Primul obiectiv zoom cu diafragma f/2.0 din lume. Obiectivul care inlocuieste 3 obiective fixe – asa se lauda noul Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM, lansat recent. Un obiectiv intr-adevar unic din punct de vedere al specificatiilor tehnice, care are meritul de a ne introduce intr-o noua era: aceea in care obiectivele zoom nu mai sunt limitate la diafragma maxima f/2.8! Un obiectiv cu potential, care a ajuns in Romania si s-a oprit la mine pentru teste. A sosit momentul sa aflam acum, impreuna, daca intr-adevar noul Sigma 24-35mm f/2.0 se ridica la nivelul asteptarilor!
Obiectiv primit in test de la Photosetup, reprezentant Sigma in Romania.
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ART
Specificatii tehnice:
- Obiectiv compatibil Full Frame si APS-C
- Distanta focala 24-35mm
- Diafragma f/2.0 (constanta) – f/16
- Diafragma formata din 9 lamele (circulare)
- Formula optica: 18 elemente / 13 grupe
- Integreaza lentile de tip FLD si SLD pentru distorsiuni si aberatii cromatice minime
- Distanta minima de focus 28cm
- Raport de marire: 1:4,4
- Inel portfiltru: 82mm
- Dimensiuni: 87.6×122.7 mm
- Greutate: 920g
- Disponibil pentru monturi: Canon si Nikon
Cu Sigma 24-35mm f/2 ART la diafragma deschisa (f/2)
Pe scurt…
Sigma afirma despre noul obiectiv ca poate inlocui cu succes trei obiective cu focala fixa: cel de 24mm, cel de 28mm si pe cel de 35mm (doua dintre ele le-am testat chiar aici, la Clubul Foto: test Sigma 24mm f/1.4 si test 35mm f/1.4 ART). Tot conform producatorului, noul Sigma 24-35mm f/2.0 este si primul (si singurul…) obiectiv zoom grandangular cu deschiderea maxima a diafragmei f/2.0 constanta, pe toata plaja focala! Are toate atuurile pentru a deveni un best-seller: o plaja focala versatila (si foarte utila fotografilor), luminozitate constanta f/2.0 si un sistem de focus rapid si silentios.
Functioneaza atat pe aparate foto cu senzor Full Frame cat si APS-C si va fi disponibil comercial cu montura pentru aparate foto Canon, Nikon si Sigma. Are o formula optica formata din 18 elemente dispuse in 13 grupe si integreaza lentile de tip FLD si SLD. Are o diafragma compusa din 9 lamele circulare, accepta filtre cu diametrul de 82mm, are 12cm lungime si 9cm diametru si cantareste 920g (este, fara indoiala, un obiectiv voluminos!).
Sigma 24-35mm f/2 se alatura celorlalte obiective din gama ART, pe care le-am testat deja aici, la Clubul Foto: 35mm F1.4 DG HSM, 30mm F1.4 DC HSM, 18-35mm F1.8 DC HSM, 24-105mm F4 DG OS HSM si Sigma 50mm F1.4 DG HSM.
Graficele MFT, la 24 si 35mm, f/2.0:
Procedura de test
Toate imaginile din acest review sunt realizate cu Sigma 24-35mm f/2 (editie finala, comerciala, nou, abia scos din cutie, fara calibrare suplimentara) montat pe Canon 6D. Am fotografiat in modul Av (Prioritate de Diafragma) dar si in modul Manual, inclusiv cu focalizare manuala in anumite situatii. Fotografiile nu sunt prelucrate ci doar convertite din RAW in Lightroom si redimensionate (cu exceptia celor crop 100%) pentru afisare pe web. Fotografiile din acest articol au datele EXIF atasate. Asadar le puteti salva si studia pe propriul laptop, daca vreti sa aflati detalii despre expunere si setari.
Fotografii de test
Sa trecem la treaba si sa vedem cum se descurca noul Sigma 24-35mm F/2.0 DG HSM | ART pe teren, intr-un test real. Sa vedem mai intai acutanta, contrastul si claritatea, vorbind apoi despre aberatii cromatice, bokeh, vignetare si distorsiuni.
Din punct de vedere al contrastului si al reprezentarii culorilor, asa cum puteti observa in toate imaginile din acest test, nu am ce sa ii reprosez. Culorile sunt vii, neutre, fara tenta iar contrastul este excelent. La fel si acutanta (sharpness-ul), inclusiv la diafragma deschisa (f/2), indiferent de focala, dupa cum puteti vedea in fotografiile crop 100% de mai jos. In zona centrala a cadrelor, sharp-ul este similar cu cel al unui obiectiv cu focala fixa (prime). Acutanta scade, asa cum era de asteptat, in zonele periferice ale imaginii, acolo unde cadrele sunt ceva mai „soft” decat cele inregistrate cu un obiectiv fix, dar oricum suficient de sharp pentru un obiectiv zoom, atat de luminos (e clar ca undeva trebuia facut un compromis).
