Ieri, 22 iunie 2014, timp de aproape 12 ore Aeroportul Baneasa a fost gazda editiei a sasea a celui mai mare show aviatic organizat in Romania: Bucharest International Air Show sau, pe scurt BIAS 2014.

Anul acesta Clubul Foto a fost prezent la eveniment in echipa completa, atat eu cat si Stefan fiind „pe pista” pe toata durata show-ului. Din punct de vedere al unui fotograf, un astfel de show aviatc reprezinta o oportunitate extraordinara pentru a surprinde imagini deosebite, dar si o provocare, atat pentru el dar si pentru echipament. Noi am beneficiat de suportul celor de la NIKON Romania, care ne-au oferit pentru acest show aviatic noul varf de gama Nikon D4s dar si obiectivul Nikkor 400mm f/2.8G ED VR.

Cu Nikon D4S si Nikkor 400mm F/2.8 VR la BIAS 2014
Cu Nikon D4S si Nikkor 400mm F/2.8 VR la BIAS 2014

Am ajuns pe Aeroportul Baneasa la ora 9 dimineata si am plecat la orele 22, timp in care am realizat peste 2000 de imagini. In tot acest timp atat aparatul dar si obiectivul s-au descurcat impecabil. Vreau sa pun accent aici pe sistemul de focus al lui Nikon D4S, care a reusit sa mentina in focus avioanele care evoluau deasupra aeroportului, peste 90% din cadre fiind focalizate corect, chiar si atunci cand am utilizat rafala (11 fps). Un test „extrem” as zice a fost momentul cand un MIG 21 Lancer a trecut la inaltime mica, pe deasupra publicului, cu peste 600km/h. Chiar si in aceste conditii, imaginile au fost corect focalizate.

Cu Nikon D4S si Nikkor 400mm F/2.8 VR la BIAS 2014
Cu Nikon D4S si Nikkor 400mm F/2.8 VR la BIAS 2014

Ca mod de lucru am tras in Manual, setand timpul de expunere si diafragma dar lasand aparatul sa ajusteze singur valoarea ISO (Auto-ISO). Am utilizat limitarea de focus de pe obiectiv (la peste 6m) si sistemul de stabilizare oprit, pentru a mai conserva din acumulatorul aparatului. Sistemul de stabilizare nu era neaparat necesar in acest caz, toate imaginile fiind surprinse la timpi de expunere egali sau mai scurti de 1/800. Am tras JPEG, asa cum fac de fiecare data cand fotografiez sport sau actiune, profitand la maxim de bufferul de peste 80 de cadre al lui Nikon D4S. Picture Style Standard, ajustat cu o treapta in plus la Sharpen, Contrast si Saturatie (preferinte personale…). Am folosit in prima parte a zilei sistemul AF 3D Tracking, apoi comutand pe modul matrice (pe toate cele 51 de zone de focus). In ambele moduri, aparatul s-a descurcat foarte bine in a identifica si urmari subiectul in cadru.

Mai mult, gratie sistemului mecanic de rabatare a oglinzii reproiectat la D4s, timpul de black-out cat timp oglinda este rabatata a fost redus (fata de generatia anterioara D4), iar urmarirea subiectului prin vizor in timpul rafalei a devenit mult mai facila. Este un aspect important, mai ales daca ne gandim la viteza avioanelor la trecerile la joasa altitudine.

Autonomia lui Nikon D4S, aproape de finalul zilei
Autonomia lui Nikon D4S, aproape de finalul zilei

Cam atat despre setarile aparatului. Cand s-a lasat seara, am profitat din plin de diafragma maxima f/2.8 a obiectivului, dar – din pacate – atunci am „testat” pe propria piele si limita autonomiei acumulatorului. Dupa o zi intreaga de shooting cu peste 2000 de cadre realizate, autonomia acumulatorului lui Nikon D4S a ajuns la final.

Experienta cu Nikon D4S la show-ul aviatic BIAS 2014 a fost, pe scurt, excelenta. Daca ar fi sa ii acord o nota, i-as da 9/10. Mi-ar fi placut o autonomie a acumulatorului ceva mai extinsa si, nota pentru viitoarele show-uri aviatice: uneori focala de 400mm s-a dovedit a fi prea „lunga”. Asadar, pentru urmatorul show aviatic probabil vom incerca un 200-400mm.

Acum ca a mai trecut o editie BIAS, va las sa vizionati imaginile realizate ieri. Mai bine zis, o selectie cu 30 de fotografii. Imaginile sunt prelucrate doar la nivel de contrast, crop si mici ajustari de luminozitate.

Fotografii de la BIAS 2014

Click pe imagini pentru zoom. Enjoy! 🙂

Echipament utilizat:

Nikon D4S, specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS FX
  • Rezolutie 16,2 megapixeli
  • Fotografiere in rafala cu pana la 11 cadre pe secunda (cu AF si AE active)
  • ISO 50-409.600
  • Focalizare cu 51 de puncte  Multi-CAM3500FX (cu grup de 9 puncte AF definit de utilizator, pentru tracking)
  • Filmare Full HD 50p/60p, inclusiv cu setari manuale complete
  • Flux video necompresat prin HDMI
  • Sincronizare cu blitzurile: 1/250 s.
  • Autonomie extinsa, pana la 5.960 de cadre
  • Functie Crop 1,5 si 2,7x
  • Format JPEG, RAW, RAW S si TIFF
  • Stocare pe carduri CF si XQD
  • Ecran LCD 3,2 inch fix

 

3 COMENTARII

Comments are closed.