Dupa ce noul Sigma 35mm f/1.4 a ridicat standardele in ceea ce priveste obiectivele din aceasta categorie, a venit randul primului model din gama Art dedicat aparatelor cu senzori APS-C sa ajunga in redactia Clubului Foto pentru teste. Noul Sigma 30mm f/1.4 EX-DC HSM Art este al doilea obiectiv lansat de compania nipona dupa schimbarea de strategie anuntata in vara anului trecut si este o alternativa mai acesibila ca pret la obiectivul de 35mm f/1.4. Sa vedem, in continuare, in ce masura noul Sigma 30mm f/1.4 EX-DC HSM reuseste sa se ridice la nivelul omologului sau pentru full-frame si daca merita achizitionat.

Sigma 30mm f/1.4 EX-DC HSM Art

Comparatie: Sigma 30mm f/1.4 DC Art vs. Sigma 35mm f/1.4 EX Art
Comparatie: Sigma 30mm f/1.4 EX-DC Art vs. Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Distanta focala: 30mm
  • Distanta focala echivalenta pe APS-C: aprox. 45mm
  • Diafragma: f/1.4 – f/22
  • Motor de focus: HSM (Hyper Sonic Motor)
  • Tip diafragma: circulara, formata din 9 lamele
  • Constructie optica: 9 elemente in 8 grupe (din care un element asferic)
  • Distanta minima de focalizare: 30cm
  • Factor de marire maxim: 1:6.8
  • Montura: Canon si Nikon
  • Diametru filet filtru: 62mm
  • Greutate: 435g

Toate imaginile din test sunt realizate cu setarile implicite ale aparatului: Canon 50D cu Picture Style Standard, fara sharpen adaugat.

Constructie

Noul Sigma 30mm f/1.4 EX-DC HSM Art este construit intr-un mod similar lui 35mm f/1.4 Art, testat de noi in februarie. Ambele obiective fac parte din gama „Art” si sunt destinate profesionistilor, motiv pentru care impart aceleasi linii de design si aceleeasi calitate a constructiei. Sigma 30mm f/1.4 este un obiectiv mai compact decat omologul sau pentru Full Frame, dar este la fel de solid si de bine construit, cu materiale de calitate si un finisaj placut. Are scala de distante pentru focalizarea manuala si un buton lateral pentru comutarea AF/MF.

Sigma 30mm f/1.4 Art in test
Sigma 30mm f/1.4 Art in test

Montura este din metal, iar inelul portfiltru are diametrul de 62mm. Focalizarea se realizeaza intern, fara rotirea elementului frontal si fara extinderea obiectivului. Pasolarul este inclus in pachet. Din punct de vedere al dimensiunilor, Sigma 30mm f/1.4 este mai compact decat varianta dedicata aparatelor cu senzori full frame, avand si o formula optica mai simpla. Pozitia elementului asferic este reprezentata in schema de mai jos:

Formula optica a noului obiectiv Sigma 35mm f/1.4
Formula optica a noului obiectiv Sigma 35mm f/1.4

Apartenenta la noua clasa „Art” este marcata pe obiectiv prin gravarea literei „A” in partea din dreapta a obiectivului (deasupra comutatorului AF/MF). Compania nipona pune accentul pe calitate, iar Sigma 35mm f/1.4 DG este proiectat si fabricat in Japonia, o caracteristica pe care producatorul tine foarte mult sa o scoata in evidenta marcand obiectivul cu sintagma „Made In Japan„…

Sigma 30mm f/1.4 EX-DG HSM ART
Sigma 30mm f/1.4 EX-DG HSM ART

Calitatea imaginilor

Sigma 30mm f/1.4 reuseste sa calce destul de bine pe urmele omologului sau pentru full-frame, Sigma 35mm f/1.4 pe care l-am testat in februarie. In zona centrala, cadrele sunt la fel de sharp, singurele diferente vizibile sunt pe marginile cadrelor, acolo unde Sigma 30mm f/1.4 are o acutanta mai scazuta (mai ales intre f/1.4-2.8). Reproducerea culorilor este foarte buna, fara dominante cromatice, dar la f/1.4-f/2 aberatiile cromatice sunt foarte vizibile (test mai jos in articol). Contrastul este excelent iar bokeh-ul este placut, exact cum era de asteptat de la un obiectiv din aceasta clasa.

La F/1.4

Cadrul original:

Crop 100% pe centru:

Bokeh, crop 100% in dreapta-jos:

La F/2.2

Cadrul original:

Crop 100% pe centru:

Bokeh, crop 100% in dreapta-jos:

La F/2.8

Cadrul original:

Crop 100% pe centru:

Bokeh, crop 100% in dreapta-jos:

La F/5.6

Cadrul original:

Crop 100% pe centru:

Crop 100% in stanga-jos:

Si inca odata, tot la f/5.6

Cadrul original:

Crop 100% pe centru:

Crop 100% in stanga-jos:

La F/8

Cadrul original:

Crop 100% pe centru:

Crop 100% in stanga-jos:

Fotografiile de mai sus pot fi descarcate la rezolutia originala de aici.

