Saptamana trecuta am avut ocazia sa testez doua obiective senzationale de la Sigma: 105mm OS Macro si Sigma 12-24mm f/4.5-5.6. Desi ambele obiective s-au comportat exemplar, carcotasul din mine trebuie sa le gaseasca si partile mai putin reusite, altfel ce fel de review ar fi acesta nu? Ei bine, astazi vorbim de Sigma 105mm f/2.8 OS Macro, un obiectiv specializat in fotografia macro dar cu pretentii profesionale.

Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1 este disponibil atat pentru montura Canon cat si Nikon.

Sigma 105mm f/2.8 Macro
Sigma 105mm f/2.8 Macro pe Canon 5D Mk. II

Obiectivele macro sunt destul de populare datorita posibilitatilor de focalizare la distante mici si datorita atractiei pe care o reprezinta fotografierea subiectelor de mici dimensiuni, printre fotografi. Astfel toti producatorii de obiective au in oferta lor mai multe modele cu performante macro. De exemplu, in oferta Canon sunt cel putin sase obiective destinate macro-fotografiei iar la Nikon, daca nu ma insel, sunt nu mai putin de 10 modele diferite. Cu o asa oferta bogata ne putem intreba – pe buna dreptate – ce rost are sa cumparam un obiectiv macro de la un producator independent de obiective, cum ar fi Sigma sau Tamron. Bineinteles, totul se rezuma in final la clasicul raport calitate/pret cu care toti producatorii de obiective incearca sa iasa in evidenta. Sigma 105mm f/2.8 OS nu face exceptie si iese in evidenta prin functionalitati, pret si calitatea imaginilor. Dar, sa le luam pe rand…

Cu Sigma 105mm f/2.8 Macro OS
Cu Sigma 105mm f/2.8 Macro OS

Calitatea imaginilor

Sa ajungem direct in subiect: calitatea imaginilor, pentru ca asta ne intereseaza pe toti. Fiind un obiectiv macro, acutanta (sharp-ul) ne intereseaza direct. Am testat obiectivul cu un DSLR Canon 5D Mk. II, pentru a vedea care sunt performantele optice pe un senzor de 21 de mega pixeli, care prin definitie – datorita numarului mare de megapixeli – „cere” obiective de calitate pentru performante optime. Ei bine, chiar si la diafragme deschise (f/2.8), obiectivul este extrem de sharp. Claritatea are de suferit in zonele periferice ale imaginilor la f/2.8, dar pe un DSLR cu senzor APS-C acest lucru nu va fi evident aproape de loc. De la f/4-5.6 in sus sharp-ul este imbunatatit in zonele periferice.

Sigma 105mm f/2.8 macro - Bun si pentru fotografie de strada
Sigma 105mm f/2.8 macro – Bun si pentru fotografie de strada

Pe Full-frame avem si un efect de vignetare destul de pronuntat (l-as aprecia in jurul a 1.5-2 trepte de expunere) la f/2.8, dar acesta dispare aproape complet de la f/4 in sus. Va reamintesc ca Sigma 105mm f/2.8 este un obiectiv dedicat fotografiei macro ceea si extrem de rar veti fotografia cu diafragme deschise. E adevarat, obiectivul se preteaza si pentru fotografia de portret sau de studio si – poate – chiar si fotografia de strada, acolo unde calitatea imaginilor, bokeh-ul si campul de profunzime redus ofera imagini cu un sepcific aparte. Desi focalizeaza lent (dar silentios, datorita motorului HSM de focalizare!), viteza de focus este decenta pentru un obiectiv din aceasta clasa. Nici un obiectiv macro nu straluceste din punct de vedere al vitezei de focalizare si din acest motiv exista si un buton care limiteaza plaja de focus pentru momentele cand utilizati obiectivul pentru subiecte aflate la mai mult de 0.5 metri de aparat.

Cu putin efort se pot obtine si astfel de imagini
Cu putin efort se pot obtine si astfel de imagini

Sigma 105mm f/2.8 Macro este dotat cu sistemul de stabilizare de imagine proprietar Sigma, care poate fi activat sau dezactivat cu ajutorul butonului de pe partea laterala a obiectviului. Sistemul de stabilizare are doua pozitii: pentru fotografie macro si pentru panning. In modul clasic, stabilizeaza pe toate cele patru axe iar in modul dedicat fotografiei sportive (panning), obiectivul va ajuta sa fotografiati subiecte aflate in miscare, stabilizand imaginea doar pe orizontala sau pe verticala, in functie de miscarea obiectivului cand urmariti subiectul. Personal nu gasesc util sistemul de stabilizare la fotografia macro, acolo unde in mot normal trebuie sa utilizati un trepied pentru rezultate optime.