Asadar, o surpriza placuta si un obiectiv care din punct de vedere optic exceleaza, fiind la acest capitol mult mai bun decat m-am asteptat!
La F/2
Foto originala:
Crop 100%:
La F/2.8
Foto originala:
Crop 100%:
Foto originala:
Crop 100%:
La F/5.6
Foto originala:
Crop 100%:
.
Alte imagini cu Sigma 24-35mm la f/2 si f/2.8:
Bokeh
Chiar daca este un obiectiv grandangular, noul Sigma 24-35mm f/2 ART reuseste sa ofere un bokeh placut, atunci cand fotografiati subiecte close-up cu diafragma deschisa la f/2-f/2.8. Nu se compara totusi cu un obiectiv cu deschiderea maxima a diafragmei f/1.4…
Iata cateva exemple, la 24mm si f/2.0:
La 35mm si F/2.0:
Si, daca mai e nevoie de inca o imagine la acest capitol, iata una cu doua personaje foarte indragite, in aceasta perioada! 🙂
Flare
Din punct de vedere al aberatiilor cromatice si al rezistentei la flare, toate obiectivele din gama ART testate pana acum s-au dovedit a fi foarte reusite. Tratamentul antireflex multi-strat aplicat de Sigma pe lentilele obiectivelor din aceasta gama este de calitate, iar rezultatele se observa imediat atunci cand fotografiam in contra-lumina sau scene cu contrast ridicat. Practic, in cazul lui Sigma 24-35mm flareul este ca si inexistent!
Iata cateva exemple:
Vignetare
La capitolul vignetare putem nota poate principala „bila neagra” a acestui obiectiv. Este singurul zoom grandangular de pe piata, in acest moment, care ofera o astfel de luminozitate maxima constanta (f/2.0) ceea ce implica, automat, o tehnologie foarte buna si o formula optica atent studiata. Totusi, se pare ca tehnologia nu poate face minuni (la toate ‘capitolele’), iar in cazul obiectivului testat acum, vignetarea este vizibila (si chiar deranjanta) la deschiderea maxima a diafragmei. Aceasta se diminueaza la f/2.8 dar dispare complet abia de la f/5.6 in sus. Sigur, nu e un „capat de tara”: vignetarea poate fi compensata usor cu orice program de editare foto RAW, dar este bine sa o avem in vedere.
Vignetarea la F/2.0
La F/2.8
La F/5.6
La F/8
Si inca un exemplu concludent, la F/2.0:
Distorsiuni
Chiar daca in cazul obiectivelor zoom grandangulare este normal sa apara anumite distorisuni datorate focalei, Sigma 24-35mm f/2 reuseste sa le mentina la minim, in majoritatea cadrelor fiind destul de greu de perceput pentru un ochi neantrenat.
Aberatii cromatice
La fel ca si la capitolul anterior in cazul lui Sigma 24-35mm f/2 aberatiile cromatice sunt foarte bine controlate. Ele exista, sunt vizibile dar nu deranjeaza si pot fi corectate usor.
Foto originala, la F/2.8, 24mm:
Crop 100%:
Cum se descurca autofocusul?
Daca in primavara, atunci cand am testat obiectivul Sigma 24mm f/1.4 ART, inca am mai avut obiectii in ceea ce priveste sistemul de focus de la Sigma, iata ca acum, noul 24-35mm imi face o surpriza placuta si ne arata ca specialistii niponilor pot imbunatati performantele obiectivelor lor radical, in doar cateva luni. Timpul pe care l-am dedicat testarii noului Sigma 24-35mm f/2 mi-a „fortat” (sa zic asa) sa il testez mai mult in conditii de iluminare slaba (seara/noaptea), exact acolo unde puteam vedea cel mai usor eventualele ezitari sau ratari ale sistemului de focalizare. Ei bine, din peste 250 de cadre trase in cele doua zile de teste, doar vreo 15 au avut ratari de focus, din care 10 erau trase noaptea. Asadar, putem nota un procent de 95% de cadre reusite, cu Sigma 24-35mm f/2 pe Canon 6D (care nu are nici cel mai nou si nici cel mai performant sistem AF actual…). Nu exceleaza, in schimb, la viteza de focus, pe care as putea caracteriza-o ca mediocra (mai lenta decat un obiectiv din gama L de la Canon). Asadar, in total ii acord nota 8 din 10 la acest capitol.
Pret
In momentul publicarii acestui test, Sigma 24-35mm f/2 a ajuns deja in Romania pentru montura Canon si costa 4.799 lei. Detalii si disponibilitate aici.
Ce se gaseste in cutie?