Consistenta focusului

Sigma 30mm f/1.4 este construit in jurul unui motor de focus HSM (HyperSonic Motor), silentios, dar care nu uimeste datorita vitezei. Punerea la punct se realizeaza in aproximativ 0.7-0.9 secunde, utilizand punctul central de focus (tip „cruce”) de la Canon 50D. Consistenta focusului, pe de alta parte, este foarte buna. Modelul precedent a primit critici datorita efectelor de front/back focus, dar noul Sigma 30mm f/1.4 Art rezolva aceste probleme. In medie am reusit sa obtin 9 cadre din 10 focalizate corect, utilizand acelasi punct central de focus. Este aceeasi performanta pe care am intalnit-o si la noul Sigma 35mm f/1.4 testat in Februarie, cele doua obiective avand acelasi motor de focus intern.

Sigma 30mm f/1.4 Art DC HSM vine cu motor de focus Full Time Manual, ajustarea manuala a planului de focus fiind posibila oricand, chiar si fara comutarea obiectivului in modul manual. Inelul de focus este acoperit cu un strat de cauciuc si asigura precizia necesarea pentru focalizarea manuala, atat in cazul imaginilor statice dar si in timpul filmarii. Precizia si finetea ajustarii manuale la Sigma 30mm f/1.4 il recomanda pentru cei care doresc un obiectiv fix de calitate, pentru a filma cu DSLR-ul!

Rezistenta la flare

La fel ca si omologul sau pentru full-frame, noul obiectiv se descurca excelent din acest punct de vedere. Tratamentul lentilelor este eficient si asigura o rezistenta sporita la flare, lucru care se poate vedea in imaginea de mai jos.

Vignetare

Sigma 30mm f/1.4 DC HSM Art se descurca destul de bine la acest capitol. Vignetarea este prezenta mai ales la deschiderea maxima a diafragmei, dar nu este deranjanta si se poate corecta in postprocesare. Estimativ, la f/1.4, noul obiectiv Sigma produce un efect de vignetare de aproximativ o treapta de expunere.

Aberatii cromatice

La f/1.4-f/2 aberatiile cromatice sunt foarte vizibile, pe toata suprafata cadrului. Dispar aproape complet odata cu inchiderea diafragmei pana la f/5.6. Totusi, se pot corecta destul de usor in post procesare si, oricum, veti face asta doar atunci cand veti trage la f/1.4-2.

Un cadru crop 100% trase la f/1.4 cu aberatiile cromatice vizibile:

Fotografia originala:

Raportul calitate/pret

Noul Sigma 30mm f/1.4 este disponibil in Romania la F64 si la Photosetup. Il gasiti atat pentru montura Canon cat si pentru Nikon la un pret aproximativ de 2.100 de lei (pret valabil in momentul publicarii acestui articol).

Obiectivul are un raport calitate/pret foarte bun, in primul rand datorita calitatii optice excelente. La 30mm cu f/1.4, este un obiectiv care nu prea poate fi comparat din punct de vedere al specificatiilor si al pretului cu alte variante similare de la alti producatori. Cel mult il putem compara cu Canon 28mm f/1.8, cu jumatate de diafragma mai putin luminos si o idee mai „wide” sau cu obiectivele de 35mm f/1.4 pentru Full Frame. Ca pret se situeaza intre ele, dar le depaseste pe multe dintre acestea datorita calitatii optice (cu exceptia noului 35mm f/1.4, tot de la Sigma). Asadar, este un obiectiv cu un raport calitate/pret foarte bun si mai potrivit pe APS-C decat un 50mm f/1.4, din punct de vedere al unghiului de cuprindere…

Sigma 30mm f/1.4 sau 35mm f/1.4 Art?

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

In loc de concluzie: Daca pretul nu ar fi un factor important, atunci nu cred ca exista un motiv serios pentru a nu alege obiectivul Sigma 35mm f/1.4 (testat de noi aici). Totusi, pentru cei care nu urmaresc sa treaca la un aparat full-frame in viitorul apropiat, obiectivul Sigma 30mm f/1.4 ar putea fi o alegere mai inspirata, la un pret mult mai accesibil. Practic cele doua obiective au o constructie similara si o calitate optica apropiata dar Sigma 30mm f/1.4 are avantajul unui unghi de cuprindere mai larg pe APS-C. Totusi, are de suferit la capitolul claritate in zonele periferice ale cadrului, mai ales intre f/1.4 si f/2.8.

Alegerea este destul de simpla: daca nu planuiti sa schimbati body-ul cu unul full-frame in viitor si aveti un buget restrans, atunci Sigma 30mm f/1.4 EX-DC HSM Art ar putea fi alegerea ideala, cu un foarte bun raport calitate/pret, un obiectiv care nu prea are rival in acest moment pe piata (in categoria sa). La fel ca si omologul sau testat in iarna, Sigma 30mm f/1.4 primeste recomandarea noastra in aceasta categorie de obiective.

Nota Clubului Foto: 8.5/10

Fotografiile din acest test pot fi descarcate la rezolutia originala de aici.

Bile albe:

  • Calitate foarte buna a imaginilor (in zona central-mediana a cadrelor)
  • Constructie solida
  • Bokeh placut
  • Autofocus silentios si precis
  • Vignetare redusa
  • Focalizare manuala precisa, sistem FTM (Full Time Manual)
  • Raport calitate/pret foarte bun

Bile negre:

  • Aberatii cromatice evidente la f/1.4-f/2.8
  • Pierderea acutantei (sharpnessului) in zonele periferice ale cadrului
  • Focalizare destul de lenta

Comments are closed.