Noul Sigma 50mm f/1.4 ART, alaturi de Zeiss Otus 55mm f/1.4 sunt, fara indoiala, obiectivele cele mai asteptate si despre care s-a scris cel mai mult de la inceputul anului pana acum. Pe Zeiss Otus am avut ocazia sa il testam deja in luna martie, iar acum a venit randul obiectivului de la Sigma. Cu o formula optica noua, mai complexa decat ne-am astepta (despre asta vorbim imediat, pe larg), noul Sigma 50mm f/1.4 ART se pozitioneaza ca un obiectiv din gama premium. La fel ca si Sigma 35mm f/1.4 ART lansat acum ceva timp, noul obiectiv se adreseaza deopotriva entuziastilor dar si fotografilor profesionisti. Are un pret foarte bun (mai ales comparativ cu obiectivele din seria „L” de la Canon) dar, este suficient de performant pentru a impune un nou standard de calitate in categoria obiectivelor fixe de 50mm? Aflam in cele ce urmeaza!
Configuratia de test: toate imaginile au fost realizate cu un body Canon 5D Mk II cu setarea Picture Style Standard (fara sharpen adaugat).
Prima impresie
O vorba „din batrani” spune asa: prima impresie este foarte importanta – oricand si in orice situatie. Asadar, am asteptat cu nerabdare primul contact cu unul din cele mai asteptate obiective ale anului. Odata scos din cutie, Sigma 50mm f/1.4 ART isi arata adevarata „fata”: e mai mare, mai greu si mai solid decat cele mai multe obiective de 50mm pe care le-am intalnit pana acum. Cu o greutate de 815 grame este depasit doar de rivalul sau numarul 1: Zeiss Otus 55mm f/1.4. Dar, greutatea si dimensiunile nu vin la pachet doar cu senzatia de obiectiv solid, de calitate, ci influenteaza si un alt aspect important: noul Sigma 50mm f/1.4 ART face echipa buna cu un DSLR voluminos, odata montat pe aparat oferind un balans bun in mana, devenind confortabil in utilizare, in ciuda greutatii aparente.
Sigma 50mm f/1.4 ART @ F/1.4
Crop 100% la F/1.4:
Constructie
Inca de la inceput, noul Sigma 50mm f/1.4 ART se remarca datorita constructiei solide. Este un obiectiv voluminos si greu (cam de trei ori mai mare si mai greu decat clasicul Canon 50mm f/1.4 USM). Chiar daca nu este etanseizat impotriva intemperiilor si a stropilor de apa, este un obiectiv proiectat sa reziste. Corpul obiectivului este bine finisat, iar inelul de focus acoperit cu cauciuc ofera o cursa lina si precisa. Cantarind nu mai putin de 815g, noul Sigma 50mm f/1.4 ART se diferentiaza, asa cum spuneam, de restul obiectivelor similare din catalogul altor producatori. Totusi, greutatea este justificata nu doar de constructia solida ci si de componentele optice (lentilele) ce formeaza proiectia imaginii pe senzorul aparatului de fotografiat. Cei de la Sigma au ales o abordare diferita fata de ceilati producatori, obiectivul iesind in evidenta datorita formulei optice neobisnuit de complexe pentru un obiectiv de 50mm: 13 elemente dispuse 8 grupe. In conditiile in care alte obiective similare (ca distanta focala si diafragma) au maxim 8 lentile, Sigma a ales sa „sacrifice” dimensiunile compacte si greutatea obiectivului pentru a oferi un plus de performante optice, implementand o formula optica mai complexa. Asadar, nu exageram daca spunem ca este un obiectiv „cu greutate”, atat la propriu cat si la figurat.
Utilizare
Utilizarea obiectivului Sigma 50mm f/1.4 este destul de simpla („straight forward” cum ar zice englezul). Nu are stabilizare de imagine, asadar pe obiectiv se regaseste doar un singur buton, cel care comuta intre focalizarea automata si cea exclusiv manuala. Totusi, cei care sunt obisnuiti sa ajusteze manual planul de focus pot folosi inelul de focalizare permanent, chiar si cu autofocusul pornit, Sigma 50mm f/1.4 ART implementand sistemul „manual focus override” intr-un mod similar obiectivelor de la Canon si Nikon. Focalizarea manuala este foarte fina si precisa si asta datorita inelului de focus bine proportionat, care se misca suficient de lin pentru a asigura intreaga precizie de care aveti nevoie in situatii critice. In plus, scala de distante bine calibrata va ajuta la focalizare.
