Dintre cele trei obiective Sigma cu focala fixa pe care le-am testat cu ocazia turei foto de la Viena, Sigma 20mm f1.8 EX DG are distanta focala cea mai scurta. Pentru a vedea cu adevarat performantele acestui obiectiv, am ales sa il testam pe un aparat foto full-frame, Canon 5d Mk II, care datorita senzorului de 21 de mega pixeli solicita la maxim obiectivele si puterea lor de reproducere a detaliilor.
Alte teste cu Sigma: Sigma 85mm f/1.4 si Sigma 50mm f/1.4
Sa facem prezentarile: Sigma 20mm f/1.8 EX DG, un obiectiv wide pentru peisaje, arhitectura si alte subiecte care necesita un unghi larg de cuprindere. Datorita luminozitatii foarte bune, Sigma mai poate fi utilizat si in fotografia de noapte, unde deschiderea meare a diafragmei si distanta focala scurta il recomanda ca un obiectiv excelent pentru a fotografia din mana, fara trepied, chiar si la timpi de expunere de pana la 1/20s cu un aparat full-frame.
Din punct de vedere al acutantei, obiectivul sta bine, desi nu exceleaza. Distanta focala atat de scurta produce o vignetare foarte pronuntata, in limita a 3 trepte de expunere in zone extreme ale cadrului, dupa aprecierile noastre. Distorsiunile sunt prezente si vizibile mai ales in fotografia de arhitectura dar, iarasi, dar care obiectiv cu asa o distanta focala nu distorsioneaza?
Obiectivul reuseste sa isi pastreze destul de bine calitatea imaginii chiar si in marginile cadrului de la f/4 in sus. Desi are o luminozitate foarte mare, la f/1.8 acutanta este destul de scazuta, astfel incat nu va recomand aceasta valoare a diafragmei decat daca vreti sa obtineti un efect „soft-focus” in fotografie. Dar, de la f/2.8 in sus, obiectivul devine sharp.
Pe un aparat cu senzor crop, atat vignetarea cat si calitatea imaginii vor fi imbunatatite. Sigma 20mm f/1.8 va avea o distanta focala echivalenta de aproximativ 30mm pe un aparat cu senzor APS-C.
Daca ar fi sa facem un clasament in functie de viteza de focalizare, Sigma 20mm f/1.8 este cel mai rapid dintre cele trei obiective testate de noi acum. Bineinteles, distanta focala scurta si focalizarea interna ajuta la obtinerea unor timpi de focus scurti. Sistemul auto-focus este rapid si precis.
Din punct de vedere al constructiei, Sigma 20mm f/1.8 urmeaza standardele de calitate tipice de la Sigma. Nu am ce sa va spun aici, nici de bine si nici de rau. Pur si simplu mie imi place cum e construit, dar am o problema cu diametrul inelului portfiltru de 82mm, nestandard. Filtrele de 82mm sunt destul de rare comparativ cu cele pe 77mm si atunci cand ai deja un set de filtre pe 77mm trebui sa mai achizitionezi un rand de filtre special pentru acest obiectiv.
Desi nu putem spune ca exceleaza din punct de vedere optic, Sigma 20mm f/1.8 primeste de la noi 4 stele din 5 in ceea ce priveste optica. Totusi, obiectivul este foarte util si versatil. Daca vreti un obiectiv wide de calitate, care sa aiba o luminozitate buna si o optica pe masura, Sigma 20mm f/1.8 poate fi o alegere buna, daca puteti trece peste aspectele mentionate mai sus (vignetare si calitatea imaginilor la valori deschise ale diafragmei). Citeste si review-urile: Sigma 85mm f/1.4 si Sigma 50mm f/1.4
Sigma 20mm f/1.8 poate fi achizitionat de aici. Verifica acum pretul!
Acest articol face parte din seria “La Drum. Fiecare aricol din serie va prezenta experienta noastra cu aparatele, obiectivele si accesoriile foto alese de noi pentru excursiile si turele foto pe care le organizam. Urmariti tag-ul “La drum“ pentru a afla pareri cat mai obiective despre echipamente testate in conditii reale. Sunt aparate, obiective si accesorii foto pe care chiar noi le alegem pentru a le utiliza la capacitate maxima pe parcursul turelor foto.
Ar fi util un review si la 30mm f1.4. 🙂
Facem 🙂
Bun review. Dar vad ca obiectivul din imagine nu are textura specifica Sigma pe el… am vazut ca la unele obiective, gen 85mm si 50mm, au introdus material fin negru… au inclus si acest obiectiv printre cele fara textura, sau in sfarsit renunta Sigma la materialul ala ciudat folosit la obiective pana acum, de tot?
Din cate am vazut obiectivele din gama pro de la Sigma au acest nou tip de material.