Alaturi de obiectiv, in cutia noului Sigma 24-35mm F/2 ART veti gasi:
- parasolarul
- doua capace (frontal si montura)
- certificatul de garantie
- husa speciala pentru transport
Concluzii
Odata cu aparitia pe piata a noului Sigma 24-35mm, era obiectivelor zoom standard cu luminozitate maxima f/2.8 a apus. Sigma ridica stacheta si propune un obiectiv care, chiar daca nu poate inlocui cu adevarat trei lentile fixe (prime), asa cum il lauda chiar ei, va fi pe placul multor fotografi. Calitatea optica este excelenta in zona centrala a cadrelor, chiar de la f/2.0 si scade relativ putin in zona periferica a imaginilor. Totusi, deschiderea maxima a diafragmei f/1.4 este unul din principalele motive pentru care fotografii aleg obiectivele prime, iar Sigma 24-35mm f/2 nu atinge aceeasi performanta. Are insa meritul de a fi un obiectiv versatil, care desi este mare si greu, cantareste mai putin decat trei obiective prime separate, iar imbunatatirile aduse sistemului AF sunt un plus pe care il asteptam de mult de la Sigma. Este un obiectiv pe care il recomand, atat pentru fotografie de eveniment (acolo unde va fi, probabil, cel mai indragit) dar si pentru fotografie de strada, de calatorie si chiar si pentru filmare, avand o plaja focala ideala pentru cei care inregistreaza secvente video cu DSLR-ul.
Sigma 24-35mm f/2 a ajuns deja in Romania pentru montura Canon si costa 4.799 lei. Detalii si disponibilitate aici.
Nota Clubului Foto: 9/10
- Constructie: 9/10
- Calitate optica: 9/10
- Autofocus: 8/10
- Pret: 9/10
Bile albe:
- Foarte sharp inclusiv in extremitatile cadrului, calitate optica excelenta
- Flare aproape inexistent
- Autofocus silentios si destul de rapid
- Constructie solida
- Distorsiuni bine controlate
- Distanta focala utila
- Inlocuieste cu succes trei obiective fixe
- Este compatibil cu Sigma USB Dock
Bile negre:
- Mare si greu, in comparatie cu un obiectiv prime
- Ratari ocazionale de focus (aprox. 5% din cadre)
- Vignetare puternica intre f/2 – f/2.8
- Nu este etanseizat impotriva stropilor de apa si a intemperiilor
Toate imaginile cu Sigma 24-35mm f/2 selectionate pentru acest test:
In 2005 Olympus lansa doua obiective zoom f2. As spune ca noua era e destul de veche.
http://www.dpreview.com/search/?query=zuiko%2014-35&product=oly_14-35_2_swd
http://www.dpreview.com/search?query=zuiko%2035-100
Olympus era pentru Four Thirds, deci NU Full Frame/35mm.
Acest Sigma 24-35 f2 este dedicat pentru Full Frame/35mm, si DA, este primul zoom mai luminos de 2.8 pentru Full Frame/35mm.
Alaturi de Sigma 18-35mm f1.8 DC, care este primul zoom mai luminos de 2.8 pentru senzor crop 1.5-1.6x
Il fac si pentru mirrorless?
Nu cred. Oricum, la cat e de voluminos ar fi cam prea mare pt un mirrorless, fie el si full frame….
Stimate domnule Calin,
Ceva mai inainte incepeati un test cu Sony A7R-2. Nu am vazut continuarea.Chiar sunt curios in ceea ce priveste rezultatele. Nu de alta, dar marca Sony parca chiar vrea sa faca ceva (desi nu prea reuseste pe deplin uitand ca aparatul foto cere in primul rand calitatea imaginii si apoi toate cele)
Cu respect si cu multa nerabdare.
Din pacate reviewul despre A7R2 intarzie, pentru ca eu am avut un sample de pre-productie la lansarea din Londra, dar pe baza caruia nu pot (si nu am voie) sa fac un review complet. Il astept si eu pentru teste, cand va fi disponibil in Romania, la partenerii Sony locali.
Foarte bun aparatul
Nu cred. Oricum, la cat e de voluminos ar fi cam prea mare pt un mirrorless, fie el si full frame….
Sincer, bokeh-ul la F2 mi se pare cam deranjant…fata de 24mm fix (am vazut ca una din fotografii era realizata cu el) care are un bokeh mult mai placut.
Nu sunt un mare pasionat de aparate foto, insa as fi vrut unul pentru uz personal. Stiu ca multi mi-au recomandat sa nu ma „infig” in ceva prea performant si sa aleg ceva practic, usor de folosit. Insa eu as vrea ceva bun pentru ca o sa incerc, cu timpul, sa ma acomodez mai mult cu el si poate sa fac si ceva mai mult decat poze cu familia. Am tot cautat prin google un site de review-uri din domeniu si m-a ghidat tocmai aici. Am luat si eu primul articol si acesta deja m-a marcat putin, desi sunt niste termeni pe care nu-i stiu. O sa ma uit si pe celelalte.
Nu e primul cu f2 din lume. Olympus a avut asa ceva acum 7-8 ani: http://theonlinephotographer.typepad.com/…/olympus-zd… E adevarat ca senzorul era four thirds (asta se traduce prin faptul ca t~2, insa f=4 pe full-frame; normal are alt DoF pentru ca senzorul e de aproape 4 ori mai mic). Corect era sa spuneti ca e primul zoom full frame cu f2…