Calitatea imaginilor
Pentru ca am vrut sa aflam cum se descurca cel mai asteptat obiectiv Sigma al inceputului de an, am ales sa il testam in situatii cat mai variate. De la close-up si portrete pana la fotografie de peisaj. Desi vremea nu a a tinut cu noi asa cum ne-am fi dorit, am reusit ca intr-o zi sa facem un drum pana la Brasov, unde ne-am bucurat putin de soare si am putut testa obiectivul si la fotografie de peisaj.
Inainte de a vedea cum se descurca la f/1.4 (ceea ce asteptati cu totii, banuiesc!), sa mai prelungim putin „suspansul” si sa incepem un pic „invers”. Sa vedem cum se descurca noul Sigma 50mm f/1.4 la diafragme inchise si focalizare la infinit. Iata asadar o fotografie de peisaj la f/8, acolo unde acutanta este foarte buna, chiar daca pe margini se remarca o reducere sensibila a sharpnessului:
La F8:
Crop 100% din trei zone ale cadrului:
La deschiderea maxima a diafragmei, noul Sigma 50mm f/1.4 reuseste o separare excelenta a subiectului de fundal, bokeh-ul fiind foarte „soft” si placut (diafragma cu noua lamele rotunjite isi arata din plin aportul la acest capitol, desi nici optica nu este de neglijat). Acutanta este foarte buna chiar incepand de la f/1.4 dar, asa cum era de asteptat, se imbunatateste de la f/1.8 in sus. La F/2.8 deja obiectivul este incredibil de sharp, pe intreaga suprafata a cadrului, doar marginile extreme avand de suferit de o oarecare pierdere de claritate.
F/1.4:
Crop 100%:
F/1.4:
Crop 100%:
F/2.8:
Crop 100%:
Cum se descurca la portrete? Iata si cateva portrete trase la diferite valori ale diafragmei. La acest capitol putem spune doar un singur lucru: imaginile sunt atat de bogate in detalii, incat s-ar putea sa fiti nevoiti sa aplicati un usor filtru blur pentru a masca imperfectiunile si porii pielii modelelor… 🙂
F/1.4
Crop 100%:
F/1.4
Crop 100%:
F/1.8
F/2.8
F/4
Per total calitatea optica este foarte buna la noul Sigma 50mm f/1.4 ART. Chiar daca nu am facut un test comparativ (si poate ca nici nu ar fi cazul, deoarece vorbim de distante focale diferite), apreciem ca noul Sigma 50mm f/1.4 ART depaseste din punct de vedere al acutantei (sharpnessului) obiectivul lansat tot de Sigma acum aproape doi ani: Sigma 35mm f/1.4 ART. Mai ales in zonele periferice ale cadrelor se observa cel mai usor imbunatatiri in ceea ce priveste claritatea si acutanta. Totusi, cele doua obiective au si caracteristici similare: sunt construite cam la fel, vigneteaza la fel de puternic la F/1.4 dar ofera aceleasi culori vii si acelasi contrast ridicat pe care l-am apreciat si in review-ul de anul trecut.
Rezistenta la flare si aberatii cromatice
Sigma 50mm f/1.4 ART are o formula optica compusa din 13 elemente, iar compania se lauda cu un tratament special anti-reflex pentru a preintampina flareul sau aparitia aberatiilor cromatice. Daca totusi un ochi „critic” ar putea remarca la F/1.4 prezenta aberatiilor cromatice, flareul este practic inexistent, indiferent de diafragma utilizata. Asadar, si la acest capitol se poate spune ca Sigma a facut o treaba excelenta.
Sistemul de focalizare
Datorita motorului de focus HSM (HiperSonicMotor) care echipeaza noul obiectiv Sigma, punerea la punct este rapida si silentioasa. Sigma 50mm f/1.4 Art se descurca ceva mai bine la focalizare decat modelul lansat anterior, Sigma 35mm f/1.4 ART. Este clar ca specialistii niponi au mai lucrat la acest capitol si au mai imbunatatit algoritmii de focus. Totusi, noaptea sau in lumina slaba, chiar si noul 50mm f/1.4 are tendinta de a face focus hunting uneori. Probleme de front/back focus nu am observat in acest test, iar ratarile de focus au fost rare si „discutabile” (in imagini sau pe subiecte cu contrast redus). Dintre toate cadrele realizate, peste 90% au avut focalizarea corecta (iar asta cu sistemul de focus de la Canon 5D Mark II, care „are o varsta” si oricum nu este cel mai performant sau mai actual).
