Acum aproximativ sase luni am avut ocazia sa testez un obiectiv cu o distanta focala impresionanta: Sigma 8-16mm f/4.5-5.6, un super-grandangular destinat aparatelor cu senzor APS-C. Iata ca acum a venit momentul sa testam si varianta pentru aparatele foto Full-Frame, Sigma 12-24 f/4.5-5.6.
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM II este disponibil atat pentru montura Canon cat si Nikon sau Sony. Click aici pentru detalii si pret.
Din punct de vedere al unghiului de cuprindere si al perspectivei, cele doua obiective sunt oarecum echivalente (vorbim de un model cu o distanta focala echivalenta 12-24mm pe APS-C vs. un obiectiv compatibil full-frame cu aceeasi focala). Chiar si aspectele mai putin pozitive, ce tin de vignetare, distrosiuni si alte asemenea sunt asemanatoare. Totusi, cu ce difera cele doua obiective si de ce ar trebui sa cititi acest articol pana la capat si nu doar review-ul lui 8-16?
Principala diferenta fata de obiectivul de 8-16mm ? Sigma 12-24 poate fi utilizat si pe aparatele foto cu senzor APS-C, acolo unde distanta focala echivalenta va fi aproximativ 18-36mm, o alegere destul de buna pentru un wide moderat. Problemele de care spuneam mai sus (distorsiunile si vignetarea) vor fi mult mai putin evidente pe APS-C decat pe Full-Frame.
Sigma 12-24 nu are stabilizare de imagine, dar oricum ar fi inutila la un obiectiv cu o distanta focala atat de scurta. Am reusit sa fac fotografii clare, din mana, la un timp de expunere 1/10 si 12mm distanta focala. Si inca ceva: acest obiectiv are parasolarul integrat si nu i se pot monta filtre. Desi utile in fotografia de peisaj, trebuie sa va obisnuiti cu asta. Producatorul a gasit totusi o solutie: capacul pentru obiectiv este format din doua parti, un inel adaptor si capacul propriu-zis. Inelul adaptor poate fi montat pe obiectiv si astfel puteti utiliza filtre, dar numai la distante focale mai mari de 18mm (altfel, se vad marginile filtrului in cadru). Motorul de focalizare este de tip HSM (HyperSonic Motor) iar punerea la punct se realizeaza rapid, precis si silentios.
Spuneam anul trecut ca ca Sigma 8-16mm este un obiectiv excelent pentru orice fotograf care cauta un wide-angle de calitate. Mi-a fost greu sa il inapoiez in vara si – va zic sincer – exact la fel m-am simtit si acum cand a trecut perioada de teste al lui Sigma 12-24mm. Aceste doua obiective sunt pur si simplu excelente atunci cand vine vorba de fotografia de peisaj.
Sigur, nu sunt perfecte si as putea foarte bine sa va spun sa cititi review-ul de acum sase luni si sa il aplicati obiectivului de care vorbim acum, pentru ca in principiu sunt la fel: vigneteaza la distanta focala minima, au aberatii cromatice destul de bine controlate in zonele extreme ale cadrelor, distorsioneaza la 12mm dar – pana la urma – ambele sunt obiective dedicate fotografiei de peisaj si toate aceste minusuri pot fi usor trecute cu vederea. Avantajele unui unghi de curpindere atat de larg depasesc dezavantajele.
Sa nu uitam si ca formula optica este foarte complexa, pentru ca avem deaface cu un obiectiv super-wide dar cu perspectiva corectata (non-fisheye), pentru aparate foto full-frame. Am ramas placut surprins de calitatea optica a imaginilor in zonele periferice, unde ma asteptam la un nivel mai scazut al acutantei (sharp).
Acesta nu s-a vrut a fi un review in adevaratul sens al cuvantului ci mai mult o insiruire de pareri si impresii despre un obiectiv deosebit. Nici in vara si nici acum nu am simtit ca acest obiectiv ar necesita un review tehnic, ca la carte. Nu isi are rostul. Este un obiectiv de calitate, care se adreseaza fotografilor de peisaj si pe care vi-l recomand cu incredere!
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM II este disponibil atat pentru montura Canon cat si Nikon sau Sony. Click aici pentru detalii si pret.
Pentru alte imagini din experienta cu Sigma 12-24mm faceti click pe imaginea de mai jos. 🙂
Parca nu am vazut nimic despre viteza motorului de focalizare ( timpul in care se misca indicatorul de la minim la infinit ) probabil ca e ok pt ca diferenta de la focala de 24 la 12 nu e prea mare. P.d.a.p. fiind folosit pentru peisaje nici nu ai nevoie de o viteza foarte mare de focalizare.