Galerie Sigma 105mm f/2.8 OS Macro

Image 6 of 6

E adevarat, cu stabilizarea pornita se pot face unele fotografii macro care altfel ar iesi „miscate” dar – in practica  – nu m-a ajutat foarte mult (in sensul ca nu trebuie sa va asteptati la minuni). Ar putea fi util totusi in fotografia de strada sau in studio. Ce m-a deranjat, in schimb, a fost zgomotul pe care il produce sistemul de stabilizare de fiecare data cand este pornit. Prima data am crezut ca obiectivul este defect, dar – de fapt – asa functioneaza acest sistem de stabilizare: cu mult zgomot… 🙁

Un alt close-up
Un alt close-up

Cea mai evidenta problema cu care m-am confruntat este legata de aberatiile cromatice. La diafragma f/2.8, in contra-lumina si in fotografiile cu contrast puternic, aberatiile cromatice sunt evidente si foarte pronuntate pe toata suprafata cadrului. Un exemplu puteti vedea mai jos. Am incercat sa corectez aberatiile cromatice in Lightroom, dar nu am reusit sa le elimin cu totul. Repet, acest lucru este evident doar la f/2.8. De la f/3.5 aberatiile cromatice sunt mult mai putin evidente si se pot corecta mai usor.

Problema aberatiilor cromatice...
Problema aberatiilor cromatice…

Constructie

Sigma 105mm f/2.8 are o constructie solida, dar va spun sincer ca nu as incerca sa il supun unor lovituri majore. Desi din punct de vedere al materialelor utilizate si al finisajului obiectivul se inscrie in standardele de calitate ale gamei profesionale de la Sigma, faptul ca au reusit sa ii mentina totusi o greutate relativ redusa pentru volumul pe care il are, imi ofera senzatia de fragil. Poate e doar impresia mea, dar in rest obiectivul este foarte-foarte ok din punct de vedere al constructiei. Este un bun exemplu al faptului ca nu trebuie sa fie neaparat greu ca sa fie un obiectiv profi.

Inelul de focalizare manuala este cauciucat si punerea la punct este foarte precisa, o mare bila alba pentru un obiectiv macro, acolo unde focalizarea manuala este de multe ori de preferat in fata celei automate.

Se poate utiliza cu succes si pentru portrete sau foto in studio
Se poate utiliza cu succes si pentru portrete sau foto in studio

Se pot utiliza filtre cu diametrul filet-ului de 62mm si obiectivul vine „la pachet” cu parasolar si geanta de tranport inclusa. Din pacate nu are si colier pentru fixarea pe trepied, dar datorita greutatii reduse, acest lucru nu va fi necesar nici cu body-uri de dimensiuni mari.

Specificatii tehnice

Poate ca trebuia sa incep cu ele, dar am lasat ce era mai tehnic la sfarsit:

  • Distanta focala: 105mm
  • Diafragma: f/2.8 – f/22
  • Montura: Canon / Nikon
  • Compatibilitate: 35mm / Full-Frame si APS-C Sensor
  • Unghi de curprindere: 23.3 grade
  • Distanta minima de focus: 31.24 cm
  • Raport maxim de marire: 1:1
  • Constructie optica: 16 lentile in 11 grupuri
  • Nr. lamele diafragma: 9

Concluzii

Sigma 105mm f/2.8 OS Macro este un obiectiv ce atinge performante optice excelente, dar care primeste o „mustrare” din partea noastra la capitolul aberatii cromatice (la f/2.8). Totusi, dat fiind faptul ca in fotografia macro rar se foloseste o diafragma atat de deschisa, calitatea optica nu are de suferit in 99% din cazuri. Stabilizarea de imagine este prezenta in lista cu specificatii tehnice, dar decizia e a voastra daca va e utila sau nu. Intre obiectivul Sigma 105mm fara stabilizare si cel testat de noi cu stabilizare, diferentele nu sunt majore, dar pretul poate influenta decizia de cumparare, mai ales daca fotografiati de pe trepied, unde sistemul de stabilizare este inutil.

Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1 este disponibil atat pentru monutra Canon cat si Nikon. (Click pentru detalii si pret).

Bile albe:

  • Calitate foarte buna a imaginilor
  • Sistemul de stabilizare
  • Constructia de calitate
  • Viteza de focalizare decenta
  • Focalizare precisa
  • Greutate redusa

Bile negre:

  • Aberatii cromative evidente la f/2.8
  • Zgomotul produs de sistemul de stabilizare
  • Dimensiuni decente
  • Lipsa colier trepied

 

2 COMENTARII

Comments are closed.