In plus, pentru cei care doresc sa faca „focus fine tunning” , 50mm F/1.4 Art este compatibil cu Sigma USB Dock, ce permite ajustarea focalizarii si imbunatatirea preciziei de focus (daca este necesar). Cei de la Sigma au declarat ca impreuna cu USB Dock se poate mari si vitea de autofocus, aceasta fiind limitata din fabrica pentru a asigura o acuratete cat mai mare a focalizarii (nu am testat acest lucru si nici compatibilitatea cu USB Dock).
Raport pret/calitate
La momentul publicarii acestui articol, obiectivul Sigma 50mm f/1.4 Art costa 3539 lei (verifica aici pretul actualizat!) si este disponibil pentru montura Canon, Nikon si Sony.
Desi pretul este unul destul de mare in comparatie cu alte obiective similare (de 50mm cu f/1.4), calitatea optica este cea care face diferenta. Raportul calitate/pret este unul excelent, iar cei care apreciaza optica si rezultatele vor aprecia si pretul sau (care este chiar redusin comparatie cu „rivalul numarul 1”, si anume Zeiss Otus 55mm f/1.4 (review). Sigma 50mm f/1.4 reuseste sa se apropie destul de mult de calitatea oferita de Otus dar la un pret de aproximativ cinci ori mai mic….
Concluzie:
Ca si in cazul celorlalte obiective PRO de la Sigma, rezultatele oferite sunt spectaculoase, singurul minus gasit ar fi lipsa etanseitatii. Pe scurt, merita achizitionat noul Sigma 50mm f/1.4 ART? Raspunsul este da! Probabil singurii care ar putea sta pe ganduri sunt cei care detin deja obiectivul Canon 50mm f/1.2L. Altfel, Sigma 50mm F/1.4 ART este cea mai buna alegere actuala in categoria obiectivelor fixe de 50mm.
Verifica aici pretul actualizat!
Nota Clubul Foto: 9/10
Bile Albe:
- Optica excelenta, imaginile sunt sharp incepand de la f/1.4, chiar si in extremitatile cadrelor
- Focalizare rapida si precisa (plus focalizare manuala permanenta)
- Constructie solida, materiale si finisaj de calitate
- Tratament eficient impotriva aberatiilor cromatice si a flare-ului
- Raport pret/calitate excelent
Bile negre
- Lipsa etanseizarii
- La f/1.4 vignetarea este destul de evidenta
- Greutatea destul de mare
Articol realizat de Calin Stan si Stefan Chiric.
Toate fotografiile din testul cu Sigma 50mm f/1.4 ART:
Ai putea sa-mi zici cum se comporta raportat la canon 50mm f1.2 L, sau nu ai testat L-ul inca?
Sigma, daca mai lanseaza un 85mm f1,4 nou, baga in faliment Zeiss, Canon, Nikon si toate firmele clasice care vand aceleasi obiective cu preturi exagerate si cu retete optice vechi de 20 – 30 de ani. Singurul defect al lui Sigma este inconsistenta focusului si dimensiunile mari. Poate ca ar trebui sa priveasca la Pentax Limited sa vada cum se poate face un obiectiv foarte bun optic si cu dimensiuni normale chiar spre subcompact. In rest, la acest moment, Sigma face cele mai bune obiective de 35 si 50 mm la preturi rezonabile. Nu vorbim de Zeis sau Leica de mii de euro care sunt, din punctul meu de vedere, doar fite pentru snobi. In lumea reala Sigma e the best.
Salutare. In curand vom posta si comparatia dintre cele 2 obiective 🙂 Sigma 50 f/1.4 Art vs Canon 50 f/1.2 L, insa de data aceasta cuplate cu un 5d mk III 😉
Merci frumos! O astept cu maxim interes 🙂
Fain, dar si maricel :). Pe 1D imi place mai mult cum vine 50/1.4 de la canon :p
Sigma sa luat dupa Canon.Daca vrei un obiectiv care are focus normal,atunci trebuie sa dai triplu fata de ala mai ieftin.Felicitari!
Ar fi interesanta nu numai comparatia cu „L”-ul dar si cu vechiul Sigma de 50 mm care inca se afla la vanzare.
Multumim.