiba un obiectiv de 50mm in trusa foto, asta ca sa nu amintesc de profesionisti. Mai mult decat atat, cunosc fotografi profesionisti care afirma ca Sigma 50mm f/1.4 este un obiectiv mai bun din punct de vedere optic decat omologul sau de la Canon. Cert este ca Sigma 50mm f/1.4 se afla undeva in varful clasamentului obiectivelor fixe standard.
Sigma 50mm f/1.4 poate fi achizitionat de aici.
Acest articol face parte din seria “La Drum. Fiecare aricol din serie va prezenta experienta noastra cu aparatele, obiectivele si accesoriile foto alese de noi pentru excursiile si turele foto pe care le organizam. Urmariti tag-ul “La drum“ pentru a afla pareri cat mai obiective despre echipamente testate in conditii reale. Sunt aparate, obiective si accesorii foto pe care chiar noi le alegem pentru a le utiliza la capacitate maxima pe parcursul turelor foto.
Comments are closed.